Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, mars 22, 2006

Udemokratisk blogging

VamPus fikk en ny og dypere innsikt i fenomenet blogging etter å ha hørt på en journalist fra Klassekampens innlegg på Fritt Ord-konferansen om blogging på mandag. I et noe famlende innlegg beskrev journalisten bloggens virkelige ansikt, og hvilken trussel bloggerne utgjorde mot demokratiet. Kort sammenfatning:

- Det virker ikke demokratiserende at alle mennesker skal få lov til å slippe til med sin stemme. - De ”viktige” sakene drukner i all støyen.
- Dessuten er bloggerne egentlig slemme mennesker som bare sprer konspirasjonsteorier.
- Dersom man ser på eierstrukturene bak de selskapene – som at Google eier Blogger – så aner man konturene av en virtuell Illuminati som vil styre verden. Dette visste journalisten fordi hun hadde sett filmen Epic 2014 - ikke fordi hun faktisk leste blogger, altså – for det hadde hun ikke tid til.

Nettopp. Ikke tid til å lese blogger, men synes ikke de er en viktig bidragsyter til noe. Bloggerne sprer konspirasjonsteorier og dårlig fundert informasjon, men Epic 2014 er på ingen måte en konspirasjonsteori om hvordan de store selskapene styrer verden – med bloggerne som sine droner. Og det er jo på ingen måte demokratisk at alle får lov å bidra med sin stemme i debatten, uansett hvem de er. Eeeeh. Nettopp. Nei, da får vi vel stenge VamPus' Verden da. VamPus kan jo ikke ha på seg at hun bare er en brikke i de multinasjonale kapitalistiske selskapenes globale spill om verdensherredømme. Itteno vits å blogge da. Får ta opp strikking som hobby, da...

Olav Anders Øvrebø har linket opp flere som skrev referater eller synspunkter om møtet.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha...Vampus som strikkeblogger nå! Jeg la dessuten merke til at Klassekampen mente det var udemokratisk fordi det utestengte grupper som ikke har råd til pc og internett. Det som er synd er at de samme menneskene sikkert ikke har råd til aviser heller.

Anonym sa...

Hei Vampus og takk for sist. Jeg fikk også en kortere depresjonsperiode da det gikk opp for meg hva jeg drev med.

Nå er jeg foreløbig VGs "nyttige idiot", men med Schibsted-konsernets globale visjoner, så er jeg der før jeg aner. Journalisten har et stykke vei å gå. Jeg ventet faktisk på at hun skulle bruke Google og Microsofts samarbeide med Kinas diktatorer mht til sensur og knebling av ytringsfriheten, merkelig nok kom ikke den?!

Anonym sa...

Har du sett Sissel Benneche Osvolds utspill i Dagbladet? Sørgelig uinformert.

Anonym sa...

I følge SSB (tall fra 2005) har 64% av befolkningen tilgang til internett hjemme. http://www.ssb.no/emner/10/03/ikthus/

Hvor mange % av befolkningen har tilgang til Klassekampens papirutgave i sin nærbutikk?

Jeg synes også det var trist å høre denne v. negative vinklingen fra Klassekampen. Skal det bli et adelsmerke for journalister å fnyse av blogging samtidig som man slår seg på brystet med at dette bruker jeg jommen ikke min tid på?

En av de beste bloggene det siste året (nå nedlagt)ble skrevet ifm. bokprosjektet Rosa Prosa der også journalisten fra Klassekampen var bidragsyter. Var dette også problematisk?

Rambukk sa...

Rambukk greier ikke å fri seg fra en tilfredstillende følelse når Klassekampens utskremte lirer av seg det programmatiske og forutsigbare 70-tallsleksa som benyttes som universalmiddel mot vanskelig materie.

Blogger: Blogg!

Anonym sa...

ROFLMAO!!!
Er det dette den intellektuelle venstresiden har degenerert til? Sist jeg sjekket var det stort sett paranoide og marginaliserte "sørstatsfolk" med bunkere i ørkenen forsynt til å overleve en meksikansk invasjon, evt. 3. verdenskrig, som pønsket ut saker som dette.
Knegg-knegg!
Beware og the ZOG! Herreminhatt...

Anonym sa...

Kjære Vampus! Please, ikke begynn å strikk! Det er mye farligere! tenk hvis alle begynte å strikke! Da hadde det blitt mye "stikk-skader"! Jeg tror du er en bedre blogger enn strikker.
frave

geirronimo sa...

Hmmm - det er ikke noe nytt at sosialister anser blogging for noe nær en vederstyggelighet. Spesielt er det for Norge der blogg-sfæren stort sett består av "Høyre-folk".

Anders Giæver - Arbeiderpartist, VG-journalist, og blogger, skriver:

"Den norske journalistiske kulturen har skrumpet til en innestengt ibsensk småborgerlighet, hvor avvikende meninger i sentrale spørsmål er jevngodt med å drikke av skyllebollen hjemme hos familien Alving. Selv Klassekampens redaktør lovpriser på lederplass «det anstendige offentlige debattklima» fordi det holder høyreintellektuelle ute.
"


Resten av innlegget hans kan dere lese på http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=103636

- Det er blitt påpekt før at blogging i Norge er en stille protest mot den vinkling som media har. Det er ikke rart at komunister i særdeleshet vil føle seg "krenket" for den "blasfemiske holding" som er å finne i blogg-sfæren. Ihvertfall ikke hvis mange av de fortsetter å forsvare despoter i kommunistiske land...

Mer interessant er det faktum at blogging er vanskelig å stanse. Hvilke virkemidler ville isåfall Klassekampen ta ibruk for å stanse "vederstyggeligheten" ?

Brockfield sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Brockfield sa...

Det er symptomatisk at venstreradikale ønsker seg en mest mulig enhetlig presse, noe man ikke får hvis alle blogger.

Hun hadde imidlertid et poeng jeg synes man ikke bør kimse av: Den aktive promoteringen av blogger hos vg.no og db.no er ikke idealisme. Det nettavisene vil er å skape "communities", som igjen leder til lojalitet, trofaste lesere, økt trafikk og høyere annonseinntekter.

I det øyeblikk trafikkveksten stagnerer på nettavisenes blogger, vil de promoteres stadig mindre, for så å forsvinne helt. Spår jeg.

Anonym sa...

Var spesielt fornøyd med utvekslingen som etterfulgte klassekampen-journalistens skryt av egen forside. Hun mente bestemt at bare klassekampen hadde slått opp saken om Aker Kværners bidrag til Guantanamo-basen, og synes det var både trist og symptomatisk at denne nyheten ikke var lett tilgjengelig for befolningen. Kan ikke huske at hun hadde noe svar på kommentaren om at dersom de hadde publisert artikkelen på nett hadde den helt sikkert mangedoblet leserantallet.....

Har forvørig skrevet en kommentar til møtet

Anonym sa...

PP: Klassekampen har skrevet om Aker Kværner og Guanantamo på nett. Det har Vårt Land også. Og i all ydmykhet: jeg blogget om det i både slutten av november og nå nylig.

Anonym sa...

Marion: Er fullt klar over at mange har tatt tak i den saken. Problemet var jo at journalisten eksplisitt sa at de ikke legger stor vekt på publisering på nett fordi de heller vil at folk skal lese papirutgaven, og samtidig klager over at de "viktige" sakene drukner i alt støyet. Mye klaging uten kontruktive løsninger er reaksjonært og fører sjelden til noe positivt..

Anonym sa...

Fascinerende. Og hvorfor skulle det være viktigere at folk leser en og samme artikkel i papirversjon enn på nett?

Anonym sa...

Hadde det ikke vært flott hvis grunnen var at Klassekampen ikke tjener nok penger ved å publisere artikler på nett? Med det er kanskje ønsketenkning fra min side..

Morten sa...

Yeye... la Klassekampen ro i sitt eget bedrevitende oppkast i denne saken her. Men jeg lover mange spennende prosjekter fra venstresida i tiden framover når det gjelder blogging!

Solan sa...

Men hva hvis VamPus strikker etter egne strikkemønstre? Er det noe særlig demokratisk, da? Da kan det jo bli gensere med både Ayn Rand, Milton Friedman og til og med visse motiver tatt fra JP. Og disse kattene: Det er jo slett ikke demokratisk å ha katter (katter er jo utpreget elitære og anti-demokratiske anarkister, så ...)

Anonym sa...

Er det lov å spørre hvem "hun" fra Klassekampen er??

Anonym sa...

"Det er symptomatisk at venstreradikale ønsker seg en mest mulig enhetlig presse"

Jeg er venstreradikal. Jeg ønsker meg en minst mulig enhetlig presse. Sånn. Der var det sagt.

Elvis Bling Laden sa...

høh! Klassekampen innbiller seg at de skal bli MERE viktige ved å IKKE satse på nett. Selvfølgelig fører det til at de ikke skjønner noe av hva som foregår. Jeg ser på det som mere av et eksempel på hvor langt i markedsretning Klassekampen har gått, enn et eksempel på "sosialistisk" tenkning.
Det at det er mange høyrebloggere i Norge, er vel et symptom på at det er mange høyreorienterte folk i Norge, pluss selvfølgelig en overrepressentasjon av folk som jobber på kontor. Men det bør være åpenbart for sosialister at økt ytringfrihet (og viktigere; ytringEVNE, ytringsMULIGHET!) gavner venstresida!
Det er mulig medianorge er "sosialistisk" orientert i forhold til f.eks Vampus, men medianorge er styrt av overklassen her som i alle andre land.
Dissa konservative "sosialistene" klarer ikke å innse at folk som sier "veldig, liksom" kan si noe fornuftig. Det er klasseforakt! Fra feil klassestandpunkt! I DETTE spørsmålet er Vampus arbeiderklassens representant! KOs deg med det ;-)

Anonym sa...

Overklasse, underklasse, arbeiderklasse, skoleklasse ZZZZzzzzzz

Ytringsmulighet? Ytringsevne?
Et fungerende talesenter, skrivekyndighet? Hva mener du?

Gavner ikke ytringsfriheten hele samfunnet da? Er ikke det poenget med den?

Hva er den selvfølgelige sammenhengen mellom kontorjobb og blogging? Kontorblogging? Mulig det blir et begrep, men i så fall i forbindelse med avskjedigelse.

Nei dette skjønte jeg ikke mye av, Elvis.

Anonym sa...

Hehe... ;-P

Håper ikke det var hun Stalsnes eller hva hun heter, som plumpet ut med disse konspirasjonsteoriene. Hun er jo ganske deilig, nemlig.. MILF!

Anonym sa...

Stalsberg??

Brockfield sa...

Øyvind: Interessant å høre at du ønsker mediemangfold. Vanligvis hører man nemlig venstreradikale ønske seg en sterk, statlig rikskringkaster slik at vi kan ha felles referanser.

Betyr det at du ikke er redd for privatiseringen av mediene? Grøsser du ikke av den stadig mer konsentrerte eiermakten i norske og internasjonale mediehus? Ser du for deg et bærekraftig mediemangfold bortenfor stat og kommersielle interesser?

Elvis Bling Laden sa...

Chris sa "Gavner ikke ytringsfriheten hele samfunnet da? Er ikke det poenget med den?"

-joda. Men sjølv om vanlige folk i norge har ytringsfrihet, (i den forstand at vi ikke blir rettsforfulgt for meninger i noe voldsom grad) så er ikke det det samme som at vi har ANNLEDNING til å ytre vår mening. Blogging gir hvem som helst (meg, deg og vampus, foreksempel) muligheten til å si det vi måtte ønske. Altså betyr det økt ytringsEVNE og ytringsMULIGHET i praksis. Det er bra. Å være motstander av det er reaksjonært.
Det er derfor jeg sier at Vampus er arbeiderklassens representant i dette spørsmålet.

Anonym sa...

Forakten for folk flest

Av: Erling Kjekstad

"Klassekampen har fått ny form. Kløften øker mellom folket og eliten i Norge"

Forholdet mellom folk flest og samfunnstoppene i Norge er ikke hva det var. Her har oppstått en gjensidig mistro, for ikke å si forakt, mellom store deler av folket og store deler av eliten. Vi skal ikke reise lenge i en norsk bygd, eller sitte lenge på en brun kafe i byen, før vi hører om de håpløse folka "der oppe" og deres totale mangel på respekt for folk flest. Tilsvarende skal vi ikke sitte lenge på hippe cafèer og tilsvarende plasser før "harryfolka" får sitt pass påskrevet.

I morgen er det 1. mai. Egentlig arbeiderbevegelsens festdag, nå en dag som alle partier vil surfe på. Det blir uansett folketalernes dag. Politikerne stiger ned fra Løvebakken og forlater regjeringsbygget, de går i tog sammen med folk flest og taler deretter til dem på torg og forsamlingsplasser. Det har man sikkert godt av. Men hjelper det?

Forholdet mellom folk flest og eliten er nemlig helt annerledes en det glansbildet som forsøkes skapt i 1. mai-togene. Folket og eliten går ikke hånd i hånd. Tvert om: Vi snakker om en kulturkløft. Og kanskje om vårt viktigste klasseskille. Med tilhørende klassekamp.

I den klassekampen er latterliggjøring og forakt maktmidler som eliten ofte bruker. Jeg kan nevne noen stikkord: Camping. Countrymusikk. Syden, Svinesund. Harry. Margit Sandemo. Se og Hør. Eksemplene er ikke mine. De er hentet fra en artikkel med den geniale tittelen "Folk flest er i flertall" som forskeren Runar Døving skrev i avisa Klassekampen i vinter.

Her gjør Døving en glitrende analyse av hvorfor Fremskrittspartiet, partiet med slagordet "for folk flest", har gjort det så bra. Samtidig kler han ubarmhjertig av vår nye middelklasse. Den som ikke ser sin egen overlegenhet, og som definerer sin klasssetilhørighet ikke ut fra makt og rikdom, men ut fra verdier og utdanning og ved at man ikke er som folk flest. Det er denne gruppen jeg for min del ynder å kalle "Bokklubb-Norge", fordi den så til de grader identifiserer seg i de verdiene og det selvbildet som også bokklubbene bruker.

Døving viser et artig eksempel på den nye, norske klasseskillet ved å trekke fram det ulike synet på turisme og "syden". Middelklassen reiser gjerne, men insisterer på å være anti-turister. De er på individuell dannelsestur. De hater at folk klapper når flyet lander, og synes Spania er blitt ødelagt av turister.

Folk flest derimot, klapper med glede, og det rituelle turistfellesskapet med grisefester og soling på kilometerlange strender er nettopp målet med turen.

Klasseskillet mellom eliten og folket beskrives med en helt annen vinkling i en artikkel av Helge Iberg i siste utgave av Morgenbladet. Her tar den kjente komponisten og debattanten for seg begrepet "populisme". Noen husker fortsatt hvordan det var et honnørord da det ble lansert som politisk begrep i Norge 1970-åra, blant annet av Ottar Brox.

Da var begrepet "folket" identisk med historiens iboende drivkrefter og en kollektiv fornuft som så å si ligger latent i folkedypet. "Populismen" var folkelig politikk i en slik betydning av ordet. Men siden har populismebegrepet hatt en kraftig nedtur. Nå brukes det for å beskrive lettvint, usammenhengende politikk og tenkning av tvilsom karakter.

Parallelt med at samfunnet har orientert seg mot sentralisering, urbanitet og teknologi har folket latt seg degradere til en metafor hvor nisselua , idiotfjernsynet og abnorm fotballinteresse er blitt de sentrale karakteristika , skriver Iberg. Diskrediteringen av populismebegrepet har gått i takt med den generelle nedvurderingen av solidaritetstenkning og respekten for det folkelige engasjement.

Iberg viser til det amerikanske tidsskriftet Telos der denne utviklingen er forklart med hegemoniet til den nye klassen av profesjonelle eliter som har grodd fram sammen ned de nye teknologiene. Problemet er at store deler av denne eliten ikke lenger kommuniserer med folk flest.

1. mai-tradisjonen bygger på tilliten til folkets (eller i hvert fall klassens) kollektive fornuft. Sosialismens tradisjoner er parret med det borgerlige demokratiets tro på folkeviljen. Demonstrasjonstogene og mobiliseringen av massene demonstrerer tro på politikk nedenfra, på folkets almene vurderingsevne og sunne dømmekraft.

Så i morgen stiger folketalerne ned til folket. De får applaus fra de engasjerte og mobiliserte som stiller opp. Men folk flest har dratt på hytta.
http://www.nationen.no/meninger/kommentar/article606896.ece

Anonym sa...

Linn Stalsberg, tenker jeg.. Snafsen dame.

Hun ville sikkert aldri sagt noe så dumt, så det var vel forhåpentligvis ikke henne det der..

Anonym sa...

Keep up the good work Sears porch awnings Olympia ast touring jacket Clomid and misscarriage ggt test zocor 401k employee limit Group sexiresults.php qq meridia saks vicki soble sweater Hummer limousine ct Does penis get smaller as you get older