Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, desember 18, 2006

Pene piker haiker ikke

I 1994 ga Tove Stang Dahl ut en bok som het "Pene piker haiker ikke", en artikkelsamling om kvinnerett, strafferett og velferdsstat. Tittelen hentet ut fra en rettssak på 60-tallet der en ung pike haiket hjem fra fest og ble voldtatt av sjåføren. I dommen het det at "pene piker haiker ikke", med andre ord hadde jenta bedt om det selv. Over førti år senere sitter disse holdningene igjen.

For godt over ett år siden ble det skrevet om unge jenter som byttet sex mot kontantkort, sprit og angrepiller i Kautokeino. Bare smak på det siste og la den vonde smaken bre seg på tunga. Angrepiller. Og dette synes helt naturlig i Kautokeino. Innleggene i lokalpressa i Finnmark tar debatten til et historisk lavmål når de hevder at overgrepene mot mindreårige jenter i Kautokeino skyldes jentene selv. Burde jeg egentlig være sjokkert? Det går jo ikke en sommer uten debatten om at kvinner har et ansvar i forhold til voldtekt og hvordan de kler seg?

Dette handler ikke bare om et forvrengt kvinnesyn - i den grad jentene kan kalles kvinner. Det handler også om den voksnes ansvar i forhold til barnet. Det er den voksnes ansvar å si nei når barnet tilsynelatende vil. Og selv om jenta er over den seksuelle lavalderen så betyr ikke det nødvendigvis at hun er seksuelt moden for en mann på verken 25, 35 eller 55. Er dette virkelig så vanskelig å forstå? Eller er det bare samenes kultur og "vi må forstå dem"?

Kudos til mannsforeningen Dievddut som ble startet for å gjøre noe med holdningene i bygda. Men den sommerlige debatten om kvinner og klær viser at 60-tallsholdningene ikke bare begrenser seg til Finnmark. Pene piker haiker kanskje ikke lenger. Men vi vil gå trygt hjem fra byen for det.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan jo lure på hvordan disse jentene blir oppdratt også når de har så lite selvrespekt at de i det hele tatt vurderer å suge en fyr i en bil utenfor rema 1000 mot et kontantkort...

Med andre ord lurer jeg på hvor foreldrene er midt oppe i alt dette. De kan jo umulig følge med noe særlig.

Hvis mora mi hadde hatt mistanke om at jeg hadde en kjæreste som var dobbelt så gammel som meg selv når jeg var femten hadde jeg sikkert fått husarrest frem til jeg ble myndig.

Hvis jeg også plutselig hadde mye mer penger/ringeminutter/etc. enn vanlig ville de naturligvis også spurt meg hvor jeg hadde fått tak i det.

Anonym sa...

Takk, VamPus. Det trengtes å bli sagt. Det er ikke så mye tvil om hvor skylda ligger i sånne saker.

Jeg ville aldri gjort noe sånn som femten år gammel jente; men det er ikke bare jeg selv og foreldrene mine som skal ha æren for det - det har også en del å si hvordan samfunnet jeg vokste opp i vurderte unge jenter.

whistoslo sa...

Den saken som rulles opp i Kautokeino er en ukultur som har fått lov til å utvikle seg uforstyrret i lengre tid, samtidig som de tradisjonelle verdiene i samfunnet har forvitret sammen med reindriftsnæringen.

Det er likevel INGEN unnskyldning for den totale mangel på respekt for andre som overgrepsmennene har utvist.

Det er den samme mangelen på respekt for medmennesker som alle voldsmenn (og kvinner) også legger til grunn.

Ja til et tryggere samfunn for alle!

Anonym sa...

Apropos "hvordan samfunnet jeg vokste opp i vurderte jenter": Snart kommer vel Venstre og Senterpartiet og krever at folk i Oslo slutter med å blande seg i hvordan lokalsamfunnet i Kautokeino skal fungere...

;-)

Anonym sa...

Det er den voksnes ansvar og det er vel ikke FRYKTELIG mange (selv ikke menn (selv ikke menn i Finnmark!)) som protesterer på at disse fyren blir tiltalt?

Så dersom vi altså er enig om at dette er overgrep og at det er gamle griser som med fordel kan sperres inne, er det da lov å spørre om haikeren som ble voldtatt på 60-tallet syns det er greit å bli (u)moralsk sidestilt med 15-åringer som suger gamlinger for sukkertøy?

Anonym sa...

Synes altid det er like sjukt uvirkelig når det kommer uttalelser om hvordan voksne mannfolk liksom ikke skal kunne styre sine dyriske drifter.

I såfall burde dem vel kunne avlives som hunder.

