Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, januar 03, 2006

Politisk prostitusjon

Lederen for tankesmien Civita, Terje Svabø, utviser en imponerende mangel på dømmekraft når han nå skal trene den rødgrønne regjeringen i å håndtere media. Svabø understreker at han gjør dette som privatperson, ikke som leder av en organisasjon som skulle påvirke den liberale høyresidens strategisk retning. Javel? Han skal trene opp statsråder i hvordan de skal håndtere media og systemkritikk fra tankesmier som.... Civita?

Noen lurer nok på hvorfor en som leder en organisasjon med to ansatte og tjener dobbelt så mye som statsministeren føler behov for å ta private oppdrag. En annen ting er når oppdraget mildt sagt står i motsetning til hva mange forventet at Civita skulle være - nemlig en samfunnsaktør som aktivt utfordret det sosialdemokratiske hegemoniet i Norge gjennom offentlig debatt.

Da Civita først kom på banen var mange redde for at de skulle bli stemplet som en ytterligående høyrevridd tankesmie. Det kan være årsaken til at Svabø derfor har lagt seg på en linje som utrolig nok er enda mer diffus enn Høyres ideologiske profil. I Dagsavisen i går presterer Svabø å kalle Civita en "liberal tankesmie", hvilket gir mer assosiasjoner til LibLab og Venstre. Frykten for å bli oppfattet som "ekstreme" er antakeligvis hovedårsaken til at både Høyre og Civita løper som skremte mus før noen fra venstresiden får sagt "de fattige". Ord som "privatisering" nevnes ikke en gang på sene kvelder over pjolterne på Høyres Hus i redsel for å bli tatt for å være... høyrevridd, faktisk. Dermed tør man ikke ta tak i debattene om alternativene til den sosialdemokratiske velferdsstaten. Politisk korrekthet har ført til en kastrering av enhver form for systemkritikk. Men en ting er å ikke ha baller nok til å gå inn i offentlig debatt, en annen ting er å la seg bli tatt bakfra av den regjeringen man liksom skulle vært i opposisjon til. Han får jo betalt for det - nevnte noen prostitusjon?

33 kommentarer:

Anonym sa...

Hm... og jeg som var i så godt humør:-( Han burde vel heller medietrene den politikeren i Norge som trenger det mest: Erna!

Blåblogg sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Blåblogg sa...

Problemet er jo at Svabø er usedvanlig flink til å bedrive mediatrening, jeg har selv blitt utsatt for hans skoleringer, og det var utrolig bra. Så de kommer nok til å plukke opp noen smarte triks disse sosialistene. Men Djupedal tror jeg nok blir et litt for stort lerret å bleke, selv for Svabø.

Anonym sa...

Ja..man burde vel ha litt skikkelig AKP disiplin i Høyre...Men nå er det de der hersens markedskreftene da....og frihet...og...individualisme....etterspørsel...og...ja, you know.

Penger betyr mye i blåmannland.

Jeg ler og ler >:-)

Anonym sa...

Glemte noe her:
Jeg tilbyr gratis pottetrening til de som driter seg ut.

Rockette sa...

Jaggu... sier jeg bare:-/

Anonym sa...

Civita betaler rundt en million kroner i året til en person uten hverken engasjement eller dømmekraft - samtidig som de ikke bruker så mye som en krone på de mange som både innehar engasjement og dømmekraft, og som rett og slett har lyst til å gjøre en innsats for å fremme frihet.

At Terje Svabø gjør slike idiot-trekk burde ikke komme som et sjokk på noen.

Feilen ligger dermed ikke hos ham, men hos styret som ansatte ham.

De bør snarest foreta seg noe, i den grad Civita i det hele tatt står til å redde.

Det beste er kanskje uansett å la prosjektet dø og begynne med ny frisk...

Anonym sa...

Hvis Svabø ikke får beskjed av styret sitt om at dette er uakseptabelt, viser styret at det bør trekke seg. Det er jo en total meningsløshet at en av de plattformene som skal utfordre den sosialistiske politikken til regjeringen, til de grader korrumperer seg før den egentlig har kommet igang.

Anonym sa...

