Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, august 28, 2008

Gullkantet avsløring?

Tirsdag skrev Dagsavisen at seks tidligere stortingsrepresentanter har fått nær seks millioner kroner for mye i pensjon. Eller «avslørte» som det heter i pressekretser. Avsløringene er basert på stikkprøver Riksrevisjonen har foretatt av pensjonsutbetalinger i perioden 1998-2008.

De tidligere stortingsrepresentantene reagerte med vantro, sjokk og sinne på å bli fremstilt som juksemakere og triksere. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har sågar på eget initiativ betalt tilbake det han fikk utbetalt for mye i 2006. Det kan synes som at mediene i sin jakt på avsløringer her kan ha gjort en fjær til fem høns og uberettighet stemplet de representantene det gjelder som kjeltringer.

Det er åpenbart kritikkverdig at tidligere stortingsrepresentanter ikke har rapportert sine inntekter på en korrekt måte og til korrekt instans, men kvalifiserer dette til å bli stemplet som kjeltring?

Les hele kommentaren min hos ABC Nyheter.

18 kommentarer:

IvarE sa...

Ja, når man får ytelser man ikke har krav på, og unnlater å melde fra, så kvalifiserer det til å bli stemplet som kjeltring!
Enda værre blir det når de samme herrer har søkt om pengene, uten å ha satt seg inn i eller fulgt regelverket. Dette er nemlig ikke penger som kommer av seg selv.
Da er dette ikkeno' annet enn ren svindel!

Lars Eskeland sa...

Ifølge Kosmo er reglene greie, har man fast inntekt skal man ikke ha pensjon før 65 år, selv om inntekten er lavere enn pensjonen.

Ifølge stortingspresident Hagen i Dagsavisen er 75 års regelen for en 56 åring som med 20 års tjenestetid finner det vanskelig å komme tilbake i arbeidslivet. Praksis ser imidlertid ut til å være at de som forlot stortinget relativt unge, forlater yrkeslivet mange år senere for å bli pensjonistger når de oppfyller 75 års regelen f.eks. 59 + 16 år.

Og dette er folk som klager over fallskjermer...

Admiral_Gullars sa...

Vi har (juss) presidens på at mottakere av offentlig støtte (rettssubjektene) har en selvstendig plikt til å selv melde i fra til offentlig myndighet om rettssubjektet mottar feil beløp; også dersom dette skyldes en ren saksbehandlingsfeil fra offentlig myndighet.

Her ser det derfor ut til at den graven som ble gravd for å tukte fattigfolket i landet ble stedet der "fintfolket" sjøl datt oppi.

Presidens i slike saker er klar: hard straff og ingen formildende omstendigheter; gjerne på grunn av småbeløp.

Er loven så lik for alle?
Jeg venter og ser.

Modernisert og global sa...

vil ikke si at dette er noe mindre alvorlig en de utallige statsråd-skandalene de siste par årene. alle tilfeller bør slåes hardt ned på og stemples som umoralsk! det virker som om den moralske og etiske standarden i Norge virkelig begynner å forfalle, se på hvor stor den svarte økonomien er f.eks. dette legitimeres hvis vi bagatelliserer lovbrudd fra topp-politikere, skjerp deg Vampus!!

Vox populi sa...

"men kvalifiserer dette til å bli stemplet som kjeltring?"

Det er selvsagt avhengig av hvor man setter grensen for å være kjeltring. Men i mine øyne er man det.

For det første så pleier Riksrevisjonen å være pinlig nøye i sine undersøkelser, så det ville overraske om dette ikke var riktig.

Og dersom dette hadde skjedd med en person som ikke hadde rapport sine inntekter til NAV, så kvalifiserer det til ubetinget fengsel. Grensen er 60 000 kr. For 1 mill har man fått dom på 1 år ubetinget. I mine øyne er da de representantene det er snakk om kjeltringer. Fordi reglene er så uhyre enkle å forstå at man nesten må tro de har gjort det bevisst.

Da uføretrygdede Ivar Olsen tjente 281 kr. for mye, så ble uføretrygden hans redusert med 20%. Selv om han ville betale tlbake de 281 kr. Hva tenker han og andre om at det er ok at de som har vedtatt reglene, kan drite i dem, når det gjelder egen lommebok?

Det er aspekt ved det som er farlig å bagatellisere, og det er tillitsbruddet. Hele ordningen er basert på at man har 100% tillit til at den enkelte stortingsrepresentant følger meget enkle regler. Det har de ikke klart og det forteller ganske mye om den enkelte. Og disse menneskene ber om vår tillit hvert 4. år!

