Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, juli 25, 2011

Gjør meningsfylt vold til meningsløs

Det er ikke mangel på ord som gjør det vanskelig å skrive i disse dager. Det er at alt for mange ord presser på og vil frem. Jeg har vært litt avventende med å blogge fordi det føles eil for en utenforstående som meg å ta en plass blant de sørgende som er direkte berørt. Det kan til tider bli litt klamt føleri i det sosiale fellesskapet, men jeg forstår alle som har et behov for å komme til uttrykk. Det behovet kjenner jeg også.

Noen skriver at ord blir meningsløse. For meg er det i situasjoner som denne at ord fylles med mening. Ord som dessverre ikke blir fattigere, men får en langt dypere klang enn når vi ytrer dem til daglig. Tragedie. Urettferdighet. Sorg. Sinne.

Noen snakker om meningsløs vold. Det finnes ingenting som heter meningsløs vold. Et hvert slag, et hvert anslag, er fylt med mening. Det er nettopp derfor de som er utsatt for vold kjenner det i kroppen lenge etter at sårene er helet og merkene er borte.

Det er dessverre ingenting ”meningsløst” i de siste dagers hendelser. Handlingene var godt planlagt og med overlegg. De var breddfulle av mening. Det er nettopp det som gjør det så ufattelig, så ubegripelig. Vi kan forstå at ulykker skjer. Men vi kan ikke begripe at ett menneske kan forvolde så mye skade. Det er ikke til å fatte at ett menneske kan føle det som nødvendig å drepe unge mennesker som ber på sine knær om å få leve.

Han skriver at vi vil se på han som et monster. Hadde det enda vært så vel. Monstre tar plass i fiksjonen og i våre verste mareritt, men blir borte når dagslyset kommer og vi åpner øynene for verden rundt oss. Han er noe langt verre. Han er en av oss. Han drepte våre barn og unge for å endre vår felles fremtid. Han tapte det øyeblikk statsminister Jens Stoltenberg sa at vi skal svare på volden med enda mer demokrati, enda mer åpenhet, men aldri naivitet.

Det er ikke naivt å tro på frihet, demokrati og åpenhet. Det eneste naive er å tro at dette er verdier som kommer av seg selv. Det gjør de ikke. De må kjempes for hver eneste dag. Gjennom ord og handlinger. Fienden er ikke ekstremistene, men oss selv dersom vi unnskylder, legitimerer eller godtar deres premisser og handlinger.

Det er sterkt å lese om opplevelsene til de som har overlevd tragedien på Utøya. Det gjør ikke minst inntrykk når en ung jente tvitrer om at hun har ”survivors guilt”. Som om verden ville vært et bedre sted om også hun hadde vært borte i dag. Det hadde den ikke. De som overlevde tragedien sier de vil engasjere seg enda mer for at ikke deres venner skal ha dødd forgjeves. Den byrden må i så fall vi andre bære sammen med dem, for den skal de ikke bære alene.

Klarer vi sammen å holde på verdier som retten til liv, frihet og søken etter lykke som grunnlag for vårt liberale demokrati, vil all vold bli meningsløs når vi møter denne med nettopp enda mer demokrati, enda mer åpenhet.

18 kommentarer:

Pål Hivand sa...

Nettopp. Jeg føler at det er nettopp nå ordene har sin beste mening og sin naturlige plass.

Og du har så rett i at han var en av våre egne, intet monster eller utskudd som vi kan distansere oss fra. Han var en av oss.

Tiden som kommer, dagene foran oss, vil avdekke i hvilken grad vi benytter anledningen til kamp for et åpent demokratisk samfunn og våre verdier.

Å overlate kampen for et tolerant, åpent og inkluderende samfunn til de yngste og mest vergeløse blant oss kan vi ikke tillate. Den kampen fører vi med ord og demokratiske midler.

Det er hvem vi ønsker å være. Det er det samfunnet vi ønsker å leve i.

Nadia sa...

Er så enig. Han var en av oss. Nå er jeg veldig klar for å konsekvent kalle han en "den". Jeg orker ikke å ta stilling til at det var en mann med menneskelige kognitive egenskaper som satte lillebroren min i livsfare, som fikk han jeg har vært så glad i de siste 21 åra, som jeg var så stolt over å skulle bli bli storesøster til en gang for rundt 20 år siden til å ligge gjemt og frykte for sitt eget liv.

Det gjør så vondt å vite at denne mannen er en oppegående, ressonnerende person som bare ser ut til å være fyllt av et stort hat mot alt det samfunnet han er oppvokst i står for. Han har et gjennomtenkt ressonnement for handlingene han har gjennomgått. Han gikk målbevisst frem og tok livet av så mange bra ungdommer, barn og voksne. Han røsket et stort hull i hjertet mitt som bare fylles av kjærlighet for byen min som han prøvde så hardt å ødelegge og for lillebror og alle de andre som var på utøya. Hjertet mitt fylles av stolthet over hva de ungdommene gjorde for hverandre og hva de fortsatt gjør for hverandre. Jeg er stolt over å bo i et land der Konge, Dronning, Kronprins, Statsminister Justisminister med flere møter sånne tragedier ved å dele ut klemmer til pårørende og ofre, der de fleste av oss kollektivt blir enige om å kjempe tilbake på den beste måten vi kan - med mer demokrati og mer samfølelse.

Selv den antipolitiske kjæresten min kommer til å stemme nå. Han vet kanskje ikke helt på hva enda, men han kommer til å stemme på det partiet som er mest riktig for han. En terrorist, samme hvor oppegående han kan virke i sin tankegang skal ikke få ødelegge oss.

Han er et menneske, han har gjort noen grusomme handlinger som overgår alt jeg trodde var mulig for et menneske nå, men han er fortsatt et menneske. Jeg håper han lever lenge nok til å innse hvor mye smerte og lidelse han har påført landsmennene sine.Jeg håper han lever lenge nok til å lære seg å kjenne smerten vi føler på grunn av han, og jeg håper han lider like mye som oss. Jeg håper for hans skyld at han aldri kommer ut, for øyeblikket han trår på åpen gate er jeg sikker på at noen kommer til å sørge for at han er død. Og død er for billig for han. Han skal få lov til å leve, og så fort smerten begynner å avta kommer jeg til å synes synd på han for alt han har gjort mot meg og så mange andre. Akkurat nå føler jeg bare avmakt. Og sorg over at jeg ikke kunne beskytte lillebroren min mot en mann som mente at det eneste riktige var å såre landet vårt så hardt at vi i hans hode aldri kom til å bli det samme igjen.

Bjørn Inge H Lorentzen sa...

Ser at Aslak Sira Myhre borte på Guardian (http://m.guardian.co.uk/ms/p/gnm/op/sfc57kkJ213xXHUXfdAPa_A/view.m?id=15&gid=commentisfree/2011/jul/24/norway-tragedy-extremism-europe&cat=commentisfree) nevner noe om sjikanering av antatte innvandrere og/eller hijab-jenter i Oslo, kjenner noen til dette, eller er det bare rør?

VamPus sa...

Pål: jeg håper vi om ett år fra nå kan minnes ofrene for denne tragedien, og samtidig kunne si at det førte til et bedre, åpnere og mer demokratisk samfunn.

Nadia: all følelse med deg og din lillebror. Det er helt forferdelig å tenke på hva de opplevde der ute. Varme tanker til dere begge, og takk for at du deler.

Bjørn Inge: Det har vært noen episoder som folk har fortalt at de selv har opplevd eller sett, men ikke mange så vidt jeg kan forstå.

Anonym sa...

Godt skrevet! Og du, jeg trodde vi sto langt fra hverandre, politisk. Fredagen setter ting litt i perspektiv.

Ove Kristian Furelid sa...

Det er ubegripelig det som skjedde på fredagen. En mann fylt med hat mot fremtidens politikere. Sånn skal ikke skje i dagens Norge.

Heldigvis har vi andre mennesker empati som vi kan vise mot hverandre og det gjør vi i disse tider. Jeg har et lite håp om at vi skal fortsette å ta vare på hverandre selv uker og måneder etter denne hendelsen...

Anonym sa...

Det er for så vidt riktig at mesteparten av volden rundt oss ikke er meningsløs, -og helt riktig som du påpeker, Breiviks vold var slett ikke meningsløs, den var "meningsbærende" langt ut i det ekstreme.

Men jeg tror ikke det er riktig å "normalisere" ham. En slik "normalitet" er eter mine begreper overflatisk.

Vi har i realiteten ikke mange personer som ønsker,- langt mindre er i stand til å gjennomføre slike uhyrligheter. Heldigvis!

I steden for å minne oss om det selvsagte: -han var et menneske, bør vi kanskje reflektere over hva slags krefter, -hva slags tankemønstre, og hva slags ideologier er det som kan få enkelte til å overskride biologiske, sosialt/kulturelle og personlige skranker så ettertrykkelig.

Dessverre finnes det altså både politiske og religiøse tankebygninger som ser ut til å kunne "infisere" tankene nok til at enkelte i skjeldne tilfeller begår slike handlinger.

For meg fremstår han som en slags grotesk Brand-skikkelse. Det kan være på sin plass å minne om at det også ligger farer i det glødende engasjementet -"Det du gjør gjør det fullt og helt,- ikke stykkevis og delt".

