Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, desember 08, 2005

Pandoras eske

Høyre er rystet over at sosialdemokratene vil gjennomføre Høyres tidligere næringsminister, Ansgar Gabrielsens, forslag om å tvangsoppløse allmenaksjeselskap som ikke oppfyller 40% kvinnekvote i styrene. De er definitivt ikke så rystet som næringslivet og velgere på høyresida var da Gabrielsen foreslo dette for tre år siden. Selv om Høyre senere vedtok at de var aktivt mot tvangsoppløsning, men ønsket å bruke andre virkemidler, så var skaden allerede skjedd. Pandoras eske var åpnet, og Trond Giske uttalte i våres at det kan være aktuelt å utvide loven til andre selskaper, som vanlige aksjeselskaper. Sånn går det når man har et borgerlig parti som har en tendens til å forveksle prinsipper med pinstripes.

- Det handler om makt og innflytelse. Nå bruker vi den politiske makten til å styre næringslivet, sier likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) til VG.

*urk* Dette varsler ikke om gode tider. Tror virkelig sosialdemokratene (i regjeringen og i Høyre) at man kan korrigere en urett ved å gjøre en annen? VamPus anbefaler Maria Ludvigssons rapport "Like rettigheter er alltid rett" - som inneholder erfaringer fra Norge og utlandet, samt tar et prinsippielt oppgjør med statlig forskjellsbehandling. Full likestilling i arbeidsmarkedet har man ikke før vi har inkompetente, udugelige kvinner i lederstillinger – for gudene skal vite at det finnes nok av udugelige menn. Men med flere kompetente, dyktige mennesker å velge fra så kan man jo håpe at det blir færre udugelige ledere generelt.

VamPus ville heller tilbragt et helt liv i flate sko enn å bli kvotert inn i en stilling...

33 kommentarer:

Fjordman sa...

Det er ganske sprøtt at forslag som dette i det hele tatt vurderes seriøst, langt mindre vedtas. Kanskje vi er den siste sovjetstat, slik den svensken sa?

Blåblogg sa...

Nei, det var ikke den forrige regjeringens beste øyeblikk det forslaget der.....får frysninger på ryggen.....

Iransk blogg sa...

Dette bør man ikke på høyresiden rope for høyt om, da det var de som foreslo det, og det var det forrige Storting som vedtok denne loven, dette er hykleri Vampus, skam deg! Dersom du ikke kan stå for det Høyre har vedtatt, burde du heller ha skrevet brev til Gabrielsen når han var minsister enn å komme med slike lite legitime angrep på regjeringen. Høyre har like mye skyld!. Men for å rette det opp igjen, kan du jo skrive til regjeringen, å se hva man kan gjøre! Personlige syntes jeg ikke noe særlig om denne loven, jeg trodde først at det var bare noen som hadde tenkt høyt. Det virker for drastisk. Man må først forandre samfunnet nedenfra, ikke ovenfra! Men jeg kommer til å ta affære, vi har årsmøte i mitt lokallag over jul, og da kommer jeg til å ta dette opp som sak, som vil sende det videre til fylkesårsmøte i Arbeiderpartiet i Hordaland, også videre derfra til Jens. Mulig kan man hindre at loven blir iverksatt.

Men det er da merkelig at Høyre er med å vedtar en lov, og så etterpå angrer de. Dette viser jo bare at Høyre er et vingle parti, et oppurtunistisk parti av dimensjoner, ikke særlig forskjellig fra Frp.

Snus sa...

Jeg ser virkelig frem til dagen et veldrevet og lønnsomt allmenaksjeselskap oppløses på grunn av feil kjønn på kompetansen i styrerommet.

Dette er politisk tragedie og jeg håper ikke næringslivet reagerer på dette "virkemidlet" i det hele tatt, og anmoder om at politikerene heller bruker tiden sin på grep som sikrer norsk sysselsetting og våre foretaks konkurranseevne for fremtiden.

mediekritikk sa...

"Jeg ser virkelig frem til dagen et veldrevet og lønnsomt allmenaksjeselskap oppløses på grunn av feil kjønn på kompetansen i styrerommet."

Det gjenstår å se om politikerne har det andre steder enn i kjeften. En ting er å finne på dette overgrepet av en lov, en annen ting er å gjennomføre det i praksis og således sende folk ut på arbeidsledighetstrygd.

Hadde likestilling vært det essensielle i dette lovforslaget burde loven i det minste ha vært kjønnsnøytral slik at det var et krav om 40% andel av begge kjønn. At 100% kvinneandel er greit mens 61% mannsandel ikke er det er rosinen i pølsa i dette marerittet.

vektern sa...

