Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juni 27, 2006

Israel nekter å høre

Den 19-årige israelske soldaten Gilad Sharid ble kidnappet da militante undergrupper av Hamas angrep en israelsk grensepost på søndag. Palestinerne drepte to israelske soldater, og bortførte Gilad Shalit. I følge VG har USA har bedt om at begge parter nå prøver å løse konflikten demokratisk.

Men den israelske regjeringen nekter å høre, melder BBC.

Hm. Så det er bare den israelske regjeringen som nekter å høre? Det må jo bety at palestinerne er i ferd med å slippe Shalit fri, som et ledd i å "løse konflikten demokratisk"? Hadde det ikke vært for at BBC faktisk ikke melder at "den israelske regjeringen nekter å høre", slik VG påstår, men at;

Mr Olmert has refused to release any Palestinian prisoners in exchange for information about tank gunner Gilad Shalit.

Aaah. Så Israel nekter å forhandle med terrorister som dreper og kidnapper folk for å presse myndighetene. Direkte oversatt til "nekter å høre" på VGsk.

Og bare et spørsmål; er det noen som fører en "dialog" med Hamas om å avvæpne deres paramilitære grupper, eller er det ok at partiets militære fløy (er det flere enn meg som synes det høres veldig galt ut?) utfører aksjoner hvor regjeringen kan toe sine hender og si at "vel, det er ikke oss - egentlig, bare ..eeeh..undergrupper av vår militære fløy som vi ikke har helt kontroll på".

23 kommentarer:

Gard E Abrahamsen sa...

Det er igrunn et spørsmål som har forundret meg lenge. Når det politiske partiet som sitter med makten har egen militærstyrke, må vel dette regnes som, nettopp, nasjonens militære. Det er jo regjeringen som styrer den, ikke sant?

Når denne militærstyrken - styrt av den sittende regjeringen - utfører militæraksjoner mot en annen nasjon, så bruker vi å snakke om "krigshandlinger." (Dette gjelder ikke bare Hamas mot Israel, men også Israel mot Hamas og USA mot Hamas.)

Hvis vi så videre har gjentatte krigshandlinger fra/mot begge sider av konflikten, så bruker vi å kalle det "krig."

Så hvorfor i huleste insisterer massemedia, FN, USA og Israel på at det "bare" er "terrorisme?" Jeg ser bare to mulige svar:

a) De vil ikke anerkjenne Palestina som selvstendig stat, og
b) De har friere tøyler (mht. menneskerettigheter, etc) når de bekjemper "terrorisme" enn når de fører en krig.

Kjartan sa...

Var det noen som fikk med seg Abu Odd Karsten på NRK i går, som tydelig fikk frem at tunnelaksjonen inn i Israel var en hevn for de siste dagers angrep mot Gaza? Hvor lang tid tar det egentlig å grave en slik tunnel? Og han klarte jo glatt å overse at det anslagsvis har blitt sendt rundt 1000 raketter fra palestinsk side etter at Israel trakk seg ut for nesten et år siden.

Frykter at om jeg ikke lærer meg å skru av TV'en når Abu Odd Karsten dukker opp, så vil jeg faktisk bli mannen som sitter og spytter sinte setningsfragmenter mot skjermen inntil konen sier stopp. (Ikke fryktelig mange år siden jeg sverget på at han skulle jeg aldri bli...)

Jeppe sa...

Oi. Det ser ut til at Hamas offisielt skal anerkjenne Israel sin rett til å eksistere. Hurra for noe!

chris sa...

Servilitet funker bra for store mediebedrifter, og VG har blitt veldig servile siden nyttår. F.eks er det veldig viktig at ingen kan slenge et rasist-stempel (av den typen som kun er til for å delegitimere motparten) mot avisen, det er de ikke tjent med. Det syke er jo at VG så seg nødt til å piffe opp en BBC-artikkel, når sistnevnte ikke akkurat er kjent for balansert dekning.

VamPus sa...

Jeppe: jeg ville holdt den jubelen litt, les det faktiske dokumentet. Slik jeg oppfatter det er det et internt dokument for å samle alle de palestinske fraksjonene for å kjempe mot en felles fiende - definert som staten Israel. Men de indikerer å gå tilbake til grensene fra 68 - noe som kan leses som en anerkjennelse. Da er det et håp.

Mon om det var tanksene til Israel ved grensen eller dialogen til Gahr Støre som førte frem..

Anonym sa...

Kanskje det er Israels nesten daglige mordtokt på palestinere som er årsaken til at Israel blir forstått som fienden?

http://www.iht.com/articles/2006/05/07/opinion/edcarter.php

VamPus sa...

anonymous: kanskje det er palestinernes selvmordsbomber som primært er rettet mot sivile mål som gjør at Israel prøver å ta ut lederne deres?

Øyvind sa...

Kanskje er det til og med duster på begge sider? Og helter på begge kanter?

Verden har nok idiotiske "men det var de som begynte"-diskusjoner. Og spesielt når det gjelder midtøsten.

chris sa...

Hamas i kjent stil

http://news.yahoo.com/s/nm/20060627/wl_nm/mideast_agreement_dc

But Hamas legislator Salah al-Bardaweel told Reuters: “We said we accept a state (in territory occupied) in 1967 — but we did not say we accept two states.”

Anonym sa...

