Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, juni 01, 2006

Utilgivelig massaker

Lille Blå har som vanlig en god refleksjon over den mulige massakeren av amerikanske styrker i Irak.

Alt i alt er massakren en skandale. Utilgivelig. Både moralsk og menneskelig. Politisk gir den enda mer ammunisjon til USAs kritikere, og heller bensin på opprørernes bål. Den mulige massakren i Irak er selvfølgelig vesensforskjellig fra både fangeleire og fangetortur (også uakseptabelt), men konturene av en krigsmaskin som ikke har full kontroll over sine egne styrker fremstår er alvorlig. Bush- administrasjonen vil gjøre lurt i å låne øre til republikanere som John McCain, selv tidligere krigsfange i Vietnam, og hans kamp for absolutte, klare og tydelige regler for menneskerettigheter i krigssituasjoner.

Venstresiden vil uten tvil bruke dette som et argument for at USA skal trekke sine styrker ut av Irak umiddelbart. Jeg er sterkt uenig. Noe slikt ville være en oppskrift på et enda verre blodbad og kaos i landet enn det vi ser i dag.


Hele saken.

18 kommentarer:

Helge Samuelsen sa...

Nå var jo Rumsfeld maktesløs i strategisk planlegging allerede under Vietnam krigen... Og også på 60 og (spesiellt på) 70 tallet var det tendenser til tildels liten kontroll over amerikanske styrker i jungelhelvetet.

Når det er sagt, noen bør ta ansvaret her, og det mest nærliggende er at Rumsfeld må gå. Det samme burde gjelde Bush selv. Som Commander in Chief er det ikke nok å ta æren etter "mission accomplished" på et hangarskipdekk, under jubel fra "sine egne". Når vanæren siger inn, er han også ansvarlig. Slike hendelser det her refereres til er resultat av en alvorlig systemfeil, og en krigsmaskin totalt ute av kontroll. Som vanlig blir nok imidlertid ansvaret lagt på enkeltindivider på lavere nivåer.

Resultatet er etter alt å dømme alikevel en "lame duck" president for resten av perioden. Det kan være like bra, alt tatt i betraktning.

Det er vanskelig å se hvordan en norsk statsminister (eller regjering for den saks skyld) kunne blitt sittende etter en slik serie av skandaler. Bush administrasjonen er uansett totalt inkompetent, og har beviselig oversett råd både fra fagmilitære og etterettningstjenesten i hele Irak-affæren.

Hovedproblemet her er at USA står svekket tilbake, med null troverdighet, nettopp i en tid da Irak, Iran, Nord-Korea og terrorisme generelt krever sterkt lederskap.

Bush administrasjonen har skutt seg selv i foten mer enn en gang. Per idag kan den derfor ikke annet enn halte videre.

Milton Marx sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Milton Marx sa...

Aller først er det viktig å se på hva dette er for noe. Det er snakk om at en tropp klikker totalt etter å ha mistet en mann som følge av en improvisert sprengladning.

Forutsetningen for å ta noen som er på et høyere nivå ene troppen, må være at disse kan klandres.

Sånn sett ville det egentlig være like enkelt å klandre f.eks. Arbeids- og inkluderingsministeren fordi en innvandrer klikker og dreper legen sin. Ministeren har sviktet. Innvandreren fikk ikke den psykologiske oppfølgingen han skulle hatt. Det var folk i systemet som visste.... Ministeren hadde ikke utvist ledelse ved å kvitte seg med de som ikke gjorde jobben sin.

document.no har som vanlig et annet perspektiv enn store deler av norsk presse.

Samtidig med at dette skjer, fanges en terrorist som er ansvarlig for drøssevis av halshugginger i Irak. Sett noe i Aftenposten eller VG om dét?

Det mannen har gjort er langt mer alvorlig, og har skjedd over et lengre tidsrom, slik at det er langt mer overlagt og bevisst. Ofrene er like uskyldige - og mange flere. Som document.no sier:

Irakiske styrker pågrep tirsdag Ahmed Hussein Dabash Samir al-Batawi (bildet), en sentral person i "the insurgency".

