Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, oktober 25, 2006

Fjern religiøse høytider!

Kristenbloggerne har dessverre ikke mistet munn og mæle over at muslimer foreslår å innføre Id som offentlig fridag i Norge, men er dog i sjokk:

"(...) det finnes grenser for hva muslimene tror de kan tillate seg i et kristen-Norge som har en grunnlov tuftet på kristne verdier!"

Sånn rent bortsett fra dårlig norsk (finnes det ikke grenser..), så oppfatter VamPus dette som et hint om at det er på tide å endre grunnloven. Skill kirke og stat, fjern alle religiøse fridager, inkludert 1. mai, og innfør en ekstra friuke. De som ønsker å bruke fridagene sine på å gå i tog, gå rundt juletre eller feire Id må gjerne gjøre det. Dere finner meg i baren...

33 kommentarer:

Anonym sa...

En "grunnlov tuftet på kristne verdier!" er intet mindre enn pinlig og om man skal kunne ta grunnloven noenlunde seriøst er det er på tide å luke ut alle religiøse referanser.

§ 15. Kongen skal stedse have bekjendt og bekjende sig til den evangelisk-lutterske Religion, haandhæve og beskytte denne.

- har ikke kongen religionsfrihet?

Anonym sa...

Den viktigste friheten for Kongen, er friheten til å seile. Og den utnytter han!

Anonym sa...

Tilsluttast delvis. Litt interessant å vere meir konservativ enn deg her i arbeidslivsspørsmål :)

Meiner vi kan fjerne alle nasjonale heilagdagar. Men vi kan likevel bruke tradisjonelt kristne heilgadagsperiodar til nasjonale fridagar. Eg har vondt for å jobbe i jula og påska. Det erså praktisk og fint å ha fri då, i tillegg til at det er mange nasjonale tradisjonar som ikkje berre er religiøse knytt til periodane. Ribbe, ski, appelsin, kvikklunsj osv. Men pinsa, himmelspretten osv kan vi flytte til den ekstra friveka :)

Det viktigaste poenget er uansett å omgjere omgrepet nasjonal heilagdag til nasjonal fridag.

Anonym sa...

Jeg tror forøvrig at de fridagene vi har, er veldig godt ettablert som en del av den norske kulturen. Uten at det har noe med "kristendommens rettmessige plass som dominerende kulturbærer" å gjøre.

Tror ikke disse bør fjernes, men jeg tror samtidig at mange arbeidsgivere er smidige overfor muslimer, hinduer osv. De kan jo jobbe julaften og ta fri under ID.

Jeg klarer ikke å bli engasjert i disse spørsmålene, selv om jeg som KrF-er bør bli det.. Det er så totalt uinterisant. Religion er en privatsak, og staten burde være nøytral(er det mulig)

Anonym sa...

Nix, iflg § 4 har ikke kongen religionsfrihet (han har dog som sagt friheten til å seile og til å ikle seg særdeles stilige uniformer med masse medaljer på, skjønt dette er ikke nedfelt i grunnloven meg bekjent).

Ei heller har statsrådene friheten til selv å velge religion ettersom minst halvparten må være medlem av den norske kirke (den ekle lille § 12, andre ledd), og de som ikke er det får ikke lov til å (be)stemme i saker som angår statskirken (§ 27)..

Med andre ord, fjerning av statskirken høres ut som en utmerket ide spør du meg..

..så slipper jeg å bruke enda et halvt år på å krangle meg til en utmelding neste gang de bestemmer seg for å oppdatere sine medlemslister.. Hvorfor de var så ivrige etter å ha udøpte, ateistiske meg som medlem forblir uvisst...

En liten blå høne sa...

Mari: Ateist eller agnostiker?

Er ikke å være ateist litt for skråsikkert?

elisabeth sa...

Jeg er enig i at statskirka må avskaffes snarest. Det gjør rett og slett alt så mye enklere i et multireligiøst samfunn. God idé med å bare innføre en masse ekstra fridager som folk kan ta når de vil!
Med fare for å gå Siv Jensen i næringa (noe jeg for øvrig har NULL ambisjoner om, dvs - hadde det avskaffet henne, hadde jeg kunnet tenke meg å gjøre det): Slik saken er i dag, har vi nå en gang etablert jul og påske osv som faste fridager, enten vi er troende eller ei. Jeg lurer bare litt på hvor mange religioner som kan "kreve" nye fridager. I bygget hvor jeg jobber, er fylkeskontoret (?) til BAHAII-religionen. De er riktignok få, men hva hvis de vil ha fridag? Buddhistene? Hinduer? Det finnes sikkert en milliard andre religioner som kommer til å bli stadig større og etterhvert kreve likebehandling. Så jepp, vekk med statskirka.

