Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, desember 07, 2006

Medaljer for massaker

Noen ganger ... ganske ofte faktisk.. imponerer verden meg spektakulært. Som når den nederlandske forsvarsministeren vil dele ut medaljer til bataljonen som ikke klarte å forhindre den verste massakeren siden 2. verdenskrig i Europa. I Srebrenica ble 8000 unge gutter og menn slaktet ned under krigen i Bosnia. Dette skjedde visstnok etter at noen av de nederlandske styrkene, som var der for å beskytte dem, hjalp serberne med å splitte opp familier for å transportere de dødsdømte vekk fra byen.

Riktignok virker FNs fredsbevarende styrker som en vits - og en ganske dårlig sådan - i all den tid de omtrent må ha et signert papir i tre eksemplarer fra fienden om at det er ok at de skyter på dem før de engasjerer. Så at man ikke kan legge skylda på nederlenderne for massakeren er en ting. Men medaljer? Ærlig talt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Å være verdenshistoriens mest patetiske militærenhet er kanskje en distinksjon som fortjener en eller annen form for markering?

Nemo sa...

(for en gangs skyld?) Helt og Absolutt enig!

Den feighet som ble vist fra den militære ledelsen i denne og liknende hendelser, kvalifiserer til alt annet enn medaljer.

Å være "fredsbevarende" i en slik situasjon er imidlertid en selvmotsigelse. Rules of engagement skulle alltid være å beskytte mot overgrep UANSETT situasjon.

Da hadde medaljer vært på sin plass. Ikke nå.

Anonym sa...

Tåpelig av den nederlandske forsvarsministeren, helt enig!

Men det er jo de som har blitt statsministre i midtøsten av å se på kristne slakte palestinere...

Begge deler er like horribelt! Det ska'kke skje!

Anonym sa...

Ikke akkurat like ille som de amerikanske militærsjøfolkene som fikk medalje for å skyte ned et sivilt passasjerfly med 290 passasjerer (hvorav 66 var farlige amerika-hatende barn).

Og som en av heltene deres, og direkte ansvarlige for hendelsen sa i ettertid: "I will never apologize for the United States of America — I don't care what the facts are""

Fei din egen bakgård kanskje? For det er din egen bakgård. Det er viktig at folk skjønner at sånne som deg ikke er til å stole på. Dere vil alltid sette amerikanske interesser høyere enn norske, uansett fakta. Servile tullinger.

Anonym sa...

Anonyme tulling.

Anonym sa...

Ja, for massakren i Srebrenica blir legitimert av USAs udåder rundt om i verden..!

Ehh.....right.

Anonym sa...

Hmmm...

En noe vanskelig probelmstilling, skal innrømme det. Det er ikke vanskelig å vurdere resultatet av Srebrenica... sannsynlig vis den største tragedien som verdenssamfunnet sto overfor på 90-tallet. Samtidig må man jo vurdere det faktum at soldatene gjorde sin jobb, fulgte sine retningslinjer og løste sitt oppdrag. Det at FN er et håpløst system hva gjelder fredsbevarende militæroperasjoner er ikke deres skyld. Skal de bære skyld for å ha blitt beordret ut i en organisasjon som er dysfunksjonell?
Kjenner flere som tjenestegjorde i Bosnia i den perioden, blant annet en som var i området Srebrenica. Tror ikke det finnes mer traumatiserte mennesker på denne siden av jorden. Jeg har en enorm sympati for de stakkars jævlene.

K