Iraqi officials also said a key terror suspect who allegedly confessed to hundreds of beheadings was captured in a raid that also netted documents, cell phones and computers that contained information on other wanted terrorists and Islamic extremist groups. ... The prime minister's office said terror suspect Ahmed Hussein Dabash Samir al-Batawi was captured Monday and he confessed to hundreds of beheadings in Baghdad and elsewhere in Iraq. They also released a mugshot of al-Batawi wearing a white T-shirt with a nametag hanging around his neck. (AP)

Opinionen vil huske Haditha, men ikke bildet av Ahmed Hussein Dabash Samir al-Batawi.


Det som er viktig nå, er å vise at forskjellen på USAs styrker og motstanderne, er at dette ikke er en stridsform som aksepteres, og at gjerningsmennene derfor vil bli straffet av sine egne, og ikke bare fordi de blir fanget av motparten.

Talin sa...

Milton Marx, kanskje de har noe med at suksess historier ifra Irak ikke høres godt ut ørene til røde "journalister"

ingen vei til fred, fred er veien sa...

Er dere virkelig så blåøyde, eller bare spiller dere?

Under andre verdenskrig brukte den tyske okkupasjonsmakten i Norge akkurat samme taktikk for å forebygge motstand. Det heter "kollektiv avstraffelse" og burde være ganske enkelt å forstå.

Her er et sitat fra en Pentagon-kilde, hentet fra en artikkel hos høyre-libertarianske LewRockwell.com:

“''If there are civilians dying in connection with these attacks, and with the destruction, the locals at some point have to make a decision,'' one Pentagon official said. ''Do they want to harbor the insurgents and suffer the consequences that come with that, or do they want to get rid of the insurgents and have the benefits of not having them there?''” - Oktober 2004.

Den som tror dette er en enkelthendelse, "noen få dårlig epler" eller resultatet av dårlig ledelse må våre ekstremt naiv. Dette er krig og da tar man de grep som er nødvendige.

Den norske høyresiden har opphøyet USA på en pidestall og ender gang på gang opp med enten å forsvare eller feie under teppet det uforsvarlige.

vi er alle like skyldige sa...

Mer anti-amerikansk propaganda: New 'Iraq massacre' tape emerges

Husk, ikke vis deg svak. Innrøm aldri at du tok feil! Krig i det amerikanske imperiets tjeneste er alltid rettferdig krig.

Anonym sa...

Saddam knust og oppdrag utført, derfor: Få amerikikanerne ut av Irak!

De trengs i Iran for å styrte Mullahene! Men ingen av dere er vel bekymret over Irans atomvåpen, sålenge USA begår angivelige overtramp i en krig for å rydde ut terrorister? Neivel nei.Atomvåpen er ikke så farlig det, bare de ikke er i hendene på USA og Israel? Nettopp.

Det er tydelig hvilken side "humanistene" på venstresiden støtter.

Kai B.

Grimbrand sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Grimbrand sa...

Ingen av oss som ikke har deltatt i krig har særlig gode forutsetninger for å forstå hvilket press disse soldatene lever under.
De kan bli skutt når som helst, de er avhengige av hverandre, de legger sitt liv i sine medsoldaters hender hver dag.
Krig er stygt, stressende og nedbrytende.
Grimbrand vet ikke hva slags reaksjoner han ville hatt i samme situasjon som disse soldatene. Når man plutselig sitter med sin kamerat og medsoldats blod utover klærne, og kompisen som for et øyeblikk siden var lys levende sitter død eller døende ved siden av deg... Grimbrand kan ikke garantere at ikke han også ville ha klikket i denne situasjonen.
Grimbrand kan ikke garantere at han ikke ville skutt på alt som rørte på seg...