Ehh... Mathias - jeg synes da det virker som Vampus faktisk mener å harselere med Høyre her. Forslaget er antagelig det pinligste Høyre noen gang har kommet med, og medførte at man virkelig måtte holde seg for nesen når man stemte Høyre ved sist valg:-( Gabrielsen burde vært rullet i tjære og fjær.

IW sa...

Denne loven kunne jo Norske Skog ha brukt, gjort om union til et ASA og lagt et styre med kun menn. Da hadde regjeringen måtte gjennomføre det de var så sterkt i mot, men ikke kunne gjøre noe med.

Iransk blogg sa...

Til Vekteren! Det er mulig jeg har tolket feil! I tilfelle harsellerer hun med både Høyre og regjeringen. Jeg har sendt saken videre til lederen av mitt partilag,og vi vil muligens diskutere det på styremøte neste uke, så får vi se hva som skjer!

Blåblogg sa...

Men da så, da kan vi nok puste lettet ut hele gjengen, Loddefjord Arbeiderlag har saken......

EarlGrey sa...

Enig i vekterns vurderinger her. VamPus sparker slik jeg leser det nokså jevnt fordelt til *ehehmm* "sosialdemokratene i både regjeringen og i Høyre", så hykleriet er kanskje ikke så stort for VamPus' del i akkurat dette tilfellet?

Selv er jeg tilhenger av nytt og kompetent blod i styrerommene, uavhengig av kjønn, mest for å få bukt med "gutteklubben grei" som sitter og koser seg i hverandres styrer.

Dessuten er det jo interessant om kvinneandelen i disse styrene er så lav (16% i snitt) pga at kvinner holdes aktivt ute av et nettverk av maktarrogante menn, eller om andre årsaker ligger bak. Som Stein E. Hagen så elegant sier det: "I vår verden er det slik at det fortsatt bare er en håndfull kvinnelige toppledere i de store bedriftene. Det er en årsak til det, og det er at de fleste i næringslivet er menn." Javel..hvis menn leter etter menn, så finner de antakelig menn også? Leter de virkelig etter kompetanse, så finner de vel det i begge kjønn, vil jeg tro?

Det spørs om ikke den "sikkerhetsventilen" til Storberget blir tatt i bruk ganske ofte dersom det ikke skjer en revolusjon i holdningene over natten (dvs i løpet av to år..)

Men et helt liv i flate sko VamPus; har du tenkt nøye gjennom dette? ;o)

Conad sa...

"Full likestilling i arbeidsmarkedet har man ikke før vi har inkompetente, udugelige kvinner i lederstillinger – for gudene skal vite at det finnes nok av udugelige menn."

Godt å tenke på at denne loven vil innføre full likestilling i rekordfart....

Litt mer alvorlig: Tror likestillinga vil bli satt langt tilbake i folks bevissthet om vi kvoterer inn en masse mennesker bare fordi utfra hvordan de ser ut mellom beina. Det er ikke gunstig om det blir sant at kvinner sitter i posisjoner på grunn av utseendet sitt og ikke på grunn av evnene sine.

sveiners sa...

At en dame skal bli valgt inn og foretrukket fremfor en mann bare fordi hun er en dame er vel ikke riktig?? er ikke DET kjønns diskriminering så veit ikke jeg...

Brumle sa...

Fjordman: For at vi skal oppfylle kriteriene for å bli en "sovjetstat", må vi begynne å drepe mennesker i stor skala. Vi må nok da utrydde hele Norges befolkning mange ganger.

Merkelig at hvis man, på vegne av befolkningen, prøver å regulere et næringsliv der griskhet, grådighet og gutteklubben grei styrer, stort sett uten særlig innblanding, blir man sammenliknet med et terrorregime der all form for demokrati og frihet var avskaffet, og der, spesielt mr. Stalin, faktisk tok livet store deler av egen befolkning inklusive eget lederkorps (der 40% kvotering i styring var temmelig fjernt).

Men likevel er jeg mot kvotering (men for lave sko).

Iransk blogg sa...

Vi må ikke bare begynne å drepe mennesker i stor skala, vi må deportere mennesker i stor skala til "vårt Sibir" som kan være Svalbard, så får isbjørnene gjøre resten av jobben.

Ghost of Goldwater sa...

La meg være den første til å gratulere med gullbloggen!

http://www.dagbladet.no/kultur/2005/12/09/451746.html

Blåblogg sa...

