Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, september 16, 2005

Dobbeltmoral

Liberaleren har et indignert innlegg over kulturpersonligheter og rikinger som maser om "at de skulle så gjerne gitt mer" til de fattige i Afrika. Hva pokker stopper dem? Det fikk VamPus til å tenke på alle de gangene hun har lest om Sigvart Dagsland, Karoline Krüger, Annbjørg Lien m.fl som har vært i et eller annet fattig afrikansk land og sunget for "de innfødte". Og så har man de obligatoriske bildene av innfødte som smiler og klapper og synger tilbake. Vakkert.

Men hvis VamPus hadde sittet og sultet og frosset i et lutfattig, undertrykt Norge, så er hun ikke helt sikker på om hun hadde stevet og klappet i hendene dersom det kom noen velfødde, rike afrikanske kulturpersonligheter som underholdt med et par innslag fra en komplett uforståelig kultur bare fordi de hadde med seg et TV-kamera på slep. Lurer på hva de tenker - type; "herregud, slutt nå med den gnålinga og gi oss mat". Bare flybillettene og oppholdet til disse artistene ville antakeligvis holdt en landsby i live i minst ett år. Ikke det - disse artistene får vel et større publikum med en sulten landsby som gissel enn på en konsert i Norge - for ikke å snakke om at det er våre skattepenger som betaler for at de får en noe utvidet safari. Var det noen som sa at dobbeltmoral er dobbelt så bra som bare moral?

15 kommentarer:

svein harald hellstrøm sa...

HAHAHAHAHAHA...dritbra...1.000.000 poeng for den..isteden for og gi dem penger burde heller "oss" rike landene legge til rette for at de kan leve selvstendig

Anonym sa...

Frekk er du i hvert fall ... Hva f**n vet du egentlig om hva de tenker? Er det ikke litt feigt å ta de sultne små til inntekt for sine egne meninger? Dra dit ned og spør dem og kom tilbake og fortell oss hva de sa, da skal jeg høre på deg. Når det er sagt, om alle norske artister ga bort alt de eide, så ville ikke det rekke langt. Det norske oljefondet ville vel også bli tømt ganske raskt. Når folk ikke har penger, så må de ha muligheten til å dyrke egen mat. Da hjelper det ikke med frihandel. Det får komme senere, når folk har annet å tenke på enn neste måltid.

VamPus sa...

Ja, VamPus er frekk nok til å foreslå at dersom disse artistene mener det de sier så bør de også gi. Ikke bare stå med tårer i øynene mens Se og Hør tar bilder, uten å gjøre noe videre annet enn å gnukke på en hardingfele for en befolkning som antakeligvis har behov for noe helt annet enn det, og det betalt av midler fra UD. Så det så. Så slem er jeg.

Forvørig kan vi melde fra de dype sletter i Kenya, at masaiene VamPus møtte der faktisk var veldig opptatt av samisk kultur og identifiserte seg gjerne med vår urbefolkning. Kult.

Slem slem slem VamPus. Ja ja. Høres ut som om det er på tide å ta helg, gitt...

Drusilla sa...

Uffa meg, helg i Oslo igjen. Du vet jo hva han briten i Daily Mail sa om Oslo: "Jeg har sett mer glede og latter i desperate og maktesløse landsbyer i Afrika enn jeg gjorde i Oslo".

There you go! Er det rart vi drikker som det heter her hos Vampus...

Hjorthen sa...

Nå har jeg tilbrakt store deler av barndommen på iskalde og trekkfulle samfunns og kulturhus, lyttende på merkelig musikk fremført på merkelige instrumenter av merkelige mennesker som samtidig gjerne utfører merkelige kroppsbevegelser. Skulle bare mangle at vi sender noen raringer tilbake til dem i ny og ne.

Men hvorfor sender vi ikke hun derre fattige alenemoren som jeg fortsatt nekter å skrive navnet på ned til Afrika? Med 11000 i måneden skulle hun da leve fyrstelig der en stund, og kanskje skjønne at det ikke er så verst å bo på Carl Berner allikevel, selv om det koster skjorta?

Elise sa...

Glimrende idé, Hjorthen!!

Anonym sa...

