Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, januar 31, 2006

Med fingeren i jorda..

Og mens Norge og Norden er under trusler om vold, drap og terrorhandlinger og ytringsfriheten diskuteres så tastaturet går varmt, så er det jo nesten rørende at Nationen i dag velger å dedikere sin leder til en annen overhengende fare:

"Den ulovlige blomsterimporten er en trussel mot norsk gartneribransje".

Det er godt det er noen som har fingeren i jorda, mens vi andre bryr oss om uvesentligheter...

Jaffa-Carlsberg og profeten

Amerikanske tilstander oppfordrer alle bloggere til å publisere bilder av profeten Muhammed og det gjør VamPus gjerne. Ikke fordi hun i utgangspunktet ville ha tatt seg bryderiet - men med flaggbrenning, drapstrusler, boikott og diplomatiske forviklinger har alle som på en eller annen måte har følt seg støtt av bildene mistet enhver respekt. Dette bildet er til støtte for alle undertrykte i alle land som ikke får brukt sin ytringsfrihet av redsel for represalier. Demokratiske rettigheter skal aldri tas for gitt, og vi skal aldri bøye av mot trusler om vold og terror. Aldri.

Oppfordrer likeså alle til å støtte den norske aksjonen ADVAR - Aksjonen for Danske VArer - her omtalt i VG.

Document.no henviser til at avbildninger av profeten ikke er noe nytt. Og med dette er kanskje saken ferdig for denne gang. Men det blir mye Carlsberg fremover for VamPus' del. Og israelske varer. Kanskje Carlsberg kunne kommet opp med en øl med appelsinsmak - så kunne man kombinert flere aksjoner? Jaffa-Carlsberg?

Oppdatert: Link til Rowan Atkinsons tale mot et lovforslag i England som forbyr anti-religiøse ytringer - Every joke has a victim - meget treffende i disse dager. Via Hjorten.

STOPP! Overgrep! Mishandling!

VamPus er sjokkert! Målløs! At man i et sivilisert, demokratisk samfunn aksepterer - nei - stiller ut, faktisk - sine overgrep i selv dannede strøk. VamPus oppfordrer herved til boikott av Shoe Lounge på Grünerløkka. Butikken er åpenbart dypt amoralsk og står for verdier som man ikke kan være bekjent av i 2006.

Hva har dette uskyldige skoparet gjort for å bli sperret inne og stilt ut til spott og spe? Har de startet krig, oppfordret til vold eller brent flagg mot ytringsfrihet, kanskje? Hmm? HMM? Tenkte ikke det, nei!

Shoe Lounge: slipp disse skoene fri øyeblikkelig! Ellers...

mandag, januar 30, 2006

Ytringsfriheten brenner

Alle som leser VamPus Verden noenlunde jevnlig vet at VamPus er tilhenger av fri innvandring og motstander av rasisme. Faktisk hadde VamPus tenkt å skrive om Stoltenbergs knefall for LOs ønske om å beskytte sine medlemmer i stedet for å åpne for økt arbeidsinnvandring. Et mangfoldig, liberalt samfunn er et gode. Idèer skapes når kulturer møtes. Nytenkning avfødes av mangfold. Men så begynte de å brenne norske flagg i Gaza. Og da ble VamPus forbanna.

UD har utformet et brev med en offisiell beklagelse over at Muhammed-tegninger har blitt trykket i norske aviser (og ikke bare i et marginalt kristent blad, som så mange hevder - takk til hablog for påminnelsen). Siden når begynte Norge å unnskylde demokratiske rettigheter som ytringsfrihet til myndigheter i land som selv krenker grunnleggende menneskerettigheter? Liberaleren stiller spørsmålstegn ved utenriksministerens dømmekraft, mens Secular Blasphemy uttaler: "We may well have a foreign minister who can do good PR work. I would prefer one who had a bit of a spine." Kunne ikke vært mer enig.

Olav Versto skriver i VG at "Det blir ynkelig og uheldig hvis norske ambassadører skal logre for myndighetene i land der både ytringsfriheten og andre grunnleggende verdier blir krenket."

Den anerkjente tegneren Finn Graff tør ikke tegne profeten, og sier: "Jeg setter grensen for mine karikaturer ved drapstrusler. Ett sted må grensen gå."

Et fritt, mangfoldig samfunn bygges helt riktig på gjensidig tillitt og respekt. Man kan gjerne argumentere med at det ikke er respektfult å avbilde profeten Muhammed - som selvmordsbomber eller ikke. Men i et demokrati så dikterer ikke en gruppe ytringsfrihetens betingelser. "Vi støtter ytringsfriheten, men den medfører også forpliktelse til ikke å skade eller såre andre," sier lederen for Islamsk Råd Norge Muhammad Hamdan. Feil. Ytringsfriheten kan ikke begrenses ut fra et så subjektivt grunnlag. Kristne opplever vel så ofte, eller oftere, å få sin religion spottet på - og uten at liberale politikere tar seg bryderiet med å be om at disse skal respekteres. VamPus respekterer ytringsfrihet, demokrati og enkeltmenneskets rett til å utfolde seg. Hun respekterer ikke trusler og vold.

Det har i dag blitt startet en motaksjon mot den muslimske boikotten av danske varer - ADVAR - som gjennom aksjonen ønsker å:
  • Uttrykke støtte til ytringsfriheten og det sekulære demokrati
  • Uttrykke støtte til Danmarks regjering, og til den danske pressefriheten
  • Bistå det danske næringsliv, som vil miste inntekter som følge av boikotten
  • Legge press på den norske regjering, slik at vi offentlig fremstår solidariske med Danmark og med ytringsfriheten

Les mer om ADVAR her.

Pirater vs. Bondevik

VamPus skrev tidligere om at Bondeviks moralske forfengelighet har ført til at han starter et eget fredssenter i Oslo. Dagens Næringsliv skrev i helgen at noe av det siste Bondevik-regjeringen gjorde, var å fjerne støtten til Norges Fredsråd, en paraplyorganisasjon for 30 frivillige organisasjoner. Nå er det Bondevik som får pengestøtte fra staten.
– Stoltenberg og Gahr Støre mener avgåtte statsministrer bør få hjelp. Jeg får en masse henvendelser om å holde foredrag. De fleste sier jeg nei til, men det krever mye arbeid bare å besvare disse henvendelsene, arrangere turer til dem jeg svarer ja til og til å få hjelp til å skrive taler, sier Bondevik.

Avgåtte statministre bør få hjelp? Da har ikke VamPus dårlig samvittighet for at hun antydet at domenet oslosenteret.no ikke var opptatt, og at Tvedestrand Sjørøverforening tok oppfordringen...

søndag, januar 29, 2006

Reaganseminaret 2006

Ronald Reagan ble kalt "the great communicator", men avviste dette med at "I communicate great things"! Og VamPus mener selvsagt at han var både "a great communicator" OG at han kommuniserte "great things"!