Da vil jeg være den andre..
Fantastisk bra! Gratulerer så mye Vampus, fortjent seier!

gnorhat sa...

Gratulerer! Nå går vel neste AmEx regning glatt igjennom :)

Anonym sa...

Skjønner godt at det er kjipt å bli kvotert inn. Dog - går det ikke an å ta det som en gylden sjanse til å oppnå noe man ellers per definisjon neppe ville ha vært i stand til å oppnå?

Når man må ty til kvotering, så er det en grunn til det: Det finnes irrasjonelle folk lenger opp som sperrer for andre enn sine egne.

Anonym sa...

Hvorfor skal kjønn være det eneste kriteriet som skal kvoteres inn i Norske styrer. Hva med religion eller seksuell legning, det er jo ingen som tenker på dem som er litt annerledes opp i dette. Jeg er sikker på at dette er minst like "logisk" som å drive med kjønnskvotering til norske styrer!

Kabel sa...

Unskyld VamPus, hvis jeg sprer dårlige vibber i bloggen din, det er ikke meningen. Gratulerer så mye med gullbloggen forresten.
La meg få la fantasien løpe litt med svart pensel....

Jeg er mann, selverklært antifeminist, men syns feminister er veldig søte når de er sint. I denne sammenhengen er jeg aksjonær i et lite AS i en mannsdominert bransje.

I firmaet jeg jobber i, og eier i, er alle ansatte menn. Sist vi søkte etter folk kom det 50 søknader fra menn og to fra damer. Damene nådde desverre ikke opp.
Ledelsen er en mann og hele styret består av menn.
Hva skulle vi så gjort hvis vi fikk pålegg om å ha 40% kvinner i styret? Vi kjenner jo ingen damer. Eller jo forresten, noen av oss har jo koner og sambiser og sånt. Vi kan jo utvide styret og dra med oss disse. ...og jeg kunne tatt med mamma, siden jeg er singel.
På seg selv kjenner en andre og så videre... Jeg er redd det blir en del slike løsninger i norsk næringslivs avkroker; Kvoteberter som bare sitter til pynt på papiret. Jeg syns loven og utspillet til Trond Giske er en hån mot de damene som kan noe, vil noe og faktisk får til noe. og som kansje står i fare for å miste anséelse når de i foretningssammenheng blir missopfattet som kvoteberte.

Torjus sa...

Det er godt at noen kvinner tar bladet fra munnen og stoler på egne kvalifikasjoner. Jeg skal se at et rødgrønn regjering oppløse Aker Yards og sender mange 1000 arbeidere på dør.
Gratulerer med beste blogg, du fortjener den!

VamPus sa...

Kabel; din kommentar er selvsagt velkommen - og VamPus synes at uttalelsen "Trond Giske er en hån mot de damene som kan noe, vil noe og faktisk får til noe" - faktisk kvalifiserer til å være en feminist.. nuvel.. blåfeminist,da, om man vil ;-)

Torjus; problemet er at regjeringen vil aldri tørre å gjøre dette mot de store selskapene, de vil heller gi dem bøter. Det er som vanlig de mindre (og mindre mektige) bedriftene dette vil gå utover.

Brumle sa...

Leste i herværende lokalavis om den bilforhandlende faren til en popsangerinne som akkurat i disse dager sørget for at kreditorer og selgere og kjøpere av biler ble sittende mer eller mindre ribbet, med skjegget i postkassen av den grunn at han lot være å betale noen av dem.

Firmaet avsluttes og han starter med fulle lommer og blanke ark på nytt. Og her kommer poenget. Styreformann i det nye firmaet er hans 85 år gamle mor. Et tips til "kabel"(som kjenner ingen kvinner, stakkar) og andre desperate kvinnejegere på styrejakt.

studenten sa...

Som kvinnelig sivøkstudent går jeg tydeligvis en lys fremtid i møte ang jobbmuligheter. Men på en annen side; hvem vil bli ansatt i et selskap som kun velger deg etter kjønn og ikke etter kunnskaper? Og selv om jeg får jobben pga mine kvalifikasjoner vil den allmenn oppfattelsen likevel være at det er fordi jeg er kvinne at jeg fikk jobben. Ikke en spesielt fristende tanke!

Fjeldberg sa...

