Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

søndag, juli 24, 2011

Falske Facebook-grupper

VG skriver i dag om Linn Cesilie Fosse som fortviler etter at noen har laget en Facebook-arrangement i hennes navn og gjort henne til administrator i en gruppe som hyller Anders Behring Breivik.
Gruppen hadde var først en invitasjon til å delta på ett minutts stillhet som en støtte til ofrene, og fikk derfor raskt over 3000 deltakere, men endret så innhold til å bli en hyllest til terroristen og har deretter mistet en del medlemmer (mange fortsatt ikke klar over innholdet).

Jeg advarte mot å melde seg inn i denne typen grupper allerede fredag kveld på Facebook, deretter flere ganger på Twitter, fordi vi har sett at store kriser gjør at vi gjerne ønsker å vise vår deltakelse, også via sosiale medier. Dette har blitt misbrukt tidligere, og vi ser nå at det samme skjer igjen.
Facebook, med mer enn 750 millioner brukere, derav 2,5 millioner nordmenn, ser ikke ut til å ha en beredskap når hendelser av typen vi nå opplever i Norge forekommer. Det er egentlig ganske utrolig. I Wikipedia settes det umiddelbart på ressurser som redigerer og modererer innholdet på deres sider om hendelsene og relaterte innlegg.

Ganske tidlig etter at det viste seg at Facebook-siden gruppen skriver om ble hacket ble denne varslet om til FB for brudd på deres retningslinjer og inneholder hatefylle ytringer. Allikevel har de fortsatt ikke gjort noe.

Generelt bør alle sjekke alle organisasjoner og grupper før de melder seg inn i dem, både i og utenfor sosiale medier. Det er veldig lett å misbruke folks engasjement og gode vilje i krisesituasjoner. Vi så det samme etter jordskjelvet på Haiti, der flere tusen nordmenn ble lurt av en falsk Facebook-gruppe som lovet to kroner per medlem til jordskjelvofrene på Haiti. Bløffgruppen fikk over 208 000 medlemmer, før den byttet beskrivelse der det sto at Den svenske nekrofiliforeningen sto bak.

Dette er trolling av verst mulig karakter og grov utnyttelse av folk som ønsker å vise sin støtte.

De ansvarlige er fortsatt trollene som gjør dette (her kunne jo Anonymous ha kjent sin besøkelsestid), men et så stort konsern som Facebook har definitivt et ansvar for å følge opp brudd på egne retningslinjer og misbruk av sine tjenester.

(Innhold oppdatert)

4 kommentarer:

Bjørn Inge H Lorentzen sa...

Min fulle støtte - og et lite sukk over at jeg ikke skjønte siste avsnittet.

Øyvind sa...

Dette bør kunne løses i alle fall ved å gi en automatisk advarsel til brukere når en side bytter navn, eller en funksjon som gjør at du kan velge å bli automatisk midlertidig utmeldt av en gruppe/side når den bytter navn?

Anonym sa...

Pr. i dag fungerer Facebook sin tjeneste "rapporter gruppe" og "rapporter side" på sitt vis. Det hadde nok blitt for stor jobb for Facebook å skulle følge med på og følge opp alle grupper i alle verdens land og på alle mulige språk. Synes at "Øyvind" har et glimrende forslag i sin kommentar. Facebook bør faktisk bruke hans forslag.

VamPus sa...

Bjørn Inge: Mulig litt intern - det er en uorganisert gruppe Internetthackere som kaller seg Anonymous som i fellesskap klarer å hacke seg inn på steder. Ikke alltid enig med dem og metodene deres, men akkurat i slike tilfeller kunne de bidratt til å avsløre hvem som står bak.

Øyvind: Gode forslag.

Jonny: mitt poeng er at ved store hendelser som dette bør de ha en beredskap. Når en frivillig organisasjon som Wikipedia klarer det, bør et multimilliardselskap som Facebook definitivt kunne klare det også. Øyvinds forslag ville bidratt til å gjøre jobben, absolutt.