Grimbrand har medfølelse for de uskyldige familiene som ble skutt. Men han har også medfølelse med disse soldatene som må leve resten av livet i viten om hva de har gjort.
Det er ødelagte menneskeliv på begge sider her.
Svært få av oss her i fredelige Norge, har noen som helst forutsetning for å sette oss til doms over enkeltpersoners handlinger i en stridsituasjon.

Det er et uungåelig faktum at krig medfører unødvendige tap av sivile liv.
Til syvende og sist er det nasjonenes ledere og de militære styrkers kommandanter som må ta ansvaret.
En soldat som klikker fordi han sitter med deler av kameratens kropp i fanget er uten tvil sinnsyk i gjerningsøyeblikket, og kan neppe klandres.
Man får håpe at disse soldaten ble sendt hjem og psykiatrisk behandling etter denne hendelsen, og at de aldri mer vil bli send ut i strid.

Helge Samuelsen sa...

At det begås overgrep av andre enn amerikanerne er overhodet ingen unnskyldning. Slik retorikk er direkte kvalmende, uavhengig av om nyhetsbildet er nyansert eller ikke.

I tillegg har vi mer enn en indikasjon på at disse hendelsene har vært kjent høyt oppe i det amerikanske systemet og dysset ned.

At teknikken sammenlignes med tyskernes taktikk under krigen er ok, sammenligningen er ikke nødvendigvis feil. Men tyskerne gikk ihvertfall åpent ut og advarte mot slike konsekvenser. Uansett, en slik handling strider mot all internasjonal rett, og diskvalifiserer amerikanerne fra å være "verdenspoliti" hvis det er offisiell politikk.

Hvis det er uoffisiell politikk er det på en måte enda verre. Hvis det ikke er USA's politikk i det hele tatt, avslører det at de ikke har kontroll over sine væpnede styrker, som vitner om en forsvarsledelse som er inkompetent.

Å kritisere amerikanerne her har ingenting med å være venstrevridd å gjøre, snarere med å være ansvarlig. Å tillate slike handlinger, uansett hvem som begår dem, DET er å stille i samme klasse som nazistene og terrorister.

Grimbrand sa...

Da Grimbrand skrev sitt innlegg kjente han ikke til denne saken, hvor amerikanske soldater angivelig har gått inn og slaktet uskyldige uten noen provokasjon i forkant.
Denne saken er svært annerledes enn saken Grimbrand omtalte tidligere. Dette er en rett og slett overlagt massedrap, og er fullstendig utilgivelig.
I slike sammenhenger er Grimbrand tilhenger av dødsstraff.

Helge Samuelsen sa...

Jeg kan forstå at soldater får psykiske reaksjoner i krigssituasjoner. Det er imidlertid et ansvar som tilligger dem som sender mennesker inn i denne soldatrollen å utdanne dem tilstrekkelig for å møte slike situasjoner UTEN å gå amok.

Det er like viktig å vite når en ikke skal skyte, som å vite når en skal skyte.

Ansvaret for disse gjentagende tilfellene ligger hos de amerikanske væpnede styrker, og ansvaret for disse ligger igjen i ytterste konsekvens på Commander in Chief, som er Bush.

Situasjonen vitner nemlig om en grunnleggende systemfeil hos de amerikanske bakkestyrkene, og tilfellene begynner å bli så mange at de ikke lenger kan skyldes på enkeltsoldater.

Situasjonen likner mer og mer på Vietnam, der soldatene er fanget i en krig de ikke lenger forstår eller kan håndtere. Dette ansvaret er ikke taktisk, men strategisk, og er symptomatisk for Bush administrasjonens manglende forståelse for krigføring og en manglende strategi for å avslutte krigshandlingene.

Agile sa...

Alle som har interesse av disse spørsmål, burde prøve å få med seg den fyldige, informative og meget interessante artikkelen "Hva skjer når man ignorerer CIA?" i forrige måneds norske utgave av Le Monde Diplomatique.

