Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, august 31, 2009

Norges mest lønnsamme innvandrer?

En oppmerksom leser tipset om en sak i Financial Times skrevet av Martin Sandbu om det som nok må være landets mest lønnsomme innvandrer.

Irakeren og geologen Farouk al-Kasim kom i mai 1968 til Norge med sin norske kone Solfrid og deres celebral parese-syke sønn. De forlot et priviligert liv til fordel for å få behandling for sin sønn i det norske helsevesenet. Uten jobb, men med helt unik kompetanse fra blant annet Iraq Petroleum Company, brukte al-Kasim ventetiden fra han landet i Oslo til toget gikk videre til Solfrid på kvelden, til å stikke innom Industridepartementet for å få en liste over oljeselskaper i Norge. En oppvakt byråkrat så at det glimtet i gull - svart sådan - da han fikk kjennskap til al-Faruks akademiske bakgrunn og erfaring fra oljebransjen. Han ble hyret inn som konsulent og analytiker, og har vært hjernen bak Norges fantastiske oljeeventyr.

Vi skylder altså store deler av vår oljeformue til en innvandrer som kom hit for å benytte velferdsstaten Norge. De som maser om kostnadene for innvandrere kan herved klappe igjen. Siden har vi hevet terskelen for at mennesker som al-Farouk skal få tilgang til riket. Hvor mye innovasjon og nyskaping har vi gått glipp av fordi innvandringsstopp og en feilslått integreringspolitikk sørger for å holde mennesker ute?

Farouk al-Kasim er legendarisk i det opprinnelige oljemiljøet, men ellers lite kjent. På tide å endre det?

22 kommentarer:

George sa...

Dessverre har det nok ikke kommet så alt for mange Farouk al-Kasim inn i landet de siste årene. Det er jo sånne som Farouk al-Kasim vi vil ha inn - ikke dem som skaper alle problemene og ødelegger for nettopp folk som Farouk al-Kasim. Regner med at Farouk al-Kasim er enig i det, som "good-to-do" innvandrere oftest er.

Pål Julius Skogholt sa...

Fantastisk fin og betimeleg kommentar

Unknown sa...

Jeg tror det kontinuerlig strømmer inn mange velutdannede og på alle måter oppegående Farouk al-Kasimer til Norge, men som ikke har en sjanse fordi de ikke innkalles til jobbintervjuer før de har skiftet navn til Per Olsen – og heller ikke til tross for at de har et akademisk og yrkesmessig rulleblad som kan få de fleste av oss til å blekne av misunnelse. Synd.

kai sa...

Rett og slett en konge observasjon. nydelige fakta.

VamPus sa...

... og hvorfor i all verden skriver jeg på nynorsk i overskriften? Lønnsomme. Lønnsomme. Lønnsomme.

Skjegg sa...

VamPus, er det helt fri innvandring, eller fri innvandring for kvalifisert arbeidskraft du er for?
Eller noe annet?

VamPus sa...

Tror det må bli friERE innvandring, med klare begrensninger på rettigheter mot velferdsstaten. Leker med tanken om en green-card ordning for å sikre at ikke friere innvandring kun gir adgang til hvite europeere. Jeg mener at du har lov å søke et bedre liv for deg og dine om du søker arbeid som ukvalifisert eller yrker som krever bare litt opplæring, ikke bare at vi skal åpne for ingeniører og leger. Problemet er at vi nå sperrer alle ute, og asylinstituttet har blitt en bakdør inn i Norge.

Jeg vil åpne døra.

Espen sa...

Enig med Vampus. Norges problem er for få og feil innvandrere - vi utelukker gjennom kultur og politikk nettopp de vi vil ha inn.

Unknown sa...

Ett problem med spørsmålet du stiller, er at det generelt sett er umulig å finne verdien av manglende innovasjon.

Man kan si at "antagelig ville flere som Farouk kommet inn", eventuelt "færre som han ville blitt kastet ut" men hva verdien av hva det nå er disse ville funnet på er det vanskelig å sette pris på.

