Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, desember 22, 2006

Ikke neger, men...

Så er vi alle enige om at man ikke skal bruke ord eller begreper som kan oppfattes som sårende, nedlatende eller på annen måte .. et eller annet. Men når man skal beskrive ikke-hvite briter som heller ikke er asiatere eller europeere, så ender man opp med... african-american?

Via mediekritikk.

18 kommentarer:

Ghost of Goldwater sa...

Jeg så "Clerks II" i går. Der var det en del... uhm... alternative begreper.

Dante Hicks: 'Porch monkey' is a racial slur against black people!
Randal Graves: Oh it is not! Coon, spook, spade, moolie, jigaboo, nig-nog, those are racial slurs!

Anonym sa...

En vet at PC har gått for langt når mørkhudede briter kalles for "African-Americans"...

Anonym sa...

Hvorfor trenger man egentlig et eget ord for "ikke-hvite briter som heller ikke er asiatere eller europeere" ?

Hva skal man bruke det til?

Hvorfor etterlyser ingen et ord for "ikke-hvite briter som er asiatere"?

Hva forteller det egentlig om et menneske at man er "african-american" - bortsett fra at hudfargen er mørkere enn hos de fleste "europeere"?

Er det som med "blondiner"? Eller folk med lange neser? Kan vi utlede andre egenskaper av disse synlige karaktertrekkene, eller er det bare vår egen iboende trang til å sette merkelapper på ting som slår inn for fullt?

Sannsynligheten for at en "neger" vi møter i Norge er født i Afrika, hvor stor er den? Vedkommende kan jo like gjerne være født i USA, i Norge eller et annet Europeisk land, i Karibia, etc.

Hvis vi bruker "neger" om folk som bor sør for Sahara, hva annet forteller det oss enn at de har en mørkere hudfarge enn oss? Landene er jo såpass forskjellige at en "neger" fra ett land har lite til felles med en "neger" fra et annet land. Bortsett fra hudfargen, og jammen er det ikke forskjeller der også.

Er det ikke på tide at vi slutter å bli så overrasket over å se "negre" at vi trenger et eget navn for dem? Det sier faktisk mer om oss selv enn om "negrene".

(Nei, nei, dette var ikke ment som et angrep på noen her i bloggen, men som en liten epistel til ettertanke mens dagene er altfor korte og fortauspilsen kun et fjernt minne.)

Anonym sa...

Jeg er ikke blond, jeg er pigmentally challenged...

Anonym sa...

Nei, nei - den politisk korrekte betegnelsem på rase er å bruke pass kodene. En britisk politibetjent fortalt meg for endel år siden, ja rundt 1997 (vi blir alle eldre) at de var forpliktet å bruke pass kodene H1, H2, H3 etc for å betegne rase: se der løper en H2, liksom...

Anonym sa...

Hu dama fra Queendom på tv foreslo svart og hvit for de som er avhengige av å definere arvestoffet hos folk før de kan si noe om dem.

Er ikke det en gammal kristen ide, forresten? Din arv er din synd, vend deg om før det er for sent?

Anonym sa...

Svart, brun, gul og orange er den enkelste måten og beskrive folks hudfarge på. Og det er det vel heller ingen som blir støtt av?

Anonym sa...

Hva med RØD HUDFARGE?

God Jul hilsen knallrød neger indianer høvding.

Milton Marx sa...

Jeg har faktisk skrevet om denne debatten i posten "Min kone er neger", som finnes HER.

Det er helt OK å si neger, og det er et nyttig ord, all den stund at det ikke eksisterer synonymer.

Forøvrig kan jeg fortelle at i Panama, hvor jeg bor, er man langt mindre redd for å karakterisere folk etnisk sett. Man har ord for de enkelte gruppene, og for kombinasjonsmulighetene.

Den fineste antirasismen viser man ellers gjennom ens handlinger, og ikke gjennom å være politisk korrekt.

Anonym sa...

I de sammenhenger hvor hudfarve er relevant, f.eks. ved en beskrivelse er en person sort eller hvit, graden av velstelthet kan angis med svart eller ren.

Milton Marx sa...

En neger kan være langt lysere enn mange andre etniske grupper, så som Collin Powell. Han er langt lysere enn den typiske tamil, inder, pakistaner eller indianer.

Det er noe tull å skulle danse rundt med den største forsiktighet for å unngå et ord som ikke har synonymer, og som du selv ikke legger noe negativt i, og som andre kun kan legge noe negativt i fordi de har sett for mye på film.

Den som har problemer med ordet neger bør få seg kognitiv terapi.

Anonym sa...

Hva hjelper det om det man påberoper seg all verdens gode meninger med det man sier, når den man snakker om/til oppfatter det som noe negativt?

Har vi ikke snart stirret oss ferdig på folk med annen hudfarge enn vår egen? Det er mulig at en "neger" i et opptog i Oslo rett etter krigen var noe nær en sensasjon og fortjente en prominent plass i Filmavisen, men i 2006?

