Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, august 24, 2009

Mindre vold av statlig leggetid?

Avholdsmannen Knut Storberget har foreslått en felles statlig leggetid for å redusere voldsepisoder i forbindelse med skjenkesteder. Sammen med Statens institutt for rusmiddelforskning anser han det for bevist at jo mer liberale skjenketider, desto mer vold og skader. Politimesterne i Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen ser ut til å være enige.

Vi hadde den samme debatten i Oslo på begynnelsen av 90-tallet, da kommunen svarte med å ha differansierte åpningstider og en fokusert innsats fra politiet førte til en nedgang i voldsepisoder. Da var det også folk i politiet som argumenterte med at volden ville flytte seg fra kontrollerbare områder (Oslo sentrum) til bydelene og at husbråk og vold i hjemmet ville øke.

I Danmark erkjenner de at problemet med vold og rus kan være knyttet sammen, men at det er mer sammensatt. De har redusert volden knyttet til utesteder på samme måte som vi gjorde i Oslo på begynnelsen av 90-tallet - nemlig ved fokusert innsats i sentrum. Det danske justisministeriet skriver om dette:

Danskernes risiko for at blive udsat for kriminalitet i form af tyveri, hærværk eller vold er faldet markant inden for de seneste år.
De samme erfaringene har man hatt i blant annet Manchester, gjennom prosjektet Manchester City Safe - tiltak for å håndtere en åpen by, med en nedgang av alvorlige voldshendelser på over 12% siden oppstarten i 2001 (best practices-rapport).

Ifølge innsalget fra Arbeiderpartiet til Aftenpoften har voldsepisoder falt med 30% i Trondheim. Etter bare åtte måneder mener Arbeiderpartiet at dette er en "varig nedgang". Mon det. Man kan jo lure på hva som gjør nordmenn så annerledes enn engelskmenn og dansker?

Når synlig politi i Oslos gater er halvert siden 1987, samtidig som befolkningen har økt med 130 000 og kriminaliteten eksplodert, så kan man undres på om ikke voldsepisoder heller har sammenheng med politiets bemanning.

Her er noen tall:

I 1987 hadde politiet i Oslo 1195,5 dagsverk fordelt på 70 vaktsett.
I 2007 hadde politiet i Oslo 681 dagsverk fordelt på 84 vaktsett.

I 1987 var 210,60 prosent bemanning i forhold til bemanningen i 2007.

Sammenhenger?

Storberget kan ikke alene klandres for bemanningsutviklingen, den har vært nedadgående i 20 år, gjennom flere regjeringer. Men de fire siste årene har vi sett en markant utvikling i alvorlige voldsepisoder; knivstikkinger, overfallsvoldtekter, i tillegg til vinningskriminalitet gjennom organiserte bander. Politiet trøster med at det er en nedgang i antall anmeldte forhold. Det er ikke en gang en fattig trøst. Folk har gitt opp. Hvorfor orke å anmelde noe, når svaret på en henvendelse om at dealere står inne og veier dopet sitt på brevvekta på Grønland postkontor er "ja, er det noe forbud om å veie noe annet enn brev der da"?

Vanlige folk er stort sett utsatt for vinningsforbrytelser, enten det er ran, lommetyveri, innbrudd i bil og hjem. Når dette blir automatisk henlagt så er det klassejustis. Når det ikke en gang anmeldes så er det et tegn på noe langt farligere.

Statlig leggetid er ikke svaret. Mer ressurser til politiet må til, og politiet må selv komme med forslag til omorganiseringer eller løsninger for å løse problemet. Dette er ikke bare et budsjettspørsmål. Det er et spørsmål om prioriteringer.

21 kommentarer:

Fredrik Mellem sa...

Husk at du og katten din fortsatt kan holde det gående etter stengetid. Hvis faren for husbråk øker som følge av dette, kan du enten gå og legge deg, eller kaste ut katten.

Det siste kan du egentlig gjøre uansett.

Daffe sa...

Jeg er ikke nødvendigvis uenig i tallene du presenterer, for de harmonerer godt med den utviklingen jeg selv har sett i etaten, men hvor har du dem fra?

VamPus sa...

Fredrik: Politisk uenige kan vi være, men hold labbene unna Pusedyr -han er uskyldig! .. Eller vel. Så *uskyldig* en katt kan bli..

Daffe: tallene er fra Politiets Fellesforbund avdeling Oslo.

Skjegg sa...

Det er en litt merkelig tanke at alle skal hives ut av puben sin tidlig fordi det finnes et knippe idioter som ikke klarer å te seg når de har tatt seg en knert for mye.
Kan man ikke bare fradømme idiotene retten til å drikke ting som inneholder alkohol, eller noe sånt? De som ikke oppfører seg i trafikken fratas jo førerkortet. Skulle tro det var overførbart til øldrikking.

George sa...

Det sies at endring av skjenketid til kl 2 har senket volden rundt om i noen byer i Norge, og ble bladd opp en sak om dette i en eller annen avis ikke så lenge siden.

Da etterspurte jeg å få all statistikken, fordi jeg undrer om ikke det lyves med statistikk når man henter ut noe data og skjuler resten.

Hva vet vi, kanskje politiet økte sin tilstedeværelse samtidig som de justerte skjenketiden til kl 2? Uten de nødvendige og fullstendige dataene, kan mediene og deres venner få oss til å tro hva som helst, egentlig.

For meg virker det ulogisk at det vil senke volden å tvinge flere mennesker ut på gatene samtidig som nødvendigvis skjer når man kutter ned tiden man får lov å drikke ute.

Hvis man hadde kunne være ute hele natten, hadde antall mennesker ute på gatene samtidig aldri vært noe særlig, for da hadde det spredt seg på de enkelte utestedene sine åpningstider.

