Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, desember 12, 2006

Israel og apartheid

Michael Kinsley's kommentar om fredsprisvinneren Jimmy Carters beskrivelse av Israel som en apartheidstat:

"Apartheid ended peacefully. This is largely thanks to Nelson Mandela, who turned out to be miraculously forgiving. If Israel is white South Africa and the Palestinians are supposed to be the blacks, where is their Mandela?"

Eller var sammenligningen bare morsom når den gikk utover Israel?

27 kommentarer:

Anonym sa...

Uttalelsen går vel like mye ut over Palestinerne som ikke klarer å hoste opp en "Mandela".

Men Israel må gjerne fortsette sin "stay the course"-politikk, dersom de tror de skal få fred på den måten.

JK sa...

Det er jo en ganske god oppsummering: Israel er som Sør-Afrika under apartheid. Det palestinske lederskapet derimot, når ikke Mandela til kneskålene engang. Resultat; fanatikere på begge sider vinner.

Anonym sa...

Jeg veit ikke om den sammenligninga noensinne var så morsom ... Skulle gjerne sett "en Mandela" (eller fleire) på begge sider, jeg.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Alltid gøy å angripe tilbake, hva?

hva med konstruktiv kritikk av begge sider?

DU hjelper ikke saken på noen som helst måte, Vampus.

Milton Marx sa...

Det at tingene settes litt på plass skal man ikke bli sur for! Innlegget i Washington Post var knakende godt skrevet.

Og dog. Sammenligningen halter uansett. Om enn ANC - med sin necklessing (drap ved at man får et bildekk lagt over skuldrene, som det så settes fyr på) etc. - var temmelig uspiselige, når heller ikke de opp til dagens arabere (palestinerne er jo en tool som brukes i hele araberverdenen). Man begrunner jo 911 med denne konflikten, og all annen palestinsk terror. ANC truet aldri Vesten.

La oss spørre oss følgende: La oss si at muren rives, israelerne slutter enhver okupasjon av selvstyreområdene og Libanon. og forøvrig tilskynder handel og annet samkvem med de palestinske områdene: vil det da bli fred?

Er det noe staten Israel kan gjøre som vil gi den fred - annet enn å oppløse seg?

Det ser ikke ut til det.

VamPus sa...

Anonymous: Nettopp derfor setter jeg pris på ditt innlegg med et slikt konstruktivt innhold. Leserne påvirker, vettu..

Anonym sa...

Det virker litt snodig å skulle kritisere Palestinere for å ikke ha en Mandela, akkurat som om det var noe man bare kunne trekke opp av en hatt.

Men ja, muren må rives, okkupasjonen må stoppes og da kan begynne å diskutere fred. Det bli i allefall ikke fred av at Israel dreper, trakasserer og sperrer inne uskyldige sivile over en lav sko. Jeg har ikke for vane å anerkjenne fascist-stater så beklager min manglende nøytralitet.

JK sa...

Milton stiller forsåvidt et veldig bra spørsmål. Ville Israel fått fred om de gjorde "alt" mange i verdenssamfunnet ber dem om. Helt sikkert ikke, hvis du definerer "fred" som ingen politisk vold. Noen ville fortsatt å hate Israel nok til å begå angrep uansett. Allikevel så er det en forskjell på det og dagens situasjon. En så intens konflikt som dette er kan ikke holdes gående uten at den har støtte på begge sider. Millitante palestinere og det israelske millitære gir hverandre daglig grunner til å fortsette volden, ved å angripe sivile direkte eller indirekte. Gi folk en grunn til å slutte å krige, og flesteparten vil gjøre det. Skal en oppnå dette krever det at lederne på begge sider viser tilbakeholdehet. De lysglimtene som har vært i denne konflikten (blant annet Oslo-avtalen) her skjedd fordi politiske og millitære ledere har vist fornuft og tilbakeholdenhet. Men når svaret på ethvert angrep er økt vold fra begge sider så vil folk fortsette voldsspiralen. Fordi det fremstår som det rasjonelle valget ("De skyter på/bomber oss, vi forsvarer oss") Dette er en sånn konflikt der lederne i begge leire bør isoleres. Dessverre bestememr mange seg for istedet å velge side med få eller ingen reservasjoner.