Søndag 5. februar er det duket for Monticello Societys Reaganseminar 2006 ( <- trykk der for mer info, pris og påmelding), med foredrag av bl.a. Jan Petersen, Jahn Otto Johansen og Trond Blindheim.

Kudos til den som gjetter hvorfor seminaret avholdes den helgen...

Sees vi?

Uheldiggrisen Babe?

VamPus skulle spise brunch med Vektern, Otters og Barnet i går, og tasset nedover Løkka for å finne et egnet sted. Valget falt på det relativt nye Mecca, under Norsk Form og Designråd ved Akerselva. Etter å ha forsert en mur av barnevogner som var best egnet til å slå knute på eggstokkene til militant single kvinner i fruktbar alder, så åpenbarte Mecca seg som et supert sted for lørdagsbrunch. VamPus mistenker at de hadde valium melken til alle tilstedeværende barn, for disse var mindre plagsomme en fryktet. Denne mistanken ble bekreftet da Barnet fikk den mye omtalte barnemenyen - egnet til å skremme vettet av alle barn med livlig fantasi. VamPus som liten hadde blitt vegan på flekken:
  • Chicken Little Burger (kyllingburger)
  • Nasse Nøff Sandwich (svineribbesmørbrød)
  • Uheldiggrisen babe (bacon og speilegg)
  • Nemoburger (fiskekakeburger)

Uheldiggisen Babe? Hjelp! Hva slags kjøtt Aladdinburger inneholder vil ikke VamPus en gang spekulere på, men det var mistenkelig få unge menn av utenlandsk opprinnelse i nabolaget.

fredag, januar 27, 2006

Hvem styrer fattigdomsdebatten?

Da VamPus for en stund siden skrev at fattigdomsdebatten i Norge var en mediejippo og at den antakeligvis ville forsvinne fra medias søkelys etter at Ap kom i regjering, mente blant annet Hjorten at det ikke stemte. I en kommentar skrev han at "Sosialpornografien fra våre verdige trengende kommer til å dukke opp gjennom hele denne stortingsperioden med jevne mellomrom". Den selvsamme Hjorten bemerker nå at VGs Anders Giæver setter spørsmålstegn ved fattigdomsdebatten med mistenkelig like argumenter som Hjorten selv, hablog og VamPus.

Giæver mener at det "er gått betydelig journalistisk og politisk prestisje i fattigdomsdefinisjonen." Utvilsomt. Debatten har vært preget av lite representative personer kombinert med dårlig journalistisk håndverk. Men - og det er mulig VamPus er litt i overkant paranoid her - hvor kommer disse eksemplene fra? Vi vet nå at medieyndlingen fra Fellesaksjonen mot Fattigdom, Ben Borgen, han fattige med hytte og småbruk, er RV-politiker. Var det Håkon Lie som selv ringte VG og påsto at han ikke fikk omsorg - eller en "prat over kaffekoppen" som det også heter - på grunn av "privatisering av tjenestene"? Eller var det hjemmehjelpen? Eller noen i partiet? Det viste seg både at Lie brukte kommunens hjemmetjeneste og at Ap selv går inn for måling av tidsbruk - eller "stoppeklokkementalitet".
Selv om fattigdomsdebatten forsvinner vil nok saker om omsorgsvikt i Oslo vil bestå. Der er det jo et Høyre-byråd som skal byttes ut...

Apropos fattigdom, sjekk denne: Shoppingfest på fattigdomsmøte . De er jo søte, da...

Oppdatert: Fr. Martinsen har skrevet en interessant post om hvordan RV'ere bruker dekkorganisasjoner for å fremme sine saker. Ikke at det egentlig er noe nytt i det... men hvorfor skriver ikke media om det?

Blåblogging = unyansert sutring?

Blogging er - som vi alle vet - gressrøttenes måte å kommunisere sin misnøye med media, regjeringen, folk på bussen, andre bloggere - og i noen unike tilfeller - publisere egne dikt. Politisk blogging er vel kanskje den kategorien som har fått mest oppmerksomhet, enten det dreier seg om kommentarer til nyhetssaker, mediekritikk eller noe mer dypere analyser av hendelser. Innenfor politisk blogging har det vokst seg frem et begrep for bloggere på høyresiden - blåbloggere. Signaliserer dette vi som havner i denne kategorien går mot strømmen, er noe annet, er færre enn andre bloggere som skriver om nyheter og politikk? Eller er det et skjellsord som er synonymt med unyansert, løgnaktig sutring - slik man kan fristes til å tro når de som da presumptivt må være "mainstream bloggere" skriver om oss?

Det er fullt mulig å forstå at folk blir lei av å høre om Stalin, Pol Pot og Mao hver gang regjeringen uttaler seg. Spesielt for den yngre generasjon av sosialdemokrater som aldri har forsvart Sovjetunionens blodige imperialisme eller DDRs overvåking av folket. Det kan hende vi (som i blåbloggerne) tar det for langt når adrenalinet stiger og tastaturet går varmt. Men da kan man jo lure på hva man kaller de som har relativ fri tilgang til norsk media med argumenter om at "egenandeler er en kreftsvults", at "endringer i stillingsvern vil gradvis ført til en amerikanisering og en brutalisering av norsk arbeidsliv", i det hele tatt vi er jo bare en gjeng med kynisk beregnende blåruss. Men dette trenger ikke bloggere skrive om - det kommer ut i tabloid og bredformat, i radio og på TV.

Gjett hvem som skrev dette: "Mer privatisering, mer desentralisering og mer individualisme forsterker ulikhetene som springer ut av sosialt startpunkt og livsstil. Det er bra helseministeren ser politiske muligheter til å gjøre noe med dette." Da trengs det vel ikke "rødbloggere"?

onsdag, januar 25, 2006

Brev med hjem

Avisa ved Universitetet i Oslo, Universitas, skriver at en sensor ved BI sovnet under en muntlig eksamenspresentasjon. Dette resulterter selvsagt i klager fra studentene, men leder for varehandelstudentene, Arne Langeland, mener BI håndterte saken på en god måte.
- Vi synes BI har håndtert dette på en god og ryddig måte. Alle studentene har fått tilsendt brev hjem, sier han.

I VamPus’ tid var det å få brev hjem fra skolen som regel ikke noe pluss. VamPus har selvsagt fått sin andel med brev hjem, blant annet en opprivende melding om at hun for n’te gang hadde glemt blokkfløyta til musikktimen. Da dette tilfeldigvis sammenfalt med dagen etter at hun hadde brukket hånden tre steder (falt ned fra et tre...jepp, VamPus var en treklatrer i sine yngre dager) besvarte Mor meldingen ytterst sarkastisk og sablet ned musikklæreren skriftlig. Litt senere fikk VamPus beste karakter på en musikkprøve om Mozart, hvor hun briljerte med sine daværende omfattende kunnskaper om komponistens liv og laden – og freden var igjen opprettet.

Klatret i trær og leste biografier om Mozart. VamPus som tolvåring. Jada...

