Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, august 22, 2006

Et skritt videre?

Tar Dagblad-journalist Mina Hauge Nærland tar synergien nettavis og blogg et skritt videre når hun i dag kommenterer sin egen artikkel om livet på Cuba og reaksjonene blant nettdebattantene i sin egen blogg på Dagbladet på nett? Gjennom å forklare mer om bakgrunnen for artikkelen åpner hun for en bedre forståelse av artikkelen og også for flere kommentarer fra leserne. Det ser ut til at hun treffer når hun også får nyanserte innspill fra uttalte sosialistsympatisører - folk som ofte ser rødt om f. eks. blåbloggere kritiserer Cuba (det samme skjer også den andre veien - en nyansert debatt oppstår gjerne når man ikke føler at man er angrepet av ideologiske motstandere).

På en Fritt Ord-debatt om blogging tidligere i år sa den svenske bloggeren Jonas Söderström at han så for seg at journalister og medier etterhvert ville linke til bakgrunnsstoff og kilder for å gi leseren mulighet til å selv vurdere bakgrunnen for nyheter og artikler. Nettredaksjonen til Dagbladet har skilt seg ut som en av de norske nettavisene som gjør nettopp dette (gosh..skryt til Dagbladet?). Bloggsfæren har beskyldt mainstream media (MSM) for å trykke mer eller mindre oversettelser fra utenlandske nyhetsmedier - noe som blir langt mer åpenlyst når bloggere/lesere selv leser de samme mediene på nettet. Hablog, Nytt fra Vestfronten og Mediekritikk (sistnevnte oppfordres til å skrive mer) er noen norske bloggerne som gjerne påpeker ukorrekte oversettelser som "vrir" norske nyheter.

I morgen trykker Aftenposten en kronikk av VamPus der hun skriver om bloggsfæren som overhypet og undervurdert. Forventningene om de store avsløringene fra bloggsfæren er ikke innfridd, samtidig som mange mediekommentatorer undervurderer bloggenes påvirkning på nyhetsmediene. Det har skjedd et nesten umerkelig paradigmeskifte i måten det er mulig å følge nyhetene på, samtidig som at mulighetene for bedre integrering på langt nær er utbrukt.

Oppdatert: Forhåndsmoderering er slått av de neste 24 timene for å forsøke en mer spontan debatt.

10 kommentarer:

Writer'n sa...

hehehehehehe Vampus. Du holdt ut EN dag lengre enn jeg regna med. Gratulerer. Bloggene lever av spontanitet og muligheten for kvikk respons på innlegg. De fleste kvier seg for å skrive innlegg som kanskje ikke dukker opp før neste dag..fordi bloggeren er ute på vift, ikke gidder moderere, eller har erfaring fra elendig moderering på andre blogger. "Populærblogging", som på din blogg, er i sin natur mer spontan og direkte enn velfunderte innlegg backet opp av kilder: De seriøse bloggene.

Du må nok leve med noen bakholdsangrep og en skog med anonyme. Men det er da vel ikke så ille på din blogg som på toalettavisene VG og Dagbladet sine blogger? La modereringen være avslått og innleggene være "markedsstyrt"! Frihet, Vampus! Frihet!

Writer'n sa...

Glemte noe i forrige innlegg. Her har jeg noe som garantert vil vekke deg opp av dvalen som den blåkopien du er:

Trykk på "Stalin & I"
http://writern.no/georglife.html

chris sa...

Ikke helt enig i at "de store avsløringene" er uteblitt, vel å merke internasjonalt.
Det er noe med nordmenn som gjør at bloggene ikke fungerer like godt som en "5. statsmakt" her som andre steder. I Norge kan f.eks Jagland bare skylde på USA for at han selv ikke gjorde noe med korrupsjonen i Olje for mat-programmet, og han slipper unna med det. Hva jeg prøver å si er at man slipper unna med veeeldig mye som politiker her til lands så lenge det ikke dreier seg om mini-morriser eller personlige trenere.

Beses sa...

Hva jeg prøver å si er at man slipper unna med veeeldig mye som politiker her til lands så lenge det ikke dreier seg om mini-morriser eller personlige trenere.

----
Kan det ha noe å gjøre med at journalistene tror at folk flest er dumme?