Og holdes i bånd i søyesesongen...

Anonym sa...

Jeg så dokumentaren om Kautokeino på NRK for noen uker siden, og ble mektig provosert over hun som hadde vært ordfører (tror jeg det var) på den tiden. I mine øyne så satt hun bare å småflirte og syntes tydelig at hele saken bare var tull og fanteri, og at dette var "naturlig".

Og på den andre siden, hva er egentlig straffen i Norge? Det er helt flaut hvor billig man slipper unna seksuelt misbruk og voldtekt i dette landet.

Henriette

Kosialist sa...

Vi lever i et stadig mer "seksualisert" samfunn, og media hjelper jo ikke akkurat til når de rapporterer hvor "normalt" det er at norske skolejenter suger sine klassekamerater for å være snille :)

Kanskje de yngste som vokser opp i dag rett og slett har et helt annet syn på sex og seksualitet enn vi som er voksne? Litt mer "frigjorte"?

Uten at det rettferdiggjør at voksne begår overgrep mot barn, selvsagt.

Anonym sa...

Det er få som ser det store bildet i denne sammenhengen. Dette dreier seg ikke om en enkel sak. Man blir lært opp til å skylde på at bikkja har spist opp leksene allerede på barneskolenivå. En venn av meg ble forsøkt slått ned, og hans søster unnskyldte det med at han "hadde jo drukket". De hellige gjøres til hekser som blir brent på bålet.
Vi er vitne til et samfunns fulle kollaps.
Hvorfor er det ingen som spør hvorfor det er slik at de som forbryter seg alltid umyndiggjøres og fraskrives ansvar for egne valg?
Hvorfor er det ingen som tør å si at noen mennesker tar dårlige valg, og at de må ta konsekvensene for de på egen hånd?
Ordet "konsekvenser" skylles ut med tidevannet, sammen med de andre fæle ordene.

Anonym sa...

Det er vanskelig å forstå at "menn" som kjøper sex fra barn med ringekort tilhører samme rase som meg.
Det er ikke mulig å forstå slikt, og ikke har jeg tenkt å prøve på det. Nei til toleranse !

Men det er mer enn disse "mennenes" adferd som er problemet, må vi tro. De "voksne" rundt disse barna, må ha visst noe, dersom dette er så utbredt som vi er blitt fortalt.

Anonym sa...

Whist, hva har reindriftsnæringens forvitring med menns holdninger til seksuelle overgrep å gjøre?

VamPus sa...

Rambukk: høy arbeidsledighet, høy alkoholisme?

Anonym sa...

Ok, jeg skjønner det, Vampus, men hva har høy arbeidsledighet og alkoholisme med menns holdninger til seksuelle overgrep å gjøre, da?

Det er vel ikke slik at man endrer grunnleggende holdninger til seksuelle overgrep om man blir arbeidsledig rusmisbruker?

Jeg tror heller det er "det korrigerende fellesskap" som har sviktet.

Anonym sa...

Lunde:

Har du sett noen slå til orde for at "samene har sin kultur og det må vi respektere" i denne saken?

Eller benytta du bare sjansen til å slenge dritten på de du ikke liker nå som den kom boblende likevel?

Anonym sa...

Jeg kom til å huske på Bjurgn-saken. Det HAR hendt tidligere at slike historier har buklandet.

Anonym sa...

Simon:

Det er en stor forskjell.

Bjugn var en sak hvor påtalemyndigheten måtte fortolke vitneutsagnene fordi de ble framført av barnehagebarn. Det var heller ingen voksne som innrømmet overgrep eller medvirkning.

Anonym sa...

Brennpunkt-programmet viste godt at dette er en sak der hele bygda er gjennomsyra av en forakt for ofrene. Jentene på fotball-laget var mest opptatt av at dette ga et så negativt inntrykk av bygda - og at "det er jo ikke alle jenter det skjer med". Underforstått: Bare de dårlige jentene. På programmet fikk man inntrykk av at folk flest var mer opptatt av bygdas renommé fremfor å komme ukulturen til livs. "Alle mennesker er ærekjære" ble det sagt. Og samtidig ble det også klart at forsøk på å "ordne opp internt" ikke hadde ført frem. Mange lærdommer til andre lignende tilfeller med andre ord.

Anonym sa...

En trenger ikke dra til sameland for å se den mentaliteten der i fri dressur. På arbeidsplassen min var det tre jenter som meldte fra om vedvarende grov trakassering fra en mannlig kollega. Da ledelsen omsider kom fram til at han skulle sies opp (etter å ha undersøkt saken i hue og ræva), var det skremmende mange, ikke minst kvinnfolk, som tok side mot jentene. De hadde bedt om det sjæl, skrøyt på seg oppmerksomhet osv. Trur ikke vi har kommi så langt her i Oslo heller......