Det beste hadde vært å sende alle irriterene artister ned dit uten kamera og med enveisbillett. Men vi kan jo begynne med å senke tollmurene...

Hjorthen sa...

Men sånn ærlig talt da, hvis noen hadde spurt meg i egenskap av kjendisblogger (yeah right) om jeg ville stilt opp på noe sånn veldedighetsgreier med påfølgende tradisjonell dekning i Se og Hør så ville jeg sikkert sagt ja. Så uansett hva man ellers måtte mene om Dagsland-mafiaen så er nok dette først og fremst et resultat av medias mangel på oppfinsomhet?

Herodotus sa...

Afrika, Afrika, Afrika.... er det ingen som tenker på dyrene i Europa?? For ikke å snakke om i Norge. De fryser og blir kjørt ned av bensinluktende uhyrer, i strid med protokoll til Amsterdamtraktaten om bedre beskyttelse og respekt for Dyrenes Velferd.

VamPus sa...

Her var det mange gode idèer - hun alenemoren, som i følge TV2 har gitt "fattigdommen et ansikt i Norge", hadde sikkert hatt godt av et år eller to i en jordhytte i Tanzania.

Og, vel..ehm.. VamPus hadde heller ikke vært fremmed for en to-ukers ferie på Se og Hørs regning i f.eks. Kenya. Men jeg synes fortsatt ikke afrikanerne har fortjent å få de mer obskure delene av norsk kulturliv på besøk..

Havheksa sa...

Et briliant innlegg ... det handler nok mer om konstant pr-kåthet enn en ekte samaritansk holdning til sine medmennesker .. Det er iallfall inntrykket man sitter igjen med etter å ha sett de bleke fjesene deres i media mens de messer om at "vi må hjelpe de sultne barna i afrika"..

Anonym sa...

Ja, la oss nå endelig senke tollmurene våre slik at de sultne i Afrika kan eksportere den maten de ikke har. Rrrright. Hvorfor er det ingen som tør å innrømme at de rett og slett driter i hvordan folk i Afrika har det? Hva angår det oss i vårt daglige strev for å tjene penger til å betale skatt og regninger? Hvis vi kan bruke Afrika-argumentet for å få billigere importvarer - sannsynligvis fra alle andre steder enn Afrika - så gjør vi vel det? Så kan vi jo bruke litt av oljefondet og sende Macca og U2 nedover for å jamme litt. Da faller i hvert fall Dagsland-argumentet bort.

Herodotus sa...

Dette minner om debatten på CNN forrige uke med kjendiser som Bono, dronningen av Jordan, Clinton, Wolfowitz og Maathai (eneste afrikaner). Bono mente vi må gjøre no' for de sultne i Afrika, Wolfowitz var opptatt av grensene for statenes inngripen (ikke overraskende), dronningen av kvinners stilling i Midt-Østen, Clinton av seg selv og Maathai av miljøet. Det hele endte med at hver enkelt fikk profilert seg selv mens afrikanerne fortsatt må spenne inn den livremmen de ikke har. Det eneste som nytter er ikke selvdigging av kameraluser, men at Europa gjør en samordnet innsats i fellesskap gjennom EU, åpner for samhandel og gir landene en reell mulighet til å bli likeverdige globale aktører. Diximus.

VamPus sa...

Når vi på høyresida ikke er opptatt med å bade i pengebingen og polere Bush-button-samlingen vår, så hender det at vi ofrer andre mennesker en tanke eller to (helst da etter kongepjolter i salongen på Shipping-Klubben).

Det er mulig du ikke kjøper argumentet om å bygge ned grensene for innvandring og frihandel - men jeg kjøper pokker ikke at å subsidiere norske bønder med 20 milliarder i året og beskytte dem mot konkurranse skal være så sabla bra for fattige land heller. Og når venstresida bruker fattige land som skjold mot endringer i rike Norge, vel - da er det nesten så man hiver Bush-button samlingen sin i veggen. Men bare nesten..

seilern sa...

Bra innlegg, Vampus, og GRATULERER med ny rekord i antall kommentarer (selv om flere av dem var dine egne!).

Ellers blir det litt kjedelig med alle disse anonyme dustene som kommenterer. De burde ihvertfall kunne velge seg et nick slik at man vet om det er samme person omigjen.