Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, august 19, 2006

Nytt VamPus-regime

En blogg er på mange måter en invitasjon til debatt som foregår i ditt virtuelle hjem. VamPus er ikke ukjent med fenomenet fest eller nachspiel, hvor mang en høylytt debatt havner langt på viddene. Forskjellen mellom den virtuelle debatten og nachspielet i den virkelige verden er at på nachspielet ender man som oftest opp med å klappe hverandre på ryggen, mens man ler og tar seg en øl til. VamPus har aldri lagt fingrene i mellom når det gjelder å be gjester som ikke klarer å oppføre seg om å ta sin hatt og gå. Ikke fordi de er uenige med noen av de andre, men når skjellsordene sitter løst og andre gjester ikke har lyst til å være der lenger, så er det rett og slett ikke hyggelig å være vertinne lenger.

Så derfor innføres herved et nytt regime i VamPus' Verden - alle kommentarer vil inntil videre bli forhåndsmoderert. Velformulert kritikk, opplysninger, nyanser slipper gjennom så godt som uten videre. Helt anonyme kommentarer (altså de uten nick) skal være på nippet til Nobel pris for å slippe gjennom. Man oppfordres også til å linke til informasjon enn å skrive skolestil om temaet. Er kommentaren lengre enn hovedinnlegget vil det bli slettet. Uansett.

Som Vekteren sier: Livet er for kort til å lese kommentarene på bloggen din.

Men jeg mener at det ikke trenger å være slik.

27 kommentarer:

O! sa...

Jeg får teste jeg da ;-) og se om vampus slipper meg igjennom.

Nytt regime skjønner jeg, du er sikker på at alle de totalitære statene du har besøkt opp igjennom ikke har påvirket dømmekraften?

Enig i at det er greit å ha litt ryddige kommentarer og at man kan stå inne for ting, men er det ikke raskere å enklere å slette kommentarer som ikke sømmer seg enn å måtte godkjenne alle?

Det er nå vel en overvekt av gode kommentarer?

seilern sa...

Jeg forstår både begrunnelsen og beslutningen, men synes det allikevel er litt leit at det er nødvendig. Den senere tiden har jeg nok - som Vektern - ikke brukt mye tid på å lese kommentarene, kun innleggene. Så vi får se hvordan dette utvikler seg over tid - om det blir en fattigere blogg med denne regimeendringen.

chris sa...

Likte linke-oppfordringen. Kunne bl.a. vært greit å sjekke ut web-sider de jeg er uenig i leser. Det beste med denne bloggen er i mine øyne at det er mye uenighet i kommentarene, andre gode blogger er stort sett veldig einsretta (host) sånn sett.
Hvordan linker man egentlig?

Tormod sa...

Jeg synes det er helt greit å moderere innspillene som kommer på sin egen blogg. Det skulle da egentlig bare mangle.

Jeg tror vi vil se mer av slikt fremover. Det er et nødvendig onde for å få vekk drittkasterne. Ganske nytt i bloggverdenen, men helt vanlig og nødvendig på diskusjonsforum. Konsekvensen av umodererte forum kan man se hos VG.no.

VamPus sa...

o! - Jada, det er svært mange gode kommentarer (og da vel så ofte blant de som er uenige), og forhåpentligvis bidrar dette til å holde på disse.

Seilern: Som sagt, dette er et midlertidig regime, forhåpentligvis kan det løses opp om kort tid. En omvendt Vektern: Livet er for kort til å moderere kommentarer :-)

Chris:
Her er oppskrift på linking

Hans Petter sa...

Dette er sikkert et fornuftig grep med tanke på den til tider høye kommentaraktiviteten i VamPus' verden, og vil neppe gå ut over «demokratiet» og ytringsfriheten i VamPus-landet. Jeg er riktignok innom denne bloggen med relativt ujevne mellomrom, men jeg sitter i hvert fall igjen med et inntrykk av at kommentarer for og mot dine :sterke meninger er i noenlunde balanse. Så lenge det vil fortsette, er det bare positivt at innlegg som ikke har noe med saken å gjøre ikke kommer med.

TIG sa...

Støtter dette fullt ut. Spesielt med tanke på hvordan bloggen din, og mange andre, forfaller når plagsomme mennesker bare skriver dumme kommentarer, og attpåtil gjør det 24/7. Ser også hvorfor nettopp forhåndsensur er valgt.

