Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juni 27, 2006

Den uløste konflikten

I følge FT.com sier Tony Blair at Serbia må akseptere at Kosovo blir en uavhengig stat. Her, som i Bosnia Herzegovina, er fortsatt selve lakmustesten på et demokrati den største utfordringen; å sikre minoritetsgruppers rettigheter. Etter borgerkrigen utgjør etniske minoriteter rundt 10% av Kosovos befolkning, og FN har allerede kriseplaner for håndtering av en mulig flukt av hele 70 000 serbere fra området.

En løsriving av Kosovo vil antakeligvis også tenne håp om selvstendighet for Republika Serpska (RS), den serbiske delen av Bosnia Herzegovina. I midten av juni besøkte den serbiske presidenten RS’ parlament i Banja Luka for å diskutere økt handel mellom Serbia og RS. Dette førte selvsagt til protester fra de føderale myndighetene, som mente at det ville være mer naturlig at han dro til Sarajevo på sitt første offisielle besøk til landet. Underforstått fryktet de at samtalen skulle dreie seg om en løsriving av RS.

Den paranoide sameksistensen mellom de tre folkegruppene i Bosnia Herzegovina, bosniske kroater, bosniske serbere og bosniaks (muslimer), gjennomsyrer hele styringen av landet og er en betydelig brems for videre utvikling. En løsrivelse av Kosovo kan rokke ved de skjøre grunnvollene til Bosnia Herzegovina, men er antakeligvis en uunngåelig løsning. Skulle en løsrivelse av RS bli aktuelt er det i det minste positivt at det er tverrpolitisk enighet i republikken om et EU-medlemskap, og at dette tvinger dem til å rette seg etter EUs krav.

Som skrevet tidligere – jeg blir svært overrasket om SR ikke er en selvstendig republikk innen 2015. Dersom noen har meninger om dette så skriv gjerne en kommentar eller send mail til vampus (a) gmail.com. Jeg skal tilbake til Bosnia Herzegovina på torsdag for siste gang på en stund og setter pris på alt av innspill.

20 kommentarer:

Trond sa...

Inntresant sak, men jeg vil gjerne at du svarer på noen spørsmå

1: hvordan tror du dette vil utvikle seg hvia Serbia og Kraotia får medlemskap i EU innen den tid?? Da ville jo balansen der nede være anderledes.

Bernt sa...

Ville tro det er umulig for Serbia å få medlemskap uten at dette løses først. Det er mye etnisk spenning, og uten en "endelig" avklaring på Kosovo sin status så vil det ikke bli aktuelt med EU-medlemskap.

Rambukk sa...

God tur, Vampus, ikke glem notatblokka!

Bernt sa...

Tips til Vampus: Legg gjerne inn et kart som viser regionen med dagens grenser og hvor Kosovo og Republika Srpska befinner seg. Det gjør det lettere for folk å orientere seg.

Marion sa...

Kosovo får vel betinget og begrenset uavhengighet - en traktatfestet fraskrivelse av muligheten til å slå seg sammen med Albania og et løfte om aldri å gjøre krav på nærliggende områder med store albanske folkegrupper (innen andre lands etablerte grenser) bør være med. Greater Albania er et svært så reelt begrep i en del kosovoalbanske framtidsdrømmer. RS - phew, vanskelige greier. Hvor er Ratko Mladic, tro?

Yosh sa...

marion: mladic er sist jeg hørte noe i fjellene mellom Montenegro og Serbia. det er Radovan Karadzic som er i RS, BiH.

må nok et liberalt / borgerlig flertall til i Serbia før Mladic blir utlevert og EU-forhandlingene fortsetter.

jeg er egentlig enig med VamPus, RS vil før eller siden bryte med Bosnia. Hvis etnisitet er et argument for selvstendighet i Kosovo, er etnisitet et argument for selvstendighet i RS.

Anonym sa...

Bakgrunnen for Kosovos stilling er det ottomanske rikets seier 15. juni 1389.

Anonym sa...

Dette tapet "feirer" merkelig nok serberne fortsatt. Og det er bakgrunnen for Slobodan Milosevic' samling av sosialistiske-nasjonalister til kamp for et mer dominerende Serbia i 1987. Da startet krigen. Milosevic' Mladic' pg Karadczic' med flere drev en krigen på serbisk side gjennom slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.
Du må forstå serbernes merkverdige nasjonalitetsfølelse for å sammenlikne med noe som helst annet i den kunstige statsalliansen BiH. Og den går mer enn 600 år tilbake i tid. Har du ikke satt deg inn i historien er det vanskelig å dømme nåtiden i denne spesielle regionen.

Anonym sa...

Derfor er det også litt "rotete" å blande sammen den albanske Kosovo-regionens eventuelle frigjøring fra republikken Srbja (Husk på at Kosovo er under autonom FN-kontroll) med Republika Srpska i BiH. VamPus ser ut til å glemme hele den albanske befolkningssammensetningen som stort sett er muslimsk. Sammenlikning mellom løsrivelse at Kosova og Srpska i BiH blir derfor lite troverdig. Tror det lan være lurt av henne å sette seg noe mer grundig inn i historien til disse landområdene folkegruppene + snakke med litt flere folk enn dem hun møter i Banja Luka og deromkring. Ukritiske Srpska-meldinger blir uansett for lettvint hvis man skal bli tatt seriøst.

Dr. Noisewater sa...

Hvorfor må det komme surmulende kritikk og oppfordringer om å sette seg grundigere inn i saker hver gang noen ytrer seg om et tema? Er det ikke lov å ha en mening selv om man ikke er ekspert på et område, og er det ikke ved å vise interesse og delta i dialog at man kan lære mer om diverse tema?

