Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, juni 01, 2006

Utilgivelig massaker

Lille Blå har som vanlig en god refleksjon over den mulige massakeren av amerikanske styrker i Irak.

Alt i alt er massakren en skandale. Utilgivelig. Både moralsk og menneskelig. Politisk gir den enda mer ammunisjon til USAs kritikere, og heller bensin på opprørernes bål. Den mulige massakren i Irak er selvfølgelig vesensforskjellig fra både fangeleire og fangetortur (også uakseptabelt), men konturene av en krigsmaskin som ikke har full kontroll over sine egne styrker fremstår er alvorlig. Bush- administrasjonen vil gjøre lurt i å låne øre til republikanere som John McCain, selv tidligere krigsfange i Vietnam, og hans kamp for absolutte, klare og tydelige regler for menneskerettigheter i krigssituasjoner.

Venstresiden vil uten tvil bruke dette som et argument for at USA skal trekke sine styrker ut av Irak umiddelbart. Jeg er sterkt uenig. Noe slikt ville være en oppskrift på et enda verre blodbad og kaos i landet enn det vi ser i dag.


Hele saken.

17 kommentarer:

Nemo sa...

Nå var jo Rumsfeld maktesløs i strategisk planlegging allerede under Vietnam krigen... Og også på 60 og (spesiellt på) 70 tallet var det tendenser til tildels liten kontroll over amerikanske styrker i jungelhelvetet.

Når det er sagt, noen bør ta ansvaret her, og det mest nærliggende er at Rumsfeld må gå. Det samme burde gjelde Bush selv. Som Commander in Chief er det ikke nok å ta æren etter "mission accomplished" på et hangarskipdekk, under jubel fra "sine egne". Når vanæren siger inn, er han også ansvarlig. Slike hendelser det her refereres til er resultat av en alvorlig systemfeil, og en krigsmaskin totalt ute av kontroll. Som vanlig blir nok imidlertid ansvaret lagt på enkeltindivider på lavere nivåer.

Resultatet er etter alt å dømme alikevel en "lame duck" president for resten av perioden. Det kan være like bra, alt tatt i betraktning.

Det er vanskelig å se hvordan en norsk statsminister (eller regjering for den saks skyld) kunne blitt sittende etter en slik serie av skandaler. Bush administrasjonen er uansett totalt inkompetent, og har beviselig oversett råd både fra fagmilitære og etterettningstjenesten i hele Irak-affæren.

Hovedproblemet her er at USA står svekket tilbake, med null troverdighet, nettopp i en tid da Irak, Iran, Nord-Korea og terrorisme generelt krever sterkt lederskap.

Bush administrasjonen har skutt seg selv i foten mer enn en gang. Per idag kan den derfor ikke annet enn halte videre.

Milton Marx sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Milton Marx sa...

Aller først er det viktig å se på hva dette er for noe. Det er snakk om at en tropp klikker totalt etter å ha mistet en mann som følge av en improvisert sprengladning.

Forutsetningen for å ta noen som er på et høyere nivå ene troppen, må være at disse kan klandres.

Sånn sett ville det egentlig være like enkelt å klandre f.eks. Arbeids- og inkluderingsministeren fordi en innvandrer klikker og dreper legen sin. Ministeren har sviktet. Innvandreren fikk ikke den psykologiske oppfølgingen han skulle hatt. Det var folk i systemet som visste.... Ministeren hadde ikke utvist ledelse ved å kvitte seg med de som ikke gjorde jobben sin.

document.no har som vanlig et annet perspektiv enn store deler av norsk presse.

Samtidig med at dette skjer, fanges en terrorist som er ansvarlig for drøssevis av halshugginger i Irak. Sett noe i Aftenposten eller VG om dét?

Det mannen har gjort er langt mer alvorlig, og har skjedd over et lengre tidsrom, slik at det er langt mer overlagt og bevisst. Ofrene er like uskyldige - og mange flere. Som document.no sier:

Irakiske styrker pågrep tirsdag Ahmed Hussein Dabash Samir al-Batawi (bildet), en sentral person i "the insurgency".

Iraqi officials also said a key terror suspect who allegedly confessed to hundreds of beheadings was captured in a raid that also netted documents, cell phones and computers that contained information on other wanted terrorists and Islamic extremist groups. ... The prime minister's office said terror suspect Ahmed Hussein Dabash Samir al-Batawi was captured Monday and he confessed to hundreds of beheadings in Baghdad and elsewhere in Iraq. They also released a mugshot of al-Batawi wearing a white T-shirt with a nametag hanging around his neck. (AP)

Opinionen vil huske Haditha, men ikke bildet av Ahmed Hussein Dabash Samir al-Batawi.


Det som er viktig nå, er å vise at forskjellen på USAs styrker og motstanderne, er at dette ikke er en stridsform som aksepteres, og at gjerningsmennene derfor vil bli straffet av sine egne, og ikke bare fordi de blir fanget av motparten.