Er det forøvrig mulig å kommersialisere denne bloggen mer? Du har jo ganske mange lesere etterhvert...

Nessie sa...

Jeg er redd det er litt optimistisk å si at dette kommer til å bli et midlertidig regime. Med diverse virtuelle tillitsverv på samvittigheten har jeg erfart ganske grundig at jo flere lesere/brukere et virtuelt samfunn har, jo strengere må folk holdes i øra. Dessverre.

Hvor offtopic kommentarer vil VamPus tillate? Jeg har lest en del kommentarer som ikke er så ille, men som har liten sammenheng med det opprinnelige innlegget.

Machiavelli sa...

VamPus har med dette tatt steget inn i de virkelig seriøse bloggers sfære. Jeg gratulerer med det.

Så lenge sensuren ikke blir så streng at VamPus diskvalifiserer seg for evig og alltid i forhold til å kritisere folk som Castro-brødrene, så burde dette kunne bli bra.

Det bør altså fortsatt være lov å være litt "nordnorsk" i kritikken sin av enten VamPus selv eller profilerte kommentatorer, mens anonyme snikangrep og usakligheter ikke kommer med.


M

Tiram sa...

Du har ikke vurdert å migrere til en litt heftigere plattform enn Blogspot og flytte? WordPress eller Drupal for eksempel, gir deg meire kontroll over både kommentarer og andre ting. Du har jo allerede domenet:)

VamPus sa...

nessie: så lenge kommentarene som er off-topic er smarte og lesverdige, så slipper de nok gjennom. Dette er ikke kamelen og nåløyet :-)
Tiram: *sukk* vet det, men det betyr jo at jeg må KUNNE noe om data og sånn *tvinne hår og blunke med store bl.. grå øyne*

Iversen sa...

VamPus: Jeg kan egenhendig ordne det for det, dette med installasjon av WP på eget domene, sålenge jeg slipper Blogspot. For øvrig regner jeg med at denne sensuren kommer som en følge av min Ole-propaganda. Beklager, folkens.

Tiram sa...

Flørter du, frekke damen? :D

Hjorthen sa...

Trenger ikke kunne stort om data for å kjøre en wordpress-blogg på eget domene da. Du kjenner sikkert drøssevis med flinke folk som kan få det opp og gå på fem minutter, og hvis ikke så står det nok noen snille bloggere i kø og bare venter på et lite vink;-)

Bruttern sa...

Ække så farlig, Vampus...kan du tenke deg hvordan det er å være kjendis og ha sladderpressa hengende over deg?

Julie sa...

Dette høres fornuftig ut. En ting jeg lurer på er hvorfor en person uten nick oppfattes som mer anonym en en med nick?

Jeg har ingen nettside eller blogg selv, så bruker derfor kun 'Julie'.

bza sa...

"Er kommentaren lengre enn hovedinnlegget vil det bli slettet. Uansett."

Tåler du ikke at noen kan mer om et emne du skriver om enn deg selv...? ;)

VamPus sa...

Julie: det er flere grunner - en er at når flere bare er "anonymous" så blir det vanskelig å rette svar tilbake. Det andre er at et nick er gjenkjennelig og man begynner å kjenne "stemmen" til personen og hvem de er. Derfor oppfattes det som mer redelig å bruke samme nick når man kommenterer eller blogger.
BZA: Tvert i mot, jeg setter pris på at folk både nyanserer, korrigerer og er uenige. Men det har både med lesbarhet for andre lesere, og det at det virker som om noen bare kopierer tekst fra leksikon eller andre innlegg. Da synes jeg det er bedre å linke til innlegg, wikipedia eller andre artikler, slik at de som er interessert kan følge denne. Men det er min personlige mening, mulig andre ser det annerledes.

nessie sa...

En del webhoteller har "1-click" install av wordpress, noe som gjør selve installasjonen så enkel at selv VamPus kan klare det. Før du kaster deg over det første og beste webhotellet, sjekk at de er (relativt) oppdatert på software-versjoner. Det er MANGE useriøse webhotell.

Å sette opp wordpress er kanskje bittelitt mer krevende, men siden veldig mange bloggere bruker WP er det neppe noe problem å få hjelp :-)

PonderN sa...

