Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, september 19, 2007

Hevnen er søt..

I dag dro vi til Peja, eller Pec om du vil, for å se kirken til det gamle ortodokse patriarkatet. Turen er et sterkt minne om hvilke etniske konflikter som ligger og bobler under overflaten i hele området.

På veien fra Pristina til Pec, kjører vi forbi en tidligere serbisk landsby. Det var riktignok serberne som igangsatte en såkalt etnisk rensing av Kosovo, som førte til NATOs bombekampanje i Serbia og Kosovo (selvsagt ikke støttet av FN). Da den serbiskesosialisten Slobodan Milosovic endelig trakk styrkene sine ut, var det serberne som bodde i provinsen som måtte utstå kosovoalbanernes vrede. Deres etniske rensing inkluderte en fullstendig ødeleggelse av serbiske landsbyer for å sikre at serbiske familier ikke hadde et hjem å vende tilbake til. Anslagsvis 60 hus sto totalt ruinerte synlige fra veien der vi kjørte forbi.

Verst gikk det utover de ortodokse kirkene, som ble totalrasert. Dette er også en av grunnene til at NATO fortsatt må ha streng bevoktning av to av de ortodokse klostrene i Pec-området. Tungt bevæpnet personell og kontroll av besøkende må til for at ikke klostrene skal bli rasert av den etniske majoriteten av kosovoalbanere.

I stedet for å være stolte av å ha to vakre klostre i området som vil tiltrekke seg turister, så lever de ortodokse munkene beskyttet mot lokalbefolkningen bak piggtråd, lyskastere,.. maskingevær og militære sperringer.

Men myndighetene forsikrer om at minoritetsrettigheter vil bli ivaretatt bare de blir selvstendige.

Jada...

8 kommentarer:

Anonym sa...

En påminnelse om at krig og konflikt er en ubehagelig del av europeisk virkelighet også.

VamPus sa...

jeg blir jo nesten for EU sjøl...

Anonym sa...

Balkan-konflikten er vel i stor grad et spøkelse fra Kalifatets tid, da Osmanerne okkuperte og islamiserte deler av området.

Grensen mellom Islam og resten av verden er full av slike konflikter, dette er bare en av dem.

En annen, litt grunnere kultur-avgrunn er mellom det russisk-ortodokse Serbia og det romers-katolske Kroatia, men den er visst langt mindre konfliktfull, selv om det heller ikke der er overskudd av gjensidig begeistring ...Hilsen historie-belærende drage lun

s sa...

Hvaordan stiller VamPus seg i forhold til løsningsforslagene til EU/USA og Russland?

Programsekretariatet sa...

sidespor - tilgi meg - men vampus: EU-motstander?

Nemo sa...

Ingen kommentar til emnet bortsett fra at det er drivendes interessant å lese dine gode innlegg fra forskjellige deler av verden.

Du er heldig du ;O)

Anonym sa...

Uh. Uh-huhu. *hutre*

Nå ble jeg plutselig mye mer glad for at jeg er så utrolig heldig å ikke ha opplevd krig. Takk for at du deler dine opplevelser.

VamPus sa...

Sean Spenn: Helt ærlig - vet ikke. For meg virker det som om det vil blåse til storm okke som.
Program: Jeg har vært sterk nei, er nå vaklende. Blant annet pga Balkan.
Helge: Griper sjansen når jeg ser den. En venn av meg som bor der nede, så dette var faktisk ferie.
nessie: Ikke no' å takke for. Det blir jo litt dagbok dette her, + at det er greit å få ut litt hvordan det er her nede..