Det var 1. side sak, nederste halvdel av 1. side, og deretter en helside på s. 4. Meget viktig artikkel, og veldig lærerik om ignoransens og realpolitikkens triumf over CIA's forsøk på nøkterne, objektive og advarende analyser levert til den øverste politiske ledelse. Gang på gang siden Harry Truman (like etter 2. verdenskrig), har den politiske ledelsen totalt overkjørt CIA's bestrebelser på å advare mot krigshandlinger, samt man har ignorert alle analyser som varsler om dårlig stridsutfall samt uheldige (ring)virkninger av krigersk løsninger på konflikter. I sær diskuteres Vietnam-krigen (McNamara vs Richard (?) Helms) og Irak-krigen (Rumsfeld er bøygen) - sistnevnte ligger også an til å bli tidenes dyreste amerikanske krigførsel utenlands (regner med at man ser bort fra verdenskrigene).

Nytt nr av Le Monde Diplomatique er nettopp kommet i salg, så det er kanskje fortsatt mulig å få kjøpt det forrige nummeret før det går med returen (fra f.eks. Narvesen). Hvis ikke, kan man alltids kontakte avisen, eller man kan oppsøke et lokalt bibliotek (i alle fall i storbyene bør man holde denne avisen).

Helge Samuelsen sa...

Dekkoperasjonen omkring Haditha gikk lang opp i systemet, melder
Dagbladet

Anonym sa...

Utrolig naivt ! Det virker som om hun ønsker en glansbilde-krig uten massakrer. Kanskje Facistinnen skal slå opp "Ulvebrigaden" ? Sammenlikningen mellom en norsk statsminister, og presidenten som skal holde hel forbrukerparaplyen oppe, er og ganske festlig.

VamPus sa...

Siste anonym< sa `utilgivelig massaker` er fascistisk, eller bor du gjore noe med begrepene dine...

Milton Marx sa...

Helge: Ingen har forsvart massakren, bortsett fra at han med det lange navnet "ingen vei til......" roter tingene til med at logikken er kollektiv avstraffelse/represalier.

Dette er å rote tingene til, fordi forutsetningene for denslags ville være at man advarte om at handling A før konsekvens B. Det ville i sannhet være interessant om noen kunne fremlegge dokumentasjon om slikt.

Det som er det mest kvalmende her, er at folk massakreres hver eneaste dag i Irak. Det er aldri interessant. Det kommer ikke i avisen på den samme måten, og det rettferdiggjøres alltid som om at også dét er amerikanernes feil.

Logikken din feiler med hensyn til i hvilken grad man kan trekke folk høyt oppe i systemet til ansvar.

Er helseministeren ansvarlig for enhver feilbehandling på ethvert norsk offentlig sykehus eller tannklinikk?

I henhold til din logikk, er han jo dét, for han er jo ansvarlig for det som skjer. Skjer det feil, er det fordi han ikke har kontroll, og da må han gå!

Det der blir for enkelt!

Anonym sa...

