Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, oktober 04, 2006

Mimirs Mao

Lederen av Rød Ungdom har lest Jung Changs biografi om Mao og er sjokkert over hvor lite reflektert det går an å skrive om Kinas store leder:

Jeg trodde ikke det var mulig å skrive så lite reflektert og så hatsk om historiske personer av så stor betydning uten å bli arrestert grundig for det. Det er greit at det skjedde kjipe ting i Maos Kina og Lenins Sovjet, men forfatterne konkurrerer regelrett i å skrive den beste historiske horrorromanen.
Tenk det gitt. Så lite reflektert kan man bli. Hitler bygde autobahn og Mussolini sørget for at togene gikk på tid. Men Mao viste jo en gang for alle at kinesere kunne svømme og bygde jo tross alt ut den berømte velferdsstaten Kina. Et godt grunnlag for dette.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Pøh.. Det går ikke ann å skrive en god bok om Mao uten å ha med hans utrolige evner til å lage tøffe formasjoner i folkemengden.

Knut Albert sa...

Det er lenge siden jeg har lest noe så ille.
Dersom AKP(ml) hadde nedlatt seg til å utgi noe så hyllende som dette er fordømmende på 70-tallet, ville det ha blitt slaktet hardt og brutalt i offentligheten.

Heldigvis ble AKP slaktet hardt og brutalt i offentligheten. Heldigvis har de ikke et fnugg av innflytelse tibake på skoler og universiteter.
De har imidlertid en egen evne til å få godt betalte jobber der de skal kjempe for ytringsfriheten i Norge. Det er kanskje derfor er så som så med denne friheten her til lands?

Nemo sa...

Vi må jo være enig i at Mao og Lenin historisk sett var viktige og betydningsfulle personer.

Viktige og betydningsfulle i den grad at de viste verden hvilken galskap deres samfunnsprosjekter medførte!

Jeg tror vi skal være glad for at Rød Ungdom ennå glorifiserer dem. Det begrenser på en ypperlig måte deres vekstpotensiale.

RevolusjoNilsen sa...

Nå må du sitere hele posten til Mimir.

Du klipper og limer som det passer deg selv, men du er vel bare ute etter å skåre kjipe retoriske poeng uansett.

Yosh sa...

er det bare jeg som ser ironien i at partilederen i ungdomsbevegelsen til AKP kaller andre folks meninger for ureflekterte?

Anonym sa...

Professor Yehuda Bauer har i flere analyser vist att de radikale islamistenes mål er erobring og utslettelse av deres fiender. Liksom nasjonalsosialismen og kommunismen har de sine hellige tekster som skal tolkes bokstavlig. De tre ideologiene har alle sine utopier, krever alle å få styre verden og er innstilt på folkemord. De forakter frihet, avviser demokrati og hater jødene (men på delvis ulikt sett).Islamistenes metoder er altså uhemmet vold. Det tvinger den frie verden å bland annet møte dem med lovstyrt vold. Ibland krig, men langt oftere utvidet politimakt og naturligvis millionvis av obligatoriske kontroller for att hindre terrorhandlinger . Det gjør ikke idékampen mindre viktig, tvert om.

Om demokratiene skal forsvare seg effektivt mot den totalitære islamismen må deres verdisystem motarbeides overalt. Det blir en verdensomfattende debatt, som kommer til å bli ført både i ”vest” og i de stater der agitasjon, religiøse autoriteter og titusentals skoler preker hatet mot vest.

Bauer har også advart for att medløperiet med islamsk fundamentalisme kan komme til å spille en minst like destruktiv roll som medløperne gjorde i kampen mot nazisme og kommunisme.

For unngå å undervurdere de farene bør vi lære oss noe om vår historie . Norge og Norsk debatt har en tvilsom historie med hensyn til holdningen till Lenins, Stalins, Hitlers og Maos riker. Det er interessant å registrere debattører som faller for fristelsen og lovpriser antidemokratiske ideer og partier, hvor groteske disse ellers kan virke.

