Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, september 26, 2005

Kastet Dagbla' i søpla

En oppfølging av "Kastet søknader fra kvinner i søpla"..

VamPus hadde gleden av å få et ørlite glimt av dagspressens gravende journalistiske arbeid i helgen. Klokken er litt over åtte fredags kveld da en av Akersgatas utskremte kommer bort til vårt fredagspilsbord med en uengasjert fotograf på slep. Han skal følge opp saken om diskriminering av kvinner i næringslivet og lurer på ”om dette også skjer i Norge”. Han vil helst ha noen mannlige næringslivsledere som er villige til å innrømme at de er drittsekker, alternativt kvinner som kan fortelle tåredryppende historier om hvordan de har blitt kløpet i baken på firmaets julebord. Oppegående folk skjønner at det ikke er lurt å bli avbildet i et slikt oppslag med mindre de omgående vil ha sparken - men det ser ikke ut til å affektere Dagbladets journalist nevneverdig.

Tvilende til om noen kommer til å stille opp på et så tendensiøst intervju, sender VamPus journalisten til Fritjof – beryktet for sin høye faktor av uspiselige dresstryner som jobber innen finans eller shipping. De får åpenbart ikke napp der, og returnerer med uforrettet sak til vårt bord i nærheten. Vi sier hva vi mener om både metodikk, tidspunkt og mulighet for suksess – men foreslår Aker Brygge, hvor det viser seg at de valgte ”anything” fremfor ”anything interesting”. Oppslaget ble en vennegjeng med ”jeg har ikke opplevd det selv, men hørt fra andre”-vinklingen, som fikk en dobbeltside i lørdagens Dagbladet (ikke lagt ut på nett). Oppslaget er ikke egnet til annet enn å bekrefte eksisterende holdninger om "at vi er så likestilte i Norge" og "dette skjer ikke her".

Neste gang kvinnemagasinet Dagbla' skal lage en reportasje om diskriminering så foreslår VamPus at de tar en runde blant de kvinnelige medarbeiderne i egen redaksjon. Jeg tør vedde på at de ville fått flere historier om forskjellsbehandling, seksuelle hentydninger og diskriminerende vitser. Og vil man ha en mannsgris - så tar VamPus en Akersgata-vri på det og forslår en tur til sportsredaksjonen?

9 kommentarer:

Haridasi sa...

Jeg er en kvinne som jobber i et mannsdominert yrke, og kan ikke annet enn å nikke i enighet med deg.

Men - min erfaring er ikke nødvendigvis seksuell trakassering (hehe, noe som kan tolkes som at jeg ser ut som et uvær :-D ), men heller det at mine uttalelser og kompetanse "amounts to nothing" hvis det er noen andre mannfolk som ikke kan leksa si.

seilern sa...

Forskjellsbehandling foregår i de fleste miljøer, og det kan ramme både kvinner og menn, gamle og unge. Faktisk mener jeg at det i en rekke tilfeller er riktig å forskjellsbehandle mennesker: Vi er alle individer, ikke bare medlemmer av en eller annen (svak) gruppe, og skal behandles deretter.

Og når det gjelder diskriminering basert på kjønn, så er det vel bare de bifile som ikke gjør det??? ;-)

Haridasi sa...

Til seilern

Forskjellsbehandling er ikke så morsomt hvis en person (kvinne) sitter med mer kunnskap på et område og blir overhørt fordi en person (mann) som kan mindre blir tatt mer seriøst. Når dette skjer ofte nok, så kan man se på det som et problem.

JEG som INDIVID og KVINNE har nemlig erfaring med dette!

norvegia sa...

Jeg hadde den store ære å intervjue folk til en jobb engang, og en av søkerne var amerikanske neger, og snakket bare engelsk (amerikansk). Jobben han søkte på hadde et absolutt krav om mestring av skriftlig og muntlig norsk.

Etter å ha blitt presset til å kjøre intervjuet på engelsk, og blitt møtt med flir og latter hver gang kandidaten fikk et faglig spørsmål han ikke kunne svare på, forklarte jeg ham at han nok dessverre ikke var kvalifisert for jobben.

Hans svar: Is it because I is black?

Mitt poeng: Hvordan vet du at det er din kvinnelighet som gjør at du ikke blir tatt seriøst? Kan det ikke være din personlighet, dine kvalifikasjoner, din frisyre på morgenmøtet, eller en av tusen andre årsaker som skiller oss mennesker fra hverandre?

Og ja, jeg har opplevd diskriminering som mann også, men neppe fordi jeg er mann. Noen mennesker er frekke nok til å rappe ordene dine og fremme dem som sitt eget forslag. Både kvinner og menn kan gjøre dette, og de kan rappe fra både menn og kvinner.

VamPus sa...

Vel, seilern/haridasi: kanskje vi burde skille mellom diskriminering og forskjellbehandling - hvor det siste kan være positivt (tilpasning, tilrettelegging, målgruppe-orientering etc) - mens diskriminering ikke er det?

Norvegia: enig i at diskriminering ikke trenger å være fordi man er kvinne - kan være fordi man er ung, stygg, feit, gammel OG kvinne/mann. Men at noen rapper idèene dine er ikke nødvendigvis diskriminering - bare jævlig frekt!

Herodotus sa...

Kongen av Swaziland er en fyr som ikke kaster søknader fra kvinner i søpla men ser dem (kvinnene) nøye an. Etter en ikke-diskriminerende sjekk av 50 000 søkeres evner og attributter har hans majestet valgt en akademisk utdannet (student) ung dame som sin nyeste kone og hun vil få en grundig opplæring i sine plikter. Forbilledlig prosess....

sveiners sa...

du har nok rett her ja vampus..ingen vil stille opp i et slikt intervju, ihvertfall ikke med navn og arbeidssted på trykk..ingen som er glad i jobben ihvertfall

Anonym sa...

Cool blog, interesting information... Keep it UP http://www.used-audi-chertsey.info/Jeepcjsteeringdampner.html finishing touch hair removal Sony digital handycam dcr-trv360 manual All star tennis series Suzuki jeep overheating Wellbutrin sr product information Paxil for heart palpiations new jeep wrangler 2007 Baywatch swimsuit girls valtrex 500mg.

Anonym sa...

Enjoyed a lot! »