Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, oktober 14, 2008

Gutten med gullbuksene

Det ser ut til at svært mange, kanskje de fleste, på venstresida faktisk tror at den norske stat er litt sånn.. gutten med gullbuksene. Pengene bare triller inn i statskassen på mystisk vis. Det er kanskje derfor så mange mener at når det offentlige betaler rundt 45 000 kroner for helse per voksne nordmann, så er dette det samme som "gratis helsevesen". Det kan jo være grunnen til at teatersjef Anderz Døving ved Nord-Trøndelag teater tror at de faktisk kun betaler 260 kroner for en forestilling som er subsidiert med 1369 kroner per sete.

- Uten offentlig støtte, er det prisen på kroner 1629 de besøkende ville måtte betale dersom det skulle gått rundt, sier Døving til Dagbladet.

Døving har laget en elegant løsning for oss som faktisk skjønner at vi betaler 1629 kroner for billetten okke som; en egen prisklasse for oss som ønsker å redusere det skattebetaleroverførte bidraget slik at de som faktisk ser forestillingen betaler mer for opplevelsen i stedet for å sende regningen til andre. Nemlig at vi - dersom vi er interessert - både skal betale skatt, men også det prisen ville vært uten at vi hadde betalt skatt.

Jeg begynner å skjønne hvor gutten med gullbuksene fikk pengene sine fra. Han rett og slett stjal fra de han ikke likte rundt seg, for å gi til formål han selv støttet og fikk glede av.

25 kommentarer:

Anonym sa...

En perfekt illustrasjon forutsatt at menigmann evner å forfølge tankerekken helt i mål.

Kyle sa...

2 ting slår meg:

Høyresiden har latt de røde få slippe unna med å kalle helsevesenet "gratis"

Vampus føler at hun hører til i kategorien "Fremskrittsparti-sympatisører"
WELCOME BACK!

VamPus sa...

Jeg er FrP-sympatisør, men Høyre-VELGER. If you get the difference :-)

Noe annet vil være merkelig i all den tid jeg bestemt tilhører høyresida. Min sympati med Venstre er dog synkende.

Anonym sa...

Folk må være ganske dopa for å faktisk tro at norsk helsevesen er gratis, all den tid en blir trekt opp mot 40% i skatt hver måned. MEN(!) er det nødvendigvis sånn at et rent markedsstyrt helsevesen hadde vært billigere og bedre?

Her er f.eks. en studie fra 2005 som viser at USA bruker mest i verden pr innbygger på helse, drøye 50% mer enn nr. 2 på lista, Sveits, og 140% mer enn medianen blant OECD-landene. Og hva får de igjen? Færre sykehussenger, færre leger og færre sykepleiere enn medianen.

http://www.commonwealthfund.org/publications/publications_show.htm?doc_id=283969

Og selvsagt kunne vi spart mye penger på å slutte å subsidiere kultur-norge, og bare hengitt oss totalt til amerikansk pop-kultur. Misforstå meg rett, jeg digger både Hollywood-filmer og HBO-serier, men jeg tror vi har nytte av også å dyrke norsk kultur, og med bare fire millioner innbyggere så blir det selvsagt kostbart. Hadde vi ikke badet i olje hadde vi nok ikke hatt den muligheten.

Anonym sa...

Ja ikke sant, erlend..

Hvorfor dominerer USA og amerikansk kultur? Fordi de ikke har noen kulturminister.

Folkemusikk (contry/bluegrass) er raskt voksente uten offentlige inngrep.

La oss dessuten si at USA slik dine studier påstår bruker 50% mer enn Norge (Norge kommer antakeligvis noe lavere enn Sveits)altså 46000kr+23000kr = 69.000 kr eller USD11.000 pr person. En gjennomsnittlig husholdning har USD 55.000 i inntekt og består av 4 personer. Dette betyr at USA ifølge dine og OECD beregningene benytter USD11.000x4= USD44.000 eller 80% av bruttoinntekten på Helse. Kan dette stemme? Nei, tror ikke det. OECD har nok noen Eurosponsede og Eurosentriske forskere som frembringer disse data. Et markedstyrt helsevensen innehar virkelige transaksjoner og kan derfor ikke direkte kan sammenlignes med offentlige overføringer. Sannheten - USA benytter nok ikke 80% av bruttoinntekten til familier på helse og får nok sine tjenester billigere (og uten kø og av bedre kvalitet)enn offentlig Helsevesen i Europa

RHJ sa...