Lær av historien
http://www.nrk.no/nyheter/utenriks/1.1073484

Knut Johannessen sa...

revolusjonilsen: Jeg tror Mimir skal være glad for at ikke Vampus siterer mer enn hun gjør.

Det er vanskelig å unngå å score poeng på et innlegg som til de grader bærer preg av at Mimir ikke har brukt særlig tid på biografene, men funnet ut at han ikke liker det som blir skrevet.

Har han lest disse biografiene like dårlig som han tydeligvis har lest Hitlers biografier, så skjønner jeg hans ergrelse over at noen har vært slemme med hans "Guder".

Anonym sa...

Nå har jeg også kritisert Mimir etter den posten. Det hjelper å følge med på hva blåbloggerne skriver om i blant.

Men godeste Vox: å kalle Mao og Lenin fyrens guder er blodig urettferdig. Og Helge Samuelsen er også på blåbærtur. Nesten bokstavelig.

Kritiser RU-erne for ting de mener, ikke for ting de ikke mener eller ting onkelen deres mente på syttitallet.

Vær-så-snill.

Anonym sa...

Hm, det ligger nå en ufarliggjøring i det da - eller et forsøk på å rettferdiggjøre egne meninger - når man er mer opptatt av å kritisere andre for å gå for langt i sin kritikk av Lenin og Mao enn man er av å ta dette berømte "oppgjøret"...

Han (Mimir) synes nok Lenin og Mao gikk for langt, men de er litt "hans" ideologer allikevel, derfor ser det ut til at han tar det personlig når de blir kritisert, og kommer i forsvarsposisjon.

Det er godt mulig jeg tar feil, men det er ihvertfall slik det ser ut fra mitt ståsted.

Litt som en engelskmann jeg traff for en del år siden, som sa følgende om Hitler: "Mad man - but marvelous plans!" Litt den samme holdningen føler jeg den ekstreme venstresiden har til Lenin og Mao. *Forsettene* var jo gode - derfor må de tilgis, eller ihvertfall til en viss grad unnskyldes, for at det gikk slik det gjorde, i følge den ekstreme venstresiden.

Og med en slik holdning til fortiden er man dømt til å gjenta den hvis et slikt parti noen gang skulle komme til makten i Norge...

geirronimo sa...

Er noen av dere raddiser imot dødsstraff? Hvilken holdninger har venstresiden i Norge til USA og dødsstraff..Vi hører jo ikke annet enn at "USA har dødsstraff", USA ditt og USA datt. Men dere "døyver" inntrykkene fra China..

Mange land har dødsstraff, og selvsagt China. De dreper over 3000 hvert år, med BUSSER.
Det rare er at venstresiden kaller det "MAOISME",og "STALINISME", når det vitterlig er sosialisme...

Når skal det komme en generasjon med "vettuge" unger fra raddis-foreldre, som sier til sine foreldre: "hør her, dere tar besviselig feil. Deres system har drept millionvis av mennesker, og det hindrer meg i å utvikle meg som menneske"!

Elvis Bling Laden sa...

Jeg vil gjerne få lov til å minne om Godwins lov. SÅ vidt jeg kan se, så har Vampus brukt en ulovlig argumentasjon, og diskusjonen bør ansees som avslutta.

Anonym sa...

geirronimo:
Det er nok verre enn som så. Kina har ingen offisielle tall på hvor mange de henretter hvert år, uten noen form for rettferdig rettsak selvfølgelig.
Byråkrater der har derimot estimert det til å være i overkant av 8000.
Dette kommer selvfølgelig på toppen av alle de som dør i arbeidsleire (konsentrasjonsleire) og blir drept i demonstrasjoner o.l.

Anonym sa...