Uansett, å peke på hver sak's spesifikke egenskaper som gjør dem ikke mulig å sammenligne er en fremgansmåte som ikke fører noe sted. Uansett om Kosovo og RS har forskjellig historie og etnisk sammensetning dreier vel saken seg mer om hviklet signal et selvstendig Kosovo sender til andre samfunn sammensatt av- og delt etter etniske skillelinjer. Det er klart det vil være et argument å slå i bordet med for de gruppene i RS som ønsker å løsrive seg, men det er ikke gitt at dette vil skje. Den "Pandoras box" full av nasjonalisme, seperatisme og selvbestemmelsesrett flere nå sier de frykter kommer til å åpnes er i realiteten åpnet for lenge siden. Når en region med så mange etniske grupper og ulike religiøse tilknytninger skal orientere politikk langs etniske skillelinjer lager det et ustabilt samfunn og grobunn for masse konflikter. Det har man også sett flere andre steder som Sri Lanka, Nord-Irland osv.

Jeg tror at selv om Kosovo skulle løsrive seg betyr ikke dette også at RS blir selvstendig. Men at de blir det innen 2015 er godt mulig, det er vanskelig å si. Kosovo's "gode" kort er deres overveldende etniske flertall av albanere som gjør at de kan spille på FN's resolusjoner om selvbestemmelsesrett. Dette skaper igjen et stort problem for de etniske minoritetene som er i Kosovo som naturligvis frykter for sin sikkerhet.

Nå ble dette rotete og altfor langt, men til slutt. Å legge skylden på nasjonalisme fra 1300-tallet og historien, er en tankeretning jeg ikke støtter, og som blir for enkel. Det er klart at nasjonalisme er et utrolig sterkt kort for ledere å spille, og en følelse som har evne til å drive grupper til krig og til borgerkrig. Men situasjonen på Balkan skyldes ikke uungåelige etniske følelser som har eksistert til evig tid, den skyldes politiske valg tatt av noen mennesker, samt aktiv bruk av nasjonalistist og krigshissende retorikk, som igjen har polarisert samfunnet langs klare etniske skillelinjer.

Fjordfitte sa...

Marion: "Greater Albania er et svært så reelt begrep i en del kosovoalbanske framtidsdrømmer".

Hm? Er ikke Stor-Albania en avisand fra 90-tallet?

VamPus sa...

Anonymous: sånn jeg oppfatter det er det ikke bare serberne som har en "merkverdig" nasjonalfølelse. Jeg mener å huske at Kroatia spilte en ganske aktiv rolle i å støtte bosnisk kroatere under krigen... samt slaktet serbere i konsentrasjonsleire under 2. verdenskrig "med en grusomhet som til og med sjokkerte nazistene", tror jeg guiden min sa..

Det er jo alltid hyggelig å bli kritisert for kunnskapsløshet når man ber om innspill og informasjon. Men jeg mener det er rimelig naivt å tro at et fritt Montenegro og et selvstendig Kosovo overhodet ikke påvirker SR, når spenningene internt i BiH er som de er.

Trond: Tror Kosovo vil være selvstendig før Serbia og Krotia får medlemsskap. Forøvrig enig med bernt.

Simon sa...

Glem ikke opptakten til Kososvo-krigen , som var Milosovic overveldende valgseier basert på løfte om å stoppe den albanske terroren mot serbere og kristne forøvrig i Kosovo, og å gjeninnføre lov og orden.

UCK mislikte dette sterkt og det hele eskalerte til full mediakrig.

Kosovo hadde serbisk flertall i -45, og ved inngangen til -90 var det albanske flertallet meget stort. (Demografisk utvikling, anyone.)
Ca 600 000 serbere flyktet fra Kosovo til Serbia i denne perioden.

Yosh sa...

Anonymous sa:

"Derfor er det også litt "rotete" å blande sammen den albanske Kosovo-regionens eventuelle frigjøring fra republikken Srbja (Husk på at Kosovo er under autonom FN-kontroll) med Republika Srpska i BiH. VamPus ser ut til å glemme hele den albanske befolkningssammensetningen som stort sett er muslimsk. Sammenlikning mellom løsrivelse at Kosova og Srpska i BiH blir derfor lite troverdig."

nå er det vel egentlig ett fett om folk er muslimer eller kristne. poenget er prinsippet som settes. hvis en "region" krever selvstendighet på bakgrunn av etnisitet, vil andre gjøre det samme. og det er jo faktisk en høyere anndel serbere i SR (96 %) enn det er kosovoalbanere i Kosovo (90 %).

og når man først er inne på standardsetting: de som fulgte mest med på løsrivelsen til montenegro nå i mai var jo baskerne og katalanerne som ville skaffe seg kunnskap om hvordan de selv kunne skaffe seg mer lokalt selvstyre.

Anonym sa...

Den multikulturen den multikulturen....

Anonym sa...

Very nice site!
» »

webhosting resellers sa...

webhosting resellers BLOGGGGGGGERS

I would like to tell everyone I know about a new web site for webhosting resellers... If you are looking on ways to mkae money starting a business and need a site to host it on . Visit http://webhost-er.com/ Today

Anonym sa...

simon du lyver når du sier at serberne var i flertall i Kosovo i 1945. Albanerne har alltid hatt flertall i Kosovo.

Til og med Norges mest kjente Balkan ekspert Mønnesland sa på VG Nett at påstanden om at serberne var i flertall i Kosovo i 1945 eller 1900 er regelrett feil.

Anonym sa...

Very nice site! » » »

Anonym sa...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » »