Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, august 30, 2005

Det viktigste er ikke at du stemmer..

Hvorfor går alle partiene rundt og maser om at "det viktigste er ikke hva du stemmer, men at du stemmer"? Hørt noe sånt sprøyt? Det er bedre at noen som faktisk har en formening om hva de driver med gjør noe - og at det ender opp med denne berømmelige skiva med leverpostei. Disse 30% som velger å bli hjemme kunne fort sørget for at vi bare sto igjen med sylteagurken. En førstegangsvelger ble intervjuet etter en skoledebatt og svarte at hun ikke hadde bestemt seg for om hun skulle stemme SV eller FrP. Hallooo?! Er partiprogramene skrevet på kinesisk? Eeh.. unnskyld SV - for alt VamPus vet, så er kan deres være det..

Har man overhodet ingen formening om hva de ulike partiene står for, vet man ikke hvem Åslaug Haga er eller ikke har noen bestemte politiske meninger så bør man gjøre demokratiet en tjeneste og bli hjemme på valgdagen!

14 kommentarer:

dltq sa...

Litt av problemet er at partiene kanskje er så flinke til å fokusere på retoriske spissfindigheter og tallsjonglering at den ideologiske forskjellen mellom partiene ikke kommer til syne. Det virker til at vi politikere faktisk er interessert i å forvirre velgerne.

Skoledebatter er i så måte en skrekkelig affære. Representanten fra Frp kan finne på å bare snakke om billigere alkohol og bil, men ikke nevne helheten i deres politikk. Vi er med på å fordumme debatten, og de mange velgere som da ikke prioriterer å lese 5+ valgprogram kan da komme til den konklusjonen at de ikke helt hva som er hva.

Jeg er forøvrig helt enig i at et demokrati ikke fungerer dersom velgerne ikke har noen peiling på hva de stemmer på. Det blir nesten som Kongressen i USA hvor ingen av representantene har lest lovforslaget og bare vedtar det fordi noen kommer med noen bevingede ord.

Toyni sa...

Jo, det er viktig at alle går og stemmer. Vet man ikke hva man skal stemme på, så kan man vel stemme blankt.

For folk som lever i mer udemokratiske deler av verden, må det være helt utrolig at velfødde, velutdannede vestlige ikke gidder å sette seg inn i hvem og hva som skal styre landet de bor i. Og enda verre: At de ikke går og stemmer fordi de har så mye annet de skulle gjort måneden fram til valget.

seilern sa...

Mange av oss som ikke stemmer gjør det fordi vi mener at det spiller liten rolle hva vi stemmer. Politikken som føres i Norge er omtrent like gal uansett hvem som blir valgt.

Og selv om jeg har lite til overs for de rødgrønne, tror jeg at de i en viss grad vil måtte innrette seg etter virkeligheten heller enn etter partiprogrammene.

Dessuten: Makten ligger i stor grad hos byråkratiet, ikke de valgte politikerne, ref. de gode gamle TV-seriene "Yes, Minister" mm.

Anonym sa...

Jeg hørte nettopp om en siv.ing-student som skulle stemme AP i år, men Høyre etter at han var ferdigutdannet.

Folk flest er politiske idioter, og de får det styret de fortjener.

seilern sa...

En ide som jeg fikk fra min søster en gang, var følgende:

Hva om det gikk an å stemme MOT et parti, heller enn FOR et annet?

Det aller viktigste for meg er nemlig at Sp ikke kommer over sperregrensen, og da ville en "minus" stemme til Sp telle minst ti ganger så mye i min retning som å stemme på et hvilket som helst annet parti og dermed øke det totale stemmetallet.

october sa...

Skoledebatter bør forbys midt i valgkampen. Om det ikke skremmer ungdommen vekk fra politikken, så vil det i motsatt fall sende dem inn i politikken mer et seriøst skakkjørt inntrykk.

Det er et større problem at folk som ikke vet hva partiene står for velgere, enn at valgdeltagelsen er lav.

På kort sikt.

På lang sikt må man opprettholde en viss deltagelse i demokratiet. Til det så trengs det engasjerte innbyggere. Hvorfor utviklingen på det området må man ha en skyldeling.

Politikerne.
Media.
Innbyggerne.

Jeg er fristet til å henlede tyngden ned til innbyggerne. Politikerne som uttrykker seg til media, som er den klart sterkeste måten å nå velgere på, må selge seg inn til media. Media velger saker og vinklinger som er usaklige, lite represenative og i det hele tatt ganske på siden av de viktige spørsmål. Og de gjør dette fordi de skal selge aviser til almuen.

Velgerne får den politikken og de politikerne - og de media - de fortjener.

Kjetil sa...

Jeg skulle bare ønske blanke stemmer ble tellt og ikke bare forkastet som en ugyldig stemme.

Da hadde kanskje min stemme blitt hørt også.

Kanskje vi som vil stemme blankt burde stemme RV eller FRP, bare for å skikkelig litt faenskap?

Delirium sa...

Kjetil: Men for guds skyld. Skal du stemme for å lage litt faenskap så ikke stem frp - de får da nok stemmer fra før (sett inn banning her). Ta heller RV - De er idioter, men i alle fall idalistiske idioter som ikke kommer til å ha sååå mye å si i den store sammenhengen.

Ettersom de ikke teller blanke stemmer kan man like gjerne bli hjemme hvis man vil stemme blankt. Det går sikkert noe hjernedødt på tv...

VamPus sa...

He he - stemme MOT et parti heller enn å stemme for. Det hørtes faktisk ut som en god idè.

dltq - det stemmer at politikerne er opptatt av retoriske spissfindigheter - men en god retoriker har jo vanligvis noe å være retorisk OM :-))

Men RV er neppe et godt valg - de er jo fanden meg inne med TO representanter i følge siste meningsmåling VamPus leste *grøss*

Delirium sa...

Jo jo Vampus, men når man må velge mellom pest (frp) og kolera (RV) så er det vel ikke vits i å gi den ene sykdommen så stort overtak av de "friske" av oss blir påtvunget mer sykdom enn nødvendig?

VamPus sa...

Ta det mer ro - FrP er ikke et alternativ...

Delirium sa...

...ikke du ;o) , men Kjetil litt lenger opp!

Tom Arnesveen sa...

Kjetil skrev: "Jeg skulle bare ønske blanke stemmer ble tellt og ikke bare forkastet som en ugyldig stemme."

Blanke stemmer blir telt opp.

http://odin.dep.no/krd/valg2005/sporre/bn.html

Anonym sa...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » » »