Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, juli 10, 2008

Photoshop-krig?

Det er et døgn siden bildet VG i dag bruker på forsiden for å illustrere Irans oppskyting av raketter ble avslørt som manipulert via Photoshop. Bildet brukes fortsatt verden over og Scanpix har det liggende tilgjengelig for illustrasjon.

Bildet ble gitt som handout via Irans Revolusjonsgarde sin hjemmeside. Det ekte bildet er også tilgjengelig for mediene. Bildet er kreditert AFP, et av verdens mest anerkjente nyhetsbyråer - som selv bruker bildet som illustrasjon til en egenartikkel i dag.

The New York Times har en gjennomgang. Agence France-Presse trakk tilbake bildet i dag tidlig på grunn av manipuleringen. De mener manipulasjonen er et forsøk på å skjule at en av de ni rakettene ikke gikk av som planlagt.

Uten å gå videre inn på hvordan feilinformasjon spres på nettet - noe middelaldrende menn i gamle medier er flinke til å påpeke når det gjelder bloggere - så er det mer interessant å vite hvorfor noen mener det er formålstjenelig å manipulere et bilde for å gi et inntrykk av en større militær kapasitet enn det de egentlig har. Apropos middelaldrende menn, kanskje.

I forkant av invasjonen av Irak gjorde Saddam Hussein få forsøk på å avkrefte at han var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen. FNs våpeninspektører ble gang på gang avbrutt i sitt arbeid, og nektet adgang til flere av de områdene de ba om innsyn i. Dette kan forklares med at Irak syntes FN var en mindre trussel enn Iran, og at en militær konflikt med USA syntes lite sannsynlig med den kritikken USA ble utsatt for fra FN og sine allierte. Dersom Saddam Hussein ville unngå en militær konflikt, kunne han ha gjort det ved å rett og slett legge alle kortene på bordet og åpne sine presidentpalass for innsyn. Det gjorde han ikke og resten er - som de sier - historie.

For all del - det kan være en overivrig liten kødd som ønsker å imponere sine overordnede i den iranske revolusjonsgarden ved å vise hvor enkelt det er å få verden til å tro at de er større og sterkere enn det de er. Det er i så fall en god nyhet...

Her er lenke til YouTube-video av oppskytningen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

det er godt vi har noen videoer som kan bekrefte det hele da...

Henrik Akselsen sa...

Skremmende! Tenk på alle de manipulasjonen som aldri blir oppdaget...

Windingstad sa...

Hehe, når det gjelder Irak så spørs det om åpne kort og FN kunne forhindret noe som helst. Man trenger ikke være veldig sosialistisk eller konspiratorisk (jeg er ingen av delene) for å hevde at Bush-administrasjonen hadde bestemt seg for den krigen uansett.

Når det gjelder disse bildene, så kommer det ikke som noen overraskelse. Disse rakettene er dårlige greier, som iranerne har slitt veldig med før.

Lilleulv sa...

Ut fra vår vestlige presseetiske etos er dette et eksempel på driting på draget som burde utløse en slags “gå tilbake til start”-reaksjon. Men det er uinteressant for vestlige journalister, for denne etosen gjelder ikke for fundamentalistiske muslimer. De er nemlig antiamerikanere, og det holder for vestlige journalister. At dette uttrykker en form for kulturell hierarkisering, faller dem ikke inn.

Anonym sa...

Når det gjelder Iraq ble Blix en viktig brikke i spillet for saddam og fn. Blix hadde null, og har, null kred. etter det som skjedde på 80-tallet, så hvorfor i helvete ble den kødden sendt en gang til - det var som Annan's "takkforsistusa" fordi dere ikke stemte på meg som generalsekretær - barnslig!

geirronimo sa...

komedia - bare for å si det..

BrigitteBardot sa...

http://gregoriusnekschot.nl/blog/media/Raketproef-Iran.gif
hehehe

Anonym sa...

Saddam kunne ikke forhindret invasjonen. Løgnen om at Bush trodde at Irak hdde WMD er avslørt så mange ganger at det er rart av Vampus kolporterer den enda en gang.

bjorn sa...

Det bildet er faktisk ekte! Hvis noen har lyst å se originalen så er det lastet opp på Flickr her:
http://www.flickr.com/photos/49403380@N00/2658316482/

Helt tydelig at det er ekte, slikt kan ikke bare enkelt fikses på i Adobe Photoshop Masters Collection CS3.