Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, oktober 25, 2006

Atom-Korea

Det er egentlig ganske interessant å lese en artikkel om Nord-Korea, konsentrasjonsleire, sultkatastrofer, tortur, brudd på menneske-rettigheter og lukket system uten å nevne kommunisme en eneste gang. Er det virkelig atomprogrammet innbyggerne er ofre for?

I en sideartikkel henvises det riktignok til at de nordkoreanske lederne er de moralske og intellektuelle etterkommerne etter Stalin:

"Nordkoreanske fanger - til og med barn - blir gitt absurde og umulige arbeidskvoter de skal oppfylle, og blir utsatt for brutale og irrasjonelle avstraffelser. Og, som i Stalins tid, vil ikke Nord-Koreas ledere at noen skal vite om det, siden avsløringer av denne typen kan ødelegge deres internasjonale rykte og gjøre regimet sårbart."

Erm. Tror ordet her skulle være "bekrefte", ikke "ødelegge".

16 kommentarer:

Anonym sa...

Høres ut som standardprosedyre fra den kanten. Les gjerne "Mao: The Unknown Story". (Den har vel vært omtalt her tidligere?)

Øystein

Anonym sa...

innbyggerne i nord-korea ser ut til å trenge demokrati mer enn irak gjorde det.

eller HUR?

Anonym sa...

Synes det er på tide å bombe hele Atomprogrammet deres. Ingen invasjon- bare bombing av strategisk viktige instasllasjoner. Dessuten bør NATO si at hvis det eksploderer en atombombe noe sted i verden vil man anse det som et A-angrep på NATO og umiddelbart starte krig med Nord-Korea. Ditto bør man si at hvis man oppdager at NK selger eller forsøker å selge våpen eller teknologi som kan knyttes til A-våpen vil det bli betraktet som et tilsvarende angrep og utløse krig.

No more mister nice guy!

Anonym sa...

hvis man går til KRIG mot nord-korea, får innbyggerene det antageligvis verre.

hvordan løser man problemet da? hvis lederen sulter, sulter ihverfall folket...

Yosh sa...

nå synes jeg du er litt vel kritisk mot Nord-Korea. de har jo tross alt et dårlig rykte å ta vare på.

Anonym sa...

Tja, man kan jo diskutere om Juche-ideologien egentlig er så veldig kommunistisk. Marxister kan være rimelig skrudde i blant, men du skal lete en stund for å finne noen som er fullt så skrudde som Nord-Korea.

Anonym sa...

For de med for mye fritid er vel ellers denne ganske interessant:
http://www2.law.columbia.edu/course_00S_L9436_001/North%20Korea%20materials/240105-Cheong.pdf

Ellers lurer jeg på hvor SU gjorde av jernbanevognen med nordkoreansk propagandamateriale jeg har hørt rykter om ;).

VamPus sa...

Jernbanevogn med nordkoreansk propagandamateriale? I'm interested...

Anonym sa...

Vel, det er meget mulig at dette bare er en vandrehistorie, men den vandret også innad i SU, så jeg kan vel gjenta den. Det ryktes at SU en gang på åttitallet fikk en telefon fra den nordkoreanske ambassaden i Stockholm. Om de var interessert i å få tilsendt noen bøker?

Nja, njo... SU-eren som tok av røret var kanskje ikke så helt lysten på det, men man er jo høflig, så vedkommende takket til slutt ja.

Det gikk en tid og telefonen fra Stockholm var glemt, da telefonen ringte igjen. Denne gangen var det fra NSB.

- Det er fra NSB her.
- Eh ja?
- Ja, vi har en jernbanevogn med bøker til dere.

Om ikke annet er det en knakende god historie :)

Anonym sa...

På slutten av 70 tallet forhandlet ledelsen i Norsk Studentunion (sosialister) med Nord Koreas ambassade om hvordan de kunne bidra til mareringen av Kim Il Sungs fødselsdag.

Som Vampus skriver så er det vel bare i Dagbladet at dette er en avsløring, men der i gården er de alltid sene med å kritisere 'revolusjonære' regimer. Pol Pot ble forsvart omtrent like lenge der som i Klassekampen.

Anonym sa...

Hehe. Bøkene og effektene i jernbanevogna blei i all hovudsak kassert, men eit par effektar er jamvel tatt vare på. Kven skulle visst at SU sit på eit nord-koreansk lager, ikkje atomlager altså, men av flagg?

Watch up på Høgres hus. Snart kjem SU i taktmarsj med kortklipt hår dundrande inn i Høgres Hus med femti nord-koreanske flagg og påfører halve sekretariatet og leiinga hjarteattakk :)

Forøvrig må eg seie at stoda i Nord-Korea skremmer meg og at det er vanskeleg å førestille seg hypotetiske utfall anna enn at det ein gong kjem til å smelle og at det blir stygt. Anten gjennom interne opprør/ revolusjon mot diktaturet, ekstern intervensjon eller at Nord-Korea går amok mot andre.

Samstundes er det viktig å hugse på at det var like utenkeleg for folk på 70 og medio 80-talet at Sovjet og USA skulle tø opp og senke våpna. Dette skjedde fordi verda ropte stopp, don't "Push the button". Å hisse opp stemninga for krig er dårleg strategi. Men det er klart at her må diplomatiske sablar rasle.

Eg trur ikkje Nord-Korea kvittar seg med atomvåpen før USA lover å gjengjelde med å rette sine utskytningsramper bort frå Nord-Korea. Gærne diktatorar eller gærne supermakthaukar. Dei er like farlege med atomvåpen i hende.

Anonym sa...

Mitt forslag er at man sender inn en skokk med bombefly over Nord-Korea og bomber dem sønder og sammen. Med mat, that is.

Og med alskens ulovlig litteratur på koreansk.

Anonym sa...

Det er rart man aldri hører noe fra "høyresiden" om boykott av kommuniststaten Kina ... Eller er Kina nå en "vanlig" stat, bare styrt av noen som fortsatt kaller seg kommunistpartiet?

Milton Marx sa...

Vrangpus: Jeg tror du skal lete lenge etter kommunistideologi i dagens Kina.

Det er massevis man kan "ta" Kina for, men landets størrelse og myndighetenes fortsatte kontroll gjør at vi trolig ikke har annet å gjøre enn å støtte landets etablerte styre - mens vi håper at kineserne i prosessen vil få økt livskvalitet, materiell standard og frihet. Per i dag kan dette virke som et realistisk håp.

Nemo sa...

Et "lite" poeng i denne saken er jo også at uhjelp til Nord Korea faktisk gjør vondt verre. Det stabiliserer regimets makt.

Galskapen i det landet er fullt ut på høyde med Stalin og Mao, og hakket over Hitler. Saddam er jo for eksempel søndagskolelærer i forhold.

Synd ikke NK har olje.

Anonym sa...

Re bøker fra Nord Korea:

Jeg skulle selv få to bind av: "Om Juche i Vår Tid", men så skrudde var NK alt da at jeg fikk to eks av bind 2 !
Etter over 20 år venter jeg fortsatt på bind 1.
Sitter SU fortsatt på den, kan du jo dekke min Lange Marsj mot sannhet !