Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, november 27, 2009

Velferdsstatens gjøkunge

Michael Tetzschner har begynt å blogge, så du kan like gjerne lenke den opp med en gang. Hans første innlegg lover godt. Mens andre bruker tid på å diskutere biodiesel, setter han fingeren på et langt større problem:

Statsministeren forteller oss stadig at vi skal bruke stoore penger på stoore oppgaver. Likevel ser det ut til at det er vanskelig å få en åpen og fordomsfri debatt om det politiske system kan leve med at statens regelbundne utgifter stiger til himmels uten å reagere med annet enn symbolske tiltak.

Sykelønnsutviklingen er helt ute av kontroll. I år vil sykefraværet koste staten nesten 37 milliarder kroner, en vekst på over 16 prosent fra i fjor. Det bør bekymre både venstresiden som vil bruke mer penger på nye ting, men også høyresiden som i større grad vil investere eller innkreve lavere skatter og avgifter.

I realiteten lever sykelønnsordningen, som av noen oppfattes som en rett på linje med ytringsfriheten, sitt selvstendige liv uten noen form for politisk innblanding. Ordningen prioriterer seg selv, fordi det er den enkeltes adferd og til slutt summen av alles adferd som blåser opp kostnadene og fortrenger andre formål. Som en gjøkunge som sparker de andre ut av redet.

Det er ikke mangel på innsikt, men mangel på mot, skriver han.

Følg han også på twitter @tetzschner .

8 kommentarer:

nei sa...

nei til skatt på sykdom

kalkulatorpartiet Høyre sa...

"Man blir ikke mindre skilt av å være sykmeldt" Erna Solberg

Mange i Høyre har varig svekkede og/eller mangelfullt utviklede sjelsevner.

Anonym sa...

Vel jeg vet av mange andre gjøkunger jeg enn nødvendigvis kronisk syke mennesker feks...Ta en titt oppi Homenkollåsen mm.Det fins jaggu mange skjebner bak andres rikdom-fontet på jusk og bedrag og skattesnusk.

VamPus sa...

Merker meg at det å ta en debatt om velferdsstatens største utfordring gjør at venstresida drar debatten ned tre hakk i stedet for å forsøke å svare. Selv arbeiderpartiet innser at dersom man ikke kontinuerlig evaluerer hvordan velferdsstaten virker. Det er ikke kynisk å innse at når Norge har verdens sykeste befolkning og mennesker som sier de vil ut i arbeid, men ikke får hjelp, at noe må gjøres.

Holdningen om at man har varige svekkede sjelsevner fordi man tar syke mennesker på alvor og innser at et system som ikke utvikles og tilpasses over tid vil kollapse er typisk for venstresida. Anklag. Ikke kom med løsninger. Vi har hørt det før.

Jeg er glad for at Michael ønsker en åpen og fordomsfri debatt om fremtidens løsninger. Jeg tror nemlig på ordtaket om at slik man reder ligger man. Dere ønsker å dele redet sammen med en gjøkunge som fortrenger de svakeste i redet. Lykke til med det.

kalkulatorpartiet Høyre sa...

Ja nettopp, Arbeiderpartiet har nå en fordomsfri debatt, og prøver å finne forskjellige løsninger på problemet.

Problemet er langtidssykefraværet.

Ikke som de iskalde Høyredamene med mangelfullt utviklede sjelsevner later som, korttidsfraværet. Mange nyskilte opplever det som et skikkelg traume, og får en skikkelig trøkk -det er ikke et problem at man i den forbindelse er borte noen dager fra jobben.

Men selvfølgelig, hvis kalkulatoren er ens beste venn, skorter det ofte på følelser som medmenneskelighet.

kandahar sa...

Jeg tror vi noen ganger er for snille i dette landet. Ikke at min erfaring skal bli noen mal, men selv fikk jeg sparken mindre enn tre mnd ette at jeg gikk gjennom en større operasjon. Og grunnen til oppsigelsen var sykdommen.

Jeg ville uansett ikke kunnet fortsette i jobben jeg hadde og ville mest sannsynlig endt opp på sykemeldinger etc i lengre perioder om jeg sto i jobben.

Istedet fikk jeg en brutal overgang til virkeligheten, kom meg på attføring og var mindre enn et år etterpå i gang med å lære noe nytt - studier. OM halvannet år, senest, er jeg tilbake.

Da jeg fikk sparken opplevdes det som umenneskelig, i dag er jeg sjeleglad. Det var det beste som kunne skjedd meg.

Når det er sagt: Jeg opplver at det kanskje viktigste hinderet i er skottet mellom lånekassen og nav. Er du i nav og ikke på attføring e.l. og kan få studier finansiert, vil det for de aller fleste være et tapsprosjekt å studere eller på annen måte ta seg utdannelse.

kalkulatorpartiet Høyre sa...

kandahar, flott at det ordner seg for deg :-)


Forøvrig var Høyre i mot opprettelsen av både Folketrygden og Lånekassen.

TorAa sa...

Det har Michael rett i: Mangel på mot.
LO burde passe seg før det går med store deler av norsk arbeidsliv sim med amerikansk bilindustri