Hallo!! Føler dere ikke at dere kaster stein når dere sitter i glasshus nå. Det snakkes jo så mye pent både her og på liberaleren om markedets overvinnelige fortreffelighet i alle situasjoner. Så hva er kalt med at en person selger sine tjenester??
Det er vel ikke så lett nå som det gjelder noen dere ikke liker eller hva??

Anonym sa...

Dette her blir jo nesten litt komisk :-)

Dette er jo nettopp en av hovedfordelene med det frie markedet. - At to personer med forskjellige eller til og med motstridene mål kan sammarbeide igjennom frie byttehandeler- og begge tjener på det.

At en dyktig mediemann som Svabø netopp selger medietrenger burde da vel viterlig ikke overraske noen?
(Ei heller at netopp de rødgjrønne salttråkerne trenger å kjøpe?)

Den litt mer sakelige innvedingen ligger jo i hvorvidt dette strider med hans jobb som Civita leder, og om Civitas styre burde se seg tjent med å forby, eller protestere mot slike "side-oppdrag".

Civita er ei tankesmie, med ideer og intelektuelle debatt som sterkeste våpen. Skaprpe kroniker, publikasjoner og engasjerende seminarer. - Ikke nødvendigvis Holmgang debatter..

Men nå er det jo klassisk disse konservative å blande marked og moral :-D

geirronimo sa...

Dette kan føye seg godt inn i rekken av sosialistenes hang til å styre og kontrollere media. Vi har i flere år blitt besmektet med NRK-sjefer fra AP siden 1949. Bernander er den første som ikke kommer fra beinhard sosialisme, og skal vel fungere som en mottvekt til ide'en om at AP kontrollerer media i Norge.

Det at Svabø blir leigd inn slik, er vel greit, fordi Civita ikke er et firma med "personlig vinning", ikke ? Man kan tenke at Civita helt klart tilfører sosialistene såpass motstand at det er lurt å lære av de, kanskje ?

Men jeg er enig i at det er underlig, fordi Civita absolutt skal motvirke sosialdemokratiets tanke, som allerede gjennomsyrer samfunnet i barnehage-alder. Og Norge risikerer ensretting, lite kritisk tenkning, og lite utvikling med kun "ensidig" media med ståsted i sosial-demokratiet!

Morten sa...

Penga styrer - det er en tøff verden. Selv for blålemen :)

Anonym sa...

Problemet her synes å være at høyresiden ikke ser at egne argumenter og politikk er gode nok til å overvinne sosialistene - og derfor ikke ønsker kamp på like vilkår.

La alle stille med samme kunnskaper om hvordan man skal takle media - og la argumentene og politikken avgjøre hvem som "vinner" debattene, ikke hvem som klarer å takle media best!


.......synes jeg........

Anonym sa...

Dette er en veldig mye enklere sak enn det som er fremstilt her.
1. Terje Svabø liker penger
2. Han føler seg viktig som får et slikt oppdrag fra selveste Regjeringen og svarer selvsagt ja, selv om Regjeringen ifølge VamPus har feil farge.

Anonym sa...

Markedskrefter utelukker moral???

Selvfølgelig ikke i teorien, men i praksis???

Alle og alt kan kjøpes. Det er bare et spørsmål om pris.

Og da snakker jeg om den pris kjøper må betale, men også om den pris selger vil komme til å måtte betale ved å motsette seg salg i en, desverre, stadig mer råtten (men rik?)verden.

Men denne, for meg, ganske usympatiske mr. Svabø kommer langt ned på lista mi over hvem jeg ville engasjert for å bedre mitt TV tekke. Det er mulig han har greie på faget men karisma og utståling.....nei.

Anonym sa...

Problemet er vel at arbeidet med Cevita ikke ser ut til å fylle Svabøs tid. Men om man ser på hvem som står bak, så er det vel slik at hverken statsbedrifter eller andre som konsentrerer seg om sugerør til oljepengene er interessert i at Cevita skal bli det som (klassisk) liberale tankesmider er i andre land.

Anonym sa...