Når ideer blir dyrket uten motforestillinger og utfordringer, Eller kanskje like viktig, når en alene eller sammen med andre "klarer" å stenge motforestillingene ute, OG en har forestillinger om at det er tvingende nødvendig å "GJØRE NOE", kan altså resultatet bli som vi nå har opplevd på det skrekkeligste.

Cassanders
Tankene går til de rammede og pårørende.

Et liv å leve sa...

Nei han er ikke et monster. Han er en tragisk figur som har begått forferdelige handlinger, akkurat som andre mørdere er.
Man kan lure på hva som fikk han å gå så forferdelig vill.
Det du skriver om volden er klokt. Det er vi som står utenfor som definerer volden som meningsløst. Den som er voldelig og den som er offer vet godt at det finns en mening med det her. Det er en mening som vi ikke kan dele og derfor blir det meningsløst for oss.
Idelogier der men glemmer hjertet og der man ikke lengre ser virkelighetens nyanser kan være farlige, enten man kaller seg kristen, muslim, kummunist, nasist eller noe annet. For meg er det like kjærlighetsløst og splittende og de forskjellige grupperne blir på en måte hverandres speilbilder.

VamPus sa...

Et liv å leve: "Det er en mening som vi ikke kan dele og derfor blir det meningsløst for oss. "

Viktig presisering og godt poeng.

Jorunn sa...

Det gjør i hvert fall godt å reflektere over hvor nært de politiske partiene tross alt står hverandre i Norge. Det tyder på modenhet i befolkningen.
1. Alle partier ønsker at mennesker fritt skal kunne forme sine egne liv innenfor kompromissene mellom motstridende interesser.
2.Alle ønsker at rammene i kompromissene skal avgjøres gjennom frie,demokratiske valg.
3.Alle ønsker respekt for felles lover og respekt for FNs menneskerettigheter.

I tillegg vet vi nå at befolkningen har en stor evne til å stå sammen og vise omsorg i vanskelige tider.
La oss nedkjempe den dødslengsel og frykt som er roten til ekstremisme, og vise trygghet og tro på livskreftene.

Anonym sa...

En himmel full av stjerner-
blått hav så langt du ser
En jord der blomster gror-
kan du ønske mer?

Sammen skl vi leve
-hver søster og hver bror
Små barn av regnbuen
-og en frodig jord

Si det til alle barna
si det til hver far og mor
Ennå har vi en sjanse
til å dele et folk og en jord
--
Mitt lille land.............

I DYPESTE MEDFØLELSE TIL ALLE BERØRTE

Anonym sa...

Get ready for the future: it is murder.

There'll be the breaking of the ancient western code

Your private life will suddenly explode

There'll be phantoms
There'll be fires on the road

Give me back the Berlin wall
Give me Stalin and St Paul
Give me Christ
or give me Hiroshima
Destroy another fetus now
We don't like children anyhow
I've seen the future, baby:
it is murder.

Ane sa...

Gode refleksjoner rundt en handling som gir masse tanker.

mening? sa...

"De var breddfulle av mening. Det er nettopp det som gjør det så ufattelig, så ubegripelig"

Håper denne bloggen tar en pause fra dumme-arbeiderpartiet og dumme-staten innlegg. Rotløse mennesker tar gjerne slike ting videre til et nytt nivå.

hildeG sa...

Jeg har linka til deg - denne bloggen fanger visst ikke opp det? Bra post :-)

Yoshimi sa...

Flott innlegg. Jeg må innrømme at jeg har brukt ordet meningsløst selv - men "ubegripelig" er vel egentlig nærmere sakens kjerne. Det er jeg som ikke finner mening med det som skjedde. Gjerningsmannen hadde så klart en mening med det.

Det er uansett ikke poenget mitt nå, da. Jeg ville bare si at dette var et flott innlegg som rørte ved meg.

VamPus sa...

mening?: Så du mener at voldsmannen skal få gjennomslag for sitt ønske om mindre demokrati ved å drepe den demokratiske debatten? Gå gjennom innleggene en gang til å ettersjekk for fakta, meninger og løsninger, og vis meg eventuelt hvor du mener nivået ligger på "dumme Arbeiderparti/ dumme staten".

hildeG: takk - hm, når så mye annet er automatisert burde jo "komplimenter" som det å bli linket til også ha en form for synlighet. Skal sjekke innstillingene mine :-)

Yoshimi: Ja, det er ubegripelig. Kanskje heldigvis. Det kan jo tyde på at vi deler et idegrunnlag og holdninger hvor respekten for menneskeliv er så grunnfestet - på tvers av partipolitiske forskjeller.

mening? sa...

nei, jeg ønsker ikke å kneble dem demokratiske debatten - jeg bare håper at vi lærer nok av hendelsene til å la den foregå i mer verdige former.

latterliggjøring og fordumming av mennesker som er uenige i sak, er aldri bra.