Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, august 03, 2006

Nord-Uganda

Lonely Planet om Gulu: ”As long as the war continues, there is absolutely no reasons to come here and plenty of reasons to stay away.”

Så selvsagt drar vi dit. Gulu har vært base for regjeringhærens kamp mot Lord Resistance Army (LRA), geriljaen som kjemper i Nord-Uganda. Sjåføren vår ser ut til å ha mer respekt for hull i veien enn menneskene og dyra som flankerer veikanten. Han kjører som om han er udødelig, hvilket får oss i baksetet til å føle oss desto mer dødelige. Etter å ha kjørt på og (mest sannsynlig) drept en hund begynner VamPus’ liv å flimre foran øynene hennes, en relativt trist affære som går i reprise opptil flere ganger på reisen. Vi skrangler avgårde i 130 km/t på de delvis asfalterte krøtterstiene som går for å være motorvei.

Området skal være relativt sikkert dersom man kjører i dagslys og vi er i en kamp mot klokka. Lederen for LRA, Joseph Kony, skjuler seg for tiden ved grensen til Kongo. LRA er i diskusjoner med regjeringen om amnesti for å ende nesten 20 år med borgerkrig. LRA har stått for gove overgrep som inkluderer kidnapping av barn (som trenes opp til å bli soldater), drap, voldtekter og lemlesting. Den gang LRA ble startet, var det nåværende president Musevenis gerilja som herjet området med mange av de samme metodene. LRA er fortsatt aktive, men angriper primært reisende for å få tak i mat og forsyninger og da helst når det er mørkt. Og dette er hovedgrunnen til at VamPus foreløpig holder kjeft mens vi raser bortover veien så kvinner og barn skvetter til side. Den foreløpige vurderingen er at det er bedre å dø momentant i en bilulykke enn å bli voldtatt, kappet armene av og forlatt for å dø. Dessuten blir vår sjåfør neppe tryggere for de som vandrer langs veien etter mørkets frembrudd. Etter å ha kjørt gjennom en rekke politisperringer trekker vi et lettelsens pust da vi ankommer Gulu i det mørket faller på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Muligens er jeg litt tjukk i huet eller noe sånt, vet faktisk ikke om hvilken type religion som finnes i Nord-Uganda og i nærheten. Siden det ikke nevnes ordene "Islam" eller "muslim", så tipper jeg det er en type hedensk religiøs bevegelse og eller typiske kriger på grunnlag av motstridigheter blandt diverse stammer i området som kunne ha blitt unngått dersom Islam har fått hovedrollen i regien selv om det hadde tatt lang tid og en del menneskeliv.

Mvh tse tse fluen som mener Islamister som holder på med terror og sånt er mye bedre å ha med å gjøre enn andre despotledere som det har klikka for og som parterer mennesker som det skulle vært en bløtkake. Da vet vi iallefall hvem som står foran oss og hva meningen med all volden er.

Nina sa...

Hvorfor i all verden skulle du dit?