Vampus:

Som om ikke den israelske hæren kjenner verdien av å demoralisere fiendens sivilbefolkning gjennom terror? Dette er ordinær taktikk i krig Vampus, brukt til alle tider. Skulle Israel spille med reinere kort fordi de er okkupasjonsmakt på blankofullmakt fra oss?

Gush Shalom! (Fred Nå!)

mediekritikk sa...

"Skulle Israel spille med reinere kort fordi de er okkupasjonsmakt på blankofullmakt fra oss?"

Hva skal de ellers gjøre? De prøvde jo å trekke seg tilbake fra Gazastripen, og hva skjedde? Det hagler raketter over Israel og i tillegg har palestinerne begynt å skyte på hverandre.

Anonym sa...

"Hva skal de ellers gjøre?"

Hva med å trekke seg tilbake til grensene fra 1967? Så mister Brorskapet og Bin Laden legitimiteten sin samtidig....

Helge Samuelsen sa...

Poenget her er vel uansett at både Israelerne og Palestinerne spiller et relativt skittent spill for å mele sin egen kake.

Det spillet er Israel uten tvil best i.

Israel har i lang tid pisket opp stemningen for nettopp å styrke militante fraksjoner hos motparten.

Palestinerne har overhodet ingen kontroll med sine "væpnede styrker", noe som favoriserer nettopp Hamas.

Et sterkt Hamas favoriserer ironisk nok Israels strategi for å svekke Palestinerne.

Her er det ingen helter. Men mange skurker.

Anonym sa...

... og en lidende sivilbefolkning.

geirronimo sa...

Jeg er dessverre ikke overrasket over VG's dekning, og definitivt ikke over NRK's.

Det har blitt tatt opp før: Media i Norge er rød, og de driver en retorikk som ikke hører hjemme i et demokratisk samfunn.

Jeg ønsker bla. at NRK - statskanalen - blir mer objektiv, eller at de nektes lisenspenger!

Shoaib sa...

Vampus: Når sivilbefolkningen angripes er det en sak (enten det er israelere eller palestinere) men hvordan får du en gruppe som angriper en militærpost, dreper to soldater og tar en til fange, til å bli en gjeng med terrorister?

Tomas sa...

Er Vampus et av disse menneskene som støtter den ene siden i Israel-Palestine konflikten fordi den andre siden dreper folk?

Kjartan sa...

Shohaib: Hadde de holdt seg til selve angrepet (som riktignok IKKE skjedde på okkupert område, men inne i staten Isreal), ville det nok vært lettere å kjøpe aksjonen som en "regulær" krigshandling.

At de samtidig tok med seg et gissel og at samme gruppe har tatt en sivilist som fange som de truer med "å slakte på tv" hvis deres krav ikke ble møtt, gjør at ikke denne aksjonen (heller) kan klassifiseres som legitim motstandskamp.

Når det er sagt, er personlig av den oppfattning av at denne situasjonen kun kan løses ved opprettelsen av en Palestinsk stat, men er også av den oppfattning at Israel har et legitimt krav på sikkerhet for sine innbyggere. Tror Palestinerne trenger å få orden i eget reir, før dette kan skje...

JK sa...

Greit nok at Hamas er en gjeng gærninger, men det hører da ikke hjemme noe sted å skyte i filler et helt samfunn med tung artilleri. Israel har rett til å forsvare seg og sine borgere, men dette er fullstendig ute av proporsjoner. Det bor 1,4 millioner mennessker i Gaza, no terroriseres de alle for å få satt fri en soldat.

Vox populi sa...

Jeg er imponert over hvor enkle løsninger noen kan prestere å komme opp med i en så kompleks konflikt. Det er imponerende. Det er også imponerende at vi i trygge Norge blir mer katolsk enn paven.

Det er langt større motforestillinger til Israels overgrep i Israel enn her hjemme. Jeg kan anbefale Haaretz i dag: A Black Flag

Jeg støtter ikke kidnapping av soldater, jeg støtter ikke den stadige bombingen av Sdot og jeg aksepterer heller ikke Hamas charter.

Men hvordan det er mulig å akseptere at Israels tunge artilleri kan valse over sivil infrastruktur som veier og kraftverk, som bidrar til å øke det palestinske folks lidelser, er helt ufattelig. Dette er et overgrep fra Israels side som det er vanskelig å mobilisere et forsvar for.

whist sa...

Litt på siden, kanskje, men Hamas er jo ikke det eneste regjeringsparti med uregjerlige elementer i egne rekker som opptrer noe apparte... Både Ap og SV i regjering toer jo sine hender når venstresiden i partiene setter i vei med demonstrasjoner, høylydte mediautspill og vedtaksforslag i Oslo bystyre, på tvers av egen regjerings utenrikspolitikk.

Fairytale sa...

Hei VamPus. Synes du det er helt greit at Israel har arrestert palestinske folkevalgte? Hilsen fairytale

Anonym sa...

Looking for information and found it at this great site... Mitsubishi 2007 lineup Apparel maternity plus size orthodontic brace insurance Phendimetrazine pay cod Removal of 2003 nissan frontier car stereo home equity loans 401k providers Mortgage online payment well download freeware gps navigator Va interracial Telescoping travel golf club 401k fedelity plan retirement live online tv chanel 10 Digital printing banner bypass motorola parental control code Wide dance shoes Generic tenuate top deal Klonopin withdrawal procedure http://www.dvd-movie-player-1.info/best401k.html Mobile home mortgage new york oswego county