Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, september 23, 2005

Kastet søknader fra kvinner

Som feminist så blir man litt sånn.. AARHG - jeg kommentere dette? Man kan jo selvsagt la være, men hallooo - dette er jo tross alt VamPus Verden?

Først; det er jo prisverdig at en næringslivsleder går ut og setter kvinnesak på dagsorden gjennom å fortelle hvordan han selv har oppført seg. Godt. Fint. Bra. Klapp på skulderen til Lars Engström. Det VamPus finner så ufattelig irriterende er at kvinner i tusentalls har fortalt disse historiene før. Hva er så den sjokkerende nyheten? Jo, at en mann - og la meg understreke - èn mann - bekrefter at det er sånn. Så tusener av kvinners opplevelser er ikke troverdig, men det skal bare èn mann til for å bekrefte vår virkelighet. Jeg tror faktisk at det alene viser status for likestilling - også her i Norden. Noen VamPus opplevelser:
  • Kollegaer som går inn på separat rom for å kjøpe en privat strippeforestilling på utenlandstur, mens VamPus blir stående alene i baren.
  • Kollegaer som livlig forteller om sex-kjøp i Amsterdam.
  • Mulig samarbeidspartner som bruker VamPus' visittkort til å sms'e henne om at hun er velkommen på hotellrommet hans.
  • SAS flyvertinner som spør om VamPus "hører hjemme" på Business Class.
  • Forretningsmenn som ikke hilser på VamPus, den eneste unge kvinnen i rommet.
  • Forretningsmenn som blir sure etter å ha spandert drinker, men ikke får seg et nyp.
  • Menn som kommer bort og sier "Næmmen, sitter dere her helt alene" når man faktisk sitter flere kvinner ved et bord... etc etc.

I tillegg kommer de klassiske grove historiene, dårligere lønn uten noen åpenbar grunn, at klær og gaver til ansatte vanligvis begynner i størrelse XL og går oppover, etc. Småting som kanskje alene ikke gir grunn til bekymring, men samlet utgjør et et helhetlig bilde som ikke er vakkert. VamPus har alltid jobbet eller vært aktiv i organisasjoner som har vært mannsdominert og har egentlig aldri følt seg spesielt undertrykt. Det alene er også bekymringsfullt, fordi det betyr at man tror at verden skal være sånn. At det er greit liksom.

VamPus er for porno, er gjerne med på strippebar og tåler grove vitser. Men forsøk å antyde at dette kanskje ikke er gøy hele tiden og mange mennvil føle seg angrepet personlig og respondere med 1) at kvinner må da tåle såpass, eller 2) "er du en humørløs lesbe, eller"? Med andre ord, VamPus må finne seg i alt dette - men ikke på noe tidspunkt antyde at det kanskje hadde vært ok med teater i stedet for gocart, firmagaver i en størrelse som passer, at det føles litt kjipt å bli forlatt alene i baren (ikke det, en VamPus håndterer DET ganske greit altså) fordi alle kollegaene skal se på stripping etc. Faen heller. Og Engström kommer selvsagt til å selge masse bøker på noe vi har sagt i årevis, og bli invitert til alt mulig av TV-programmer, portrettintervjuet etc. GRRRR!

14 kommentarer:

Knut Stian Olsen sa...

Det er minst like diskriminerende at jeg som mann IKKE får sms'er fra kvinner om å komme opp på hotellrommet...

*hysj* Ikke si det til kona da...

:o)

EarlGrey sa...

VamPus' vrede virker usedvanlig berettiget i dette tilfellet..

Selv er jeg litt i tvil angående næringslivslederens råd til slutt i artikkelen. Det at kvinner blir enda mer "menn" enn mennene selv i tenkemåte og oppførsel når de går inn i toppstillinger kan da umulig gavne "saken"? Eller?

Drusilla sa...

Han fyren her har virkelig frekkhetens nådegave: Han innrømmer at sjefene er kompromissløst sexistiske. Hvem må forandre oppførselen sin? De unge kvinnene. What do you know! Menn kan fortsatt grise i vei, og kanskje tjene noen grunker på sine beretninger etterpå. For en kødd!

VamPus sa...

JA - i min vrede glemte jeg jo å nevne at kreket hadde frekkhetens nådegave å si at kvinner måtte oppføre seg som menn og følge menns spilleregler. OK. Så da skal vi kaste menns søknader i søpla (husk; de fleste HR sjefer er kvinner..), fortelle vitser om små peniser og impotens i lunsjen, etc.

AARGH! Fuck'em. Then leave them.. he he he! OI! VamPus på god vei...kremt..

lotten sa...

Spy!!!!Kanskje på tide at "the wonderboys" snart gjør seg ferdig med puberteten. VamPus lurte forleden på om karslusken Lundell banet vei for en ny feministbølge-la oss håpe det:)men istedenfor det traurige oppkoket til "fittstim på norsk"-jentene kan heller VamPus og Drusilla skrive en bok sammen denne gangen!! Det må jo bare bli überklasse:)

seilern sa...

VamPus, du maa ikke glemme at du selv har bidratt til holdningen om "spander tre drinker og ta med dama hjem". Det ble jo sagt ganske offentlig i sin tid (men hvor mange som husker utsagnet, vet jeg ikke).