Mitt personlige eksempel er fra tiden jeg jobbet ved universitetet. Der var det en stjernestudent fra et U-land hvor det er mye krig. Når hun var ferdig med studiene sine måtte hun flytte ut. Ideen var visstnok at hun skulle reise tilbake til "sitt" land og bidra der. Selvsagt gjorde hun ikke det, så Australia og New Zeeland har senere hatt god nytte av henne.

Jeg er sikker på at det finnes mange flere eksempler lik dette, men hva verdien av disse menneskene er har jeg store tekniske problemer med å tallfeste.

Bjørnar sa...

"De som maser om kostnadene for innvandrere kan herved klappe igjen."

Ut fra kommentaren din om at det må blir friere innvandring skjønner jeg hva du vil fram til, men det går ikke så klart fram fra selve posten.

Så vidt jeg forstår maser folk mest om kostnadene ved asylsøkere som lever på velferdsstaten, og ikke om kostnadene ved å slippe vanlige arbeidsomme (eller for den saks skyld svært dyktige) folk inn i landet.

Ord fra nord sa...

Oppsiktsvekkende om denne historien ikke er fortalt i norske medier, men samtidig ikke så overraskende.

TorAa sa...

Min salige svigerfar sa en gang da min kone var en liten jente:
Du skal vite min datter, vi alle i Norge er Hollendere.

Men, de er like bleke og rosa som oss.
- - Som har flere slektsledd bak oss i dette landet, og er skråsikre på at vi er urnorske. Vi ser like ut. Derfor har det gått bra.
Inntil det dukket opp noen, med god utdannelse rundt 1970, som hadde en hudfarge "nordmenn" betaler i dyre dommer for å skaffe seg - brun og frisk må vite.

Vi er så heldige å bare kjenne meget positive innflyttere til Norge og Oslo.
Dog må innrømmes, som med "ekte" nordmenn, det er ikke alle vi setter like stor pris på eller vil ha omgang med.
Det ender vel opp med at like barn leker best - noe alle vet, men som ikke er comme il faut å snakke høyt om politisk.
Samme gjelder i Frankrike, Tyskland og Holland, som vi har besøkt blant venner og familie den seneste måned.

Stå på.
Vi vil ha deg på "Tinget"

Anonym sa...

Useriøs propanda?

> Vi skylder altså store deler av vår oljeformue til en innvandrer som kom hit for å benytte velferdsstaten Norge. De som maser om kostnadene for innvandrere kan herved klappe igjen.

Utan å ta stilling til innvandring: Utsagnet sitert over er vel ikkje bare ei grov overdriving, men må vel kallast useriøs politisk proanda? Ein skal vera uvanleg blåst for å hevde at Noreg ikkje hadde fått pengane for olja om me ikkje hadde hatt han. Det var norske ministrar som hindra utanlandske toppsjefar i å få einerett til norsk olje me kan takke.

VamPus sa...

Anonym: Ja, jeg er vel usedvanlig blåst. Men jeg leste også artikkelen som jeg lenket til. Gjorde du?

Det handler ikke om at vi ikke hadde hatt olje, men både om teknologien som gjorde at utvinningen ble mer effektiv og ikke minst lisensieringen for oljeutvinningen som gjorde at utenlandske selskaper ikke kunne kjøre en Storbritannia/Iran på oss, dvs at en god andel av verdiene ble tilbakeført Norge og gjorde at vi kunne bygge opp den velferden vi har i dag.

Så kan man jo spørre om det ikke også er en form for forbannelse, sett i forhold til utbyttingen i Nigeria, Angola, Iran etv var utsatt for, men du som ikke er blåst har vel sikkert svaret på det?

nite sa...

Derfor bør vi igjen vri innvandringen til Norge fra velferdsinnvandring, til spesialistinnvandring.

Fortsatt er det ikke ett eneste år vi har fyllt kvoten på 5000 spesialister i året utenfor EØS. I tillegg har vi fortsatt forskriftens § 5 b som regulerer innvandrere som har tilbud om medisinsk behandling ved behandlingsinstitusjon i Norge. Men disse reglene blir ikke brukt i særlig stor grad. I stedet misbrukes asylinstituttet.