Anonym sa...

Bah, fjern all religion, punktum.

Anonym sa...

Staten er landets største religion og den mest avskyelige av dem alle. Ingen burde tvinges til å ta fri fra jobb.

Anonym sa...

Det er merkelig at du referer til "kristenbloggerne." Vi er over 60 skribenter på den siden, og vi har høyst forskjellige meninger, så jeg hadde satt pris på at du ikke satt oss alle i bås.

Martin
Kristenblogg.no

Anonym sa...

"En liten blå høne"

Er ikke det å være agnostiker litt half-assed?

http://en.wikipedia.org/wiki/Agnostic_theism#George_H._Smith.27s_rebuttal

Anonym sa...

Så dette i en artikkel i Bergens Tidene

Unge Venstre ønsker å erstatte dagens faste religiøse helligdager med en røddagskonto, slik at muslimer, jøder, kristne og alle andre har like muligheter til å ta fri på høytidsdager innenfor sin religion.

- I et flerreligiøst samfunn vil ulike mennesker ha ulike oppfatninger om hvilke dager som er hellige. Gårsdagen var for meg en helt vanlig mandag, men for min muslimske nabo var gårsdagen en av årets største høytidsdager. Det er gammeldags at offentlige fridager skal følge en bestemt religion. Derfor bør man innføre en røddagskonto som hver enkelt disponerer selv, sier leder i Unge Venstre Lars-Henrik Michelsen.

Er ikke Unge Venstre kanskje det mest gjennomførte liberale partiet i Norge?

Anonym sa...

Jeg likte best denne:

"Verken kommunisme eller islam har røtter i Norge. Det har Kristus."

Hvordan tror de Kristus fikk røtter her da? Skal vi være fjåsete og flisespikke så syns jeg islams inntog, gjennom å be om fri til Eid er å foretrekke framfor måten Jesus slo seg ned på.

Salt sa...

Glimrende innlegg Vampus, her er vi på linje. Kan jeg ellers invitere deg til å sjekke ut bloggen min. Jeg har nå fått til det med linking og har en link til en bra SKO-forhandler i London.
Vet ikke om det er din stil, litt for smakfull kanskje... ;)

Bønna sa...

Vanpen, du er alkoholisert.Drikke i jula. Ille! :)

Anonym sa...

Til Martin: Jeg forstår ikke poenget ditt. Hvis jeg blogget på "seilblogg", ville jeg synesdet var normalt å bli klassifisert som en seilblogger; blogger du på "kristenblogg" bør du akseptere å bli klassifisert som "kristenblogger". Alternativet er jo veldig enkelt: Opprett din egen blogg!

Virrum sa...

Tidligere var jeg for å skille kirke og stat. Etter de senere års hendelser, innføring av livssynsfag (eller hva det nå heter) i skolen og krav fra muslimer om ditt og datt så mener jeg at vi bør beholde de bindingene vi har.

Anonym sa...

Støtter muslimenes krav jeg. De har jo til tross vært med å bygget Norge. Ta for eksempel drosjesjåførerne og trikkekonkuktørene, for å ikke glemme alle dem som vasker i bygninger og toaletter. Vis at man setter pris på dem ved å gi dem fridager.

Mvh tse tse fluen som er på vei til Norge i danskebåten fra København. VamPus har vært hos Søta bror og jeg hos danskerne, hehe. Skål!!! P.S Hvordan går jakta på macken din da?

Anonym sa...

Vampus, vi puler idet minste i Jula, det gjør ikke muslimene i Eid - og det er eid det skrives, ikke ID - evneveike tullinger.

Nemo sa...

Jul og andre "kristne" helligdager er (stort sett) fra førkristen tid, og bare "kapret" av kristendommen.

Således bør kristendommen og alle andre religioner skilles, ikke bare fra stat, men også fra disse tradisjonene. Den som vil, kan fremdeles gå i kirken, rusle omkring julebordet, gå i baren, eller nikke mot mekka når de vil for meg...

Skal vi innføre alle verdens helligdager kan vi like godt innføre frivillige arbeidsdager istedet!

Skal Muslimer få innføre sine helligdager, må for eksempel også Jødenes helligdager innføres. Og Hinduenes. Og Bahaistenes, Jainistene, Mormonernes, Rastafarienes, Taoistenes, Sikhistenes, Zoroanistrenes, etc, etc...