Oppdatert om Oljeberget

Folk reagerte på at VamPus skrev om at feel-good filmen om Jens Stoltenberg, Oljeberget, hadde fått rundt 3 millioner kroner i støtte fra Norsk Filmfond. Alle norske filmer er jo statsstøttet og derfor er ikke det noe problem.

Nå kostet jo hele filmen litt i overkant av 5 millioner, og i dag avslører Vårt Land at Hundreårsmarkeringen støttet filmen med 250.000. Hva et vennligsinnet portrett av lederen for Arbeiderpartiet har med å markere Norges 100 år i selvstendighet går VamPus litt over hodet, men det er vel som vanlig hennes moralske kompass som igjen går amok. Enhver demokratisk nasjon med respekt for seg selv trenger jo en statsstøttet ukritisk hyllest av partilederen for det største partiet i landet.

VamPus tar gjerne i mot tips om hvor de resterende 1,9 mill er hentet fra på vampus[a]gmail.com .

Verdensrommet. Og sånt.

I barndommen var VamPus litt over gjennomsnittet interessert i verdensrommet og hva som befant seg der ute. Nattlige filosoferinger over meningen med livet og hvorfor vi er her resulterte blant annet i fantasifulle teorier om at vi egentlig bare var mikroorganismer i kroppen til en kjempe, eller at vårt solsystem egentlig var en del av herbariumet i forskningslaboratoriet til kjempevesener. Ved nærmere ettertanke kan VamPus også ha vært litt over gjennomsnittet interessert i ”kjemper”.

Uansett. Interessen for verdensrommet resulterte blant annet i et skoleprosjekt i 3. klasse der 8 år gamle VamPus dedikerte seg helhjertet til å løse verdensrommets mysterier. Det ser ut til at denne ambisjonen senere ble redusert til å lime inn sanger som handlet om verdensrommet. Og sånn. Ganske mye sånn, faktisk (”Verden er så stor, så stor – Lasse, Lasse liten – mye større enn du tror – Lasse, Lasse liten”...???). At verken dette, eller den omfattende fremstillingen av stjernebildene i Dyrekretsen, ble påtalt av læreren vitner antakeligvis bare om forfallet i norsk enhetsskole. Oppgaven inneholder også en stor misvisende tegning av jordkloden, hvor VamPus har påpekt hva som er øst og vest i tilfelle læreren skulle være i tvil om det. Det er også påtakelig at hun insisterer på å kalle et år ”et jordår” – og i etterkant innbiller hun seg at det kan ha vært litt slitsomt for andre at hun ba dem spesifisere om de ville ha hennes alder oppgitt i ”jordår eller Merkur-år”. Forøvrig fant hun følgende innsiktsfulle beskrivelse av stjerner i oppgaven:

”Stjernene synes bare når det er mørkt. Stjernene er soler som sender ut sitt eget lys. De er runde som kuler, og de blinker fordi vi ser dem gjennom atmosfæren. Med litt fantasi kan stjernegruppene se ut som tegninger av dyr, mennesker eller andre ting. Stjernene kan ha alle farger fra mørk rød til blå”.

Det er kanskje like greit at VamPus droppet planen om å bli astronaut og nøyer seg med å lese bloggen til Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Lasse, Lasse liten... Pinlig.

tirsdag, januar 24, 2006

Pysete Støre

Bare for å minne om at mainstream media er sinnsykt trege, så skrev VamPus om saken Dagsavisen har på sin forside i dag i begynnelsen av desember. Men la oss ta en re-cap:

Gerd-Liv Valla la press på sine partikamerater etter en tur hun hadde til diktaturet Cuba for å styrke samarbeidet med Fidel Castro og nekte opposisjonen å delta på norsk feiring av frihet og demokrati på vår nasjonaldag.

– Alle kjenner Vallas fortid, og jeg skvatt grovt da hun ba regjeringen endre den usedvanlig gode praksisen som er fulgt de siste årene. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi sett for meg at regjeringen skulle hoppe fordi Valla sa «hopp» på en ren gammelkommunistisk refleks, tordner Sponheim til Dagsavisen.

Som VamPus skrev tidligere: Dette skjer samtidig som Amnesty skriver at Cubas menneskerettighetssituasjon har forverret seg drastisk de siste månedene og dødsstraff er gjenopptatt. De skylder selvsagt på at USA har økt presset mot Castro og reversert liberaliseringen av bl.a. handel og hvor mye penger eksil-cubanere kan sende til sin familie hvert år. "Det er min kones feil at jeg slår"-retorikken burde Amnesty kanskje ha kjent igjen fra sitt arbeid mot vold mot kvinner. Nok om det. Det er jo fint at Norge følger opp og kutter bånd til opposisjonen, for å bekrefte vår støtte til Castros regime.

Drittsekker.

Både Blåblogg og Liberaleren har skrevet om dette i dag.

mandag, januar 23, 2006

Heterohelvete

VamPus husker vagt at hun forsøkte å åpne en flaske vin med å dunke inn korken med en mascara på noe som kunne minne om et nachspiel natt til søndag. Not a proud moment. Da det ikke lykkes var det bare å krabbe ut i vinternatten og komme seg hjem. Utover akkurat den episoden synes hun at hennes første årsmøte i Oslo Høyres hadde vært relativt vellykket. Støtte forslag som blir nedstemt, mobbe Pekka (Per Kristian Foss) fra talerstolen, hilse på ordføreren og velge en glimrende ny leder. I det hele tatt - en hyggelig helg. VamPus var spesielt sjarmert over benken med Senior Høyre, der de høyt ærede representanter brukte et rikt utvalg av teknologiske hjelpemidler for å følge debatten (høreapparater, forstørrelsesglass i ulike varianter etc). Utover det var det et par ting var svært påfallende. Du vet du er i Høyre når:

- begrepet "dannet debatt" blir brukt på talerstolen
- du lar være å prøve deg på sidemannen fordi det er overveiende sannsynlig at han foretrekker ..eh.. sidemannen
- familieselskap er enten det koseligste på jord eller går under begrepet "heterohelvete"
- man går på steder som serverer øl i glass med stett
- alle synes det er hyggelig med unge, friske mennesker i organisasjonen...
- ... men det er ingen grunn til å ta dem på alvor
- alle menn over 60 begynner å se på seg selv som potensiell ordførerkandidat
- og det er en god del menn over 60
- det er i det hele tatt en god del menn.
- alle er enige om at vi trenger en ny visjon.. men ingen vet hvilken!

torsdag, januar 19, 2006

En kveld i det VamPuske hjem

- Mamma, kom her et øyeblikk!
- Ørm.. ja, Pusedyr?
- Hva er dette?
- Ehm.. Kattekassa?
- Ja.....Oooog?
- Njaei, den er kanskje litt..eh.. litt..
- Litt? Litt??? Du, her ligger jeg og puser meg på badegulvet hele dagen, røyter i senga di og klorer opp sofaen. Er det for lite å be om at du tar kassa en gang i blant, eller? Hva slags MOR er du, egentlig? Skjerp deg!
- Ok..