Det bør nå være gjennomdokumentert at innvandringen i nåværende form verken bidrar til å avhjelpe noen eldrebølge eller redde velferdsstaten, tvert i mot. Dagens innvandring har lavere yrkesaktivitet enn nordmenn, noe som øker problemene med f.eks. eldrebølgen. (innvandrere blir også gamle vet du) I tillegg til at de bruker mer av det offentlige tilbudet enn nordmenn, i tillegg til å kreve ytterligere ressurser som nordmenn ikke trenger som språkopplæring, tolketjeneste osv. I tillegg til å være en belastning på velferdssystemer som sosialen og trygd.

Det er i høy grad nødvendig å endre innvandringen på linje med Danmark, som har begrenset velferdsinnvandringen monumentalt, men ØKT den totale innvandringen basert på kompetanse, utdanning og arbeid.

Anonym sa...

Helt utrolig at dette ikke er mer kjent.
Men samtidig, hvis en på død og liv skal gi æren til kun en person er det vel mer rettmessig å gi den til Jens Evensen, men for all del...

Anonym sa...

hmmm
Det er liten tvil om Al Kasim's bidrag, og han må gjerne bli mer kjent for min del.

Men tror du virkelig selv på at historien til EN person i en helt unik historisk situasjon er noe godt grunnlag å generalisere på?

Hvis dagens migrasjonsbefolkning virkelig fløt over av al-Kasimer, tror du ikke profitthungrige offentlige og private virksomheter vil se seg tjent med å ansette dem -på flekken? Tror du virkelig på at de velger å gå glipp av slike muligheter bare for å opprettholde sine "fordommer"?

En annen side av den "taxi-kjørende professor" -myten.
Akademisk grader og titler er til salgs via noen tastetrykk på internett. Men selv hos dem med reelle univeristetsgrader er det store variasjoner over kvaliteten av utdanningen som sådan, og relevansen av eventuell akademisk karriære.

For øvrig handler manglende karriæremuligheter i stor grad om vår "norske variant av meritokratiet" hvor jobb-sikkerhet og forutsigbarhet er prioritert fremfor innovasjon og mobilitet. Dette gjelder enten du heter Ola eller Ali

Cassanders
In Cod we trust

Anonym sa...

Hei!

Synes bare det er så utrolig bra at blogger`n over alle bloggere, Trine Grung, får føle litt på ringvirkningene/konsekvensene av å livnære seg som "forfatter" av en av Norges minst meningsbærende blogger.
Tillater man seg å ha en så slarvete og lavpanna skriveprofil på bloggen sin, må man nesten tåle at man blir utfordra litt på det.
Jeg leser hennes blogg mest for underholdningens verdi.
Kanskje jeg tar feil, og har heller ingen slags rett til å dømme henne i noen slags retning, men har bare oppfatninger og sterke meninger som Trine...

Hun framstår for meg noe bitter, kanskje litt misunnelig på de andre kjendisene som lykkes. Når man tross alt får sparken for innhold på sin egen blogg, synes jeg, Trine(om du leser dette), at du skulle tenkt deg om 5 minutter lenger før du raste fra deg på bloggen.
Jeg fatter virkelig ikke at man kan reagere så sterkt på virkemidler som man selv er en hyppig bruker av.

Du sier de ikke har gjort jobben sin. Har du tenkt tanken at det var nettopp det de gjorde så bra, siden du fikk en såpass sterk reaksjon? Trykte de kanskje på det absolutt ømmeste punktet?

Men kjære Trine(som jeg skriver til her fordi hun har stengt kommentarfeltet på sin egen blogg), du er jo en av de største bloggerne i Norge, og har jo i kraft av det en viss posisjon til å nå ut til et bredt publikum. Synes derfor at Heidi NL har et poeng når hun nevner hva hun har blogget om i det siste. Litt mer meningsbæerende.
Hvorfor ikke fokusere mer på litt viktigere saker enn kjendiseri og slikt? Tror det kunne ha hjulpet deg i å skaffe deg en bedre profil i mediaverden, gjort det lettere å fått seg en bra jobb, og kanskje dempet noe av ditt uforløste raseri mot verden.
Og så overlater du gossipblogginga til VOE PÅ 13 og den gjengen der.