Og så må vi ha mannedager, kvinnedager, barnedager, navnedager, sosialistiske dager, konservatistiske dager, tivolidager, circusdager...

Og snart er det helg...

Anonym sa...

Til Seilern: Jeg har ingenting imot i å bli kalt kristenblogger..poenget mitt var at Vampus sier at "kristenbloggerne mener at..." men det kan godt hende at mange av skribentene på den siden er uenige med en som skrev den artikkelen. Da kunne man jo likegodt sagt at alle muslimer støtter drap for islam...eller at alle jøder støtter Israel.

Anonym sa...

Vel, hadde ikke Id vaert fridag i Kosovo, saa hadde jeg heller ikek blitt matforgiftet den dagen. kanksje dette er en god ide :-)

fra spoek til alvor, de fleste land i vesten har noen "kristne' datoer som helligdager uten at de har statskirke, og uten at folk noedvendigvis gjoer saa mye religioest. Dette har blitt annarbeidede fridager. Paa samme maate har muslimske land sine helligdager tilknyttet religionen, uten at f.eks. kristne kan kreve at 1. juledag skal vaere en helligdag i disse landene.

Hadde aldri trodd det, men kanskje har Unge venstre et poeng i denne saken, la folk faas fordele fridagene selv

Anonym sa...

Gjør som i Storbritannina: ta bort pinse, kr.himmelfart, whatever. Sett av en håndfull fridager i året som ikke har noen religiøse "connection". Der har de satt av siste mandag i mai, første og siste mandag i august. De har riktignok jule- og påsehøytider også, men disse er på langt nær så lange som i ferie-elskende Norge.

HaakonR sa...

Spennende med de som ønsker å fjerne all religion. Viser at en har tatt seg tid til ettertanke. Sterkt.

Og VamPus, gjerne fjern de fleste høytider, men, men men men, julen. Hell no! Vi kan ikke bli så redde som USA der det ikke lenger er lov å si "Happy Christmas".

Anonym sa...

Dette er et utfordrende tankeeksperiment. Det er ikke vanskelig å se det rasjonelle i en røddagskonto. Gevinsten vil være et gjennomført pluralistisk samfunn. For ikke å snakke om de samfunnsøkonomiske/logistiske fordelene. Altså prinsipielt enig. Men hva vil skje med de store, samlende tradisjonene? Vil de forsvinne til fordel for en evigvarende hverdag? Og i så fall, ville det gjort noe?

Anonym sa...

Jeg er villig til å ta betalte fridager på helligdagene for alle kjente religioner.

Anonym sa...

En liten blå høne: ateisme for skråsikkert? Tja, mulig det, man kan jo som sagt aldri bevise at noe ikke eksisterer. Så det er godt mulig jeg er for skråsikker når jeg sier at det eksisterer ingen gud, ingen julenisse, ingen påskehare og ingen Odin, Zevs eller Flygende Spaghettimonstre. Alle de overnevnte faller i samme kategori for meg -påstander uten noen som helst form for bevis som underbygger dem.

Du får selv bestemme om du synes jeg er for skråsikker, og i så fall hvorfor det er for skråsikkert å avvise at gud eksisterer mens det å ikke tro på julenissen er akseptabelt..

Agnostiker er man iallefall ikke. Da heller ignostiker.

Anonym sa...

jøss mari, du skrev mer eller mindre ordrett det jeg hadde tenkt å skrive til den lille blå! pent!

Anonym sa...

For mange år siden lærte jeg i skolen at søndag er en kristen helligdag. Skal vi helligholde fredager nå?

Anonym sa...

Piismen burde i hvert fall få innført 14. mars som fridag. (Eller 3/14, som amerikanerne skriver.)

Anonym sa...

hvor kan jeg legge igjen en bekymringsmelding om vamåus' x antall barbesøk til alle døgnets tider?? ;)

VamPus sa...

Rambukk: de samlende tradisjonene er et godt poeng. Men hvor samlende er de dersom de ekskluderer alle med et annet livsyn?
Mari: Det hadde jo vært langt morsommere med Flygende Spaghettimonsterdagen. Den er jeg for!

Anonym sa...

Bjørne: "For mange år siden lærte jeg i skolen at søndag er en kristen helligdag. Skal vi helligholde fredager nå?"

Jeg: I den opprinnelige kristendommen var sabbaten (lørdag) helligdagen. Jesus holdt sabbaten hellig, ikke søndagen. Dette med å "flytte" helligdagen til søndag var noe katolikkene fant på etterpå. Det har ikke røtter i Bibelen.