Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juni 06, 2006

Same-Bosnia

-Noen frykter at Finnmark skal bli et norsk Bosnia. Når vi vet hva som har skjedd i Bosnia, er ikke det særlig lovende, sier ordfører Ragnar Olsen (Ap) i Kvalsund til Dagbladet.no.

La oss for moro skyld se på hvordan det kunne utartet seg, med Karasjok - samenes hovedstad - som utgangspunkt. Nå er VamPus litt usikker på hvem som er hvem i konflikten her, men si at vi opererer med samene som bosniaks (muslimer), nordmenn som serbere og russere som kroater. Fritt etter konflikten i Mostar (Bosnia);

Karasjok har i mange tiår levd i en multietnisk sameksistens mellom samer, nordmenn og russere - hvor samene er i flertall, med flere lovbeskyttede rettigheter enn de to andre gruppene. I en konfliktsituasjon danner samer og russere en allianse mot nordmennene som, selv om de ikke i denne byen er i flertall, har en betydelig militærmakt i forhold til samene. Så angriper nordmennene byen, med støtte fra..si nordmenn i Sverige, mens russerne får støtte fra over grensen. Så kommer FN inn og forhandler fred mellom nordmennene og de trekker seg til utkanten av byen, mens alliansen mellom samer og russere slår sprekker. Så angriper russiske styrker byen, og deler denne i to. Byen blir fullstendig ødelagt.

Samtidig - et annet sted i Finnmark - tar samer til våpen og begynner å kjempe mot hverandre (en helt vanlig lørdagskveld med andre ord). Så danner russere og nordmenn en allianse i Harstad, som blir brutt litt senere når en russer dreper en nordmann i et fylleslagsmål på puben. Nordmennene går inn i et russisk område, beskyttet av FN, og sender kvinner og barn til Skippagurra, før de dreper alle mennene eller jager dem til skogs. Deretter bomber NATO Norge, deler landet i to, og lager to separate parlamenter - mens FN overstyrer politiske vedtak gjennom en høykommissær som ikke forstår nordiske spørsmål.

Eller noe sånt. Ærlig talt?

26 kommentarer:

Mathias sa...

Vampus! Ja du har bra fantasi, det skal du ha honør for. Man kunne jo lage samme scenario andre steder i Norge, f.eks. bergensere som vill løsrive seg fra resten av Norge. Det heter jo: "eg e'kkje fra Norge, eg é fra Bergen."

John T sa...

Med så mange ord fikk du fram det alle vet. Arbeiderpartifolk behøver ikke utdanning for å komme opp og frem.

Anonym sa...

Til orientering, Vampus, så er Finnmark allerede tre kulturelt-uten import av russere.
Fra gammelt av har vi hatt samer- i flere avskygninger, det er stor forskjell på f. eks den kystsamiske og den skoltesamiske kulturen.
Så har vi den finske, eller Kvenske kulturen, tross forsøk på å utrydde den.
Tilsist har vi den Norske, som faktisk har vært i Finnmark i et årtusens tid.
Stort sett har det gått bra. Stridigheter har det gjerne blitt når utenforstående har blandet seg inn. Ekperter sørfra har vært en blandet velsignelse for fylket, og er det fortatt.
Jeg slutter forøvrig aldri å bli forbauset over den uvitenheten mange "daroer" har når det gjelder sitt eget land.

Kjell

VamPus sa...

Kjell; så da synes du at ordføreren deroppeifra hadde et glimrende poeng når han sammenlignet Finnmark med Bosnia da? Siden daroen meg er så kunnskapsløs lissom...

Anonym sa...

Blind høne kan også finne korn, og ja, ordføreren i Kvalsund(som f.ø er en bygd med sterk samisk tradisjon) har dessverre et godt poeng.
Gammel urett hjemler ikke å lage ny.
Finnmarksloven, som sikkert er velment nok, er blitt påtrykket befolkningen i Finnmark, mot majoritetens vilje. Og den har kommet sørfra.

Kjell

VamPus sa...

Da tror jeg jaggu vi konkurrerer om kunnskapsløsheten, ja.. men det er greit det altså - ikke noe nytt i bloggsfæren..

Anonym sa...

Tja, hvorfor ikke ta en tur til Finnmark(det er ikke særlig lengre unna enn Bosnia) og se - og høre - selv hvordan den etniske sameksistensen er for tiden?
Poenget til ordføreren er at faktisk er mye konfliktmateriale, eksisterende og potensielt, mellom de forskjellige folkegruppene.
Og skulle du trenge innkvartering, så kan jeg ordne den saken.