(Hvorfor stiller jeg bare spørsmål? Har jeg ingen svar?) Godt nytt år?

Milton Marx sa...

Det er jo ikke dét det handler om, Vrangpus. Det handler om at man fjerner et ord fra språket for å være politisk korrekt, uten at man har noe annet å sette i stedet. Man har gjort at det har oppstått et hull som man nekter å fylle.

Er det nødvendig med et slikt ord? Ikke mer enn det er nødvendig med andre beskrivende ord.

Godt nytt år til alle - uansett farge og religion

VamPus sa...

Altså - jeg har ingen problemer med å ikke bruke neger, men å kalle en svart brite "african-american" er jo bare tullete.

Anonym sa...

Vampus; -du må være verdens eldste 16-åring... Logikken og retorikken din er typsik kvisete FpU-broiler i en stil fra 1. klasse på videregående..
Men nok om det.
Diskusjonen om bruk av ordet "neger" slutter aldri å forundre meg; det mest interessante spørsmålet er Hvorfor er det utrolig viktig for Vampus å kunne bruke ordet? Ettersom det opplagt og beviselig er et ord som oppfattes som i en eller annen grad negativt for de det gjelder, hvem er Vampus eller Mediekritikk som skal "overprøve" hvordan det føles å bli kalt Neger? (Mediekritikk -som Vampus linker til som en favoritt..- er av samme oppfatning, -er dette typsik kampasak for liberalistene? -Mediekritikk er forresten bare en stor samling av grumsete Israel-forherligelse. -Er det noe Vampus støtter?
Men tilbake til ordet neger; den nesten mest dustete kommentaren her er fra Milton Marx. som har ment dypt og inderlig at fordi hans kone ikke kan kalles afroamerikaner må hun og han kunne bruke neger om henne. javel, javel. Men jeg mp takke MIlton, fordi hans gamle innlegg om dette sørget for denne kommentaren, som jeg limer inn i sin helhet. Kunne ikke skrevet det bedre, så hvorfor prøve:

SITAT:
Grunnen til at jeg ikke bruker ordet neger i dagligtale er, i tillegg til politisk korrekthet, at det ikke sier noe som helst.

Jeg mener, når du sa «min kone er neger», fikk jeg et bilde av noen med bastskjørt, spyd og gjerne bein i nesa. Det siste har muligens din kone, men neppe et som er på tvers. Et eget ord som er ment å beskrive mennesker med et utall nyanser av farger og som kommer fra alle kulturer i verden, er i mine øyne nytteløst, i ordets rette forstand.

Min kone har etniske aner fra Asia. Mange vil karakterisere henne som en «guling», et ord som gjerne blir oppfattet negativt. Men i tillegg er det omtrent like beskrivende som «neger», det kan brukes om alle som har en litt mer gyllen hudfarge enn den rosahvite som er dominerende i dette landet, men ikke fullt så kulørt som en du antagelig vil karakterisere som «neger». Så, hvilken funksjon har egentlig disse ordene da?

Så, svaret på ditt retoriske spørsmål «hva er min kone» ville jeg besvart først og fremst med «lærer» - men om vi skal gå på kulturbakgrunnen, er hun bodøværing adoptert fra korea. Det sier i det minste litt. Og når det gjelder din kone, synes jeg det at hun var fra Panama var en langt mer interessant opplysning enn at hun er sjokoladebrun – men begge disse opplysningene gir meg likevel nyttig informasjon – i motsetning til ordet «neger».

Så, jeg skal ikke protestere på at vi til tider ofrer litt for mye på den politiske korrekthets alter, men at språket tjener noe på å «hvitvaske» ordet «neger», stiller jeg meg likevel tvilende til."

Sitat slutt

Milton Marx sa...

Anonym: At du tenker på folk i bastskjørt og med ben på tvers i nesen hvis noen sier neger, synes jeg er rystende.

Tamil er ikke like betent som neger, men hva om du møtte noen som uttalte at de så på tamiler på en tilsvarende måte? Er det da rasistkortet ville bli spilt?

Anonym sa...

Kanskje vi like gjerne skulle ta i bruk et fargekart fra f.eks. Jotun (www.jotun.no) for å beskrive hudfarger?

Man burde vel forvente å finne VamPus på et "Lady fargekart" ...

Men snakker vi om "Fersken", "Lys Toscana", "Perlegrå" eller "Benhvit"? (Det kommer vel an på formen, til en viss grad.)

Milton Marx sa...

Ufff... Vrangpus. Neger er nettopp ikke en fargebetegnelse, men en betegnelse på mennesker med negroide TREKK. Akkurat som at jeg ikke slutter å være en hvit mann selv om jeg skulle være rød som en reke etter timer i solen, eller direkte brun.