Anonym sa...

"hva med konstruktiv kritikk av begge sider?"

"Konstruktiv kritikk" er et uttrykk Israel-kritikerne ikke har hørt om. Der i gården går det meste ut på å fremstille staten Israel som en inkarnasjon av Satan selv. De ytterliggående Palestinaforkjemperne er i praksis den største bremseklossen som finnes mot å få til en fredelig løsning i området...

Anonym sa...

jk, du skriver:
"Noen ville fortsatt å hate Israel nok til å begå angrep uansett. Allikevel så er det en forskjell på det og dagens situasjon."

Ja, det ville vært en positiv forkjell for palestinerne om de slapp å bli kontrollert av Israel, men forskjellen for den vanlige israelers del vil være at disse angrepene da tiltar i antall slik de har gjort hver gang Gaza og Vestbredden har fått "mer frihet".

Erdette endringene som motiverer Israel til å oppføre slik verdenssamfunnet ønsker? What's in it for them?

Hvis palestinerne legger ned sine våpen er vi på vei til fred. Hvis israelerne legger ned sine våpen, er Israel på god vei mot å bli slettet fra kartet.

Jeg synes synd på de mange palestinerne og alle barna deres som lider i denne konflikten, og det triste er at de blir ført så til de grader bak lyset av sine egne. Og det har du blitt også, JK om ikke du har fått med deg at de flere ganger har fått en grunn til å slutte å krige uten at det har hjulpet.

Anonym sa...

Lurer på hvor mange av dere som vet så mye om hvordan Palestinerne reagerer som faktisk har vært der? Dette er ikke en konflikt mellom like sterke parter. Palestinerne har svært lite ressurser etter å ha blitt stengt inne, kontrollert og avskåret fra verden og deres egne hjem i over 50 år. Det er bare en okkupant her. Det er bare Israel som har økonomisk og militær støtte fra verdens største supermakt. Før Israelerne kom med våpna sine levde alle i fred; jøder, muslimer, kristne, drusere, samaritanere osv. Det er ikke Palestinerne som skaper denne konflikten, de vil bare hjem.

Anonym sa...

Kjære anonym,
siden du lurer. Ja, jeg har vært der på et lengre opphold. Har du?
Det virker nemlig ikke som du har helt peiling...

Anonym sa...

Ja jeg har vært i de Palestinske områdene og du behøver ikke være der så lenge for å skjønne hvordan ståa er. Det er ikke langt til den første checkpointen, den første Palestinske landsbyen delt og isolert av den folkerettsstridige muren eller den første gata Palestinerne ikke har lov til å kjøre på.

VamPus sa...

Eva: i mine øyne reduseres all troverdighet med 50% om man poster som anonym og ikke en gang tar seg bryderiet med å finne et nick :-)

Anonym sa...

Hva er egentlig poenget her? De fleste av oss ville vel ha vært imot apartheid selv om det ikke fantes noen Mandela?

Anonym sa...

Ja, og dermed kan vi gratulere deg med at du IKKE har funnet poenget. ;-)

Anonym sa...

høres bra ut vampus. stå på, la palestinerne lide siden dem ikke har noen mandela! hail israel!

Anonym sa...

Jeg har selv reist rundt i området rundt muren på Vestbredden, både på israelsk og på palestinsk side.

Ingen tvil om at dette setter palestinerne i en svært håpløs situasjon, som nok etterhvert vil utvikle seg til det som kan karakteriseres som en humanitær krise.

Tankekorset er at denne muren har klart å redusert antall terrorangrep mot sivile mål i Israel med hele 90%i løpet av de siste få årene..

Apartheid eller ikke, et vanskelig dilemma og en trasig situasjon.

Anonym sa...

Anonym2: Jeg skriver en post der jeg sier at jeg ikke forstår hva poenget er.

Du svarer med en post der du sier at jeg ikke forstår hva poenget er.

Var det en spesielt nyttig innsikt?

JK sa...

