VamPus venter spent på at den rødgrønne regjeringen skal reversere frislippet av bokprisene som den borgerlige regjeringen tvang frem fra 1. mai i år. Siden da har boksalget i Norge gått opp med nærmere 40%, men sosialdemokratene liker ikke konkurranse selv om dette fører til at vi får billigere varer - i dette tilfellet litteratur. Det er jo fælt om befolkningen faktisk leser mer enn tidligere, og at bøker snart er like tilgjengelige som pølser på 7-11. Bare tolv dager etter frislippet ble nemlig den borgerlige regjeringen skjelt ut for frislippet og Sosialistisk Venstrepartis Ågot Valle fikk støtte fra Ap og Sp om å få tilbake den gamle bokbransjeavtalen dersom de havnet i regjering. I andre sammenhenger blir slike avtaler ofte kalt kartellvirksomhet og er forbudt.
Også bokbransjen var forbanna på tidligere moderniseringsminister Morten Meyer, og Aschehougs William Nygaard kalte han kunnskapsløs og arrogant. Gad vite hva han mener om det nå. Bransjen mener at frislippet har ført til at den smale norske litteraturen kommer i skyggen av bestselgerne. Men Meyer hadde ikke baller nok til å presse gjennom fri pris på faglitteratur og skolebøker, så norske studenter og skoleelever betaler vel fortsatt for litteraturelitens preferanser.
9 kommentarer:
William Nygaard har selvsagt helt rett i at Morten Meyer var kunnskapsløs og arrogant.
Han hadde kanskje kunnskapsvegring? Han ville rett og slett ikke forstå at friere prissetting på bøker kunne føre til at elitens forlags-ikoner mistet sin glitrende gullgruve, ved at alle bøker var kunstig priset gjennom politiske vedtak. Høyt priset mener jeg da.
De kunne til og med ta kunstig høye priser for såkalt smal litteratur, dvs. bøker skrevet av den venstreintellektuelle kulturelite for den venstreintellektuelle kulturelite. Er der andre "takers" av slike smale ting?
Neppe. Hadde så vært tilfelle ville de jo vært bestselgere.
Meyer var også så arrogant at han ikke ville innse at bestselgere skapes av den profane folkelige smak, så jo flere som kjøper, jo mer "verdiløst" blir det.
Dette er et dårlig signal, den ekte, fornemme intellektuelle smak kan jo ikke karakteriseres ved massesalg!
Dette er noe man ved politikernes hjelp vil ha for seg selv.
Åssen er det med Nygaard - har han sjekket regnskapene i det siste? Kunne det tenkes at salgsøkningen viser økning på bunnlinjen?
Det er faktisk noe som heter priselatisitet, og vi tror at bøker har en elatisitet større enn 1. (Polvarer ligger nok lavere enn 1 - skjønner?)
Fyda! Vi gjør da vel ikke dette for PENGER, vi er beskyttere av det høyverdige intellekt. Vi er katedral, ikke børs. FYDA! Så vi trenger beskyttelse, beskyttelse, beskyttelse.
I de fleste bransjer er det en fordel hvis prisen er høy og antall solgte varer er lavt. Da kan kostnadene minimeres, og det er situasjonen forlagsbransjen var i. Høyt volum og få reguleringer er det som gjerne bringer konkurrenter inn i markedet, og det kan vi ikke ha - ihvertfall ikke innen litteratur!
Og da jeg vet at VamPus har lest Ayn Rands "Atlas Shrugged", kan jeg bare minne om de reguleringer av forlags- og bokbransjen som inngikk i den boken. Bare vent, så får vi det samme i Norge, til glede for etablerte forlag, forfattere og forståsegpåere.
Hm? Bøker på bokhandel? Hva er dette for noe? Man går altså selv til et fysisk sted og plukker ut bøker som ligger der, omtrent som en nettbutikk med hyller? Interessant konsept, men jeg er ikke helt sikker på om det vil slå an. Dessuten vil det jo helt ødelegge markedet for smale bøker.
Ellers er det interesant å høre at den ene grunnen til at jeg ikke kjøper nye norske bøker har blitt borte, (har et klart minne av meg selv tenke "hæ?! 300 kr for dette her?!" med en eller annen 200 siders hardcover i hånden). Hvis du nå kan fortelle meg at det gis ut bøker som er verdt å lese også .. eller kommer det med neste reform?
Akkurat det siste om fri pris på fagbøker for skoleelever og studenter, så har man en god sak. For faktum er at det ganske så urettferdig slik det er i dag, og under bransjeavtalen, da en nyutgitt skjønnlitterær eller faktabok, kunne komme i paperback eller kunne selges til adskillig laverpris, helt ned i 10 kroner, etter 2 år, så beholder skolebøkene, den samme prisen for alltid. Dette er en avtale som har lite ideologisk grobunn i noen ideologi, hverken sosialismen eller sosialdemokratiet. Dette er en særavtale, NFF (Norges Faglitterære forfatterforening) har fremforhandlet, som klart skor seg på økonomisk. Så det beste er nok ingen reversering, men en helt ny avtale som er rettferdig.
På en annen side, vil en fripris mekanisme føre til færre smale titler, da forlagene må beregne et større kvantum i solgte bøker, så bøker som ikke selger så godt vil kanskje ikke bli utgitt i det hele tatt, noe som i mange tilfeller vil være et tap for norsk kultur. For dempe dette hadde det kanskje vært en ide å utvide "innkjøpsordningen" til 2000 eksemplarer i stedet for 1000 eks, noe som klart kunne stimulere til utgivelse av flere "smale" titler.
seilern said...
"I de fleste bransjer er det en fordel hvis prisen er høy og antall solgte varer er lavt. Da kan kostnadene minimeres, og det er situasjonen forlagsbransjen var i. Høyt volum og få reguleringer er det som gjerne bringer konkurrenter inn i markedet, og det kan vi ikke ha - ihvertfall ikke innen litteratur!"
Dette er dessverre et galt resonnement.
Man må skille mellom fast og variable kostnader her, og jo større volum, jo flere solgte enheter kan de faste kostnadene fordeles på. De variable kostandene følger antall solgte bøker, og vil normalt dekkes mer enn godt av salgsprisen. Det som blir igjen dekker de faste + fortjeneste.
Det er høy PRIS, ikke høyt VOLUM som lokker konkurrenter, så jeg lurer på hvem som har forfattet den litteratur i bedriftsøkonomi som seileren har lest.
Forlang pengene tilbake, sier nå jeg.
Problemet er jo også litt at forlagene beregner seg relativ stor avanse, og har relativt høye kostader, som med fordel kunne slankes dersom man ser på hvordan royaltyen beregnes. For en gjennomsnittsroman anno 1998, var utsalgsprisen 258 kr. Da får man ifølge mine kilder en slik utregning:
Opplag 2500 ex.
Utsalgsprsi 258
- 15 % for innbinding 38,70
= Royalty grunnlag 219,30
Royalty til forfatteren blir 43,90.
Med andre ord sitter forlaget igjen med ca. 438 000 kroner, som skal deles mellom bokhandleren, forlaget og transportør, og når hvert forlag utgir flere bøker samtidig, så har ganske så solide inntekter. Så dersom de slakket litt på kravene, ville jo dette gå rundt!
Hvordan har kiloprisen på bøker utvikles seg i løpet av det siste året? (Eller er det pris pr. side man regner?)
Hvis noen går rundt og tror at en bok er en bok, og at det bare er antall bøker solgt som teller, ja, da trenger vi nok snart et skikkelig kunnskapsløft ...
Det er bedre å lese 10 forskjellige bøker enn å lese samme bok 10 ganger. Men det forstår man vel ikke hvis man bare tenker volum.
Prisen beregnes pr. "ark", dvs. pr. 16. side. Men poenget er at trykkeriutgiftene og innbinding utgjør ca. 15 % av prisen, så det tilsier at det er fult mulig å gå ned i pris, uten å gå konk. Innholdet er en annen sak, som er det man kjøper, eller retten til å lese innholdet!
Excellent, love it! Bcm admdc lipitor study Discontinuation of effexor er mline seat cover Eminem vicodin tattoo Free adult sex movie galleries gay sex movie preview movie sample sex trailer Hack virtually jenna jameson Tarif renault Account countrywide home loan Cartoon porn sketches radar laser detector M+fg pants Celebrities with cellulite mandeville Suzuki savage maintenance 22tramadol ultram The best skin care products species ii sex clips Whip spank slave sex
Legg inn en kommentar