*frem med spaden, rydde kassa og gå duknakket ut i søpla*

- Sånn, ja – flink mamma. Prrr prrr. Nå kan du få kose på meg...

Og slik går no dagan.

Friskt fra Frankrike

Frankrikes president, Jaques Chirac, mannen som ikke ville støtte USAs invasjon av Irak og er for å oppheve restriksjoner på salg av våpen til Kina, uttaler seg friskt om at Frankrike vil ty til atomvåpen dersom de selv opplever terror på sin jord. Mon tro hvordan verden hadde reagert dersom dette var Bush.

Endelig får kanskje Chirac noe igjen for å ha gjennomført prøvesprengninger ved Mururoaatollet - der deler av befolkningen på sydhavsparadiset og fransk militært personell nå lider av flere former for kreftsykdommer relatert til radioaktiv stråling. Den franske regjeringen har så langt nektet å betale noen form for erstatning.

Statlig propagandafilm om Stoltenberg?

På 30-tallet dro folk fra Arbeiderpartiet til Tyskland for å lære av propagandametodene til Goebbels. Både høyre- og venstresida i Norge produserte helaftens propagandafilmer for å vinne den norske befolkningens gunst. Arbeiderparti-filmene hadde ofte den forbudte kjærlighetshistorien mellom den fattige arbeideren og datteren til den slemme sigarrøkende industrialisten, mens høyresiden dro frem den forbudte kjærligheten til direktørsønnen og datteren til den kyniske sigarrøkende fagforeningspampen.

I 2006 er propagandafilmene mer subtile. I "Oljeberget", en helaftens dokumentar, viser Aslaug Holm at når "Stoltenberg legger ut på en reise gjennom Norges langstrakte land der målet er å vinne tillit blant velgerne, blir han konfrontert med mennesker og eksistensielle spørsmål han ikke kan forholde seg likegyldig til." En ordentlig feel-good film, skal vi tro noen av anmeldelsene.

Filmen har fått 3 millioner i støtte fra Norsk filmfond av et totalbudsjett på kr 5.150.251.

Så langt jeg kan se nevnes ikke dette i noen av de norske mediene. Dersom den amerikanske staten hadde sponset en film som viste et mer nyansert og positivt bilde av president George Bush ville kritikken haglet. I følge VG vil politisk interesserte "ha stor glede av å høre Martin Kolberg slå fast at det var «saklig grunn til mistillit» mot forsvarsminister Kristin Krohn Devold, og få støtte fra stortingspresident Jørgen Kosmo." En del politisk interesserte vil vel også hevde at en "dokumentar" søker å belyse en sak fra flere sider. Men på en annen side - etter at Michael Moore ødela sjangeren med sin Fahrenheit 9/11 så er det vel ingen grunn til at norske dokumentarister skal være noe bedre...

Oppdatert: Før andre kommenterer det - ja, filmen fikk støtte før de rødgrønne tok over. Som om det gjør det noe bedre...

Både hablog og Liberalist? Javisst! har som vanlig treffende kommentarer om dette, og en morsom vri hos Blåblogg. Og Knut Stian kritiserer oss som kritiserer...

onsdag, januar 18, 2006

Sex på lisens

Enkelte ganger, noen vil nok si mer enn ofte, kortslutter VamPus' hjerne når hun leser hva sosialister får seg til å si - så denne saken sendte hun rett og slett over til hablog. Herregud.

Men til noe helt annet. Eller nesten annet. VamPus er faktisk ikke en av dem som ser for seg dommedagsbilder av nasjonen Norge selv om vi har Sosialistisk Venstreparti i regjering. Hun tror ikke vi får GULAG eller masseavrettinger på Ullevål Stadion. I hvertfall ikke de første fire årene. Men Herr Bieker tipset VamPus på mail om artikkelen Kinas lange marsj mot privatisering . Tidligere kunne jo statlig kontroll over enkeltmenneskers liv gi seg helt absurde utslag. Byråkrater kunne kose seg med å holde orden på alle detaljer om ditt privatliv - fra boforhold, arbeidssituasjon, helsetilstand (ok, dette er skummelt - for dette har vel staten kontroll på i Norge også) - til detaljerte opplysninger om når kvinner i fruktbar alder hadde sin menstruasjon. Det siste for å kunne.. eh.. intervenere dersom barnet ikke var ønsket. Av myndighetene, vel og merke. Noe kjente VamPus dog igjen fra Norge:

"It is surely telling that the characters that make up yinsi, the Chinese word for “privacy”, carry the connotations of illicit secrets and selfish, conspiratorial behaviour. The notion of privacy has not traditionally been valued in China, and proof of that is on display everywhere."

Spesielt "privat" i sammenheng med "egoistisk". Tenk "private næringsdrivende", "private løsninger" eller "private alternativer". Ikke at det vil være så mange igjen av de dersom flertallet av APs fylkesformenn får det som de vil. Men det er vel et stykke igjen til VamPus en byråkrat på døra som sjekker om hun har sex uten statlig lisens.

Sex. Hmm. Shit. Glemt P-piller, for pokker!...fuck fuck fuck.. Nei! STRYK det siste!!

tirsdag, januar 17, 2006

Humanistisk terrorist

Endelig er den her - boken med Osama bin Ladens taler, brev og intervjuer på norsk!

- Ser man bort fra de grusomme terrorhandlingene til Al Quida, så kan kanskje mange bli overrasket over at Bin Laden fremstår som det man kan kalle en humanistisk terrorist, sier Saugestad til NRK. Ser man bort i fra gasskamrene var jo Hitler glad i barn og dyr, samt at han var vegetarianer og ikke-røyker...

VamPus mener selvsagt at det ligger betydelig verdi i å eksponere de faktiske standpunktene til kommunister, nazister, rasister, terrorister - da vet vi hva vi har å forholde seg til og hva vi skal kjempe mot. Men Saugestad - "humanistisk terrorist"? Lurer på hva de som måtte hoppe i døden fra World Trade Center synes om det? På en annen side forsvarte jo kommunistene Stalin, Mao og Pol Pot sine massemord med frihet, likhet og brorskap. Det fantes sikkert en liten humanist i dem også...

Radiodebatt i dag på P4 - Sytten tretti.

Bønn 1.0 versus homofile

Selv om Høyre tapte valget, så er det jo godt å se at de i hvertfall klamrer seg fast til noen posisjoner - blant annet på Gaysirs liste over de mest innflytelsesrike homsene og lesbene i Norge. Ikke overraskende reagerer prosten Jan-Aage Torp med å oppfordre sine tilhengere til "å ta bønnens våpen i bruk" for å bli kvitt disse "abnorme, kreftsvultsene på samfunnet". VamPus skal ikke vurdere dette opp mot kristendommens oppfordring om nestekjærlighet, men lurer mer på hvordan det står til med bønnen som våpen for tiden. En del muslimer har jo valgt å ..hva skal man si... oppgradere bønnens kraft (si Bønn 1.0) ved hjelp av AK-47 og sprengstoff (Bønn 2.0), og er vel nå i betaversjonen av Bønn 2007 - The Nuclear Version. Da blir jo Torps oppfordring litt pinglete i forhold. VamPus oppfordrer virkelig Torps menighet til å sette av mye tid på bønn (1.0-versjonen) om at "makthomser" mister sine stillinger. Forhåpentligvis gir det dem mindre disponibel tid til å plage homofile og andre med denne typen utspill.