Kjell

JK sa...

Det er mulig at vi søringer ikke vet nok om Finnmark, men jeg tror at litt allmen Bosnia-kunnskap kunne gjort seg i Finnmark.

Anonym sa...

Ca30: Personlig har jeg påtruffet adskillig Bosniakunnskap i Finnmark. Fylket er ikke idelt befolket av uvitende knøler. Som regel er det personer med egen erfaring fra Bosnia som uttaler seg.
Uvitenhet derimot, har jeg påtruffet over hele fedrelandet.

Kjell

Mira sa...

Bra Vampus!

Interessant scenario, om muligens ikke fullt så usannsynelig som du mente det skulle være. Men til poenget mitt:

Du er den første blåbloggeren jeg har sett bruke et perspektiv på Balkan-konfliktene der serberne ikke er entydige bad-guys. Og der FN ikke konsekvent kritiseres for at de blandet seg FOR LITE inn i konflikten.

Jeg velger å tolke deg i beste mening, og håper jeg ikke tar feil. :-)

JK sa...

OK. Skal ikke uttale meg for spesifikt om det gnerelle kunnskapsnivået i Finnmark om Bosnia. Men her sørpå er det slik at de som ikke har vært i Bosnia selv stort sett bare vet at det er et land langt borte der det var krig på 90-tallet. Tror nok den nevnte ordføreren kommer i den kategorien. Evt trengte han bare en drøy påstand for å "spisse budskapet" og komme på trykk, en vanlig tekninkk i politikekretser.

VamPus sa...

Mira; Jeg er definitivt IKKE en av dem som mener FN blandet seg for lite (finnes de?), og mener at det de gjorde i beste fall var inkompetent.

Når det gjelder de ulike folkegruppene, så finner jeg det generelt lite konstruktivt å demonisere noen av dem i all den tid de forsøker å leve sammen i ett land under vanskelige omstendigheter. Grove overgrep forekom fra alle tre grupper - i Mostar angrep serberne, deretter snudde kroatene mot sine tidligere allierte og drev "etnisk rensning" av byen gjennom drap, voldtekter og fordrivelse av muslimer. Muslimske mujahedin er tiltalt for voldtekter og rituelle halshugginger m.m. bl.a. i fangeleiren Kamenica.

Som norsk er det - i hvert fall for meg - vanskelig å forstå hatet og mistroen som eksisterer mellom disse gruppene, også i dag. Forhåpentligvis blir det bedre, men det er en svært skjør sameksistens i mange områder. Og Srebrenica er dessverre et eksempel på serbernes grusomhet og FNs udugelighet i konflikten. Så jeg frikjenner ingen - og i den grad jeg dømmer noen så er det definitivt FN.

VamPus sa...

Mira; og forresten - hvilke blåbloggere (og rødbloggere for den saks skyld) er det som skriver noe særlig om Balkan?

John T sa...

Fant jeg meg en kjeks fra Balkan ville jeg vært en lykkelig mann. Penere menn skal du lete lenge etter.

(Og så deilig å få lov til å være litt overfladisk et øyeblikk.)

Nedim er et godt eksempel: http://www.gaysir.no/artikkel.cfm?CID=9464

John T sa...

Enda et eksempel:
http://img.nesteklikk.no/2004-26/44184.jpg

Simon sa...

For å få parallellen til Bosnia helt i hundre, bør det vel også tas med at
"samene erklærte hele Finnmark for en selvstendig og sjamanistisk stat."

Bosnia-krigen startet bl.a. på grunn av at den muslimske delen av BH erklærte HELE BH selvstendig fra Yugoslavia, og med islamistisk styresett. Dette ble naturligvis oppfattet av serbisk og kroatisk side som et forræderi, siden man ville splitte republikken og gjeninnføre "tyrkerveldet", dvs det 500 år lange tyranniet som de kristne på Balkan ikke hadde glade minner fra.

Tårnfall sa...

En samisk «joik» : samene erklærer krig.

Brigida Blanca sa...

Dette var et morsomt innlegg - jeg liker bosnia!

Production Lines sa...

VamPus said...

Mira; og forresten - hvilke blåbloggere (og rødbloggere for den saks skyld) er det som skriver noe særlig om Balkan?

Helt riktig, Vampus...Hvem er det som egentlig følger med i timen. He he. Men det eksisterer jo blogger som ikke er norske, og det er vel ikke oss som vanker her i din blogg som er forunt kunnskap. Skjerp deg, Heidi.

VamPus sa...