Svabø burde nok tenke igjennom sin rolle en gang til. Dersom han synes at mediatrening av slike som trenger det virker spennende og utfordrende, vel, hvorfor ikke starte privat byrå innen medierådgivning i stedet for å drive med Civita? Det nytter nok ikke å si at "dette gjør jeg som privatperson". Privatpersonen Svabø har ingen slike options, så lenge han representerer en tenketank på høyresiden. Sånn er det bare.
Dette funker ikke noe bedre enn om Stoltenberg hadde dukket opp i Høyres hus for å holde foredrag om valgkampstrategier. Da hadde det nok blitt rystelser på Youngstorget, og om Stoltenberg hadde prøvd seg med "jeg gjorde det som privatperson" ville det neppe truffet noen blink.
Det er riktig som Anonym påpeker her: Dette er noe styret bør ta fatt i. Dersom de ikke gjør det men strør sand på dette, har de uten tvil gjort fra seg på draget.
Man kan ikke starte en organsisasjon hvis strategi er å fremme liberale, anti-sosialdemkratiske ideer, for så å tillate at organisasjonens daglige leder bruker tid på å lære fienden å opptre i media, slik at de kan imøtegå slike ideer mer effektivt. Reality Check, please!

LilleNille sa...

LilleNille lurer på om andre er enige i påstanden om at Civita har vært en fiasko?

Anonym sa...

Det er vel ihvertfall ingen som noen gang har påstått at Civita har vært en stor suksess.

Gili T sa...

Det at Svabø stiller opp for politisk venstreside, underbygger at han betyr lite for høyresiden. Hadde han betydd mye for politisk høyreside ville han neppe stilt opp for motparten.

Milton Marx sa...

VamPus!

At venstresida lærer seg å svare bedre for seg, er noe alle er tjent med. Vi vinner alle hvis alle spillere blir bedre.

At Svabø tjener så godt at han man burde kunne kreve hans fulle arbeidsinnsats, er en annen sak, og vitner om at arbeidsgiveren har en sviktende dømmekraft. At svabø benytter seg av muligheten gjør han verken bedre eller verre enn en gjennomsnittlig norsk lege, bonde eller fallskjermhoppende direktør.

Problemet er ikke at venstresida lærer å takle media bedre. Problemet er at norske journalister holder et begredelig lavt nivå. Problemet er mao. ikke at venstresida lærer å svare godt for seg, men at det ikke kommer gode spørsmål! (Milton mener for eksempel at den danske avisen Jyllandsposten er et forbilledlig eksempel på god journalistikk. Denne avisen greier å overgå en samlet norsk presse – hver dag!)

Problemet er videre, som du påpeker, at Høyre har blitt så politisk korrekt, og disiplinert av KRF og venstresiden, at partiet ikke tør si hva sunn fornuft ellers forteller alle og enhver som stemmer fra sentrum til FRP. Høyre har jo ikke hatt en leder siden Nordvik, og det er lenge siden det.

I dag er ville vel selv ikke Aftenpostens politiske lederskribenter gått så hardt ut mot FRP, og gitt en så massiv støtte til Bondeviks sepuku, som de gjorde før valget. Hadde Høyre latt være med å ta stilling til KRFs ”Bondevik-eller-intet”-utspill, så hadde vi hatt en annen regjering i dag.

Høyre har råtnet på rot, og det er problemet. Ikke at venstresida søker et hardt tiltrengt kvalitetsløft. Når kaoskameratene greide å få makt og nå bruker denne, skyldes dette Høyres distansering til FRP, når partiet logisk sett heller skulle pusset støvet av dets ideologiske tankegods.

Uansett Svabøs kvalifikasjoner, vil han aldri kunne gjøre dagens regjering til noen formidabel motstander. Problemet er at Høyre i dag er et enda svakere alternativ.

Anonym sa...

Marked og moral - motsetninger? Neppe. De aller fleste handeler involverer mangt mer enn penger mot vare. Når jeg kjøper noe, er det ikke kun pris i kroner som vurderes, men alle sider ved transaksjonen. De som jobber med markedsføring, snakker ofte om produkt og "metaprodukt". Metaproduktet, alt det som er "utenpå" hovedproduktet, betyr ofte mest; det være seg status, identifikasjon med andre kjøpere, hvorvidt det er et produkt selgeren har anskaffet lovlig eller ulovlig, eller andre sider ved produktet og/eller selve handelen.