Av og til passer det med følgende definisjon:

Kultur: Alt som er så elendig at det trenger offentlig støtte for å overleve.

Anonym sa...

Jepp! Norsk helsevesen er bedre enn det amerikanske:

http://e24.no/kommentar/
spaltister/yrvin/article2623430.ece

Anonym sa...

ha ha! Ja, la oss henge oss opp i kr 1629. Fælt med skatt gitt!

USA-fanatikerne syns selvfølgelig ikke at tallet 10 trillioner dollar (USAs gjeld) er noe å snakke om: http://www.debtclock.com/

Heller gjeld enn skatt! ha ha!

Anonym sa...

Hmmm said:

"Jepp! Norsk helsevesen er bedre enn det amerikanske"

Og en politisk sekretær i Arbeiderpartiet er jo det beste sannhetsvitnet om det...

Olds69

s sa...

ha ha!

Skal jeg fortelle deg en skitten liten hemmelighet?

Det at USA har fått låne 10 trillioner dollar betyr... ...vent på det... ...at noen er villige til å låne dem 10 trillioner dollar!

Hvor mye får du låne i banken? Og hvor mye tror du Røkke får låne?

Capisce?

Anonym sa...

haha!:
Nok en som burde lære seg å telle, subsidiært å lese engelske tall, før h*n uttaler seg. LOL!

Gjelden er på 10 milliarder dollar. (en trilliard er en million milliarder).

Der vi sier million - milliard - billion - billiard - trillion - trilliard etc. sier amerikanerne million - billion - trillion etc.

Anonym sa...

For en god ide, la oss få se subsidiene hver gang vi deltar i et arrangement som aksepterer Gisles venner i styret (jmfr. Norwegian Wood som sa nei takk). Fremskrittspartiet burde vært smigret og ikke fornærmet.

Anonym sa...

Oooops, mål og selvmål i samme skudd.
:-///

Det skal stå at gjelden er på 10 billioner.

Og at en trillion er en million billioner.

Me bad. :D

Gullstandard sa...

> Fælt med skatt gitt!

Ja.

Anonym sa...

Det amerikanske helsevesenet er statlig styrt og kan derfor ikke benyttes som sammenlikningsgrunnlag mellom et statlig vs fritt helsevesen.

- I USA har staten satt krav på hva forsikringer _skal_ dekke, selv om kundene ikke nødvendigvis er interessert i disse. Det er hovedsaklig interessegrupper og lobbyister som har presset dette igjennom og flere forsikringsselskaper ønsker ikke å fjerne disse barrierene da dette fører til større konkurranse.
- På grunn av kravene er forsikringspremien så høy at den blir finansiert ved skattefradrag gjennom bedrifter. Med andre ord må du være i jobb for å ha forsikring, om du ikke har en veldig solid økonomi.
- Helseforsikringen er bundet til staten den er tegnet i, så markedet er begrenset til hver enkelt stat.

Link til artikkel:
http://www.fee.org/publications/the-freeman/article.asp?aid=2114

Anonym sa...

Pingla

Jeg kjenner meg ikke igjen i denne beskrivelsen av det amerikanske helsevesenet. Er dette en organisasjon som støtter offentlig helsevesen?
Husk at alle ikke er ansatte. Og i allefall ikke ansatt i en bedrift som har helseforsikringer lik GE, Ford og Exxon og andre store bedrifter. Dette er en generalisering som færre og færre amerikanere er en del av i virkeligheten.
Mange har private billige alternativer og skatteincentiver som kan passe den enkeltei hver livsfase i motsetning til å sende pengene inn i det norske skattesluk

Anonym sa...

spenn
Hvor mye fikk argentinerne og islendingene låne? tror du USA er immune? ha ha!

nei, la oss snakke om de fæle sosialdemokratene og kr 1629 i stedet! ha ha !

Anonym sa...

Kan jeg få mine 585000,- for aldri å ha brukt det norske helsevesen i voksen alder?