Anonym sa...

Milton Marx, kanskje de har noe med at suksess historier ifra Irak ikke høres godt ut ørene til røde "journalister"

Anonym sa...

Er dere virkelig så blåøyde, eller bare spiller dere?

Under andre verdenskrig brukte den tyske okkupasjonsmakten i Norge akkurat samme taktikk for å forebygge motstand. Det heter "kollektiv avstraffelse" og burde være ganske enkelt å forstå.

Her er et sitat fra en Pentagon-kilde, hentet fra en artikkel hos høyre-libertarianske LewRockwell.com:

“''If there are civilians dying in connection with these attacks, and with the destruction, the locals at some point have to make a decision,'' one Pentagon official said. ''Do they want to harbor the insurgents and suffer the consequences that come with that, or do they want to get rid of the insurgents and have the benefits of not having them there?''” - Oktober 2004.

Den som tror dette er en enkelthendelse, "noen få dårlig epler" eller resultatet av dårlig ledelse må våre ekstremt naiv. Dette er krig og da tar man de grep som er nødvendige.

Den norske høyresiden har opphøyet USA på en pidestall og ender gang på gang opp med enten å forsvare eller feie under teppet det uforsvarlige.

Anonym sa...

Mer anti-amerikansk propaganda: New 'Iraq massacre' tape emerges

Husk, ikke vis deg svak. Innrøm aldri at du tok feil! Krig i det amerikanske imperiets tjeneste er alltid rettferdig krig.

Anonym sa...

Saddam knust og oppdrag utført, derfor: Få amerikikanerne ut av Irak!

De trengs i Iran for å styrte Mullahene! Men ingen av dere er vel bekymret over Irans atomvåpen, sålenge USA begår angivelige overtramp i en krig for å rydde ut terrorister? Neivel nei.Atomvåpen er ikke så farlig det, bare de ikke er i hendene på USA og Israel? Nettopp.

Det er tydelig hvilken side "humanistene" på venstresiden støtter.

Kai B.

Grym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Grym sa...

Ingen av oss som ikke har deltatt i krig har særlig gode forutsetninger for å forstå hvilket press disse soldatene lever under.
De kan bli skutt når som helst, de er avhengige av hverandre, de legger sitt liv i sine medsoldaters hender hver dag.
Krig er stygt, stressende og nedbrytende.
Grimbrand vet ikke hva slags reaksjoner han ville hatt i samme situasjon som disse soldatene. Når man plutselig sitter med sin kamerat og medsoldats blod utover klærne, og kompisen som for et øyeblikk siden var lys levende sitter død eller døende ved siden av deg... Grimbrand kan ikke garantere at ikke han også ville ha klikket i denne situasjonen.
Grimbrand kan ikke garantere at han ikke ville skutt på alt som rørte på seg...

Grimbrand har medfølelse for de uskyldige familiene som ble skutt. Men han har også medfølelse med disse soldatene som må leve resten av livet i viten om hva de har gjort.
Det er ødelagte menneskeliv på begge sider her.
Svært få av oss her i fredelige Norge, har noen som helst forutsetning for å sette oss til doms over enkeltpersoners handlinger i en stridsituasjon.

Det er et uungåelig faktum at krig medfører unødvendige tap av sivile liv.
Til syvende og sist er det nasjonenes ledere og de militære styrkers kommandanter som må ta ansvaret.
En soldat som klikker fordi han sitter med deler av kameratens kropp i fanget er uten tvil sinnsyk i gjerningsøyeblikket, og kan neppe klandres.
Man får håpe at disse soldaten ble sendt hjem og psykiatrisk behandling etter denne hendelsen, og at de aldri mer vil bli send ut i strid.

Nemo sa...

At det begås overgrep av andre enn amerikanerne er overhodet ingen unnskyldning. Slik retorikk er direkte kvalmende, uavhengig av om nyhetsbildet er nyansert eller ikke.

I tillegg har vi mer enn en indikasjon på at disse hendelsene har vært kjent høyt oppe i det amerikanske systemet og dysset ned.

At teknikken sammenlignes med tyskernes taktikk under krigen er ok, sammenligningen er ikke nødvendigvis feil. Men tyskerne gikk ihvertfall åpent ut og advarte mot slike konsekvenser. Uansett, en slik handling strider mot all internasjonal rett, og diskvalifiserer amerikanerne fra å være "verdenspoliti" hvis det er offisiell politikk.

Hvis det er uoffisiell politikk er det på en måte enda verre. Hvis det ikke er USA's politikk i det hele tatt, avslører det at de ikke har kontroll over sine væpnede styrker, som vitner om en forsvarsledelse som er inkompetent.