Ærlig talt. Skiverier av typen som "dette er hykleri Vampus" og "vi kan gå via våre lokallag, som deretter sender det til fylkeslaget, som deretter sender det sentralpartiet, som deretter sender det til stortingsgruppen, som deretter sender det til Aps regjeringsfraksjon" er bare tull. For det første; jeg stemte også Høyre ved valget 2001 og jeg var like eitrende forbanna som Vampus og mange andre over dette forslaget, vi har da overhodet ikke medansvar for slike forslag som ikke var nedfelt i Høyres valgprogram. Dessuten var dette mer eller mindre sololøp fra Gabrielsen, ikke engang hans egne statsrådskolleger var informert.

For det andre; nå har Regjeringen vedtatt denne loven og den skal de presse gjennom i sandpåstrøingsorganet (Stortinget). Så det enste vi kan gjøre er å kritisere og håpe at fornuften til slutt vil seire og at loven etterhvert fjernes.

Bernt sa...

Nå skal de forby utflagging.. TV2 Nettavisen rapporterte i går at de åpenbart prøver å veie opp for hva de gjør med norsk næringsliv ved å forby flytting av produksjon utenlands hvis det er best for bedriften. Sier fra om jeg klarer å finne linken igjen.

Bernt sa...

der var den gitt:

http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/article509982.ece

Krever lov mot utflagginger

En rekke lønnsomme norske bedrifter har blitt nedlagt og sendt ut av landet de siste årene. Nå kan det bli slutt.

- Vi ønsker et lovverk som gjør det vanskeligere å legge ned den typen arbeidsplasser som vi både har hatt og har på Freia og Union, sier statssekretær Frode Berge (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet til NTB.

Departementet satser på å ha et forslag klart i løpet av mars neste år. Deretter kommer høringer og prosesser.

- Vi håper å kunne drive fram det lovarbeidet så Stortinget kan vedta en lov i løpet av høsten neste år. Det er målet. Det jobber vi med, og dette arbeidet er høyt prioritert i departementet, sier Berge.

Iransk blogg sa...

Hvorfor kan man ikke hindre iverksetting? Er man medlem av det rette partiet, dvs. AP,i denne sammenheng, er det jo en sjans. Men selfølgelig, man kan ikke være for opptimistisk heller. Jeg antar at en del i de rød-grønne partiene er i mot denne paragrafen (-SV?). Klarer man å få et fylkeslag i mot, vil det bli lettere å få flere til å være i mot!
Så til den som drev et lite AS, såvidt jeg vet, gjelder ikke oppløsning av selskapet for vanlig ASer, bare ASAer. ASAer finnes det 519 selskaper i Norge, så det er jo relativt få, men de er til gjengeldt store.

sveiners sa...

hvis staten fortsetter slik kommer norge til og få problemer med at bedrifter som skulle vert etablert i norge etablerer seg i andre land istenfor rett og slett fordi andre land oppmuntrer til og etablere isteden for og gjøre det vanskelig og dyrt (driver og etablerer selv)

Alf-Erik sa...

Mathias skrev:

"Man må først forandre samfunnet nedenfra, ikke ovenfra! Men jeg kommer til å ta affære, vi har årsmøte i mitt lokallag over jul, og da kommer jeg til å ta dette opp som sak, som vil sende det videre til fylkesårsmøte i Arbeiderpartiet i Hordaland, også videre derfra til Jens. Mulig kan man hindre at loven blir iverksatt. "

Jeg får nesten en liten tåre i øyekroken... :) Endelig merkes det at dengang unge herr Reither var med i Unge Høyre.. :)

Til sivøk-studinen: Don't get your hopes up too high - det blir nok for det meste kvinnelige advokater som plukker fruktene av denne prosessen. De vil bli styregrossister a la partnere i topp næringslivsadvokatfirmaer. Å være ung og uerfaren siv.øk. vil neppe være nok til tiltredelse i styrer i store ASA'er. Men lykke til uansett, selvsagt.

Mathias sa...

Saken vil sannsynligvis, bli sendt til årsmøte i Ap i Bergen fra Loddefjord Arbeiderlag. Men først må den behandles på årsmøtet i januar.

Anonym sa...

