Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juli 14, 2009

Slem storesøster

Etter ni dager i Barcelona hadde jeg planlagt en bloggserie med tips om spisesteder, museer og aktiviteter i det som må være en av verdens mest spennende kulturbyer. Noen husker kanskje at jeg gledet meg som en unge til å dra. Det ble ikke som jeg hadde tenkt.

For første gang skulle søsknene Vampster på ferie sammen. En unik sjanse til å bli kjent med hverandre. Lillegull er 19, Søs 34 og VamPus ...eeh.. ¤%&# okey, da.. 36. Det sier seg selv at interessene ikke nødvendigvis er sammenfallende, men en by som Barcelona byr på mulighetene til å både finne ting både å gjøre sammen og hver for seg.

Etter en skandaløs første kveld, der vi mistet hverandre med ulik fordeling av nøkler og mobiltelefoner, gikk det sakte, men sikkert, utfor bakke. Det hjalp ikke at været snudde fra strålende strandvær, til overskyet og regn, noe som la en demper på stemningen. For min del er jeg vant til å reise alene, oppleve ting og har ingen problemer med å finne på ting å gjøre. Men når reisefølget prioriterer å laste ned TV-serier for å se på nattestid, eller sove hele dagen, så blir jeg irritert. Kraftig. Irritert.

Det er jo et tegn på at man begynner å bli voksen at man klager over at noen sover bort hele dagen. Men det er ikke spesielt voksent å reagere med å bli sur, irritert og til slutt forbanna. Kan man ikke få andre til å gjøre det man vil, får man enten endre seg selv eller i hvert fall senke forventningene.

Det er ikke spesielt motiverende å reise med noen som har standardsvaret "vet ikke", "samme for meg" eller "sove", når man spør hva de har lyst til å gjøre i dag eller om hva som er stemningen etter middag. Men det er tross alt ferie. At dødsdømte på vei til galgen trasker av gårde med mer entusiasme og glede enn eget reisefølge på vei ut, får man heller bare le av. Eller gå alene.

Resultatet var at når vi landet på Gardermoen forlot VamPus sine søsken med kommentaren om at "dere trenger ikke lyve og si at vi har hatt det hyggelig, men dere får hilse opphavet (som hadde betalt for turen) og takke likevel". I tillegg nektet hun en venn av seg som plukket henne opp å kjøre de to andre hjem. Helt unødvendig. Barnslig. Og slemt.

Siden har jeg ligget våken og fundert på hvordan jeg skal si unnskyld. Vi gjør nemlig aldri det i min familie. Å innrømme feil er ensbetydende i å få det slengt i trynet resten av livet. Det skjer bare ikke.

Jeg har fått sett Gaudis La Sagrada Familia, Casa Batlló, Parc Güell og La Pedrera, besøkt Fundació Joan Miró og Picasso-museet, Museet for Samtidskunst (kan du godt hoppe over), Museet for det historiske Barcelona (utgravningene fra da Barca for en romersk by), stått på taket av katedralen og tent lys ved alteret, tatt den blå trikken og funikularen til Tibidado-høyden og Sagrat Cor, tatt en drink på Mirablau, samt fått noen timer sol og massasje på stranden.

Så hva faen har jeg å klage over egentlig? At reisefølget ønsker å spise pizza og sove i stedet for å utforske en av verdens mest spennende byer er da umulig mitt problem...

Slem. Slem, slem, slem.

VamPus. Putting the "fun" in dysfunctional.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg tror du akkurat ba om unnskyldning. Problem (almost) solved

Cecilie Kjensli sa...

Så nå håper du at søstrene dine leser dette og tar det som en unnskyldning? :D Kanskje du ikke har vært så slem – bortsett fra å nekte de skyss hjem.

VamPus sa...

Neppe. De leser ikke bloggen, og jeg har ikke tenkt å sende til noen av dem. Dessuten feigt å be om unnskyldning via blogg. Dette er bare for å lette hjertet. Litt.

frodesv, konservativ, Builder/Director sa...