Alt dette er med på å lage et marked, og gjør at standpunkt som "alt er til salgs uansett pris" fullstendig feilaktige i et moderne, kapitalistisk samfunn. Blant kriminelle er det dog ofte gjeldende.

Anonym sa...

Flott og interessant debatt. Var innom CIVITA i høst, og fikk ikke annet inntrykk av Svabø enn at han framsto som "detached", litt kald, analytisk, distansert. Ingen karismatiker, men med lang fartstid i media så har han nok solid greie på sakene. Så får mer karismatiske mennesker fronte politikken, mens han forer dem med matnyttig info. Når regjeringen engasjerer ham så sier det en hel del om hvor verdifull kompetanse mannen besitter, samt også en del om hvor lite han egentlig engasjerer seg i CIVITA's kjernesak. Mulig han er "losing his religion", mulig han aldri hadde en...

Ellers ser jeg at Milton Marx nok en gang pusher Jyllandsposten. Jeg var jo på seminar i Køben i forfjor høst, inkludert et par dager i de konservatives møterom øverst i Christiansborg, og møtte enkelte medieaktører i denne sammenheng. Ingen nevnte noe som helst om Jyllandsposten, og ellers var det bare en del vennskapelig "hetsing" av "people from Jutland" (som Jylland heter på engelsk - dette var et multispråklig seminaropplegg). De som bor på Sjælland (eller Zealand, på engelsk), hvor København utgjør det helt overveiende folketall, ser altså på Jyllenderne som svært så provinsielle, og aldri så lite usofistikerte og bondske. Typisk FrP-land, i forhold til norske forhold, fikk jeg inntrykk av. Så er da også Jyllandsposten tungt kritisert nasjonalt og internasjonalt for sine karikaturer av profeten Muhammed (12 stk), inkludert fordømt av Europarådet (eller var det EU-kommisjonen?).

Hvordan kan det så ha seg at noe tungt intellektuelt og lesbart kommer ut av såpass intellektuelt sett goldt landskap? Det er nesten som om noen fra Oslo sa at alle hovedstadsavisene er søppel - les heller lokalavisen fra Moss (??), Bergen (BT) eller Trondheim (Adresseavisa)..

Kanskje Milton Marx kan begrunne nærmere hvorfor denne Jyllandsposten, trass sin salattråkking i forhold til Muhammed, er et slikt intellektuelt fyrtårn? Jeg er altså genuint interessert.

Anonym sa...

Seilern
Jo friere marked, jo mindre moral.

Jeg sier ikke at alt er til salgs uansett pris.

Men alt er til salgs, det er bare et spørsmål om pris. Det er en vesentlig forskjell.

Og så er det spørsmål om det er kjøper som betaler prisen (vanlig handel) eller om selger ville måtte betale en pris for ikke å levere varen (mer inn på den kriminelle bane).

Og hvis man er så naiv å tro at den "kriminelle" metode kun befinner seg blant Nokas og A og B gjenger tror jeg man tar skammelig feil.

Dette tror jeg også foregår på de høyeste nivåer. F.eks i det tilfellet da mr Bush ønsker at mr. Hussein skal selge ham rimelig olje og ellers være snill gutt, så ble det selgeren som betalte prisen. (Ikke det at jeg har noe sympati med den ekstremt uspiselige oljeselgeren i dette tilfellet.)

Ellers ser jeg at innpakningen eller "metaproduktet" er viktig for deg når du kjøper noe. Det er det IKKE for meg selv om jeg sikkert også lar meg påvirke av reklamer og innpakningen.

Milton Marx sa...

Off topic til Alf-Erik: Aller først synes Milton at det er på sin plass å gjøre oppmerksom på at det du kaller et intellektuelt goldt landskap er Århus, Jyllands-Postens hovedsete, og en by på Oslos størrelse. Deg om det. Vi er dog for så vidt enige om at i alle fall sistnevntes befolkning kunne ha godt av en bredere horisont.