Eva, du overtolker meg, og tillegger meg meninger jeg ikke har uttrykt. Jeg er oppgitt og mangler sympati med alle i denne koflikten. Særlig er jeg lei av ansvarlige ledere på alle sider, enten de heter Peres, Arafat, Haniyeh eller Olmert har de alle skuslet bort mange mulgheter og latt være å ta ansvar for å skape fred.
Det jeg påpekte i innelleget er at voldsspiralen drives av BEGGE sider, også av Israel, jeg tok ikke til orde for umiddelbar og ensidig tilbaketrekning for Israel, det ville faktisk være ganske dumt. Jeg tok til orde for gjensidig tilbakehldenhet. Dvs at palestinske myndigheter gjør et seriøst forsøk på å kvele sine mest millitante grupper. Og at Israelerne unngår de aller groveste overreaksjonene. Det har vært tilløp til dette før. Men da f.eks Arafat i sin tid klarte å redusere volden betraktelig så fikk han ikke noe positiv respons fra et Israel som krevde TOTAL stopp før de løsnet på jerngrepet. Det er slik idioti som gjør at jeg er lei av begge parter i konflikten.

Men for all del: Hvis du vil tolke alle med et litt mindre pro-Israelsk syn på ting som kunnskapsløse (evt: "ført bak lyset"), så kjør på. Så får vi se hvor mye fred det blir av sånt.

Milton Marx sa...

Jeg tror det er viktig å se at dette ikke bare handler om israelerne og palestinerne. Det handler minst like mye om at andre araberstater trenger palestinerne som et verktøy - noe som avleder oppmerksonheten fra deres egne feilslåtte politikker.

Hver endeste gang det kommer antydninger til fred, trapper jo Hisbollah, Hamas' militære fløy (som ikke må forveksles med demokratiske Hamas), Al Aqsa brigadene, Jihad Hellig krig og gudene må vite hva de heter alle sammen (Hvorfor tenker jeg på Life of Brian akkurat nå, mon tro?) opp angrepene på Israel.

Jeg stilte tidligere spørsmålet om vi vil få fred, dersom Israel gjorde alt som man ber dem om? Det ser ut til at det er enighet om at svaret er nei.

Jeg vil så stille et nytt spørsmål: Dersom staten Israel avvikles, og jødene sparkes ut av området - eller får en egen stat et annet sted (som den iranske presidenten foreslo)... Dersom alt dette skjer: vil vi da få fred?

Anonym sa...

Nei. Da vil de militante muslimene bare finne andre påskudd for å drive terrorvirksomhet.

Tomas2, jeg antok at du trodde at det du nevnte i det forrige innlegget ditt skulle være poenget. Beklager misforståelsen!

Anonym sa...

Zionistsvin! Jeg har nulltoleranse for zionisme!

Anonym sa...

Hmmm ... Hvis araberne ikke vil slutte å bråke uansett hva Israel gir av innrømmelser, åpner ikke det for at Israel like gjerne kan gå til det skritt å utvide grensene sine i alle retninger etter eget forgodtbefinnende?

Jeg mener, araberne kommer jo til å fortsette å bruke som før, uansett, så hvorfor ikke gjøre det meste ut av situasjonen?

Anonym sa...

Simply because... Israel har ikke tatt mer enn det som er rett og rimelig. Å "utvide grensene sine i alle retninger etter eget forgodtbefinnende" ville ikke tolereres av noen, heller ikke av USA.

Anonym sa...

Den som har lyst til å se Apartheid i midtøsten har gode muligheter til det. Begynn i Iran, f.eks, hvor Bahaier kan henrettes- for å være Bahaier, og hvor sunnier ikke får bygge egen moskeer, selv om de er noen millioner. I Kuwait er gjestearbeidere-mange av dem palestinere- offisielt annen rangs innbyggere. Saudi-Arabia er et fint sted hvis du er mann og Wahhabi - andre har det ikke fullt så greit.Som kjent ble slaveriet opphevet der i 1962, rent offisielt. Er du kristen i Egypt- og de var der lenge før muslimene- er du annenrangs.
Men selvfølgelig, enhver urett begått av jøder, sann eller usann, er tusen ganger verre enn om andre gjør det.