Kan det ha med ulik personlegdom å gjere? Eg vil anbefale boka Why Him? Why Her? Finding Real Love by Understanding Your Personality Type av sosialantropolog Helen Fisher, PhD. Sjølv om boka handlar om noko anna enn søsken, vil ein kjenne igjen dei forskjellege personlegheitene: Explorer, Builder, Director og Negotiator.

Anonym sa...

Høres ut som en blåkopi av min forestillte ferie med mine to lillesøstre.

Byen er sikkert fin, men reisefølge som ikke gidder noe er kjipt.

frodesv - konservativ sa...

Til forsvar for sosialantropolog Helen Fisher, det er brukt fMRI-skanning i forskinga, dessutan 40 000 spøreskjema på chemistry.com/match.com - Å hevde slik som Chris Joyce seier at sosialantropologi er å jamstelle med astrologi er såleis et ikkje substansielt forsøk på å kome frå at sosialantropologi er ein kvalitativ og nokon gonger kvantitativ vitskap.

VamPus sa...

Sletter alt fra Chris Joyce (tidl Chris Joy) av prinsipp, de få gangen han bidrar konstruktivt er ikke verdt bryderiet med å hele tiden måtte slette all dritten. Overse han, så sletter jeg han etter hvert.

Marianne sa...

Jeg synes ikke du trenger å be om unnskyldning. Jeg gjør som regel aldri det til noen i min familie. Det var jo (som regel) de som begynte. (tror jeg... kanksje...)

Uansett. Du minner litt om pappa. Han vil alltid gå rundt på museer hele dagen, mens jeg har en helt annen måte å oppleve ting på. Jeg vil helst ikke stå i kø i turistfeller, men det har han særdeles lyst til. Og når han er A-menneske, og jeg liker å sove til ti-elleve på morran, da blir det litt kræsj. Så vi er aldri så uvenner som etter en ferie.

"nå blir det godt å komme hjem og få litt fri!" -Typisk sitat noen i min familie på flyet hjem.

VamPus sa...

Vel, jeg er i utgangspunktet murmeldyret i familien, så jeg vekker ikke folk før 12 om det ikke er noe. Men halv to synes jeg liksom det er greit å spørre om noen i det hele tatt har tenkt å gjøre noe i dag uten at de blir sure..

Ghost of Goldwater sa...

Hmmm... betyr dette at jeg nå kan få tilbake den livstiden du stjal fra meg i den skobutikken i Tallinn? Evt en beklagelse for de fysiske og psykiske lidelser det innebar å sitte ved siden av deg mens du prøvekjørte bilen min ned gjennom Østfold? Jeg bruker her ordet "kjørte" i videste forstand - slik du brukte veien....

krs sa...

Vampus:

Er det noe å bry seg om da?
Kan ikke de som bare vil sove hele dagen gjøre nettopp det, mens du gjør hva du vil?

Min erfaring er at det beste er å sette en tid for når en selv vil gjøre aktiviteter, og så tilby andre å være med. Hvis de ikke dukker opp går de glipp av aktiviteten, og man kan heller kose seg alene. Synd for dem.

Lisa Arntzen sa...

Kjære VamPus - hvordan klarer du å legge inn lenker på titler i innleggene. sånn som når jeg trykker på museene så kommer jeg til nettsidene deres. Fantastisk! Calima vil også:-( men hun er for blond....

NielsC sa...

Helt ærlig Vampus, Barcelona er vildt opreklameret, medmindre man er ung og vil ud i byen.De såkaldte seværdigheder er andenrangs og kedelige.
Nej tag til Madrid.

Anonym sa...

En ting er at du mer eller mindre ødela ferien for dine søsken. En helt annen sak er at du slarver og utleverer slekt på bloggen din. Det er vel dette du isåfall bør be om unnskyldning for. Dette var ikke bra, Vampus.

Isabella sa...

Føler med deg, jeg hadde en helt forferdelig tur i fjor, jeg var så forbanna at jeg ikke snakket til henne på fire mnd.
Jeg vet ivertfall hvem jeg ALDRi skal reise på tur med EVER!