Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, juni 08, 2006

Broene i Mostar

Det finnes ganger her i livet hvor man virkelig er takknemlig for hvem man er. Ikke fordi man får reise, oppleve og se ting. Men fordi man får møte kvinner som Tanja.

Mostar er kjent som den delte byen i Bosnia og Herzegovina (BiH). Før krigen var den en multietnisk by hvor skillene mellom de tre dominerende folkegruppene i landet var små. Som den uoffisielle hovedstaden i Herzegovina ble Mostar et viktig strategisk og symbolsk mål da BiH erklærte seg selvstendig i 1992. I løpet av den den jugoslaviske hærens (serbere) 18 måneders lange beleiringen av byen, allierte kroater og bosniaks (muslimer) seg. Men da serberne ble drevet ut av byen, snudde kroatene seg mot sine tidligere allierte og begynte en kampanje med etnisk rensning gjennom massedrap, voldtekter og fordrivelse av bosniaks. Den gamle broen, Stari Most, som både var et symbol for byen og Herzegovina, ble endelig sprengt i 1993 av kroatene. Med broen ble også det eneste som da forente byen borte, og elven Neretva ble et fysisk skille mellom øst (bosniaks) og vest (kroater). Et skille som fortsatt eksisterer i en by der tidligere venner ble til fiender, familier splittet opp, og folkegrupper drevet på flukt.

Tanja jobber for National Democratic Action (NDI) i Bosnia og Herzegovina, hvor hun blant annet har ansvaret for programmer rettet mot kvinner. Hun kontaktet ulike frivillige organisasjoner og partier i Mostar for et møte. Mennesker som ikke hadde snakket med hverandre på ti år ble satt i samme rom for å diskutere hva de kunne gjøre sammen for å skape en bedre fremtid. Energien i rommet var til å ta og føle på. Hver enkelt hadde tapt mye - en mann, et barn, sitt hjem - på grunn av krigen. I løpet av møtet klarte de å identifisere noen saker som gikk på tvers av partier og folkgrupper. Tanja har jobbet med gruppen og veiledet dem gjennom et landskap av følelser, minner, hat, frem til å jobbe med prosesser som gir et håp om å forene en delt by. Gruppens arbeid har resultert i et konkret lovforslag om rett til betalt barselpermisjon som ble enstemmig vedtatt i den lokale kantonen (noen formaliteter gjenstår), og i år fikk de en pris for sitt arbeid med å bygge broer i Mostar.

Tanja sier hun er stolt av arbeidet sitt, fordi hun ønsker å bidra til å gjøre BiH til et godt sted for barna sine å vokse opp i. Hun er også glad for at hun som serber kan ha en rolle i arbeidet med å lege de dype sårene som krigen skapte. Hun jobber med flere prosjekter rundt om i landet, men arbeidet kvinnene i Mostar vil alltid bety noe helt spesielt.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Får du noe inntrykk av hvordan folk greier seg mentalt? Egentlig er det jo gått utrolig bra i Bosnia siden krigen ble stoppet, men folk må bære på noen forferdelige traumer (her er en sak om folk som bryter sammen etter tilsynelatende å ha taklet tilværelsen godt i mange år). En helt annen ting: Hvordan ser folk på muligheten for EU-medlemskap en gang i fremtiden? Er det en like stor gulrot her som i andre europeiske land, eller ligger det for langt frem?

VamPus sa...

I Republijka Serpska så virker det som at EU medlemsskap er et mål - og som egentlig en EU-motstander så innrømmer jeg at jeg forstår det. Det er et insentiv til å bekjempe korrupsjon, få i gang ordentlig privatisering og gode demokratiske prosesser.

Når det gjelder mentalt så har jeg for lite grunnlag å si noe om det. Jeg leste i The Independant på vei ned hit om at krisesentre for kvinner nå var i ferd med å bli opprettet rundt omkring i landet - og den britiske journalistens kommentar til det var alle mennene som kom tilbake fra krigen og begynte å banke konene sine. Jeg spurte Tanja om det, og hennes respons var at vold i hjemmet var mer kulturelt betinget enn et resultat av krigen. Men kvinners rettigheter er høyre opp på dagsorden enn tidligere, så derfor gjøres mer nå.

Dessverre er helsevesen etc så korrupt og nedslitt etter sosialistene at jeg tviler på at mentale problemer og traumer fra krigen står øverst på dagsorden.

Anonym sa...

Så gi dem ett skikkelig høyrevridd diktatur, da slutter de å banke konene sine.

VamPus sa...

Anonymous; Takk for innspill. Hva synes du ellers om hva jeg skriver fra Bosnia?

Rambukk sa...

Dra dit pepperen gror, Vampus. Eller et annet sted. Bare dra. Og skriv om det.

Anonym sa...

hvordan er den politiske situasjonen og hverdagen til den vanlige mannen i gata der nede nå, i forhold til f.eks et par år siden. går det fremover, eller har det bare vært status quo siden Dayton?

hørte forresten at et av parlamentene stemte ned en grunnlovsendring som EU krevde måtte gjennomføres for å komme videre i søkeprosessen. vet du noe rundt dette?

generelt er det veldig interesante innlegg du skriver om Bosnia :-)

Anonym sa...

Enig med Yosh, veldig interessant å lese Bosnia-postene. Man hører så lite om det fra andre kanaler.

Anonym sa...

Bare en liten detalj; The NDI heter vel National Democratic Institute og ikke National Democratic Action... ;)
Ellers takk for mye interessant stoff.

VamPus sa...

bjornsk - Du har selvsagt helt rett.. Forsøker å orientere meg i forkortelsene for partier og frivillige organisasjoner, så det går litt i surr.
Yosh; har ikke noe bakgrunn for å uttale meg om hvordan det var der for 5 år siden, men jeg har inntrykk av at Dayton-avtalen blir brukt både for og i mot større politiske endringer. Jeg blir meget overrasket om ikke BiH er delt innen 2015. Det er fremgang i økonomien, men med 40% arbeidsledighet så klarer de ikke/tør de ikke å ta de grunnleggende grepene som må til for å få fortgang i økonomien. Selv konservative partier snakker om subsidier og lønnsgarantier i ulønnsomme industrier, hvilket vil bety at de ødelegger seg selv innenfra på lang sikt. Blir spennende å følge med fremover...

Anonym sa...

Var i Sarajevo og Mostar forrige uke. Interessant å se stedene med egne øyne, men synes det er vanskelig å gjøre seg opp en mening om hva som egentlig utløste en slik grusom krig.
Hva i all verden som skal til for å "ta vekk" problemene som ligger under overflaten er umulig å se for seg, i og med at så mange grusomheter ble begått på begge sider.
Det er også tydelig at "fargerikt felleskap" byr på mange utfordringer...