The personal development industry has never been bigger! It consists of a myriad of authors basically telling us how to improve our lives. We are constantly being told self help and self improvement has never been easier. New techniques, gadgets and potions adorn the shelves of new age shops and the 1 billion dollar industry, that is personal development, offers many different approaches to help better our lives. They offer ways to increase our bounty and ultimately alter our own reality. A great example of this is how to develop a Prosperity Consciousness. But does this state really exist and if it does will it bring the effortless unlimited wealth promised?
A lot has been written about prosperity and how to attain it. We have been told by many religious traditions and every personal development guru that the Universersal Source (God, Spirit, Cosmic Mind or whatever label you chose to give it) is boundless wealth. We are also told that abundance, wealth and prosperity are our birthright! Why then are so many people ill, broke, frustrated and unfulfilled? Can a person really develop a prosperity consciousness and effortlessly attract wealth? Well as with everything in life there is only one way to find out. Test it for yourself!
Before we can attain and then test the effectiveness of having a prosperity consciousness we need to understand some basic truths. Let's start by explaining three fundamentals of personal development namely; 1. The Universal Source is all wealth, abundance and prosperity; 2. Prosperity is our birthright; 3. You get more of what you focus on.
1. Why are we told that the Universal Source is unlimited wealth? - Because the Universal Source is the consciousness of the Universe - a universe that is still expanding. It is the driving force behind physical reality. It created everything you see, hear, touch and smell as well as all that we are unaware of (microwaves, radiation, air etc.). It has been stated in religious and metaphysical traditions that this intelligence is not only the Source of everything but that it is also the substance of it! It creates the Universe from itself! It is omnipresent (everywhere present). That means that the entire seen and unseen aspects of the universe are a part of this Universal Source. Science reaffirms this theory as it states that nothing is solid and everything is just one mass of pure energy that vibrates at different frequencies and gives the illusion of separateness.
So we can now claim that the Universal Source is unlimited wealth, abundance and prosperity with some belief. For if this Source is the very substance of everything then it is all the wealth, abundance and prosperity that exists at this very moment!
Ok so far? Now lets look at the second point - prosperity is our birthright.
2. If this Universal Intelligence is the source and substance of all things then there can be only one intelligence in the Universe. Jesus said to his disciples "know ye not that you are the temple of the living God?" Buddha attained enlightenment and "oneness". The list of these religious teachings are too numerous to mention but their message remains the same - God (Universal Substance) resides within and around us. It's very substance makes up our physical body and the world around us - "For in him we live, move and have our being" Acts17:28. Therefore, if this Universal Source is at the very core of our being and is the substance from which we take physical form then it stands to reason that we are connected to everyone else and in fact everything else around us - we are a part of all the wealth, abundance and prosperity of the universe. Just as your hand or foot is a part of your body, so every grain of sand, blade of grass, wisp of wind, bar of gold and brick that is laid in a mansion is part of you. The unlimited wealth of the universe is yours for the claiming. It is already yours, always has been and always will be. It is a part of you.
Ok let's go the third point - you get more of what you focus on.
3. "It never rains but it pours", is a saying I have used myself in the past. Have you ever wondered why such a statement appears to be true? Well metaphysics and religion tell us that "as a man thinketh in his heart, so is he" or as Job cried out to God "For that which I greatly feared has come upon me". What we focus our conscious attention on increases! Don't believe me? Test it for yourself! If you can muster up the strength to do it then think in negative terms for a week. Judge everything that happens to you in negative terms and think only of a negative outcome and watch what happens in your world!!! This is a relatively easy experiment as we are conditioned to think negatively by the world. A word of warning though - once you prove that your focus determines your reality stop thinking negative thoughts as best you can.
I will not go into the 'hows' of why our focus has such a profound influence on our lives (that would be the subject of a book or perhaps a future article) just prove to yourself that it does. A clue can be found in the teachings of Jesus when he said "The Kingdom of heaven is within".
So now we have the three principles of the prosperity consciousness explained let's put it to work. The attainment of a prosperity consciousness is relatively simple - just think on the first two principles until you fully understand them and integrate them into your consciousness. As you focus on them you will discover that your feelings of lack disappear and you begin to feel a connection with everything around you. It is really just an attitude shift - nothing metaphysical or mystical about it at all. You begin to consciously realize that everything is a part of you. Your focus changes from poverty to wealth.
If it helps make a list of affirmations that correspond to the two principles outlined e.g. "God is the Source and substance of everything", "I am at one with everyone and everything around me", "I am a part of all the wealth, abundance and prosperity of the Universe" etc. Don't just rhyme them off in a parrot like manner, think on them and realize the scientific or spiritual truths behind them.
Will it work? Well I can say now that if you follow the above instructions a real change will happen in you. You will start to see the beauty of the world and the unlimited resources that are available within and around you. Will you attain wealth, abundance and prosperity? Test it for yourself! lucid dreaming