Historien om borgerkrigen i Nord-Uganda er ganske klassisk for konflikter hvor etnisitet utgjør en av ingrediensene. Uganda er i praksis et delt land, der folk i den nordlige delen mener at president Museveni bevisst nedprioriterer hjelp og utvikling av området. Borgerkrigen har pågått i tyve år, og Museveni har ikke gjort en overbevisende innsats i forhold til å stoppe Lord's Resistance Armys (LRA) overgrep mot befolkningen. Det tok 15 år før mediene fikk øynene opp for konflikten, og rapporterer ensidig om LRAs handlinger. Den internasjonale domstolen i Haag presser nå på for å stille lederen av LRA, Joseph Kony, for retten. Men mange lokalt mener at både Museveni og Kony bør etterforskes, da Museveni sto for massedrap i området som ikke sto tilbake for de brutale overgrepene til Kony.
Uganda har siden midten av 80-tallet vært et av Norges hovedsamarbeidsland i forhold til bistand, og Musevenis massedrap foregikk omtrent samtidig som vi gjenopptok samarbeidet med Uganda. I følge UD var den totale bistanden til landet på 280 millioner norske kroner, penger som i hovedsak gis som ren budsjettstøtte til Musevenis korrupte regjering. Museveni har fått vel fortjent støtte for deler av sitt reformarbeide, men en nyfrelst massemorder som er bitt av den afrikanske syken (gir ikke fra seg makt frivillig, fengsler opposisjonelle, deler ut goder til sine egne fra statskassen) som ser ut til å gå rundt blant ledere her, burde ikke gis direkte budsjettstøtte. Uansett om man er for U-hjelp eller ikke - har du lyst til at skattepengene dine skal gå ukritisk til denne mannen:
"Since 1986, Museveni's army has been known to have committed some of the worst atrocities on the ethnic Acholi people who occupy the regions of Gulu, Kitgum and Pader. The UPDF, also formerly known as the National Resistance Army (NRA) became infamous for burning civilians alive in huts, killings, and the rapes of both women and men in what the Acholi called tek gungu."
13 kommentarer:
At Museveni er en massemorder sponset av britene har blitt kommentert foer paa din blogg, Vampus. Velkommen etter. Vampus kommenterte ett kommentarinnlegg med at det kanskje er noe for media at Museveni ogsaa skulle vaert etterforsket og sittet paa en stol i Haag og at Vampus lurte paa om det fantes noe informasjon om dette. Til opplysning kan jeg tilfoye at det var mange og store hoeringer i det amerikanske senatet om baade Museveni og mange andre internasjonale forbrytere, bl.a. Michael Hariri m.fl. Alt dette dreier seg i bunn og grunn om aa forstaa verdenhistorien utfra ett staasted som ikke tar hensyn til lokal politikk, men som kalles geopolitikk og mafia.
Du har svaert mye og laere om historie og internasjonal politikk, Vampus.
Vi har sikkert alle mye å lære om geopolitikk og mafia. All den tid verdenssamfunnet ikke ser ut til å takle slike problemstillinger i det hele tatt, sitter nok løsninger langt inne.
Uansett, rapporter fra slike områder er mangelvare, og Vampus' serie følges med stor interesse. Med tanke på alle bistandsmidlene Norge bruker her, er det i høyeste grad interessant å vite hva som faktisk foregår.
Ta en øl på meg du, vampus.
Gamle nyheter fra afrika. En liten artikkel og elementaer innfoering.
http://www.hartford-hwp.com/archives/30/071.html
Enig med hr Samuelsen. Vi kan ikke alle være utenrikspolitiske eksperter, slik "anonymous" tydeligvis er. Håper du kommer helskinnet tilbake, vampus;-)
Anonymous 1: (og dersom du er nr 2 også, så hadde det vært kjekt om du kalte deg noe i stedet for å skrive som anonym) - kommentaren var en av grunnene til at jeg sjekket, og du må gjerne kritisere, men for meg er det jo både 1) interessant å lære, jeg har aldri påstått at jeg er en ekspert, jeg skriver om ting jeg opplever, og 2) det er relativt lite som skrives i norske aviser, og i den grad konflikten dekkes så er det i forhold til overgrepene fra LRA, ikke bakgrunnen som konflikten. Hvilket forsåvidt kan forklares med at mediene er interessert i hva som skjer nå - men om man ikke tar med bakgrunn blir det et skjevt bilde.