手机游戏
我们怎么了
如果没有你
紫藤花
认真的雪
我们的纪念日
只剩我一个
爱回来
张开眼睛
香水百合
披着羊皮的狼
不怕不怕
求佛
香水有毒
老婆老婆我爱你
老公老公我爱你
反转地球
触电
我要的世界
飞行部落
爱比雪更冷
忘不了
灵药
永远有多远
宝贝
心肝宝贝
天天夜夜
七夕
仓皇失措的想着你
你的肩膀
你的味道
做你的男人
放生
一个人
戒不掉
爱哭鬼
快d快乐
银色公路
一把伞
千里之外
小眼睛的姑娘
田径之歌
老了十岁
接招
E时代桃园
tell me
说一声感谢
约定
我们的歌
一千个轮回
来自不同星球
娘子写
号码
放飞美丽
我的果汁分你一半
冰菊物语
兄弟
可惜我是处女座
不夜
从开始到现在
最想念的季节
爱情十二元素
一个人流浪
秋天不回来
红颜
独唱情歌
我们都是好孩子
恋着多喜欢
相爱多年
水中央
80块环游世界
白色羽毛
平行线
我就是爱你
香飘飘
锉冰进行曲
马德里不思议
乖乖牌
爱如空气
潘朵拉
发如雪
生日礼物
那一夜
夜曲
寂寞沙洲冷
在梅边
不得不爱
一万个理由
狼爱上羊
大城小爱
不要再来伤害我
童话
情人
暧昧
街上走光的人
街上走光的人
女生宿舍卧谈私房话
揭密明星真实身份
女生宿舍卧谈私房话
女生宿舍卧谈私房话
街上走光的人
揭密明星真实身份
倪虹洁胸部遭蹂躏
前台小姐幕后生活
娱乐圈乳沟大战
兴奋的动作
金瓶梅
娱乐圈十大骚女
套套事件
明星夜生活
范冰冰那些事儿
淑女体态
走光
成人网站
色情网站
黄色网站
A片
三级片
激情电影
成人电影
色情电影
黄色电影
风骚
淫荡
女星丢人
全透明裙子
护士制服诱惑
美女裸体露点图片
情色小说
情色论坛
成人论坛
黄色论坛
色情论坛
情色电影
成人图片
黄色图片
色情图片
网友自拍
女人床上诸多假象
揭密明星真实身份
倪虹洁胸部遭蹂躏
前台小姐幕后生活
娱乐圈乳沟大战
兴奋的动作
金瓶梅
娱乐圈十大骚女
套套事件
明星夜生活
范冰冰那些事儿
风骚
淫荡
女星丢人
全透明裙子
护士制服诱惑
美女裸体露点图片
情色小说
情色论坛
成人论坛
黄色论坛
色情论坛
情色电影
成人图片
黄色图片
色情图片
成人网站
色情网站
黄色网站
A片
三级片
激情电影
成人电影
色情电影
黄色电影
网友自拍
女人床上诸多假象
淑女体态
走光
欲女写真
欲女写真
欲女写真
欲女写真
欲女写真
倪虹洁胸部遭蹂躏
前台小姐幕后生活
娱乐圈乳沟大战
兴奋的动作
金瓶梅
娱乐圈十大骚女
套套事件
明星夜生活
范冰冰那些事儿
风骚
淫荡
女星丢人
全透明裙子
护士制服诱惑
美女裸体露点图片
情色小说
情色论坛
成人论坛
黄色论坛
色情论坛
情色电影
成人图片
黄色图片
色情图片
成人网站
色情网站
黄色网站
A片
三级片
激情电影
成人电影
色情电影
黄色电影
网友自拍
女人床上诸多假象
淑女体态
走光
求佛
香水有毒
老婆老婆我爱你
老公老公我爱你
反转地球
香水百合
披着羊皮的狼
不怕不怕
触电
我要的世界
飞行部落
爱比雪更冷
忘不了
灵药
永远有多远
宝贝
心肝宝贝
天天夜夜
七夕
仓皇失措的想着你
你的肩膀
你的味道
做你的男人
放生
一个人
戒不掉
爱哭鬼
快d快乐
银色公路
一把伞
千里之外
小眼睛的姑娘
田径之歌
老了十岁
接招
E时代桃园
tell me
说一声感谢
约定
我们的歌
一千个轮回
来自不同星球
娘子写
号码
放飞美丽
我的果汁分你一半
冰菊物语
兄弟
可惜我是处女座
不夜
从开始到现在
最想念的季节
爱情十二元素
一个人流浪
秋天不回来
红颜
独唱情歌
我们都是好孩子
恋着多喜欢
相爱多年
水中央
80块环游世界
白色羽毛
平行线
我就是爱你
香飘飘
锉冰进行曲
马德里不思议
乖乖牌
爱如空气
潘朵拉
发如雪
生日礼物
那一夜
夜曲
寂寞沙洲冷
在梅边
不得不爱
一万个理由
狼爱上羊
大城小爱
不要再来伤害我
童话
情人
暧昧

Anonym sa...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » » »