Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, juli 02, 2008

Talk is cheap

En undersøkelse InFact har gjort for VG viser at syv av ti nordmenn er imot drivstoffavgiften som ble innført i dag. Dette viser at det ikke er sammenheng mellom nordmenns liv og lære, mener lederen i Framtiden i Våren Hender, Arild Hermstad. Han kaller nordmenn "dobbeltmoralister" som ikke er villige til å ofre noe for å hindre klimaendringer.

Spørreundersøkelser blir ofte brukt som sannhetsvitner av organisasjoner som ønsker å påberope seg støtte. På begynnelsen av 90-tallet kunne miljøbevegelsen vise til en undersøkelse som viste at 90% av alle nordmenn var villige til å gå ned 30% i levestandard for å redde miljøet. Ingen satte spørsmålstegn ved det faktum at 90% av befolkningen ikke gjorde det. Ingen påpekte at det å gå ned 30% av levestandarden anno 1992 ville være å senke levestandarden til øst-europeisk nivå. Som om det var sannsynlig at nordmenn flest var villige til å til matkø, do i gangen og svart/hvitt fjernsyn. Vi som tok frem dette i debatter ble buet ut, noe i hvert fall jeg tok med stor ro. Man vet når man har rett.

Jan Arild Snoen skriver ofte om at "talk is cheap" når det vises til avvik mellom hva folk sier at de gjør (eller er villige til å gjøre) og hva de faktisk gjør. Dette er ikke dobbeltmoralsk. Vi alle ønsker å fremstå som litt bedre enn det vi er. Al Gore derimot - som jetsetter verden rundt i privatfly for å be folk om å leve annerledes - oppsummerer ordet "dobbeltmoralsk" godt.

2 kommentarer:

Windingstad sa...

Skjønner ikke dette argumentet, som rettes mot Al Gore hele tiden.

Det er vel ingen tvil om at ved hjelp av disse flyturene har fått kuttet mer klimautslipp enn han selv har brukt i drivstoff? Gore har tross alt hatt enorm betydning for å få klimasaken på dagsorden, og vel så det....

VamPus sa...

Kan du nevne hvilke land som har kuttet klimautslipp som følge av Gore? Så vidt jeg vet så øker utslippene i de fleste land som har underskrevet Kyoto-avtalen. I USA, som Gore kritiserer mest, har man sett en moderat tilbakegang (og de har ikke underskrevet avtalen).