Forhåndsmoderering er selvfølgelig "a bitch" for de som gjerne vil se sitt innlegg på trykk med en gang, men synes det er en god idè hvis du ser deg plaget med mange useriøse kommentarer.

Men jeg synes likevel det ikke er en god idè å slette alle kommentarer som er lengre enn hovedinnlegget, det er først når man leser kommentarene at du får god innsikt i et tema, og det forutsetter seriøse og interesserte "kommentatorer", og hvis de trenger stor plass, gi dem stor plass..

VrangPus sa...

I, for one, welcome the new regime of our blog overlords .. eh, overlady.

Anonym sa...

tsetsefluen... En ide VamPus er at du bare skriver innlegg når du er våken og når du virkelig har noe å si. Den om Antonio skjønte jeg ingenting av og det gjorde ikke de fleste heller og da ble det et kaos av vittigheter og annet. Jeg er helt sikker på at du var litt susete i kropp og sjel når du kom tilbake til Norge etter reisen. Opplever så mye og. Man blir jo sliten av å stå på slik du gjør.
-Jeg oppsummerer at slike skriverier fra din side ødelegger mye for deg og seriøsiteten.

Når det kommer til nickbruk og lignende, kanskje det hadde vært noe å få folk til å skrive under med eget navn? Det gjøres i aviser og kunne med letthet ha gjort jobben din langt enklere med det å filtrere bort useriøse innlegg. Det blir sikkert færre av dem når navnet deres må komme på plass. Man har jo stolthet da.

Mvh tse tse fluen som husker at Aftenposten hadde et debattforum for noen år siden der man måtte stå frem med navn. Du kunne jo ta den sjansen. Tviler på at du mister brukere da det er flere som vet om VamPus verden. Dessuten tiltrekkes folk som er litt mer seriøs, av blog-siden. Try it!

geirronimo sa...

Jeg er uenig i at et slikt regime vil heve "kvaliteten" på noe som helst. Om du Vampus opplever mange kommentarer som "støy" - vil du nok se at mange av de gode, humoristiske innleggene vil forsvinne. "Sticks" vil forsvinne, og rammen for diskusjonen vil bli for konformt.

Det nye regimet ditt vil ikke omfavne så mange som før. Du vil få en kjedeligere hverdag, men lykke til... Hilsen en velkent "pluralist".

Helge Samuelsen sa...

Som tilhenger av totalt fri meningsutveksling, liker jeg ikke tanken på sensur.
Selv om den blir "mild".

Forstår at enkelte kommentarer bør slettes, men hvis kriteriet er for eksempel lengden, så er det noe galt. Hvem er tjent med poster som ikke har substans?

Opplevde i et seriøst og faglig forum en gang at nettopp slike regler ble gjennomført, med det resultat at alle "seriøse" forsvant, og bare de "useriøse ble igjen", med det resultat at verdien av å lese kommentarer ble lik null.

Vet at jeg har for vane å skrive lange kommentarer av og til, men det er da i disse tilfellene fordi jeg har mye på hjertet. Hvis det er galt, har jeg andre ting å gjøre i livet enn å eksponere meg på "Vampus".

Så får vi se hvordan det går da...

VamPus sa...

Kjøper argumentet til Geirronimo om at det fort kan bli kjedelig, de morsomme kommentarene forsvinner. Dette er et midlertidig regime, da. Livet er også for kort til å sitte å moderere alt.

Tar også selvkritikk på lengde - selvsagt slipper lange innlegg gjennom. En utfordring på noen av de er at de i hovedsak har vært gode og saklige, men noen klarer å inkludere drittslenging inne i det som i utgangspunktet hadde vært en god, kritisk, kanskje hardtsparkende kommentar. På en annen side - som man reder ligger man...

Helge Samuelsen sa...

Jeg visste du var fornuftig, Vampus!

;O)

Og selv om jeg er HELT off topic, så må jeg bare tipse deg om http://www.i-am-bored.com/bored_link.cfm?link_id=19017

"50 GREATEST Hasselhoff movies". Seriøst. Et oxymoron, men morsomt lell.

VamPus sa...

Helge: Seriøst? "50 GREATEST Hasselhoff movies"? Har den mannen laget mer enn 50 filmer? Han. må. stoppes. nå.