Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, september 17, 2007

You've been balkanized

- Nei, du kan ikke skylle ned på do heller. De skrur av vannet sånn i 23-tida.

Våtservietter, en reisendes beste venn, kommer nok en gang til nytte. Stedet er Pristina, nærmere bestem Kosovo - dette merkelige stedet der den største befolkningsgruppen, kosovoalbanerne, ønsker selvstendighet og Serbia tviholder på at symbolske grunner. Med rekordstor arbeidsledighet, så godt som ingen egenproduksjon, etniske stridigheter, korrupsjon og dårlig styring vil selv ikke Albania ha området. Stedet som Gud overga til FN, sin stedfortreder på jord. Men pilsen koster €2, så hvem klager?

Turen startet i Beograd, Serbias hovedstad og en riktig fortreffelig by. Slitt og røff i kantene, som i alle ekskommunistland, har Beograd allikevel sjarm. Cafèer og utesteder ligger tett i tett bortover i gatene i byen der Donau møter Sava. Det er vanskelig å tro at det bare er åtte år siden NATO bombet stedet. Helt til du hører den lokale musikken.

Balkan-tekno. Bare smak på ordet. I tillegg kommer turbo-folkemusikk og serbisk popmusikk. Men balkan-tekno alene er nok til å gripe til våpen. For å skyte DJ'en. Synd at de i tillegg lot det gå utover alle andre.

Veien ned fra Beo til Pristina gir også et innblikk i balkansk livsinnstilling. Balkan-driving er når du har null sikt, helst i en sving, forsøker å kjøre forbi en tankbil med drivstoff, i en Opel Corsa uten 5. gir. For så å oppdage at tankbilen, i samme sving, har tenkt å kjøre forbi en trailer. Og det er flust av møtende trafikk.

I det hele tatt. Legg til ordet "balkan" foran hva som helst, og du har grunn til å frykte det meste. Balkan-service. Balkan-deal. Balkan-business. Balkansk stolthet. Balkansk selvinnsikt. Krydre det hele med rikelige mengder av det lokale plommebrennevinet, Slivovic, et presto; you've been balkanized. Og føler for å gripe til våpen... hvilket de altså gjør.

8 kommentarer:

Ghost of Goldwater sa...

Jeg minner om min episke reiseskildring "BALKANIZED" or The Past Does Note Take VISA... Lang, men syk. Og ja - et kort opphold i regionen er nok til å få frem drapsinstinktet i de fleste...

Anonym sa...

hmmm,
har kun erfaring fra Kroatia/Dubrovnik. Min lokale kontakt fortalte (med dårlig skjult forakt) om Montenegrinerne som hadde heftige støtte-demonstrasjoner for serberne da Beograd ble bombet. De var etter sigende høylytt fornærmet for at de ikke ble funnet "gode nok" til å bli bombet selv.

VamPus sa...

Ghost: glitrende. Ja, dette er en sjuk region.
Cassanders: Tviler ikke på det.

Men altså, når det er sagt - så er det utrolig mye hyggelig folk her altså. Men å diskutere politikk og holdninger kan gå på livet løs. Bokstavelig talt..

Anne Abelsæth sa...

Jeg har vært på helgetur til Pristina, og skal jeg fortelle deg noe: Pristina - og faktisk kosovo - generelt er så vanvittig ryddig og organisert i forhold til Tirana/Albania (ihvertfall den helgen jeg var der).
I Kosovo er det (nesten) ingen som bare kaster fra seg søppelet, det er (nesten) ingen som ikke bryr seg om hvordan det ser ut utenfor hageporten, og da jeg var der: De hadde strøm nesten hele døgnet! Heldiggrisene!

~Cat~ sa...

Spennende! Kjenner meg godt igjen fra egne Balkan-opplevelser, som dog for det meste har funnet sted i Makedonia. Balkan er rått, røft og herlig!

Anonym sa...

Uæææh skildringen av den bilturen ga meg en skikkelig berg-og-dalebane feeling.

Må en tur dit nødvendigvis inkludere slike stunts? Jeg fikk lyst til å reise dit sånn ellers.

VamPus sa...

Anne: Det der var vel ikke akkurat reklame for en helgetur til Tirana, for "organisert" og Kosovo høres rett og slett absurd ut i samme setning :-)

nessie: Etter at tanks rullet ut på motorveiene her har de liksom aldri blitt helt det samme. Og balkansk kjøring tror jeg rett og slett ikke man slipper unna. Utover det kan Beograd anbefales varmt!

Anonym sa...

haha! morsom lesning;) håper du kommer ut av det med sinnet i behold