For å snakke litt ut fra realiteter, gjenngis danske avisers opplagstall nedenfor:

Aviser med landsdistribution
B.T. 93,942
Berlingske Tidende 126,258
Børsen 68,423
Dagbladet Licitationen 4,483
Ekstra Bladet 105,346
Information 21,073
Jyllands-Posten, Morgenavisen 150,252
Kristeligt Dagblad 25,296
Politiken 129,251

(http://www.pressenshus.dk/usr/pressenshus/ddfnet.nsf/FramesetHP?readform&wmain=all/4224187C809BB6404125692A003E54C6&thisdb)

Jyllandsposten er med andre ord Danmarks største riksdekkende avis, større enn både skrotavisene BT og Ekstrabladet (som er parallellene til VG og Dagbladet). Kanskje Aftenposten skulle forsøke å knuse VG og Dagbladet på opplag?

Københavneravisen Berlingske tidende er som jeg ser det mer en avis for Sjælland, mens ”provinsielle” Jyllands-Posten er en ekte riksdekkende avis. Aftenposten snakker vi ikke om i denne sammenheng, for den mangler jo dekning i store deler av landet.

Det gode med JP er at den er vidtfavnende (godt økonomistoff, god internasjonal dekning, god nasjonal dekning, ingen prioritering av dens hjemegn), at den er relativt velskrevet, men først og fremst at den ”Tør, hvor andre tier”. Dette er ellers Ekstrabladets slogan, men det er JP som leverer varene.

Først og fremst kjører den ofte lange og særdeles grundige artikkelserier om kontroversielle temaer. Gud og hvermann kan beskylde offentlige sykehjemsansatte for å være dovne, men JP gjør noe med det. JP offentliggjorde en vitenskapelig gjennomført tidsstudie (avgangsoppgave for en ingeniør) som viste at til tross for all sytingen om manglende personalressurser i pleiesektoren, så brukte de ansatte ofte langt mindre enn tre timer per hele arbeidsdag til arbeid, mens resten gikk til kaffepauser og syting. Klart at det ble debatt!

Når skrev Aftenposten sist noe som egentlig utgjorde noen forskjell?

JP tør å ta tak i kontroversielle saker, som innvandrernes trygdemisbruk eller vikårene i psykiatrien, og gjør det så grundig og allsidig at de slipper unna med det. Mens andre aviser er politisk korrekte, så tør Jyllands-Posten å stå for sine meninger, og forsvare det frie ord og uttrykk, selv om en eller annen muslim skulle bli sur.Ytterliggående muslimers holdninger overfor oss vestlige er ikke noe vi burde like, og det bør man kunne si fra om. Det er ikke rabiate mullaher som skal sette grensene for ytringsfriheten i Danmark – og det burde ikke være det i noen andre deler av verden heller.

Milton kjøper heller ikke logikken om at man skal akseptere enhver hets fra islam, samtidig med at man skal btvise behørig respekt for enhver muslim.

VamPus sa...

Brumle: VamPus er en av dem som mener at jo mer kontrollert marked, jo mindre moral. Hvor var moralen i Sovjetunionen når halve befolkningen sto i matkø, sentralproduksjonen ikke klarte å levere verken mat, klær eller andre livsnødvendigheter?

Enig med seiler'n om metaprodukter - ville du virkelig kjøpt et produkt fra et selskap du visste besto av rasister, nazister, kommunister eller lignende troll? Ikke jeg. Og som politisk engasjert ville jeg ikke hjulpet "fienden" med å bli bedre. Svabbers ser ut til å kompetanse i medietrening, så derfor burde han holde seg til det - og la mer kompetente folk (og noen som faktisk MENER noe) drive tenketank..

Anonym sa...

Milton:
Milton kjøper heller ikke logikken om at man skal akseptere enhver hets fra islam, samtidig med at man skal btvise behørig respekt for enhver muslim.

Hear hear!
Det må bli slutt på å gå på tå hev overfor disse folkene. De er jo ikke selvstendig tenkende, de drives av et program vi kan kalle koranen.exe !
Dette innebærer at muslimsk etikk ikke eksisterer, for etikk innebærer menneskelige valg. Når alle valgene står oppført i boka, vil avvikende tanker bli å anse som en fornærmelse mot Profeten, og da dør man (dvs. blir avrettet)
Glimrende av Jyllandsposten å utfordre muslingene på denne måten, da får vi kakerlakkene ut i lyset og kan studere deres sanne natur.

Anonym sa...