Production lines; mulig at denne bloggen er kunnskapsløs, og dens lesere likeså - og derfor spør jeg om hvem som skriver om Balkan. Blåbloggere er forøvrig et uttrykk jeg kun har hørt om norske bloggere - så derfor... Hva er problemet?

Yosh sa...

diverse balkan stoff (ingen blogger jo om det så...) :

Skilsmisse #1: Serbia erklærte seg som land nå den 5. juni. De hadde egentlig ikke noe særlig valg siden den andre parten forlot Unionen.

Skilsmisse #2: Den endelige løsningen til fremtiden til Kosovo blir sannsynligvis avgjort i løpet av året.

Til serbernes forsvar; Hvis etnisitet er et argument for at Kosovo bør bli selvstendig / blir en del av Albania, burde ikke da etnisitet også være et argument for at Republika Srpska (i Bosnia-Herzegovina) burde bli en del av landet Serbia?

VamPus sa...

Yosh; Det er tverrpolitisk enighet i Republika Serpska om å beholde republikken som en autonom del av BiH. Det er ingen jeg har snakket med så langt som ønsker å bli en del av Serbia. Selvstendig stat derimot... men det er det ingen som ønsker å flagge foreløpig.

Yosh sa...

VamPus: Det er jeg klar over, og det er nok også politisk umulig å dele opp Bosnia igjen nå. Selv om 96 % av befolkningen i Republika Serpska er Serbere, ville det blitt et sant helvete å sette opp grensene i den Bosnisk/kroatiske føderasjonen.

problemet however - sånn jeg ser det fra utsiden (dummyen som jeg) - er jo at staten ikke fungerer, og at innbyggerne ikke støtter opp under den, og en stat er jo som kjent ikke verdt mer enn det innbyggerne i den bryr seg om den.

det politiske systemet er et eneste svært kaos, 65 % av statsbudsjettet forsvinner i byråkratiet / ultra-demokratiet, og når Serbia slår BiH i fotball, jubler og flagger innbyggerne i Republika Serpska. en sånn stat vil aldri fungere.

innlegget var primært ment som et spark mot Albanerne, som flyttet inn i Kosovo for mellom 90 og 15 år siden, og så etter de var i flertall ønsker og danne sitt eget land. skulle Norge gitt fra seg østfold hvis mange svensker emigrerte dit? selvom serberne har oppført seg svært dumt, skjønner jeg at de føler seg urettferdig behandlet når etnisitet-prinsippet bare blir brukt en vei.

la Republika Serpska få bli en egen stat sier jeg :-)

(ps, jeg støtter egentlig etnistet-tankegangen og ønsker at Kosovo skal løsrive seg, selvom albanerne er noen dumme rasister :-D )

Anonym sa...

Her er et scenario som er mye mer sannsynlig enn det du skisserer.

La oss for moro skyld se på hvordan det kunne utartet seg, med Oslo som utgangspunkt. La oss si at vi opererer med muslimene som bosniaks (muslimer) og nordmenn som serbere. Fritt etter konflikten i Mostar (Bosnia);

Oslo har i mange tiår levd i en multietnisk sameksistens mellom muslimer og nordmenn - hvor muslimene er i flertall, med flere lovbeskyttede rettigheter enn nordmenn. Muslimene bryter så ut og erklærer Oslo som egen stat. I denne konfliktsituasjon danner muslimene en allianse mot nordmennene som, selv om de ikke i denne byen er i flertall, har en betydelig militærmakt i forhold til muslimene. Så angriper nordmennene Oslo, mens muslimene får støtte fra over grensen. Så kommer FN inn og forhandler fred mellom nordmennene og muslimene og nordmenne trekker seg til utkanten av byen. Så angriper muslimske styrker Oslo, og deler denne i to. Oslo blir fullstendig ødelagt.

Samtidig - et annet sted i Norge - tar muslimer til våpen og begynner å kjempe mot nordmenn (en helt vanlig hverdag i Norge med andre ord). Nordmennene går inn i et muslimsk område, beskyttet av FN, og sender kvinner og barn til et sikkert sted, før de dreper alle mennene eller jager dem til skogs. Deretter bomber NATO Norge, deler landet i to, og lager to separate parlamenter - mens FN overstyrer politiske vedtak gjennom en høykommissær som ikke forstår nordiske spørsmål.

Anonym sa...

I enjoyed your blog. Here's a great place you might like Make Money Online.

Anonym sa...

I really liked of your site. I love finding sites and blogs that have interesting content. If you have time please visit mine at lucid dreaming