Mediene har gjort en meget god jobb med å avsløre dette. Mye tyder på at man hadde tenkt å skyve dette under teppet. Stortingets pensjonsutvalg har visst om dette i 4 mnd., men har ikke en gang underettet de det gjelder. Det forteller mye.

Reidar sa...

I dagens Nordlys sier tidligere stortingsrepresentant Oddvar Majala (Ap): "-Stortingspensjonen tar jeg for gitt. Jeg har aldri hørt om noen rapporteringsplikt ved ekstrainntekter." Og det kan virke som om dette er innstillingen også hos de som nå er avslørt av Riksrevisjonen.

Men enhver pensjonist i dag er klart over at det er begrensninger på hvor stor lønnsinntekt man kan ha når man samtidig mottar pensjon. Når en stortingsrepresentant da bare mottar pensjon, uten å reflektere over om det er riktig eller ikke, fremstår vedkommende som passe dum.

I tillegg er det straffbart. En dum kjeltring, altså.

Admiral_Gullars sa...

Vi bør ikke gjøre dette til en debatt om føleri og troverdighet; vi bør forholde oss til juridisk presidens fra andre saker.

Da ser vi tydelig at der er ingen "kjære mor" i denne typen saker med urettmessige offentlige utbetalinger.

Oslofyr sa...

Jeg misliker hele denne greia intenst.

Det er helt klart at disse stortingsrepresentantene må straffes på lik linje med de som ellers har blitt straffet for slike ting.

Samtidig er det helt klart at det er den reneste skjæreste idioti at ikke eldre skal kunne få lov til å tjene akkurat hvor mye de vil ved siden av pensjonen sin.

Så, straff disse politikerene - samtidig som man endrer reglene for framtiden slik at det de har gjort er lov - og at også andre skal ha lov til å jobbe og tjene akkurat hvor mye de vil ved siden av pensjonen sin.

Fredrik Mellem sa...

Det er kanskje ikke så overraskende at FrPs representant i Høyre synes at (mulige) hvitsnippforbrytelser er mindre alvorlige....?

Pål Hivand sa...

Leste du i det hele tatt kommentaren da Fredrik Mellem??

Ellers, en veldig god kommentar Vampers, og gode innlegg her i kommentarfeltet også.

Lars Eskeland sa...

Legg merke til at manglende rapportering gjalder før 65 år, etter det er det ingen avkorting i stortingspensjon, mens ved 'vanlig' pensjon derimot..

Fredrik Mellem sa...

Jeg skal uten videre innrømme at jeg nøyde meg med å lese det som står her.

waltmart sa...

Det viser vel kun en ting klart, nemlig at det å straffeforfølge mennesker som ikke forstår eller ikke orker sette seg inn i selvangivelser, pensjonsoppgaver eller likende er lite gjennomtenkt.

Det er imidlertid bedre om staten bruker dette som en oppfordring til å be de pensjonistene de har forfulgt grunnet småpenger om unnskyldning fremfor å forsøke å korsfeste tidligere representanter.

spenn sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
VamPus sa...

Jeg merker meg at dere mener at blant annet Kjell Magne Bondevik, som på eget initiativ betalte tilbake pengene, blir stemplet som kjeltring og at det er helt ok.

Så da er vel bloggsfæren og mainstream media omtrent på samme nivå.

Gratulerer.

Admiral_Gullars sa...

Nå er vel ikke KMB helt ute av saken riktig ennå.
Mitt poeng er likevel at jeg ønsker likhet for loven i Norge, selv om dette kanskje er for mye å håpe på.

Kosialist sa...

Dersom det stemmer at vanlige folk for 1 million får 1 år ubetinget fengsel, så bør også dette gjelde for stortingsrepresentantene.

Bur dem inn.

Det skulle da bare mangle at de selv må rette seg etter de strenge reglene de krever at alle vi andre skal rette oss etter.

Hvis de mener at dette er urimelig, så får de forandre reglene så heller ikke vanlige folk blir kastet i fengsel hvis de gjør tilsvarende.

seilern sa...

I næringslivet er det ofte slik at man blir tiltrukket av en jobb (eller arbeidsgiver) pga. lønns- og pensjonsbetingelser. Og det er nok noe av det samme med "jobb" som stortingsrepresentant... Men er det riktig kriterium for å gi oss dyktige folk å velge mellom?