Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, januar 22, 2007

Pinochet og Pol Pot

De som har lest VamPus' Verden en stund har vel ikke kunnet unngå å legge merke til hvordan Godwins lov stadig manifisterer seg i kommentarfeltet: "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one."

I debatter om norske kommunisters og sosialisters forhold til Pol Pot, Mao, Stalin, "Chè" Guevara og Castro dukker det ofte opp forsøk på å demonisere høyresida ved å rope "dere støtta Pinochet". Vel. Et lite dukk i historien forteller oss dette:

"Samme år som KUL ble stiftet, i 1973, var det enkelte i Oslo Unge Høyre som var lunkne i motstanden mot Pinochets kupp mot marxisten Allende i Chile, selv om de ikke direkte støttet Pinochet. Disse ble ekskludert fra Unge Høyre."

Ekskludert altså. Det er jo nesten det samme som ukritisk hyllest til kommunistiske massemordere og håndhilsing på Pol Pot det. Som artikkelen påpeker;

"Det er riktig at ikke alle på høyresiden alltid har vært like patente i sitt forsvar av demokrati og menneskerettigheter overalt på kloden. På 70-tallet var det nok krefter på høyresiden som tok for lett på apartheid-regimet i Sør-Afrika. Men de ville i det minste ikke innføre apartheid i Norge, slik Valla ville innføre proletariatets diktatur her."

.. og litt flere Valla-sitater... Ok. Ok. Skal gi meg med Valla nå.

10 kommentarer:

Theo sa...

Valla 1979: Vi stiller opp parolen om at proletariatets diktatur er forutsetningen for full kvinnefrigjøring.
Valla 2007: Proletariatet - det er meg!

PonderN sa...

Det er bra at du tar opp dette med Godwins law.. Mektig imponert over måten du tar brodden vekk fra en eventuell videre skittkasting med Pinochet og Pol Pot i kommentarfeltet, ved å summere opp et helt kommentarfelt i ditt første innlegg.. :)

Hva med å la folks politiske fortid ligge. Er det virkelig relevant utover det å kanskje påpeke det én gang?

Anonym sa...

Jeg tar gjerne debatten om hvem som støtta hva av politiske uhumskheter på søtti- og åttitallet, men det går ikke an uten å nevne nazistene! I hvert fall ikke hvis man skal kikke på hva Unge Høyre har sysla med. :D

Store Ørn sa...

Brage: har unge høyre lefla med nazister? er det det du mener ?

Sjøl hadde jeg opptil flere boyband skiver i min ungdom..

VamPus sa...

Pondern: Hm. Tenkte jeg ikke over. Kanskje jeg skal begynne med det hver gang?
Store ørn: Og det innrømmer du offentlig?

PonderN sa...

VamPus, nei det ville nok blitt kjedelig i lengden ;).

Criticus sa...

Det er bare å lese gamle numre av minerva og DKSF blader. Der støttet unge høyre-pappaguttene Contrasmorderne i Nicaragua, fascistene i Latin-Amerika og enhver bananrepublikk så lenge de var støtta av amerikanerne.
Tror jeg leste at hele Bergensavdelingen av Høyre ble ekskluderte i 30-åra fordi de hadde listesamarbeid med Nasjonal Samling?
Sånn apropos folks politiske fortid..
Jepp der slo Godwins lov til!

Store Ørn sa...

Vampus: PR-regel nummer en:Ved å innrømme å ha begått en feil, tar jeg fokuset bort fra lle mine andre svakheter.

Milton Marx sa...

Det er historieløst å kritisere folk for å ha sympatisert med Hitler i starten av 30-årene uten å se på hva Hitler var og hadde gjort på samme tidspunkt.

For verden var han på dette tidspunktet mer en glødende antikommunist enn noen folkemorder. Han var en som tok massiv avstand fra sosialdemokratiet, en som støttet fagbevegelsen, men som fordømte dens bånd til sosialdemokratiet.

Den som stod for nedslaktningen på dette tidspunktet var faktisk Stalin. Hva hadde norske sosialdemokrater å si om Stalin på samme tidspunkt? De stod jo frem på rekke og rad med forsvar for Moskva-prosessene - og var jammen ikke mye like dagens AP!

Derfor blir det feil å trekke frem enkelte Høyre-folks sympatier med Hitler på den tiden. I 1933 hadde var ikke Endlösung vedtatt, konsentrasjonsleirene var ikke bygd og intet land var angrepet.

Det er vel ikke å komme bort fra at Mein Kampf påpeker ett og annet med mellomkrigstidens sosialdemokrati som vakte sympati hos vanlige folk. Ellers ville ikke Hitler fått noen støtte.

Det blir feil å stille Høyre til ansvar for sympatier med en diktator, som på det tidspunktet hvor disse erklæringene kom, faktisk bare hadde gjort en brøkdel av de tingene vi vet at han i ettertid gjorde. Da krever man nemlig at diverse Høyre-folk på 30-tallet skulle være synske!

Men man trengte ikke å kunne se inn i fremtiden for å forstå at Stalin var en temmelig grusom kar - og er det da så merkelig at man så positivt på den som var aller mest kritisk til kommunismen?

Da er det et større mysterium at så mange nordmenn uttalte seg positivt om Moskva-prosessene.

Det politiske landskapet var mer polarisert, og de gruppene som ønsket seg en revolusjon var ikke ubetydelige.

Da er det en annen sak å kritisere de som av ulike årsaker gikk inn i NS - men heller ikke de visste om jødeutryddelsen og alle de andre uhyrlighetene Hitler stod bak.

Anonym sa...

Milton Marx - som vanlig the voice of reason.