Helt utrolig. Jeg hadde faktisk forventninger til Civita som en tenketank på norsk høyreside og de har da i allefall en meget bra mann som jobber der i Dag Ekelberg, selv om de har helt gal mann som leder.

Det skulle tatt seg ut om Timbro i Sverige hadde tatt oppdrag for å lære sosialdemokratene, eller enda verre, kommunistene i Vänsterpartiet, hvordan de skal takle kritikken fra Moderaterna:-)

Anonym sa...

Vampus
Det blir jo som å si at dess færre lover og regler vi har jo mer lovlydige og høyverdig moralske blir menneskene.
Desverre tror jeg ikke så godt om den menneskelige naturen. Det finns mange griske, grådige og umoralske mennesker der ute. Og jo høyere gevinstmuligheten synes å være jo lettere er det å gå på akkord med moralen, selv for de som i utgangspunktet har god moral.

Dersom man gir friere tøyler generelt, vil de som tjener absolutt mest på det være de med minst moral. De med høy moral har jo sine "egne tøyler".

Derfor er det samfunnsmessig gunstig, og rettferdig overfor den store massen med god moral, å ha et passe stramt regelverk for å begrense et helt fritt marked.

Det betyr ikke at man skal ha et terrordiktatur, som er like forkastelig om det kalles kommunisme, nazisme eller noe annet.

Og så kan man diskutere hva som er et passe stramt regelverk og der er vi helt sikkert ikke helt enige, men ting er som regel ikke helt svart (favorittfargen din?) eller hvitt.

Og når det gjelder innpakning og reklame (metaproduktdata), har jeg enda til gode å se noen som opplyser noe særlig om firmaet bak er nazister eller kommunister eller andre troll på et produkts innpakning eller reklame. Da må man gjerne grave dypere i andre kanaler. Derfor er de metaproduktdata som følger med ofte verdiløse. Tenker nå mest på "vanlige" produkter som reiseradioer fra elkjøp, sko fra Shelleys og lignende og ikke "produktet" Svabø fra en ideell? organisasjon.

Anonym sa...

Meget bra der fra Brumle - helt enig.

Lenge før jeg ble politisk aktiv, så oppdaget jeg den vesentligste forskjellen mellom sosialister (i Norge: de rød-grønne) og liberalister (Høyre, delvis FrP): Sosialistene har *for lite* tro på menneskenes evne til å styre seg selv best, og liberalistene har *for mye* (eller overdreven, om man vil) tro på dette. Liberalister vil naturligvis være fullstendig uenige med meg, mens sosialistene merkverdig nok godtar forklaringen/modellen min.

Ingenting jeg har opplevd på "innsiden" av politikken har på noe som helst vis motbevist min grunnleggende hypotese - annet enn at det finnes visse deler av Høyre, kall dem gjerne verdikonservative, som inntar en slags paternalistisk mellomstilling i dette spenningsfeltet.

Uansett, som Brumle impliserer; den hverdagslige løsningen eksisterer et sted mellom de grunnleggende ytterpunktene, og politikken som stadig siver ut av den politiske smeltedigelen som Stortinget vitterlig er, er stort sett middle-of-the-road, pragmatisk politikk.

Så på sett og vis fungerer politikken. Sosialistene blir som mammaen i et oppdragelsesprosjekt - streng, myndig, overbeskyttende - mens liberalistene blir pappaen, som er mye mer laissez-faire og "det vil helst gå bra, la dem bare leke fritt", men som stadig deretter får smekk på fingrene av både mammaen og tildels praktisk erfaring når tøylene slippes løs...

Anonym sa...

Får vel takke Milton Marx for fyldig og informativ reegjørelse. Imidlertid bommer han *grovt* på ett punkt, og det er hvor han karakteriserer Århus som en by på størrelse med Oslo (!).

Hvilken fadese...

I følge Danmarks offisielle sider (danmark.dk), så har byområdet Århus drøyt 200.000 innbyggere - mot Københavns 1,1 mill (ned fra drøyt 1,3 mill i 1994).

Milton har nok feillest visse talldata, og tatt utgangspunkt i innbyggertallet for Århus Amt, hvilket er *fylket* Århus. Dette har drøyt 600.000 innbyggere..