Og de av dere som ønsker å gi Pastor Torp og hans likesinnede en skikkelig nesestyver kan jo stemme Høyre ved neste valg, slik at blant annet Erling Lae beholder sin førsteplass på homsemakttoppen som byrådsleder i Oslo.

mandag, januar 16, 2006

Anti-rasisme, ikke kommunisme

VamPus oppfordrer alle til å engasjere seg i arbeidet mot rasisme, være bevisst sine holdninger og bidra til å skape et mer åpent, liberalt og mangfoldig samfunn. Derfor oppfordrer hun også alle til å melde seg ut av SOS Rasisme - fordi hun mener at det er en organisasjon som vil bidra til å ødelegge for nettopp et åpent, liberalt og mangfoldig samfunn. Les begrunnelsen hos Liberaleren - VamPus tillater seg å bruke en modifisert versjon av deres oppfordring om utmeldelse:

Hvis du er medlem av SOS Rasisme, men ikke ønsker at ditt navn skal brukes til å verve og skolere kommunister, bør sende et brev til organisasjonen og melde deg ut: SOS Rasisme Arbeidsutvalget, Postboks 9427 Grønland 0135 Oslo, evt fax 23 00 29 01 eller epost au@sos-rasisme.no.

Send en kopi til Barne- og likestillingsdepartementet, slik at SOS Rasisme ikke bruker oppgir for høye medlemstall neste gang de søker om støtte – eller oppgir ditt navn som deltager i en studiesirkel eller annen aktivitet de søker om støtte for. Adresse: Barne- og likestillingsdepartementet, Postboks 8036 Dep 0030 Oslo. Eller fax 22 24 95 15 eller epost: postmottak@bld.dep.no.

Beklemt tidsklemme

Livsstilsmagasinet VG fokuserer i dag opp den evinnelige debatten om tidsklemma; Hvordan skal man få tid til barna innimellom karriere, trening, cafèbesøk, shopping, kino, teater, reiser og hobbyer. Her er et forslag: dropp enten å få barn eller trening, cafèbesøk, shopping, kino, teater, reiser og hobbyer. Dette handler mer om prioritering enn om man må droppe familie for å ha en fet jobb. Det virker som om de som føler seg klemt mellom barn og fritidsaktiviteter venter på at noen skal frita dem for prioriteringsansvaret og gjøre dem mindre beklemte når de synes det er mer morsomt å drikke vin på cafè enn å være hjemme med barna. VamPus forstår dem godt. Derfor har hun heller ikke barn.

Kan noen fortelle VamPus om en tidsalder hvor barn ble så prioritert, aktivisert og stimulert som de blir i den vestlige verden i dag? Vanlige arbeidsfolk hadde vel ikke flust av tid å bruke på barna i verken føydalsamfunnet eller når industrialismen kom. Tvert i mot arbeidet vel faktisk disse barna fra de var ganske små - ikke noe "Du som metter liten fugl" eller Playstation her, nei. Det er mulig det bare er fordommer - men det virker heller ikke som om overklassen tok seg spesielt mye tid fra cocktailparties og middager for å lese godnatt-eventyr til Petter og Pål, om de i det hele tatt husket hva barna het etter å ha stuet dem vekk i årevis hos barnepiker og guvernanter.

Man hadde kanskje en periode på 50- og 60-tallet hvor lavere middelklasse plasserte mor ved kjøkkenbenken og barna kanskje fikk lov til å snakke med far etter at han hadde sovet middag, lest avisen og sett på nyhetene. De som drømmer seg tilbake dit har vel heller ikke noen tidsklemme å snakke om.

VamPus er møkk lei denne oppkonstruerte problemstillingen. Kom dere hjem og la oss single ha cafèene i fred. Neste debatt, takk!

My "Precious"

I Aftenposten skriver Cecilie Asker en konsertanmeldelse av åpningskonserten til Depeche's europaturne: "Med sitt nye, røffere og mer rocka lydbilde, er det derfor ikke rart hvis Depeche Mode ender opp med å bli nettopp årets største rockeband."

Nevn rockeband og Depeche Mode i samme setning en gang til og....

*knurr* De er verdens største SYNTHPOP band, bitch! Forresten, dropp synthpop; Depeche Mode er verdens største band!

Overgrep mot blind mann i rullestol

VamPus er prinsipielt i mot dødsstraff og mener det ikke finnes noen gode argumenter for å ta et annet menneskes liv. Men allikevel reagerer hun på medienes fremstilling av amerikanske dødsstraffsaker. En ting er at det er sjeldent vi leser om de som blir skutt/steinet/brent/hengt i land som Iran, Cuba, Nord-Korea og Kina. Spesielt siden mange som blir skutt/steinet/brent/hengt i land som Iran, Cuba, Nord-Korea og Kina er politiske dissidenter eller dissidenter som blir dømt for oppkonstruerte forbrytelser og derfor bør få oppmerksomhet. En annen ting er at når mediene skriver om amerikanske saker hører vi sjeldent om hvorfor disse menneskene er dømt til døden. Tvert i mot blir guvernøren i staten der dommen er gitt fremstilt som et monster fordi han ikke overprøver en rettslig avgjørelse ved å benåde den dømte.

Det siste eksempelet er overskriften i Dagbladet.no "Blind mann i rullestol (76) henrettes i California". Ville det vært bedre om han var en frisk og sunn 25-åring? Clarence Ray Allen, som henrettes i morgen, fikk sin sønns 17-år gamle kjæreste drept etter at hun avslørte at han hadde stått bak et innbrudd. Han ble dømt til livsstid for drapet. Men fra fengselet beordret han drapet på åtte av de som hadde vitnet mot han. Eieren av butikken som Allen brøt seg inn i ble drept, sammen med to av sine ansatte som var henholdsvis 17 og 18 år gamle. Bevisene mot Allen var overveldende.

"[..] Allen had previously been convicted of murder, had committed multiple murder, and had murdered witnesses in retaliation for their prior testimony and to prevent future testimony. During a seven-day penalty phase, the Attorney General introduced evidence of Allen’s career orchestrating violent robberies in the Central Valley, including ten violent crimes and six prior felony convictions."