Milton Marx sa...

Jeg er faktisk enig med Manfred, Rambukk et al. som reagerer på innblandingen av reindriftsnæring og samisk kultur. Det vitner om manglende kunnskap. Reindrift har aldri vært den største næringen i Finmark. Vet du egentlig hvor mange i Kautokeino som lever av reindrift i dag, eller hvor mange som gjorde det for 20 år siden?

Visst er denne kommentaren på siden av diskusjonen, men i forhold til posten er den relevant - og det var vel strengt tatt ikke nødvendig?

Nemo sa...

Reagerte også litt på kommentarene angående samisk kultur. Dette har overhodet ikke noe med samisk kultur å gjøre.

Det har nok heller mer med en almenn nedbryting av tidligere kultur, et vacuum rent sosialantropologisk sett. Og slikt kan skje i ethvert miljø.

Dette er alikevel ikke noe stort poeng. Jeg har ingen tro på at VamPus mente å legge noe nedsettende i akkurat den biten av kommentaren.

For saken er jo så mye mer alvorlig enn det. Et samfunn som ikke klarer å sette grenser for hvordan kvinner/jenter skal behandles i forhold til sexpress, et samfunn som til og med går så langt som å svikte i forhold til unge jenters oppdragelse, er i alvorlige problemer.

Ja. Jeg mener det. Jentene det gjelder kan umulig være godt nok oppdratt. Skyt meg for den meningen, men det er et poeng.

Det tar imidlertid ikke en tøddel av ansvar bort fra overgriperene. Ikke en tøddel. Det legger heller ikke ansvaret på jentene. Tvert imot.

Det legger ansvaret på felleskapet. Dette har skjedd over tid. Mange har vært med. Og det tok alt for lang tid før noen sa ifra.

De involverte voksne har ansvaret. Selvsagt i første rekke overgriperene, men også andre, om enn i mere diffuse roller.

Også andre steder er det langt før det er mulig for kvinner å "gå trygt hjem fra byen". La oss ikke stikke under stolen at det er en skam.

Milton Marx sa...

Jeg kom til å tenke på en annen vinkel på dette. Her jeg bor, Panama, er seksuell lavalder lik myndighetsalder, som er 18 år.

Kanskje er det slik at en latinamerikaner vil se på ei jente på 16 som har sex på samme måte som dere vil se på ei jente på 14 som har det?

Kanskje er det slik at noen av de som uttaler seg her om det skrekkelige som har skjedd, betraktes med en tilsvarende avsky av mennesker som lever i land med en høyere seksuell lavalder? Kanskje synes noen at norske mødre er noe helvetes pakk som tillater at døtrene deres puler når de er bare 16 år, når alle vet at 18 år er den riktige grensen.

Og at disse igjen betraktes med avsky i land med en enda mer restriktiv seksualmoral - f.eks. muslimske land? For er ikke kvinner som har sex før ekteskapet horer?

Jeg sier ikke dette fordi jeg vil forsvare misbruk av mindreårige - og uansett er loven som den er. Jeg sier det fordi jeg synes det er noe unisont over kommentarene i retning av at alle som ser ting annerledes enn oss, er noen dumme svin.

Det skader aldri å se en problemstilling fra ulike vinkler.

Anonym sa...

Ifølge Finnmark Dagblad er den fornærmede i saken mot den tidligere varaordføreren i Kautokeino, også fornærmet i 3 andre saker, hvorav en av dem allerede er pådømt (21 dager). Fra artikkelen: Sammen med en venninne laget hun en liste med 17 navn. På spørsmål i går fra forsvarer om det var en liste over menn hun har hatt samleie med, sa fornærmede:
– Ja, jeg tror det.

Hva i alle dager??
Videre: I retten innrømmet fornærmede at hun hadde sex allerede som 13 åring. I en periode over flere måneder hadde hun sex med en da 24 år gammel mann flere ganger i løpet av flere måneder. Den saken ble anmeldt av foreldrene, men henlagt fordi jenta nektet at de hadde hatt sex.
Her må det finnes en samfunnsmessig systemisk svikt på flere nivå og bredder.

Nemo sa...

Milton Marx har et poeng i at ulike kulturer har ulike syn på så mangt, blant annet seksuell lavalder.

På den annen side er det vel få kulturer, om noen, som vil akseptere at jenter, enten de er over eller under den kulturellt betingede seksuelle lavalder, å prostituere seg for knapper og glansbilder.

