Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, februar 11, 2010

Takker for innspillet!

I en ny rapport fra Civita foreslår tenketanken 70 prosent lønn under sykdom og mer til de uføre for å få ned sykefraværet i Norge.

Kristin Clemet mener både Høyre og andre borgerlige partier er feige i sykefraværsdebatten.

- For kort tid siden var både Høyre, Frp, KrF og Venstre for kutt i ytelsene under sykdom. Nå har alle endret oppfatning. Det kan jo ikke være fordi det går rett vei med fraværet. Det skyldes nok heller at motet svikter, og at man er redd for å gjøre noe man tror er upopulært, sier hun til VG.

Til forslagene svarer Høyres sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen:

- Dette er spennende forslag som vi må ta med oss inn i programprosessen.

Mistenkelig tett opp til standardsvaret til alle forslag vi har til hensikt å overse:

"Vi takker for innspillet og tar det med oss i det videre politiske arbeidet".

10 kommentarer:

Anonym sa...

70% lønn er lett for Kristin Clemet og komme med som har en inntekt på over 2 millioner og en
ektefelle ikke langt unna.
Hva med dem som har en inntekt
på 250000 og er en familie på 5.
Disse har og utgifter som forfaller vær mnd eller en som
bor alene ? Hun har ikke tenkt
i di baner.


NILE

Leif sa...

Nile:
Også for den eneforsørgeren med årslønn på 250K vil det være langt værre å bli permanent arbeidsledig eller ufør - enn å måtte klare seg på 70% av inntekten i en uke eller tre.

Det er klart at marginene for å ha en sikkerhetsreserve er større når man har høyere inntekt. Men alle må jo i utgangspunktet tilpasse forbruk etter inntekt (også lavtlønte med stor familie.)

Hvis en ordning med redusert lønn under fravær blir innført, vil selvfølgelig folk tilpasse seg situasjonen og øke nødreserven sin.

Selv i dag (med 100% lønn under fravær) vil det jo være uforsvarlig å ha et forbruk der budsjettet legger opp til at lønna akkurat skal rekke til de faste utgiftene hver måned.

Anonym sa...

Glitrende av Clemet! Nok en gang viser hun sin kunnskapsløshet og menneskesyn. La henne slippe til oftere i media.

VamPus sa...

Anonym: Del av din kunnskap og medmenneskelighet med oss og fortell oss hvordan vi skal løse det faktum at Norge - hvor befolkningen aldri har vært friskere og arbeidsbelastningen lavere - har så stor andel av arbeidsstyrken utenfor arbeid.

Vi venter i spenning!

Regner med at arbeiderpartiet da er selve definisjonen på kunnskapsløse og umenneskelige siden det var de som startet debatten?

Anonym sa...

Jeg er i prinsippet enig med Clemet i at det bør være en avkorting av inntekten under sykdom, men jeg synes at 30 % avkorting av lønnen er for mye. Dette vil kunne ramme mange svært hardt, og da spesielt de med lavere inntekter. Etter mitt syn vil en bedre løsning være at staten dekker 80 % av lønnen under sykdom mens arbeidsgiver dekker 10 %. Staten vil på denne måten få mindre utgifter, arbeidsgiver vil ha et incentiv til å gjøre sitt for å få den sykemeldte tilbake til arbeid og den sykemeldte vil ikke de fleste tilfellene ikke risikere å miste hus og hjem pga. sykdom.

Byråkrat1

Unknown sa...

Hvis det er for hardt for en som blir sykemeldt i noen uker å få 70% av lønnen, hvorfor utbetaler da NAV 62.4% av lønnen (oppad begrenset til 6G eller så) til de som er i permisjon?

-S

Anonym sa...

Simenett
Jeg antar du her sikter til arbeidstagere som av ulike grunner blitt permittert fra jobben.

Det spørsmålet må du nesten rette til de politikerne som har vedtatt det lovverket som omhandler permitteringer....
Byråkrat1

Øyvind Strømmen sa...

"fortell oss hvordan vi skal løse det faktum at Norge - hvor befolkningen aldri har vært friskere og arbeidsbelastningen lavere - har så stor andel av arbeidsstyrken utenfor arbeid"

@Vampus: Det kan selvsagt anonym gjerne gjøre, men det faktum at en stor del av arbeidsstyrken står utenfor arbeid har lite med sykelønnen å gjøre, og Clemet foreslår jo faktisk å heve uføretrygden, noe man skulle tro ville gi et redusert insentiv for uføre til å komme seg tilbake på arbeidsmarkedet?

Linnformasjonen sa...

Hei, så de murte igjen dørene for husokkupantene i Hausmannsgate da jeg var ute og gikk tur i penværet i går. Tenkte på deg og smilte mitt beste hoggormsmil.

geirronimo sa...

Det er laget flere undersøkelser på hvorfor det er så høyt sykefravær i Norge. Men jeg finner ikke de igjen på nettet. Ser bla. at det er referert til noe som FAFO har laget, og som er brukt av LO til å poengtere at "ledere har ansvaret for 70% av sykefraværet" - er det noen som kan hjelpe med den rapporten hadde det vært greit..

Tror nok at fraværet her er sammensatt - tror nok at Nordmenn tenderer til "hevn", og/eller "svart arbeid" som forklarer deler av dette, men som sagt finner jeg ikke forskningsrapportene..