Peter B. sa...

Du har sikkert rett i det meste her, men jeg må påtale en grov feil i virkelighetsoppfatningen:

Som mann på 190 som har jobbet lenge i firmaer som gir ut "morsomme/stilige" firmagaver med stor hyppighet så kan jeg ikke én eneste gang huske å ha fått et plagg som er stort nok. Alltid er det bare størrelse S eller M tilgjengelig. Den ene XL av hva som enn utgis blir rappet av sjefen hver eneste gang.

Nå må det sies at dette egentlig er en velsignelse. Å stille i skinnende grilldress med firmalogo på ryggen gir uansett ikke full tenning...

tb sa...

"Mannlige ledee dirksiminerer kvinner, så nå må kvinnene ta seg sammen!" Sprøyt! Også komme rhan i avisa med det... (men ok, likevel bra at det blir søkelys på det)

ego.no (mann) sa...

Billig, Vampus. Billig. Ikke bra kommentar. Mye syting.

VamPus sa...

Ego - billig kommentar og syting? Øhm, javel - la meg ta en alternativ da: Åh, nei - dette kan jo ikke stemme for jeg har ALDRI vært utsatt for diskriminering, og mannlige kollegaer har alltid behandlet meg med samme respekt som jeg gir dem - og vi har ikke et problem med kjønnsdiskriminering eller andre former for diskriminering etc etc..

Verden blir ikke bedre av at man juger, vettu..

Hva - nøyaktig - var billig, og hva var syting?

Inge Henriksen sa...

På TV Norges Oslo TV så intervjuet de endel ungdommer om hva de forbandt en "feminist" med, omtrent samtlige trodde de var ei skikkelig femi dame som handlet mye nye klær og slikt...
*humre*

Anonym sa...

Noen mangler totalt både smak og moral. De fleste mangler bare litt. Dette er like sant for kvinner som for menn. Slike etiske underernærte rammer begge kjønn ganske likt, ihvertfall her på berget.

Jeg klarer virkelig ikke å la meg engasjere spesielt hverken av VamPus sine egne eller gjengitte erfaringer. Menn har like mange problemer fordi de er menn, som kvinner har fordi de er kvinner. Ulempene er bare annerledes. Som regel er det heller ikke for menn egentlig så fantastisk mye å syte om.

Jeg nevner raskt (delvis etter egen erfaring): Kvinner som *forventer* å bli spandert på, barnehager som insisterer på å henvende seg til mor, kvinner som forfremmes pga. ledelsens ønske om flere kvinner i toppen, tenåringsgutter som risikerer grunnløs omgang bank av de lokale pøbelfrøene osv. osv.

Så hva gjelder den vestlige kulturs behandling av mann som mann og kvinne som kvinne, så synes jeg det er uavgjort. Det som gjør at det i det hele tatt *er* nedsider å sammenligne er folks manglende evne til å ta gode moralske valg, men dette er et generelt problem, ikke et kjønnsproblem. Dårlig moral rammer ikke kvinner mer enn andre grupper.

Påstander om omfattende kvinnediskrimering er blant tidens største moralfilosofiske anakronismer. Jeg forstå at opplevelsene til VamPus sikkert var kjedelige der og da, men klarer ikke å mobilisere den helt store sympatien.

............................

Det var den kulturelle kommentaren.

Hva gjelder den *juridiske* behandlingen av menn som menn og kvinner som kvinner, så er det derimot stor kjønnsdiskrimering... av menn.

Av tre grunner:
1. Fordeling av omsorgsrett for barn.
2. Verneplikt.
3. Kjønnskvotering.

Men, det får ligge for nå....

VamPus sa...

Vel, VamPus er mot verneplikt (for et vervet forsvar - da er det lyst og kompetanse som avgjør, ikke kjønn), mot kjønnskvotering (like rettigheter er alltid rett) og for en nøytral vurdering i barnefordelingssaker.

Jeg klarer vel heller ikke å opparbeide den store sympatien over "kvinner som forventer å bli spandert på".. stakkars. Det må være fært ;-) En av kjennetegnene til diskriminering er at negativ behandling gjentar og gjentar seg uten åpenbar annen grunn enn at man er kvinne, svart, homofil etc.

Å bli banka opp uten grunn i køen kan jeg vel sammenligne med at kvinner blir voldtatt, at barnehagen insisterer på å snakke med mor (ser ikke sånn ut på mine mannlige kollegaer når de flyr ut dør med mobilen i øret, men..) samme som menn som ikke henvender seg i business til kvinner, og kvinner som blir tatt inn i toppledelsen for at det ser bra ut på firmaprofilen.. vel, den prosenten er forsvinnende liten gitt - men enig i at det ikke nødvendigvis er riktig. En annen debatt..

Anonym sa...

This is very interesting site... Fat and small breasts sectional sofa nissan philippines Men health fitness Dime in ring dollar origami instructions fog humidifier Klonopin use in the elderly Domaine saint savournin vin Dsl service in saranac lake Double door cabinet bathrom storage Boob hardcore black cooper mastercraft tire Harddrive failing Free online medieval adventure game Sexy latina fuck Drug interactions between synthroid and nexium broadband