Elvis Bling Laden.
Nei nå begyner det å bli så utrivlig her.Nå snakker vi om noe hyggeligere og ufarligere.Bush-banden og Israelske overgrep.
Ingen hjernevasket konvertert gjengkriminell vil drepe deg da.

http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/09/25/477814.html

Kina verner regimet i Sudan
Blokkerer fredsstyrke for å beskytte oljeinteresser. Verden frykter nytt folkemord.

Nomen Nescio sa...

Elvis Bling Laden:
Goodwins lov gjelder vel kun når Hitler og Nazisme trekkes fram når man ikke har flere argumenter i en diskusjon som ikke har noe med dette å gjøre.

Det må da sies å være legitimt å benytte Hitler som sammenlikning når man snakker om Lenin, Stalin og Mao sine grusomheter. Dersom man heller ikke her skal kunne nevne Hitler, så er det vel ingen steder man kan nevne ham!

Anonym sa...

Hva pokker skal nå det bety, geirronimo?

For det første: Jeg tror du skal lete en stund før du finner støttespillere til Kinas styresmakter i dagens politiske Norge. Forhold deg til nåtidens realiteter, ikke syittallets.

For det andre: Jeg tror de fleste i Norge, med unntak av noen konservative kristne, en del muslimer og en del FrP-velgere, er motstandere av dødsstraff. Kina er et møkkaland på dette og Gud vet hvor mange andre områder. Men, til opplysning, det er ikke sosialister som investerer i Kina til det renner dollar ut av rumpehullet i våre dager.

For øvrig ser jeg liten forskjell på dødsstraff utført med og uten buss. Moralsk forkastelig er det i alle tilfeller.

Milton Marx sa...

Hva om jeg sa ....

... at det er høl i hue å bare trekke frem de negative tingene ved Hitler og nazismen - og at verden ikke er tjent med denslags historieskrivning?
... at man ikke kan forstå historien dersom man driver med en stupid demonisering av Hitler?
... at man ikke kan klandre nazismen i seg selv for at det tredje riket gikk i dass?
... at man ikke kan klandre Hitler for jødeutryddelsen, som han uansett ikke gjennomførte med egne hender?
... at det blir for enkelt å klandre Hitler uten å se på andre lands aggresjon?
... at det nå handler om å se på hva som gikk galt, og forsøke å lære av feilgrepene, slik at vi kan få en bedre nazisme i fremtiden?

Hva om jeg sa alt dette?

Da ville jeg være på linje med Mimir og de andre på ytterste venstre fløy.

Shame on them!

Anders H sa...

*sigh* Er det mulig å feiltolke en person så blodig med vilje? Mimir skriver helt klart og tydelig:

-Lenin og Mao`s etikk: Jævlig dårlig

-Lenin og Maos realpolitiske prosjekt: Historisk og epokegjørende.

Mimir hyller ikke disse personene.

Even sa...

Hehe... Godt poeng. Tror det er noe med røde politiske briller som gjør at man ikke ser alle blodflekkene på hendene til de store kommunist-heltene...

Og takk for sist (utenfor under Minerva-lanseringen...)

Hilsen Even

Milton Marx sa...

Anders H: Man må jo ta det man får hvis man trekker frem Titanic som et eksempel på godt isbryterdesign.

Anonym sa...

det er jo jævlig store forskjeller på den nazistiske grunnleggende ideologien og den kommunistiske. den nazistiske bygger jo på at den germanske rase er "overmennesket" og at for å skape et godt og trygt samfunn må man utrydde alle andre folkeslag. kommunismens grunnlegende ideologi er derimot at alle mennesker er likeverdige og derfor setter kommunismen spørsmål ved at noen få skal være styrtrike og eie arbeids plassene og arbeidsmarkedet mens det store flertallet jobber ræva av seg for småpenger... basert på det er mao, lenin, stalin og hele gjengen like ille som hitler i mine øyne nettop fordi de styrte som diktatorer(ikke kommunisme)