Dag Kvello sa...

alle husker jo hvor lite vold det var i f.eks. Moskva og St. Petersburg når Kommunistene styrte og hadde statlig leggetid.
Opplevde aldri noe bråk der på 80 tallet...

VamPus sa...

skjegg: du mener innføre drikkelappen? Vel, den kan jeg vel kanskje bestå? Eller.. kanskje ikke...

George: skulle gjerne også sett tall for innsats i de to byene. Er det andre tiltak som har blitt gjennomført? Uansett tror jeg det er for tidlig å si noe bestemt.

dkvello: ja, det var tider det. På en annen side måtte man jo stå i kø for å få livsnødvendigheter og sko. Og man gidder vel ikke stikke på byen om man ikke kan vakle rundt i høye hæler?

Eller vent. Kanskje det er svaret. Tvinge disse voldelige elementene inn i stilett. Da kommer de seg ikke så mye rundt i hvert fall...

Øyvind Strømmen sa...

Her ute på (Vest)landet legg me oss når me sjølv vil, uavhengig av når pubben stengjer. Er dette eit ukjent fenomen for byfolk?

George sa...

Skjer mer "rart" på nachspiel vil jeg tro enn ute i offentlighet - og hva skjer når festen på byen slutter så tidlig som kl 2? Sa noen nachspiel??

VamPus sa...

Nachspiel? erm... aldri hørt om. Ikke jeg. Nope. Ukjent.

Daffe sa...

Med ny tidligere stengetid blir det kanskje mulig å holde seg våken litt lengere på nachspielene fremover...

Ellers heter det Oslo Politiforening i Oslo, bare sånn for å være pirkete.

Dag Kvello sa...

Hvordan skal det forresten bli noe på de stygge damene dersom gutta må gå hjem før de er fulle ? (og omvendt) ?

Anonym sa...

Altså... politisk styrte leggetider har vi da i dag også?

Det statlige regelverket slår fast at ingen utesteder, noe sted i landet, får ha åpent til kl. 03.

Hvorfor er et regelverk som sier kl. 03 mindre "statlige leggetider" enn når det samme regelverket sier 02? Begrensninger er det jo okke som...

Anonym sa...

Kjære deg, politiet HAR kommet med forslag til prioriteringer, akkurat som du etterlyser.

De har sagt at de IKKE har lyst til å bruke halvparten av tida si på å være barnevakt for fulle voksne i helgene, men heller vil bekjempe viktigere kriminalitet resten av uka.

Det finnes flere måter å tilgjengeliggjøre ressurser på. Man kan tilføre flere krefter, eller la være å bruke krefter på noe man er opptatt med fra før.

VamPus sa...

Anonym: Det handler om å overprøve kommunene med en felles innskrenking av skjenketidene over hele landet.

eivind1984: jeg vet ikke hvor mange titusen som er ute i Oslo hver helg som skal straffes for det et fåtall gjør + hvor mye tror du volden øker i gata dersom de samme titusener tynes ut i gatene samtidig ved skjenkeslutt?

Politiets ressurser skal for øvrig tilpasses de oppgaver de er gitt, ikke omvendt.

Anonym sa...

Kommunene er jo allerede overprøvd, det skjedde den gangen man lagde kl. 03-regelen for 15 år siden eller så...

Det er ingen prinsippell forskjell nå. Prinsippet om at kommunene kunne overprøves i dette spørsmålet, ble slått fast den gang, for mange år siden. Dette er jo bare en endring av regelverket, ikke innføring av noe nytt.

IvarE sa...

George:
Statistikk finnes, men de snakker nødig om det.
Da Oslo for en del år siden reduserte fra 05.00 til 03.00, så økte både gatevold og hjemmevold (nachspiel/familievold).
Det samme observerte Kristiansand i fjor, da de reduserte fra 03.00 til 02.00. Og Harstad da de reduserte fra 03.00 til 02.00 i år.

Tilhengerne av reduserte skjenketider trekker gjerne frem Arendal som et strålende eksempel på hvor bra det kan gå (reduserte fra 03.00 til 02.00 i fjor). Det de holder helt kjeft om er at Arendal endret sine skjenketider idet sommerferien var slutt, altså i en periode der utelivet i byen bokstavlig talt "dør" fra den ene uka til den neste. Så før/etter-målinger sier fint lite.

Gidder ikke finne linkene, men interesserte kan finne det lett selv.
:-)

kvinnen sa...

I den sosialistiske verden har man da alltid behandlet hele samfunnet for potensielle sykdommer som kan komme til å / har rammet enkelte.
På slutten av 70-tallet kunne man spise nattmat på bl.a Søstrene Larsen, Baronen & Baronessen eller Down Town dersom bestillingen lå inne før 03:30, og det var fulle bord og kø fordi etterspørselen (selvfølgelig!)var stor. Morgenkaffen kunne man ta på Waterfront, som roa ned rundt kirketider på søndag.
Nå er Spear ribs og ørret byttet bort med kebab og pommes frites, og serveres på gata i 2-3-tiden når alle skal ha tak i taxi på samme tid.
Frustrerte voldshandlinger vingeklippes nok snart med lovpålagt natta før barne-tv, og noen kommer sikkert til å synes at det også er en fantastisk idé...

Henrik Akselsen sa...

Sinnsykt bra innlegg av Vampus. Merker jeg får lyst til å stemme Høyre nå. *stritter imot*

Torbjørn Aas sa...

Hvordan kommer du fram til tallene du oppgir som antall dagsverk og vaktsett for Oslopolitiet, hvor konkulsjonen er halvering av synlig politi? @torbjornaas

VamPus sa...

Jeg kommer ikke frem til noen ting. Tallene er, som skrevet i kommentar nr 3, fra Politiets Fellesforbund avdeling Oslo.