Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, september 21, 2007

Kjekt å ha..

Et hvert hjem med respekt for seg selv i Pristina har selvsagt et bilbatteri eller to stående i huset. Siden befolkningen ikke tar seg bryderiet med å betale strømregningene sine så kuttes nemlig strømforsyningen både titt og ofte. Ikke at man bare skrur av strømmen til de som ikke betaler, slik at det ikke går utover de som pliktskyldig betaler for tjenester de bruker. Neida. Det blir for komplisert. I stedet ser det ut til at energiselskapet har satt på "random play"-knappen for de ulike bydelene. Dermed kan hele eller deler av byen mørklegges med jevne mellomrom, sånn rimelig likt fordelt.

Det er også kjekt å ha en vanndunk stående siden vannforsyningen blir skrudd av rundt 23 om kvelden og kommer på igjen i morgentimene. Vannmangelen i Pristina forhindrer på ingen måte butikkeierne i å skylle fortauene sine både morgen og kveld, og auto larja - vaskesteder for bilen - ligger tett i tett i utkanten av byen. Må man prioritere mellom personlig hygiene, drikkevann og vaske bil, så vinner det siste.

Logisk? Nei. Kosovoalbansk.

En ting ikke alle hjem har stående, er en radio for å komme i kontakt med UNMIK dersom noe skulle skje. I teorien skal du da holde deg i leiligheten og vente på at bevæpnet personell henter og bringer deg i sikkerhet. I praksis betyr det at dersom noe skjer så se til helvete å løpe det beina kan bære deg bort til UNMIK-hovedkvarteret. Er du så uheldig å være en av de 80 resterende serberne i byen så hjelper selvsagt ikke dette. ID-kort fra FN er kjekt å ha.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm. Europa 2007. Takk for oppdatering fra en absurd virkelighet.

Anonym sa...

Absurd? Dette er regelen. Vi bor i unntaket. Få det inn.

Anonym sa...

Er det fortsatt veldig usikkert i Pristina??

Jeg hadde inntrykk av at FN hadde kontrollen??

VamPus sa...

plus ultra: Jeg oppfattet det som sikkert. Det er tre år siden den forrige etniske rensingen av serbere, men dette kan blusse opp igjen i forbindelse med diskusjonen om et selvstendig Kosovo. UNMIK tar uansett sine forholdsregler.

Anne Abelsæth sa...

Det der med vann til å vaske bilen i tider med vannkrise er, som du sier, ganske (kosovo)-albansk, men faktisk ganske logisk også. Ihvertfall hvis bilvaskefirmaene der oppe gjør som her i Tirana: De tjuvkobler seg på vannrørene, så det er naturligvis ingen som regulerer vannet de bruker. Ifjor sommer var det hepatitt A-epedemi i utelivsområdet i Tirana, og det ble oppdaget at kloakk lakk inn i vannrørene hvor en bilvasker hadde koblet seg på. Og grunnen til at det er så vanvittig mange steder du kan vaske bilen, er at det er absolutt billigste bedriften du kan starte opp: Alt du trenger er en vannslange!

Men: hva er det egentlig du gjør i Pristina?