At jeg har mye å lære om int. politikk er det ingen tvil om. Whats your point - at ingen kan skrive om noe med mindre de er professor i historie? I så fall så burde du vel kunne identifisere deg?
Jeg postet baade som anonymous 1 og 2, ja.
Den artiklen jeg linket til er meget laererik og informativ om generelle tilstander i det konfliktomraadet du er i naa, Vampus. Samt ett lite hint om hva norske bistandspenger blir og har blitt brukt til. Paa den annen side saa er det slik at LRA blir beskyldt for aa bli sponset av SPLA, styret i Khartoum(for aa spre kaos), vestmaktene og diverse ekstremistiske grupperinger.
En liten anekdote...naar det gjelder taxisjaafoerer og andre bilfoerere i afrika er det sikkert lurt og ikke ha full bensintank med tanke paa bensintyveri. Slik skapes det arbeidkraft...heh
Anonmous: takk for link - så denne selv, men som du sier - litt gammelt nytt. Sudan er interessant siden den ugandiske borgerkrigen delvis foregår i sør-sudan. Hadde en times samtale med Norbert Mao, som ledet den ugandiske delegasjonen for fredssamtaler med LRA for tre dager siden, og han mente blant annet at endringene i Sudan er en av grunnene til at LRA nå er villige til å gå seriøst inn i dialog. Sudan ønsker å få både regjeringsstyrkene og LRA ut av landet - men igjen, også i Sudan er det andre interesser ute og går, og tilbakemeldingene er svært varierte.
Vektern: Var i Gulu i to dager, er nå tilbake i Kampala :-)
Noe du sikkert ikke visste, Vampus, er at det er mange eksilsudanesere(militaerer) i Norge og i Canada. Hva disse driver med er ikke godt aa si, men deres innflytelse er hoyst reell. Naar det gjelder den artiklen som er gammel, er den som sagt av betydning for forstaelse og generell innsikt i dette konfliktomraadet. Les artiklen gjerne baade en og to ganger foer du gaar videre med saakalte nyheter fra igaar og idag.
Reality check: Linken postet med "bakgrunn" om Sudan er fra en spinngæern kommunist i Connecticut, og baserer seg på "rapporter" fra Executive Intelligence Review, som er et utspring av den halvnazistiske LaRouche-bevegelsen, beryktet for sine sprø konspirasjonsteorier. Enhver som fester lit til disse kildene er automatisk diskvalifisert fra å bli tatt på alvor i hva de enn de måtte uttale seg om, og er ikke verdig videre oppmerksomhet fra tilregnelige mennesker.
(Dette er problemet med å bli kjent, Vampus... du tiltrekker deg allslags MØLL...)
Goldwater, gaa naa tilbake til bloggen din og blogg litt om Madonna og kommunister som ikke finnes. Alle vet at La Rouche har vondt i armen sin, men det forandrer ikke situasjonen i afrika. Sitter du paa noe av interesse om afrika som kan dementere den tragiske situasjonen de er i?
I mange superbyer idag har de aapen kloakk. De kjemper for aa faa lagt den under jorda. Septikk er noe dritt.
Anonym: Poenget mitt var ikke Afrikas lidelser. Poenget var at en person som linker TIL LaRouche-produsert informasjon automatisk gir avkall på all troverdighet, og at all informasjon FRA en slik kilde pr definisjon er ubrukelig. Når det kommer fra den kanten må nemlig alt fra sitater til tegnsetting dobbeltsjekkes, du kan ikke stole på et fnugg. Personlig vil jeg ikke stolt på det om du fortalte meg hvor mye klokka var, du viser en fundamental svikt i dømmekraft ved å bruke en slik kilde.
For å ta et eksempel: Det er godt mulig at 99,9% av innholdet i en gitt artikkel fra følgende kilder var riktig, men dersom du brukte David Irving som kilde for Holocaust, Friheten som kilde for Sovjetunionens vellykkethet eller Scientologikirken som kilde for kritikk av psykiatrien så har du altså vist at du er fullstendig idiot og at ingenting du sier fra nå av kan tas på alvor.
Med dette er diskusjonen over fra min side, jeg føler intet behov for å diskutere jordens beskaffenhet med Flat Earthers.
Oioioi, når Goldwater legger ut om ikke troverdige kilder, da vet han hva han snakker om ... På seg selv kjenner man andre. Eller, man burde.
Problemet med så vinklede "kilder" som enkelte her forsvarer er at de er "nyttige" på samme som en klokke som står er det (den viser jo rett tid to ganger i døgnet).
Vennlig hilsen
Per
Legg inn en kommentar