Observator sa...

Tilbake til topic. Som ansatt i oljebransjen og rimelig nysgjerrig på "vår" bransje sin historie, var navnet Farouk al-Kasim kjent fra før. Et forbildelig eksempel på at det går an så lenge man spiller med åpne kort. Fordi hans bakgrunn lot seg raskt verifisere gikk oppholdstillatelsen raskt igjennom. Ingen verdifull integrasjonstid gikk tapt fordi han slapp å sitte bortgjemt på en asylinstitusjon i Skrolsvik eller der omkring, mens byråkratene i UDI måtte bruke flere år på sjekke om hans søknad om oppholdstillatelse holdt vann i henhold til internasjonal asylrett. Noe å tenke på for disse som filer ned fingertuppene sine og skyller ned id-papirene sine på fly-doen før Gardermoen? Selvsagt, timingen til al-Kasim var perfekt. Han hadde en utdannelse og yrkeserfaring som Norge trengte og fortsatt trenger.

Det Norge ikke trenger er khat-tyggende somaliere som driver gatelangs uten mål og mening, narkotika-pushere under dekke av asylretten, organiserte kriminelle bander fra tidligere østblokk-land som får herje fritt under beskyttelse fra en lamslått justisminister. For ett par måneder siden hadde Vampus et innlegg på bloggen der hun parkerte det stedlige Frp-laget i bydelen sin på sidenlinjen og ihvertfall proklamerte at det var uaktelt for henne å samarbeide med disse( du brukte ikke ordet "elementene" Vampus, men var det fordi Valgerd hadde brukt det ordet før?) fordi dette lagets talere bar til torgs argumenter mot det jeg beskrev i linjene ovenfor.

Norge trenger innvandring. Men ikke av hva som helst!

Anonym sa...

Ja ja det er greit nok det - Norge gjorde seg et kupp der. En (høyt) utdannet innvandrer giftet seg med Norsk dame og flyttet til Norge.

"De som maser om kostnadene for innvandrere kan herved klappe igjen"

Mener du at dette er grunn til å øke asylmottak? Jeg synes liksom ikke det er helt tydelig hva du antyder her?

Jeg tror neppe at annehver asylmottaker er så høyt utdannet. Eller har du kanskje bevis for det motsatte?

Jeg er innvandringsbarn selv jeg og mener det er helt supert med innvandring. Men som sagt "Norge trenger innvandring. Men ikke av hva som helst!"

Innvandrere kan også være kriminelle vet du! Norge må ha styr på hva de tar inn i landet. Bedre styr en det de har nå i hvert fall.

Anonym sa...

"...annehver asylsøker..."

Anonym sa...

"Ja ja det er greit nok det - Norge gjorde seg et kupp der. En (høyt) utdannet innvandrer giftet seg med Norsk dame og flyttet til Norge. "

Mener bestemt at det fremkommer av kommentaren at Al-Kasim er iraker og at han kom til Norge med sin norske kone, men det er jo alltid trygt og godt å generalisere.

Innenfor folkegrupper (Les: etniske nordmenn) som har problemer med å holde tritt med den stadig mer globaliserte verden, dannes det ofte stor skala identiteter (Les: Innvandrer)Dette gjelder spesielt små skala samfunn der lokal identitet og identifisering ses som viktig for å trygge sin egen identitet.

Setningen jeg satte i hermetegn øverst mener jeg viser hvor trangsynte nordmenn kan være. Som det er antydet ovenfor så er kanskje ikke Norge alltid første valget til "innvandrerne". Kanskje Norge skulle anstrengt seg litt mer for å legge tilrette for slike ressurs personer med høy utdannelse som Al-Kasim. Alernativet er ofte langt bedre i land som Australia, New Zealand, Canada, USA osv.

Norge trenger internasjonal kompetanse og den kommer ikke rekende på ei fjøl.
Det er på tide å dra topplua opp fra øynene, og slutte å løpe og gjemme seg hver gang det kommer framandfolk til gards!