Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, mars 23, 2009

Et ønsket utenforskap

For en stund siden snakket jeg med tidligere rektor ved en av steinerskolene i Norge. Han var opprinnelig amerikaner, men hadde bodd i Norge i mange år. Han kunne ikke forstå den norske debatten om friskoler og påpekte at svært mange andre ville synes det var et større problem at 98,5 % av elevene gikk i en offentlig, middelmådig enhetsskole, enn at 1,5 % av elevene gikk på friskoler.

Hans vinkling var at spesielt for elever som er skolesvake, mistrives eller mobbes, gjerne får en ny sjanse ved å bytte skole og pedagogisk opplegg. Eller for å si det med en tidligere steinerskole-elev, statsminister Jens Stoltenberg (lenken åpner seg i Facebook):

- Det var ikke bare i matte jeg slet. Jeg stammet i mange år og fikk støttetimer på grunn av skrive- og leseproblemer, minnes Stoltenberg.

- En potensiell taper, altså..?

- Nei, men jeg slet på skolen. Heldigvis hadde jeg gode lærere, som helt sikkert har hatt større betydning for min utvikling enn jeg den gang fattet, sier han.

- Det var ganske tilfeldig at mine foreldres lot meg og søstrene mine begynne på Steinerskolen. I etterkant mener jeg imidlertid at det kan ha vært miljøet på Steinerskolen som er grunnen til at jeg ikke opplevde årene med skoleproblemer som spesielt vanskelige.

Nå vil SV avvikle og forby friskoler. En av fem elever går ut av den norske offentlige skolen som funksjonelle analfabeter, altså uten å kunne lese og skrive skikkelig. Industriarbeidsplasser forsvinner og sysselsettingsveksten øker mest i yrker med høye utdanningskrav. En eksplosiv økning i antall unge uføretrygdede blir av SV avvist som et problem.

- Uføretrygd er velferdsamfunnets adelsmerke, sier leder for Stortingets arbeidskomité, Karin Andersen (SV) til Dagbladet.no.
Jens Stoltenberg hadde en ressurssterk familie. Det må man ha om man skal ha en sjanse i den velferdsstaten Norge. Det er stadig flere som faller utenfor det tvungne sosialdemokratiske fellesskapet.

Det er interessant å se at dette faktisk er en villet politikk.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er tilhenger, bare kravene er strenge nok til at vi unngår fundametalistiske kristne og muslimske skoler, eller tilsvarende sekt-prosjekter som Steinerskolen. Den bygger på absurde, rasistiske prinsipper.

slettet sa...

Absolutt tilhenger av privatskoler, inkludert den norske ordningen med å statsfinansiere disse.

Når det gjelder USA så er det jo verdt å merke at privatskoler der i all hovedsak ikke får statsstøtte (med unntak av en del voucher-ordninger som er omstridt).

De fleste amerikanske foreldre har derfor slett ikke noen reell valgfrihet i forhold til skole, hvilket har ledet til oppblomstring av hjemmeundervisning blant foreldre som er misfornøyd med den offentlige skolen og ikke har råd til privat.

ak sa...

@ Bernt

Kan du begrunne påstanden din om "absurde, rasistiske prinsipper" i Steinerskolen?

Anonym sa...

Dette forslaget er jeg veldig ambivalent til!

Er i utgangspunktet veldig skeptisk til at skattepengene mine sponser livssynsskoler, enten de er islamske, kristne eller okkulte/antroposofiske (Steinerskolen). Men når et forslag kommer fra SV, blir jeg skeptisk på refleks. . . .

Blant annet virker det som om forslaget går ut på å FORBY alternativer til den offentlige skolen, ikke bare å kutte bevilgningene til dem. Og DET mener jeg er ganske drøyt! Hvis foreldre mener at den offentlige skolen ikke gir barna deres tilstrekkelige utviklingsmuligheter, kan det ikke være rett å bruke statens maktmidler til å nekte dem et alternativ. En helt annen sak er at staten ikke bør være forpliktet til å betale for opplæring som den ikke selv står inne for kvaliteten på.

Anonym sa...

Vampus: "Det er stadig flere som faller utenfor det tvungne sosialdemokratiske fellesskapet."

..ditt alternativ er..? Friedman-fellesskap a la Island?

Blir det ikke ensformig å syte over sosialdemokratiet så ofte?

Anonym sa...

Alternativet til enhetsskolen er ikke en annen, skattefinasiert skoleform men PRIVATE skoler.

Dvs privat organiserte, privat finsierte, privat valgt læreplan, privat ansatte og sparkede lærere og private utvalgte elever, alt ihht til skoleiers preferanser. Eieren skal tross alt drive dette for profittens skyld, og må sørge for skikkelig kvalitet.

Alt dette skjer uten at staten trenger blande seg inn overhodet, og uten at foreldre med kvalitetskrav trenger å kaste bort sine surt ervervede kroner på dusteeksperimenter i "progresiv pedagogikk".


I don’t want my children fed or clothed by the state, but if I had to choose, I would prefer that to their being educated by the state. – Max Victor Belz

 Sti9nsky sa...

Uansett hva man bestemmer seg for de neste årene, så synes jeg synd på lærerne Poden vil ha gjennom barneskolen. Antageligvis vil jeg drive dem til vanvidd og bidra til økte sykemeldinger i et håp om at nye koster for en gangs skyld koster bedre =o)

Anonym sa...

Gullstandard
"Dvs privat organiserte, privat finsierte, privat valgt læreplan, privat ansatte og sparkede lærere og private utvalgte elever, alt ihht til skoleiers preferanser. Eieren skal tross alt drive dette for profittens skyld, og må sørge for skikkelig kvalitet."

Hørt om J Bauer?