VamPus sa...

Writer'n: Mja - jeg tror bare å true med moderering virker preventivt, og ser ikke bort fra å stramme grepet igjen..

Pleym sa...

Jeg er av de bloggere som kommenterte Åmås' kronikk i Aftenposten, og stilte spørsmål på nettmøtet.

Det er en synergieffekt mellom msm og bloggere som ikke er fullt ut utviklet. På langt nær.

Det er få eksempler på bloggere som makter å korrigere msm:

Bjørn Stærk plukket fra hverandre en artikkel i Dagsavisen.

VamPus og andres innsats i forbindelse med Muhammedkarikaturene er et eksempel på påvirkning. Åmås nevner selv den støtten Gaarder fikk på nettet men ikke i papiravisene.

Selv har jeg påpekt at media (i dette tilfellet NRK) har definisjonsmakt, når de ufarliggjør en terroristgruppe som Baader-Meinhof (http://www.vgb.no/1207/perma/64809/).

Gleder meg til å lese VamPus' kronikk imorgen.

Bloggerne kan bevege verden, bare gi det litt tid!

VamPus sa...

Pleym: langt på vei enig, men blogging har påvirket medievirkeligheten på andre måter enn å bare få saker tatt opp. Du er vel også en av de få som har fått toppsak i VG på en som sultestreiket mot ekspropriering...

Writer'n sa...

Problemene med blogging som påvirkningskanal er at folk må bruke gratistid på å plukke i frahverandre artikler eller nyheter. For her kreves det skikkelig arbeid. Hvem har tid til slikt? Hadde jeg kunnet bruke ei uke eller to på å researche fakta og skaffa kilder, så skulle jeg for all del plukka i stykker en rekke artikler. Men det blir på en måte idealistisk inntil det naive. Vi vet da alle at mediene ikke er helt etterrettelige, og korrigerer for det når vi leser / lar være å lese. Personlig synes jeg ikke det er verdt to ukers arbeide å bli lest av hundre personer, eller få trynet på VG-bloggen.

Men hvis noen betaler meg.....

Machiavelli sa...

"Det ser ut til at hun treffer når hun også får nyanserte innspill fra uttalte sosialistsympatisører - folk som ofte ser rødt om f. eks. blåbloggere kritiserer Cuba (det samme skjer også den andre veien - en nyansert debatt oppstår gjerne når man ikke føler at man er angrepet av ideologiske motstandere)."

Har du faktisk oversikten over at disse "sosialistene" er de samme?

Og hvem er denne journalist-Mina? Nettartikkelen hennes var bra, replikken hennes (som blogg) virket som hastverksarbeid, og kunne vært skrevet av ei jente på ungdomsskolen.

La ellers merke til at ei journalistdame fra Dagbladet rapporterte fra filmfestivalen i Haugesund i helgen, og skrev om en film som dokumenterer hvordan nordmenn har sendt kinematografutstyr fra Tromsø, Fredrikstad, Bergen m.m. til diverse byer på Cuba. Hun nevner bl.a. Bayamo (provinshovedstad i Granma-provinsen), og kaller denne Cubas nest største by.

Ganske imponerende egentlig, da den knapt er 5. største engang, og ikke engang er i nærheten av å være blant de 4 største.

Videre skriver hun konsekvent Havana, når det på norsk skal være Havanna. (Engelskmenn, dansker, og enkelte andre, skriver Havana - ikke vi).

Jeg legger i det hele tatt merke til veldig mye ortografiske, semantiske og syntaktiske feil i Dagbladet for tiden (har vart en stund nå). Og selvsagt en hel del faktafeil. (I en reiseoversikt over storbyer forleden, presterte de å bokføre innbyggertallet i Køben som klart mindre enn Oslo, og ca. en tredjedel av Stockholm; ganske imponerende, all den tid Køben er Skandinavias største by).

Tror ikke de der budsjettkuttene er bra for Dagbladet, nei...


M

Agile sa...

"Kan det ha noe å gjøre med at journalistene tror at folk flest er dumme?"

Det tror svært mange politikere også. Samtidig sa Ingar Myking for noen år siden: Det er mykje som er galt her til lands, men med bedre politikere og bedre journalister, ville mye vært gjort...