Å si at Århus er på størrelse med Oslo, er dermed nesten som å si at Stavanger nesten er på størrelse med Oslo kommune - fordi Rogaland fylke har nærmere en halv million innbyggere (om jeg ikke husker mye feil).

Men ellers var det en antakelig faktuelt sett korrekt redegjørelse fra Milton. Jeg har uansett aldri før hørt noen anbefale Jyllandsposten - og jeg kjenner ganske mange dansker, gitt. Likevel er det jo slik at mange i Bergen anbefaler BT som landets beste avis, så det blir vel på samme måten...

Milton Marx sa...

Alf-Erik: I Miltons hode forholder tallene seg noenlunde slik at København har et folketall på 1,1 millioner, mens Århus ligger på ca 450.000, Odense er nummer 3 (tipper på 250-350.000) mens Aalborg kommer inn som nummer 4 med 150.000.

Ser man på kartet ser man at hele Danmark er mindre enn Finmark, og muligens også andre norske fylker. Dette kan man splitte opp på sju amt, hvorav verken Århus eller København er blant de største.Ser man så på virkeligheten, er Århus amt som resten av Danmark mye landbruk. Mange steder er det slik at man i en mørk natt ikke ser et eneste lys i noen retning. Alt rundt deg er oppdyrket, og er du heldig, er dette natten etter at hele greia ble sprayet med møkk. Det finnes steder i Danmark som får Nord-Troms til å virke folksomt. Derfor er tallene du henviser til muligens noe misvisende. Et dansk amt er lite i norsk målestokk, i tillegg til at store deler av dets område er dyrket mark, slik at bypreget på resten dermet øker.

Følgende tall er hentet fra Danmarks Statistik (parallellen til SSB), og viser folketallene for Århus og København amt og kommune. Første tall er menn, tall nummer to er kvinner. Ikke bare er kvinnene i flertall i Århus kommune, de har også ry for å være vakre.

Århus 144410 150544
Århus Amt 324997 332674

København 247031 255331
Københavns Amt 300044 318193

Århus kommune har dermed noe slikt som 295.000 innbyggere, og med byområder like utenfor kommunegrensen vil Milton egentlig tro at 450.000 er en ganske reell størrelse. Tallene for København er kun tatt med for å illustrere at ofisiell statistikk faktisk kan vise mange snodige ting. Købehavn er en millionby.

Sammenligningen mellom Oslo og Århus handlet forøvrig ikke om at Århus er så fantastisk, men om at Milton synes at Oslos betydning overdrives at dens befolkning. Hvis han fikk bestemme, uten plagsomme demokratiske begrensninger etc, ville Oslos problemer bli løst ganske rakst (manglende kapasitet på veinettet, presset i boligmarkedet, etc). Han ville sørge for en desentralisering av usette dimensjoner, helt til Oslos "storbyproblemer" var et ikke-tema. Bevares, Oslo er et fint sted det, fin beliggenhet nær både Marka og sjøen. Det er bare ingen metropol.

Dog kan Alf-Erik og andre sove trygt. Da Milton ikke bor i Norge, vil hans diktatorambisjoner neppe få direkte betydning for Norge.

Anonym sa...

Hei igjen Milton.

De politiske ambisjonene dine for Oslo var uansett ikke avskrekkende.

Når det gjelder dette med innbyggertallet i Århus byområde, tror jeg neppe du finner mer definitive kilder enn Danmark.dk (se under Danmark i tall, pdf-dokumenter). Jeg bruker aldri kommunedata når jeg vil vite hvor mange som bor i en by, kun offisielle tall i forhold til byområder (eller, på engelsk, "Metropolitian Area"). Kommunegrenser er gamle administrative og politiske grenser, og har fint lite med moderne byers utstrekning og folketall å gjøre.

Fastholder: Århus drøyt 200k innbyggere i byområdet. Køben: 1,1 mill (selv om det egentlig er over 1,5 - og klart største byområde i Skandinavia - men da tar man med alt av forsteder som sokner til København framfor andre byer på nordøst-Sjælland; såkalte "Stor-København". Jeg regner blant annet Glostrupområdet til Køben).

Skal prøve å ta Århus-damer i nærmere øyesyn neste gang jeg er i de trakter - samt selve byen ;)