Dagbladet skriver at Clarence Ray Allen er en blind diabetespasient som har hjerteproblemer og er ute av stand til å gå ved egen hjelp. Selv om dødsstraff ikke kan forsvares så er det allikevel greit å få en forståelse av hva disse menneskene har gjort som gjør at myndigheten har reagert så kraftig. Verden blir nok verken et dårligere eller bedre sted uten Allen, men i morgen når mediene utvilsomt skriver om henrettelsen av den vergeløse gamle mannen, vil nok VamPus først og fremst tenke på Mary Sue Kitts (17), Bryon Schletewitz (27), JosephineRocha (17) og Douglas White (18) som alle ble brutalt drept av en hensynsløs, kaldblodig morder.

fredag, januar 13, 2006

Dommedagsbackup på Svalbard!

Global Crop Diversity Trust er en organisasjon dedikert til konservering av et artsmangfold i jordbruket. I sin visdom har de lagt 1500 såkalte "dommedagshvelv", genbanker for deponering av arter, til land som er preget av ustabilitet eller er utsatt for miljøkatastrofer. Man må jo være ansatt i FN eller en U-hjelpsorganisasjon for å forstå rasjonale bak å legge det som skal redde oss etter en verdens- katastrofe til så utsatte miljøer, men nå skal de i hvertfall bygge et backuphvelv på Svalbard. Jada. Fondet er støttet av nettopp FN, u-hjelpsorganisasjoner og - ikke overraskende - vårt eget Utenriksdepartement.

VamPus vet hun er slem, ond, brutal og eeeh..jo.. markedsliberalist, men hun synes dette var litt morsomt:

"A valuable Ecuadorian collection of tomatoes was lost due to lack of funding for regeneration. The only evidence that these materials ever existed are the characterization data and accounts in some research reports."

Det føles nesten som da Munch-museet klarte å få Skrik og Madonna stjålet. "A valuable Ecuadorian collection of tomatoes".. he he he.. de ble sikkert servert som ketchup på NHOs årsmiddag...

Takk til gnorhat for tips via vampus [a] gmail.com.

Racism & hate

VamPus - som av og til later som om hun er et åpent og søkende menneske - forsøkte å klikke seg inn på SVs Palestina-kampanje, men det ser ut til at Firmaets nettfilter er et hakk smartere enn Sosialistisk Venstreparti generelt. VamPus ble nektet adgang da siden sorterte under kategorien "Racism and Hate" . Så da så...

Oppdatert kl.19.05: Dagbladet.no dekker saken:

- Dette er helt merkelig og usaklig. Det å markere seg i denne saken har blitt en belastning, og vi anklages både for å være nazister, fascister og jødehatere, sier kontaktperson for nettverket Boikott Israel i Trondheim, Klara Jacobsen, og kommer samtidig med følgende kommentar:

- Men veldig mange datadeler er jo laget i Israel, kanskje kan sensuren ha med det å gjøre, sier Jacobsen.

Sikkert. Innlegget var kun ment som en humoristisk observasjon av at VamPus' nettfilter stopper nettstedet til SVs kampanje fordi det kategoriseres under "Racism and Hate". Men med den kommentaren klarte vel Jacobsen fint å plassere seg i gruppen av mennesker som faktisk tror på en jødisk verdenskonspirasjon?

Kjemisk krigføring

Som noen kanskje husker serverte VamPus en spicy grønnsakscurry på nyttårsaften. Siden det aller meste her i livet lar seg gjøre ” i morgen” ble ikke restene av middagen håndtert slik det antakeligvis burde. Og siden 1. nyttårsdag per definisjon ikke eksisterer i den VamPuske kalender, ble håndteringen utsatt. Og utsatt.

Etter at Pusedyr fikk jagd Kåre Curry tilbake i gryta tidligere i forrige uke, måtte VamPus leie Pusedyr i poten til matskålen etter at han utviste betydelig angst for å gå alene inn på kjøkkenet. Hun trodde at eimen som lå tungt over landskapet bare var et tegn på at kattekassen måtte tømmes. Derfor fikk kjelene på ovnen stå i et par dager til før VamPus løftet lokket av gryta og slapp Kåre Curry fri. En dvask kjemisk grønnaktig gass listet seg ut og fremskyndet forråtnelses- prosessen i alt organisk materiale i umiddelbar nærhet. VamPus’ grønne planter (dvs basilikumen i kjøkkenvinduet) visnet hen og døde. Uten tanke på andre enn seg selv klarte VamPus å få lukket opp alle vinduene i leiligheten, mens hun kjempet med tankene om livet, døden og hvordan få kastet den rødgrønne regjeringen. Her måtte det tiltak til som selv Colin Powell ikke ville hatt problemer med å forsvare i FN. Gjennom rent, ufordervet mot klarte Pusedyr å avlede oppmerksomheten til Kåre Curry, og VamPus la seg i bakholdsangrep bevæpnet med en stump gjenstand og en plastpose til å samle restene i. Med list og lempe klarte VamPus å slå Kåre Curry i svime, spraye han tilbake til en skjelvende biologisk klump og få avhendet han på et resirkuleringsanlegg for kjemisk materiale. Det siste vi hørte var et skingrende "I'll be back" i det posen skled ute av syne. Etter strabasene så leiligheten ut som en slagmark, men er nå takket være Zalo anti-bakteriell og store mengder grønnsåpe presentabel nok til å invitere på nachspiel.

Evolusjonsprosessen i full gang...eller var det intelligent design?

tirsdag, januar 10, 2006

Up for grabs, grrls!


Ifølge VG Nett er denne søte engelen up for grabs (endelig fikk jeg brukt det bildet...), så her er det bare å sette i gang, jenter!

VamPus foretrekke Pusedyr...

Mars-opprør og boikott av jordisk gods

Pål har som vanlig spektakulære bilder på bloggen sin, men dette setter i grunn SV/Israel-debatten i perspektiv...

Bondeviks moralske forfengelighet

Er det virkelig bare VamPus som reagerer på at tidligere stasminister Kjell Magne Bondevik får millioner i støtte for å skape en profilert lekestue for seg selv og tidligere KrF-kollegaer? Oslosenteret for fred og menneskerettigheter har et budsjett på 8-10 millioner i året, og skal bidra til internasjonalt freds- og forsoningsarbeid. Hvor mye av dette som vil utgjøre lønnen til Kjell Magne Bondevik, styreleder Thorbjørn Jagland, tidligere statsråd Einar Steensnæs (kr.f.) som direktør i 40 prosents stilling og tidligere politisk rådgiver Øystein Mjærum (kr.f.) som stabssjef på heltid. I tillegg kommer lokaler og drift, samt fem-seks andre medarbeidere.

Bondevik er inspirert av USAs eks-president Jimmy Carters fredssenter, og det tror VamPus gjerne på. Som president var Carter en av de mest tafatte presidenter i nyere historie, og har et ettermæle som en lite visjonær leder uten konkrete meninger. The Carter Center har heller ikke imponert med sine tohundre ansatte, til tross for at de fikk Fredsprisen i 2002. Minner ikke så lite om Bondevik, faktisk. Senterets navn minner også om den beryktede Osloavtalen, som skulle føre til fred og forståelse mellom Israel og Palestina, også er forbundet med nederlag og ikke høster noen internasjonal anerkjennelse.

Mener virkelig Bondevik at hans "nettverk" som tidligere norsk statsminister kan utrette mer enn eksisterende organisasjoner? Er ikke dette å fragmentere opp økonomisk støtte slik at mer penger brukes på å administrere organisasjoner enn på faktisk hjelpearbeid? Kunne ikke Bondevik & Co. heller donert pengene til noen som har greie på hva de driver med, som Røde Kors eller Leger uten Grenser - og spare oss for sin selvtilfredse moralske forfengelighet. Finnes det en Gud gjennomskuer han nok også pompøse middelaldrende menn med et stort behov for mental Viagra i form av medaljer, titler og medieoppmerksomhet.

For nettdjeveler: hverken domenet oslosenteret.no eller oslosenteret.com er kjøpt...

mandag, januar 09, 2006

Men det er da ikke sååå ille...

Ble gjort oppmerksom på denne via en yndlingsblogg, hablog, hvor forfatteren Karin Larsen holder i hevd den klassiske sosialistiske måten å se verden på - nemlig ved å feste seg ved sentrale ting som "de har jo et bedre helsesystem enn andre u-land" og sånt som dette:
"For ei tid tilbake var jeg på et kort besøk i et ufritt land, Iran, beliggende i selveste ondskapens akse, ifølge frihetselskere.Sikkert et forferdelig sted å bo. De hadde så rare søndager eller helligdager der. Mens norske byer og samfunn ligger utdødd på slike morgener, vrimlet det av barnefamilier i parkene, hvor de dro på utflukt med mat og drikke, far og mor var fullt kapable til å kjøre bil i byer med den tetteste og voldsomste trafikk en kan tenke seg."

Og sånt søppel legger altså Dagbladet ut samme dag som at de skriver om at Iran vil henrette 18 år gamle Nazaneen som drepte en mann i selvforsvar da han forsøkte å voldta henne. Ingen tok seg bryderiet med å komme henne til unnsetning. Ifølge artikkelen kan jenter nå dømmes til døden fra ni års alder etter iransk lov, mens gutter må være over 12.

"Årets første henrettelse i Iran skjedde ifølge iranske medier på fredag, og minst 81 mennesker ble drept i fjor. Ifølge Amnesty ble minst 159 henrettet året før. Listen over forbrytelser som leder til dødsstraff i Iran er lang. Blant dem er mord, voldtekt, væpnet ran, frafall fra islam, blasfemi, alvorlige narkotikaforbrytelser, gjentatte homofile handlinger, utroskap, prostitusjon, landsforræderi og spionasje. "

Men det er sikkert etter en rettferdig rettssak. Fint at de har det så koselig der ellers da, eller hva Karin Larsen?

Når ble kameler politiske dyr?

Flyktningetjenesten i Løten har søkt om en million kroner fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet for å utrede muligheten for å starte kameldrift. Den entusiastiske prosjektlederen Wenche Iren Stenseth har tatt statsministerens drømmetale på nyttårsaften på alvor, og mener at hundrevis av kameler på Løten bidrar til både integrering og et mangfoldig fellesskap. Alle andre sysselsettingstiltak har feilet så langt. Hvor mye selve prosjektet vil koste har de ingen beregninger på.

De kan brukes som ridedyr i Løtenfjellet og kamelhår og kamelskinn er jo eksklusive varer – i tillegg til at de, som mange norske politikere vet, kan spises. Det VamPus lurer på er når man da kan si at flyktningene egentlig er godt integrert i Norge? Er det når de begynner å søke millionstøtte i erstatning fra staten for at kongeørn har tatt kamelene deres?

fredag, januar 06, 2006

Bør VamPus søke denne stillingen?

VamPus er alltid åpen for nye muligheter, og et karriereskifte kan jo by på sådanne. Derfor vurderer hun å søke på stillingen som webredaktør for Kongehuset. Dersom ikke hun har gode samarbeidsevner og upåklanderlig dømmekraft, har ingen det.

Hun lurer imidlertid på om ikke nøkkelordene diskret og kreativ står litt i motsetning til hverandre? VamPus forstår jo at det betyr at man kan skrive om hva Dronningen hadde på seg på ballet, men ikke at Kongen står på kjøkkenet i bare underbuksa og klør seg på ryggen med en varm spaghettisleiv. Men bør man nevne at tidligere kreative øyeblikk innebar å gi beskjed til kollegaer i salgsavdelingen med telefonnummeret til Slottet og be de spørre etter Harald om en bærbar pc han vurderte å kjøpe?

Og hva føler egentlig Kongehuset om anonym blogging fra jobben? Det må da være minst like diskret som da Aftenposten skrev at "en prominent person var tatt for å kjøre for fort mellom Sandvika og Oslo. Hans far residerer i Drammensveien 1." (etter hukommelsen - Harald var da kronprins). Og for alt VamPus vet så kan jo Kongen ha blogget som Fjordmann, men nå har sagt takket for seg for å ta seg fri på onsdager. Og er det Mette-Marit som er Fr. Martinsen?

torsdag, januar 05, 2006

Oppdrag utført!

Den fortreffelige Hjorten gjør på sekunder det Erna skal bruke 128 dager på...

Banneordsbonanza

Det er kanskje ikke helt politisk korrekt å le av andres sykdommer, men VamPus er villig til å gjøre et unntak for Tourettes syndrom. I vinter gikk en dokumentar på engelsk TV som het Teenage Tourette's Camp. Fem engelske ungdommer med Tourettes blir sendt til en sommerleir utenfor Chicago. Her møter de andre ungdommer med samme sykdom, noe gjør at de slapper mer av og dermed redusere symptomene noe. Det utvikler seg selvsagt til en banneordsbonanza som får Southpark til å virke som en familievennlig Disney-film i forhold. Spesielt en av deltakernes tilbøyelighet til å skrike ut "Bomb!" skaper en noe tilspisset situasjon når de forsøker å komme seg gjennom en flyplass og ord som "Nigger!" til alle afro-amerikanere de møter blir heller ikke tatt helt pent opp.

Dokumentaren var ment å skape mer forståelse for sykdommen, men VamPus har vel en mistanke om at hun ville sittet og glist rått av dette. På en annen side - en sommerleir med hormonelle ungdommer med en klinisk trang til å be andre dra til helvete høres jo egentlig ut som en helt vanlig ungdomsleir.

Bare innrøm det - selv du synes at Tourette Syndrom Barbie er hysterisk! Og du kan lese om den litt mindre kjente grenen av sykdommen her: Feministisk Tourettes syndrom. Men en ting er vel å sende av gårde en velrettet spydighet til noen som har fortjent det - noe annet er å vise finger'n til verden fordi du må.

På'n igjen...