Menn som utnytter en slik situasjon vil nok stort sett også bli sett på som overgripere i de fleste kulturer.

Grensene kan kanskje være vagere enn en tror, men det er forskjell på en "naturlig" utvikling mot seksuell debut, selv om den kommer "før allment akseptert tid", og situasjonen her, som i stor grad bærer preg av å være del av et usunnt miljø.

Det kan for eksempel knapt finnes argmentasjon for at det biologisk sett finnes problemer med en seksuell lavalder på 16 år, enhver grense over dette vil uansett være kulturellt betinget. Poenget går vel heller på at en seksuell debut knapt kan kalles "naturlig" når det er snakk om en situasjon som denne, uansett alder!

Anonym sa...

Det er riktig at dette fenomenet ikke kun eksisterer i rurale deler av landet. Det er heller ikke et erketypisk norsk fenomen på noen måte, men noe som observeres i flere land i Europa. Det er ikke lenge siden jeg leste om inner city jenter i København som hadde sex for hamburgere på McDonalds og kontantkort.

Det er ikke riktig å kalle disse tilfellene for voldtekt ettersom det som regel later å dreie seg om avtalt sex mot en eller annen form for betaling. Jentene selv som tar et dårlig valg, foreldrene og spesielt den umoralske og gjennomseksualiserte kulturen de vokser opp i, må ta en stor del av den skylden (men ikke den rettslige straffen). En jente som går hjem fra byen i miniskjørt og blir voldtatt, har til sammenligning ingen skyld.

Anonym sa...

Jeg har ennå ikke funnet koblingen til muslimer i denne saken, men den må vel være her et sted ... (Må den ikke det, da?)

Dagen blir ikke helt den samme uten.

Anonym sa...

Sam(e)Pus. Thomas Hylland har det etterlengtede svaret.

"alle samer er skitne" mens konservative muslimer i Groruddalen, som nekter å servere øl til maten og nekter sine døtre å gå på dans, blir tatt til inntekt for en forestilling om at "innvandrerkulturene" er så forskjellige fra "den norske kulturen" at de vanskelig kan forenes!

Etter at jødeparagrafen ble opphevet, er det formelt sett full religionsfrihet i Norge (meg bekjent er muslimer uteglemt fra Grunnloven av 1814)

Anonym sa...

orakelet fra blindern: idiot. 7/11 forandret alt. nå er det dem eller oss. og DE holder på å vinne!!! pass på!!!, hilsen dagbladet, vg og aftenposten.

Anonym sa...

høyrepopulismen: 7/11 forandret vel strengt tatt ikke noe annet enn tidspunktene man kunne handle på? :-)

Anonym sa...

det er ikke lenge sida kabelvåg i lofoten hadde en lignende sak, og også da la mange skylda på jentene. i kabelvåg er det verken mye alkoholisme eller arbeidsledighet. jeg tror mye av problemet kautokeino og kabelvåg har, i likhet med mange andre små bygder, er at det nesten ikke eksisterer single kvinner mellom 18 og 30 der. kvinnene reiser bort for å ta utdanning, mens mennene blir igjen. det sier seg selv at dette er grobunn for forhold menn og unge jenter. jeg er vokst opp 13 mil fra kautokeino, og var også på fest med 30 år gamle menn da jeg var femten. de spanderte sprit og henta oss når vi ringte. det var ikke kult å være flink på skolen eller og spille i korps. det var kult å være sexy og pen, og for mange av venninnene mine var det det eneste de fikk positiv oppmerksomhet for. for en voksen mann er det jo ingen problem å legge seg på samme nivå som en 15 åring og manipulerer henne til hva det måtte være. nå bor jeg i kabelvåg, og ser akkurat de samme tendensene hos unge jenter der. selv om ikke skylda ligger hos jentene tror jeg det er viktig å jobbe med holdningene deres. og da tenker jeg ikke av typen "ikke la dere lure av gamle griser". man må heller prøve å gi jentene noe annet å være stolt av. legge til rette for at de kan bli flink til noe annet enn å være sexy. og så kommer selvfølgelig holdningsarbeidet retta mot resten av befolkninga ved siden av dette. kunne ha skrevet mye mer om hva og hvordan, dette er virkelig noe jeg er opptatt av, men jeg ser at kommentaren allerede har blitt veldig lang så avslutter her.

VamPus sa...

Annekake: "i likhet med mange andre små bygder, er at det nesten ikke eksisterer single kvinner mellom 18 og 30 der. kvinnene reiser bort for å ta utdanning, mens mennene blir igjen."

Et godt poeng!

Anonym sa...

Tenkte denne artikkelen burde påpekes i denne sammenhengen...

http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/12/22/486829.html