Å kritisere amerikanerne her har ingenting med å være venstrevridd å gjøre, snarere med å være ansvarlig. Å tillate slike handlinger, uansett hvem som begår dem, DET er å stille i samme klasse som nazistene og terrorister.

Grym sa...

Da Grimbrand skrev sitt innlegg kjente han ikke til denne saken, hvor amerikanske soldater angivelig har gått inn og slaktet uskyldige uten noen provokasjon i forkant.
Denne saken er svært annerledes enn saken Grimbrand omtalte tidligere. Dette er en rett og slett overlagt massedrap, og er fullstendig utilgivelig.
I slike sammenhenger er Grimbrand tilhenger av dødsstraff.

Nemo sa...

Jeg kan forstå at soldater får psykiske reaksjoner i krigssituasjoner. Det er imidlertid et ansvar som tilligger dem som sender mennesker inn i denne soldatrollen å utdanne dem tilstrekkelig for å møte slike situasjoner UTEN å gå amok.

Det er like viktig å vite når en ikke skal skyte, som å vite når en skal skyte.

Ansvaret for disse gjentagende tilfellene ligger hos de amerikanske væpnede styrker, og ansvaret for disse ligger igjen i ytterste konsekvens på Commander in Chief, som er Bush.

Situasjonen vitner nemlig om en grunnleggende systemfeil hos de amerikanske bakkestyrkene, og tilfellene begynner å bli så mange at de ikke lenger kan skyldes på enkeltsoldater.

Situasjonen likner mer og mer på Vietnam, der soldatene er fanget i en krig de ikke lenger forstår eller kan håndtere. Dette ansvaret er ikke taktisk, men strategisk, og er symptomatisk for Bush administrasjonens manglende forståelse for krigføring og en manglende strategi for å avslutte krigshandlingene.

Agile sa...

Alle som har interesse av disse spørsmål, burde prøve å få med seg den fyldige, informative og meget interessante artikkelen "Hva skjer når man ignorerer CIA?" i forrige måneds norske utgave av Le Monde Diplomatique.

Det var 1. side sak, nederste halvdel av 1. side, og deretter en helside på s. 4. Meget viktig artikkel, og veldig lærerik om ignoransens og realpolitikkens triumf over CIA's forsøk på nøkterne, objektive og advarende analyser levert til den øverste politiske ledelse. Gang på gang siden Harry Truman (like etter 2. verdenskrig), har den politiske ledelsen totalt overkjørt CIA's bestrebelser på å advare mot krigshandlinger, samt man har ignorert alle analyser som varsler om dårlig stridsutfall samt uheldige (ring)virkninger av krigersk løsninger på konflikter. I sær diskuteres Vietnam-krigen (McNamara vs Richard (?) Helms) og Irak-krigen (Rumsfeld er bøygen) - sistnevnte ligger også an til å bli tidenes dyreste amerikanske krigførsel utenlands (regner med at man ser bort fra verdenskrigene).

Nytt nr av Le Monde Diplomatique er nettopp kommet i salg, så det er kanskje fortsatt mulig å få kjøpt det forrige nummeret før det går med returen (fra f.eks. Narvesen). Hvis ikke, kan man alltids kontakte avisen, eller man kan oppsøke et lokalt bibliotek (i alle fall i storbyene bør man holde denne avisen).

Nemo sa...

Dekkoperasjonen omkring Haditha gikk lang opp i systemet, melder
Dagbladet

Anonym sa...

Utrolig naivt ! Det virker som om hun ønsker en glansbilde-krig uten massakrer. Kanskje Facistinnen skal slå opp "Ulvebrigaden" ? Sammenlikningen mellom en norsk statsminister, og presidenten som skal holde hel forbrukerparaplyen oppe, er og ganske festlig.

VamPus sa...

Siste anonym< sa `utilgivelig massaker` er fascistisk, eller bor du gjore noe med begrepene dine...

Milton Marx sa...

Helge: Ingen har forsvart massakren, bortsett fra at han med det lange navnet "ingen vei til......" roter tingene til med at logikken er kollektiv avstraffelse/represalier.

Dette er å rote tingene til, fordi forutsetningene for denslags ville være at man advarte om at handling A før konsekvens B. Det ville i sannhet være interessant om noen kunne fremlegge dokumentasjon om slikt.

Det som er det mest kvalmende her, er at folk massakreres hver eneaste dag i Irak. Det er aldri interessant. Det kommer ikke i avisen på den samme måten, og det rettferdiggjøres alltid som om at også dét er amerikanernes feil.

Logikken din feiler med hensyn til i hvilken grad man kan trekke folk høyt oppe i systemet til ansvar.

Er helseministeren ansvarlig for enhver feilbehandling på ethvert norsk offentlig sykehus eller tannklinikk?

I henhold til din logikk, er han jo dét, for han er jo ansvarlig for det som skjer. Skjer det feil, er det fordi han ikke har kontroll, og da må han gå!

Det der blir for enkelt!