Da VamPus kom hjem fra jobb i går ettermiddag holdt restene av curryen hun serverte på nyttårsaften på å ommøblere stua mens Pusedyr satt og freste i en krok. Siden dagen hadde startet med å takke for en hyggelig nachspiel og taxi hjem mot køen, orket VamPus knapt nok å feie over rommet med et blikk før hun sank sammen i sofaen. En høylytt slosskamp mellom curryrestene og Pusedyr resulterte kun i et brukket værhår og full seier til sistnevnte, så curryen ligger nå tilbake i gryta hvor den utvilsomt pønsker på en grusom hevn. Og slik går no dagan.

Nachspielet markerte forøvrig et ettertrykkelig punktum for samtlige av VamPus’ ønsker om å bli et nytt og bedre menneske i 2006. *sukk* Det ser ut til at VamPus har fått alle fyllegenene i familien. Muttern begynner å oppføre seg som en full brudepike bare hun får ett lite glass hvitvin innabords, at hennes far hadde vondt i hodet etter 40-års laget sitt er antakeligvis bare et rykte, mens Mormor begynner å fortelle vitser bare man viser henne etiketten på en sherryflaske. Den eneste VamPus faktisk kan huske å ha sett konsumere et ikke ubetydelig antall alkoholenheter er Mormors halvvoldelige døgenikt av en bror. Men han tror vi ærlig talt ble funnet på trappa. Så det er et mysterium. Forresten... funnet på trappa? Eeeeh...

tirsdag, januar 03, 2006

Politisk prostitusjon

Lederen for tankesmien Civita, Terje Svabø, utviser en imponerende mangel på dømmekraft når han nå skal trene den rødgrønne regjeringen i å håndtere media. Svabø understreker at han gjør dette som privatperson, ikke som leder av en organisasjon som skulle påvirke den liberale høyresidens strategisk retning. Javel? Han skal trene opp statsråder i hvordan de skal håndtere media og systemkritikk fra tankesmier som.... Civita?

Noen lurer nok på hvorfor en som leder en organisasjon med to ansatte og tjener dobbelt så mye som statsministeren føler behov for å ta private oppdrag. En annen ting er når oppdraget mildt sagt står i motsetning til hva mange forventet at Civita skulle være - nemlig en samfunnsaktør som aktivt utfordret det sosialdemokratiske hegemoniet i Norge gjennom offentlig debatt.

Da Civita først kom på banen var mange redde for at de skulle bli stemplet som en ytterligående høyrevridd tankesmie. Det kan være årsaken til at Svabø derfor har lagt seg på en linje som utrolig nok er enda mer diffus enn Høyres ideologiske profil. I Dagsavisen i går presterer Svabø å kalle Civita en "liberal tankesmie", hvilket gir mer assosiasjoner til LibLab og Venstre. Frykten for å bli oppfattet som "ekstreme" er antakeligvis hovedårsaken til at både Høyre og Civita løper som skremte mus før noen fra venstresiden får sagt "de fattige". Ord som "privatisering" nevnes ikke en gang på sene kvelder over pjolterne på Høyres Hus i redsel for å bli tatt for å være... høyrevridd, faktisk. Dermed tør man ikke ta tak i debattene om alternativene til den sosialdemokratiske velferdsstaten. Politisk korrekthet har ført til en kastrering av enhver form for systemkritikk. Men en ting er å ikke ha baller nok til å gå inn i offentlig debatt, en annen ting er å la seg bli tatt bakfra av den regjeringen man liksom skulle vært i opposisjon til. Han får jo betalt for det - nevnte noen prostitusjon?

mandag, januar 02, 2006

Siviltjeneste for leger

Sosialistene viser nok en gang sin imponerende evne surrealistisk tenkning når helsepolitisk talskvinne Inga Marte Thorkildsen mener leger må binde seg til å jobbe et visst antall år for det offentlige. Logikken er at siden Norge har et utdanningsregime basert på at skoler helst skal være offentlig finansiert, skal man kunne kreve at du jobber noen år med lavere lønn enn det markedet er villig til å gi. Lite frihet skal føre til enda mindre frihet, altså.

"– Når det offentlige bruker mye penger på å gi folk spesialist- kompetanse, kan man også si at leger burde jobbe et gitt antall år for det offentlige. I alle fall i en situasjon der det er knapphet på leger, sier Thorkildsen til Dagens Næringsliv.

Og det å tvinge folk til å jobbe for en lavere lønn i det offentlige vil løse knappheten på leger? Eller vil færre ta en utdannelse hvor de blir utsatt for tvang i etterkant? Et blikk på kontoutdraget til VamPus bekrefter at hun ikke innehar gudegitte gaver innen økonomi, men hun trodde da at det var slik at prisen økte for knappe goder - og at man derfor må være villige til å betale mer for noe det er for lite av. Hva med å øke antall studieplasser i Norge for legestudenter slik at man slapp barrieren ved å måtte dra til utlandet for å få utdannelsen? Eller godkjenne private universiteter med medisinutdannelse? Eller bedre forholdene i offentlig sektor for å motivere leger til å arbeide der? Eller... nei. Hvorfor det - når sosialistisk tvang er et alternativ...

I motsetning til VamPus er det helt Typisk Tor Andre å være noe mer nyansert.

Prisen for politisk korrekthet

Den utmerkede hablog - som etter endeløs virtuell blafring med øyevippene har linket til VamPus *jippi* - har nominert kandidater til en prestisjetung pris; Stålset-prisen for politisk korrekthet. Hvem har stått for det mest absurde utslaget av offertenkning i 2005? VamPus er overbevist om at mange av dere sikkert har gode forslag til både kandidater og en passende pris til den verdige vinner.

Pandapølser og krokodilleburgere

Da nærmer vi oss årets NHO-middag igjen, og Aftenposten kan allerede nå avsløre hvilke delikatesser fiffen får meske seg med denne gang. Tidligere har jo NHO blitt traktert med lettgrillede trøffel- marinerte truede dyrearter og de uglansede versjonene av Se & Hør elsker jo simpelthen oppslag med menn i dress som får noe dyrt å spise. Spørs dog om ikke VG og Dagbla' blir litt snurt i år, for den menyen Aftenposten presenterte virket mer som en trussel enn en mulighet. Tolv kokker fra Nord-Norge holder nemlig på å sette sammen en "arktisk meny" som blant annet vil bestå av reinsdyrs- tunge, granskuddkrydret reinsodd, tørrfiskkrem og tørkede reinhjerter.

- Alle vil huske Nord-Norge etter disse måltidene, sier kjøkkensjef Rune Harper til Aftenposten (ikke lagt ut på nett).

Utvilsomt.

Godt nytt år, folkens!

Siden høyhælte støvletter på is med et lag av nysnø over ikke viste seg å være spesielt kompatibelt med pi i promille starter VamPus det nye året med overtråkket ankel og et lekkert blåmerke. Dette er forøvrig en tradisjon. Forsettet om å begynne å trene derimot ser også ut til å gå i vasken allerede i dag. Tradisjoner er jo til for å følges. Derfor blir nyttårsforsettene også de samme i år som i fjor; røyke mer, drikke mer og bruke mer penger. Jippi!