Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, august 29, 2006

Objektiv Bjørnsonfestival

Bjørnsonfestivalen tar opp ytringsfrihet med israelske Mordechai Vanunu som hovedeksempel.
Den israelske forfatteren og forskeren Mordechai Vanunu ble i 2004 løslatt etter å ha sonet en dom på 18 års fengsel for å ha avslørt Israels atomprogram. Til tross for at han har gjort opp med det israelske samfunn, har han likevel restriksjoner på bevegelses- og ytringsfrihet etter løslatelsen; Vanunu kan ikke reise fra Jerusalem eller snakke med utenlandsk presse. Han kan derfor ikke komme i egen person, men taler sin sak gjennom et intervju med journalist Ana Maria Tveit.
Bjørnsonfestivalen synes åpenbart at de mest naturlige personene for å diskutere Vanunu-saken er Fredrik Heffermehl (leder for den internasjonale Vanunu-komiteen), Ingeborg Moa (Fellesutvalget for Palestina), Faraj Bayrakdar (fribyforfatter i Stockholm, Syria).

Da så. Man kan være uenig i Israels fortsatt restriksjoner i forhold til Vanunu, som synes altfor strenge, men at Fellesutvalget for Palestina er en naturlig debattant kan være vanskeligere å forstå for sånne som VamPus. Allikevel - å kalle det anti-semittisme er å dra det for langt.

5 kommentarer:

Before the Flood sa...

Jeg er enig i at de restriksjoner Vanunu er utsatt for, virker unødig drakoniske etter så lang tid.
Når det er sagt, må man vel et stykke ut på venstresiden for å mene at en tjenestemann som kompromitterer statshemmeligheter skal beskyttes mot legale sanksjoner ved å påberope seg ytringsfrihet.
Noe sier meg at når Hamas tar av dage en av sine, som røper hemmeligheter til israelerne, så møter det større forståelse hos Fellesutvalget for Palestina.
Men det kan jo hende jeg tar feil....

Martin sa...

Til Vampus: Det er trist når man skal umyndiggjøre saklig kritikk mot Israel som antisemittisme.Slikt gjør ikke diskusjonen om midt-østen noe bedre. snarere tvert imot.

Tillatt meg å være så frekk å skrive litt off topic: leste kommentaren din til Mihoe og vil bare si en del ting rundt det.Det er trist at en del har inntrykk av at Kristendommen grunnleggende sett er kvinnediskriminerende.De kunne ikke tatt mer feil.Bibelens syn på kvinner er frigjørende, ikke diskriminerende.De første kristne hadde et positivt syn på kvinner i misjons-sammenheng osv.De anerkjente kvinnen som et menneske, ikke en eiendel som var vanlig på den tiden.Paulus har blitt mistolket og dette har blitt misbrukt gjennom tidene av kirken, og blir det fortsatt av enkelte kirkesamfunn og menigheter idag. Men det finnes også de menigheter som tar bibelen for det den faktisk sier, og ikke bruker den for å legitimere sine mannssjåvinistiske holdninger.Vil anbefale deg å lese boken “10 Løgner kvinner tror på” av J.Lee Grady som tar opp det skeive bildet mange har av Kristendommens forhold til kvinner.

GummiTarzan sa...

Kremt.

At Israel hadde signert NPL, og sagt seg enig i mange forum at Midt-Østen 'burde' holdes atom-fri, er vel glemt i alt rabalderet rundt Vanunu. Og selv om fengslingen var i aller høyeste grad i hjemmel av Israelsk lov, må selv en blåbogger innrømme at arrestasjonen (dopet ned av Mossad og kidnapped fra Roma) og den mildt sagte strenge dommen (18 år i fengsel, 12 av dem i isolat, og deretter utreisenekt) er en smule urettferdig.

Men tross alt gjelder jo ytringsfrihet bare irrelevante karikaturer, og ikke 'spionasje'. Men hjertet mitt hoppet over et slag da VamPus sa at fortsatte sanksjoner og begrensinger av personlige rettigheter av noen som har sonet 18 år i fengsel, 'synes altfor strenge'. Sterke ord ja.

John T. sa...

Jeg har møtt Vanunu. Han henger alltid rundt i Øst-Jerusalem ved den Anglikanske kirka og hotell Jerusalem. Veldig interessant mann.

Er for øvrig veldig enig i at fellesutvalget for Palestina ikke har noe i en slik debatt å gjøre. Det var da ikke et palestinsk spørsmål som fikk Vanunu til å reagere, men Israels brudd på ikkespredningsavtalen, og den trusselen lands anskaffelse av atomvåpen utgjør mot "verdensfreden".

For øvrig norsk tungtvann, om noen synes det er litt gøy med lokal vinkling.

baj sa...

Det er ikke første gang Bjørnsonfestivalen kretser i grenselandet til antismittismen.
http://www.aftenposten.no/kul_und/article858831.ece

Henrik Bachners hovedpoeng er at ensidig kritikk av Israel øker forståelse for jødefiendtlige holdninger. Tankevekkende at frihetselskende personer innenfor Fellesutvalget for Palestina (og identiske komiteer ikke har vist interesse for okkupanter og undertrykkere som Marokko, Syria, India og Kina.