Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, oktober 30, 2008

Totalitært rødgrønt elevregister

--
Nasjonale prøver og kartlegging av kunnskap ville de ikke ha, men tvungen registrering av sosiale og helsemessige forhold, religiøs oppfatning, seksuell legning og etnisk tilhørighet, er ikke bare i orden. Det skal visstnok bidra til "utvikling av lærerens tilrettelegging av opplæringen for den enkelte elev, skolens tilrettelegging av opplæringen for den enkelte elevgruppe og skoleeieres tilrettelegging for den enkelte skole."

"Det mest personinngripende register vi noen gang har sett i norsk historie", sier Datatilsynet i sin høringsuttalelse og advarer sterkt mot å opprette et slikt elevregister.

En av fem går ut av den norske enhetsskolen som funksjonelle analfabeter - det vil si at de ikke kan lese og forstå en middels krevende tekst, men kan skrive navnet sitt. Hver tiende elev sier at de føler seg mobbet av læreren.

Å legge til rette for individuell læring er ikke det samme som å kartlegge barn og ungdoms seksualitet og religiøse oppfatning. Spesielt ikke i et register som skal oppbevare dataene i flere tiår for å kunne se dem i "et livslangt perspektiv". På en annen side - i regimer som har funnet lignende registre nyttige, så har "livslangt" vært betydelig kortere enn forventet naturlig levetid.

Les høringsnotatet.
Les Bent Høies reaksjon. Meld deg inn i Facebook-gruppen mot elevovervåking.
--

6 kommentarer:

Sondre Olsen sa...

heller ingen registrering enn den registreringen eller "kartleggingen" som de rødgrønne legger opp til. Jeg får frysninger når jeg tenker på alt de ønsker å vite om meg og mine. Vi er ikke til for staten, staten er til for oss!

Anonym sa...

Lærer vi ingen ting av historien? Lærer vi ikke at opplysninger som kan brukes, vil bli misbrukt?

Slike registre som dette hører til i diktaturstater, de hører ikke hjemme i et demokrati, og de som har kokt opp dette vrøvlet burde snarest få sparken.

kjell

Henrik Akselsen sa...

"Datatilsynet stiller også en rekke spørsmål ved fundamentale mangler ved forslaget. Hvem skal hente inn opplysningene, hvilke opplysninger skal registreres, hvordan skal opplysningene kvalitetssikres, hvor lang tid skal de være lagret i registeret knyttet til person, og hvem skal ha tilgang?"

Er dette en spøk? Har de virkelig ikke tatt opp slike ting i høringen? Amatører.

Anonym sa...

Ja, det er fælt med slike "regimer" som har innført The Patriot Act.

Anonym sa...

Det er skremmende at noen som helst vil innføre slike formålsløse registre. Og det er skremmende at noen tror at "alt" kan løses, bare vi har et lite register, da har vi liksom kontroll. Vi behøver da ikke etterape USA i et og alt.

Anonym sa...

Dersom de absolutt vil sikre individuell opplæring i skolen(noe de absolutt burde!), virker det mer fornuftig å gi skolen(også skolene i distriktene) flere ressurser. Det var nemlig dette jeg og mine medelever fikk beskjed om på grunnskolen: Vi kan ikke gi dere noen form for ekstra opplæring, om det er fordi dere er over eller under gjennomsnittet spiller ingen rolle, for vi har ikke ressurser.

VGS-elev som har gitt opp håpet om en faglig utfordrende skoledag.