Statsmonopoler har aldri vist seg å være hverken effektive eller kundevennlige..

Anonym sa...

Anonym:

I følge Wikipedia er 8.9% av helseforsikringene private.

http://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_in_the_United_States

"The US has a joint federal/state system for regulating insurance, with the federal government ceding primary responsibility to the states under the McCarran-Ferguson Act. States regulate the content of health insurance policies and often require coverage of specific types of medical services or health care providers"

Om du har annen informasjon som viser at det offentlige ikke legger reguleringer på markedet vil jeg gjerne se dette.

Poenget er at det amerikanske systemet er langt fra fritt, da det blir kraftig regulert, og kan derfor ikke brukes som eksempel på hvordan helsevesenet fungerer i et land hvor markedet bestemmer.

Det norske systemet har spilt falitt og burde ikke forbli på offentlige hender, men heller avskaffes slik at det frie markedet kan ta seg av behovet.

Prinsesse Lea sa...

Haha. Jeg tror verken at helse eller teater er gratis, eller at staten driter penger. Poenget med skattesystemet er liksom at staten samler inn penger for å omfordele dem. FORDELE, ja. Det betyr at jeg er mer enn fornøyd med å betale noen tusen skattepenger for dem som er sjuke og får behandling for millioner. (Selv har jeg ikke vært hos legen siden forrige p-pilleresept.) Til gjengjeld får jeg, som ser scenekunst minst en gang i måneden, mye tilbake for de skattepengene jeg putter inn i kulturbudsjettet.

I det hele tatt er det vel de færreste på venstresida, i alle fall av dem jeg snakker med, som tror at helse, skolegang, infrastruktur er gratis -- men vi er mange som er fornøyde med dealen og det vi får for skattepengene. (Og ja, også av dem som betaler mer skatt enn meg...)

Hva slags sak er dette å bli provosert av? Jeg har faktisk aldri tenkt på FrP-sympatisører som så humorløse som de fremstår etter reaksjonene på denne saken å dømme.

RHJ sa...

Kan Prinsesse Lea forklare hvorfor jeg skal gidde å arbeide for at hun skal kunne se scenekunst.

Slik omfordeling betyr jo bare at jeg får mindre råd til det jeg har lyst til å more meg med. (Spesielt hvis jeg ikke klarer å overbevise politikere om de kulturelle verdiene i mine interesser.)

En annen sak er selvsagt at en hver omfordeling nødvendigvis reduserer verdien av det som blir fordelt. De som jobber med å spre pengene, skal ha betalt, de også!?

Anonym sa...

prinsesse lea,
snakkeru til meg? Jeg er enig i alt du skrev.
Men jeg ler meg skakk av Vampus og George Bush-fansene som syter over skattepengene sine, når det er Bush som virkelig har svidd av folkets penger

The National Debt has continued to increase an average of
$3.37 billion per day since September 28, 2007 (debtclock.com)
- Regn på den du, Ivare! ha ha!

Anonym sa...

haha:

Det er enkelt i din verden ikke sant?

Jeg tror du vil finne at ingen av "Vampus og Bush fansen" her er noen tilhengere av det økte offentlig forbruket Bush har stått bak.

Kan du da innse at du har tatt feil, og må gjøre deg opp en ny mening om "oss"? Trodde ikke det.

Anonym sa...

andyq

Snakker du på vegne av vampus, spenn, simon, ivare og de andre avanserte retorikerne også? Trodde ikke det nei

Du vet godt at denne bloggen i all framtid kommer til å handle om

A -hvor undertrykt vi er i Norge hvor staten til og med svir av penger til teaterbilletter. buhu!

B -hvor fantastisk bra det er i det republikanske USA hvor folket får beholde pengene sine selv. yeah!

Enkelt i min verden?! Den var jammen god! ha ha!

Anonym sa...

"Slik omfordeling betyr jo bare at jeg får mindre råd til det jeg har lyst til å more meg med."

Men så går jo en hel haug av mine skattepenger til at idioter som deg får mer utdanning. Perler for svin, jeg vet det. Men jeg betaler med glede. Sånn er det med skatt. Man kan ikke bestemme i detalj hva det skal gå til.