Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, oktober 17, 2006

Hysteri og politikk

Det er ikke noe nytt at krigstyper brukes når det rulles opp personskandaler i politikken. Sexskandaler, korrupsjon, misbruk av stilling, regelrett overgrep, skattesnusk, svindel og ubetalt tv-lisens. Ærlig talt, vi bør kunne forv... vent litt. Ubetalt TV-lisens?

Unnskyld meg, men hva er dette her? Regjeringsmassakeren fortsetter i Sverige? Om Sveriges nye statsminister skal klandres for noe, så bør det være elendig mediehåndtering og backing av egne kollegaer. I 1996 måtte daværende planleggingsminister Terje Rød Larsen gå av etter at det ble kjent at han hadde glemt at det rullet 600.000 kroner på en aksjegevinst + litt annet snusk. Den gang skrev Bente Engesland i Aftenposten at avgangen ikke var et folkekrav. Jeg mener avgangen var berettiget, men ulovlige opsjoner og mistet selvangivelse er tross alt noe annet enn at man ikke har betalt TV-lisens. Engesland trekker frem da Jan P. Syse måtte gå som statsminister på grunn av regnskapsrot som det senere viste seg at han ikke kunne lastes for:

"Senere har flere pressefolk og politikere tatt selvkritikk for til dels "hysteriske reaksjoner" og overdimensjonering i Syse-saken. Mediene kritiseres også nå for å drive hets, skandalisering og personforfølgelse av Terje Rød-Larsen. Svarene i den ferske Opinion-målingen kan reflektere folks syn på medienes dekning - berettiget eller ikke."

Det er for all del bra at det kommer frem i dagen, at politikerne blir tatt for det og må betale tilbake. Det virker forhåpentligvis både avskrekkende på andre og viser at politikere nesten blir behandlet som vanlige folk. Nesten - fordi om det hadde vært naboen din som hadde betalt 3000 kroner over skattegrensen til en tenåring som satt barnevakt, så hadde han neppe fått forsiden i VG.

Og hvis noen lurer, VamPus har sittet barnevakt som tenåring og aner virkelig ikke om hun klarte å dra inn over skattegrensen på det (men det føltes i hvertfall ikke slik), har aldri betalt TV-lisens (har ikke TV, men hadde en reise-tv i ca. 6 måneder for noen år siden hun sikkert burde betalt for), har røyket hasj OG inhalert, gått på rødt over gaten, bannet i kirken og sikkert en god del annet.

Herved diskvalifisert fra post i den nye Høyre-regjeringen som overtar i 2009. Gud bedre om vi skulle få politikere som var litt menneskelige...

36 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har aldri banna i kjerka. :( Men TV-lisens, den betaler jeg (mest fordi jeg var litt teit da jeg kjøpte ny).

Machiavelli (No) sa...

Jeg syntes Holst-saken var aller verst, og mest smålig.

At mediene smører utover forsidene sine i dagesvis at en urenriksminister(!) i et av verdens rikeste land, anvendte SAS sin Euroclass, i stedet for økonomiklasse, på utenriksflyvninger.

En mann med stor arbeidsmengde, stort samfunnsansvar, tidspress og lange lemmer.

Mannen døde av hjerneslag kort tid etter mediestormen.

Et ordentlig stolt øyeblikk i norsk mediehistorie. (Dagbladet var verst, om jeg ikke husker mye feil).


M,
som har prøvd både økonomiklasse og Euroclass over dammen, og kan konstatere at sistnevnte var vesentlig mer standsmessig for statsråder på viktige tjenestereiser.

Machiavelli (No) sa...

Ps. Og så var det jo han statsråden som døde ved egen hånd også da, for ikke så mange årene tilbake..

Anonym sa...

Nå har han vel ikke gått av enda? Og ja, barnevakter tar jeg det ikke så tungt med, det er annerledes enn dagmammaer.

Men i en slik artikkel om udugelighet, som en finansminister som stryker i matte, så er det jo også litt morsomt med en avis som ikke holder orden på munnhellene sine. Det heter da vitterlig skjellett i skapet? Lik de ligger vel helst i lasten.

Og om Sverige har en finansminister som har 1 i matte, så hadde jo vi en leder av finanskomiteen som la sammen 44 og 66 og fikk 100. Det gikk jo greit det og. ( http://beatesrasteplass.wordpress.com/2006/06/28/44-66-100/ )

Anonym sa...

M,

personlig synes jeg det er bra "waste of money" å betale så mange ganger prisen for ca. den samme plassen. Det er muligens det nærmeste du kommer å kaste pengene ut av vinduet.

Men nå har jo jeg aldri prøvd gresset på den andre siden, men slår meg til ro med at det vokser sånn helt greit på min side.

Men appropo disse "skandalene" så er det klart det blir blåst litt ut av proporsjoner, men det er likevel problematisk når statsråder bevisst ikke bryr seg om å betale skatter og avgifter.

Men det er vel det man får når man inviterer næringslivet inn i politikken.... ;)

Nemo sa...

Nåja, hemmeligheten er jo å omvende seg i god tid FØR man havner i posisjon.

Den pleier å virke. Så Vampus er nok alikevel ikke diskvalifisert...

Ihvertfall hvis hun gir inntrykk av anger ;O)

Mr. C sa...

Man kan lure på hvor representativ en "plettfri" politikerstand er i forhold til diverse statistikk.
Men politikere er også viktige for at folk skal ha noen å skylde på når ting går galt. Det funker best når de "plikter" å være perfekte.

Anonym sa...

Jeg vil gjerne minne alle om Stoltenbergs lille "hit'n run" i 2001.

http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/12/08/299904.html

Det er greit med menneskelige politikere, men ærlig talt, et sted må grensen gå. Folk tålerer ikke at man sluntrer unna TV-lisens, men å gjøre skade på en annen persons eiendom for og så prøve å stikke av er greit??

Anonym sa...

*GISP*

Vampus, da...

Nei dette var skuffende. Og jeg som hadde deg som en real shoe-in som Forsvarsminister fra 2009. Jaja. Kjipern.

Anonym sa...

Heldigvis finnes det yrkesgrupper med høyere etisk og moralsk standard enn politikere, en yrkesgruppe som aldri kunne tenke seg å banke kjerringa, ansette noen svart, kjøre i fylla eller snyte på skatten.Yrkesgrupper som aldri er i medias søkelys, takket være sitt innebygde kompass for riktig og galt.
Nei, det er ikke prester. Det er ihvertfall ikke dommere eller politifolk, tvert om, de gjør da mye galt.
Nei, den eneste yrkesgruppe som aldri, aldri gjør noe galt er journalister.
Det står ikke noe om det i avisa.

HPL sa...

Godt å vite at det er noen som har funnet ut hvem som har den egentlige skylda i alt dette, og bestemt seg for å gjøre noe med det.

HPL sa...

Det som er morsomt med den avgåtte kulturministeren er jo evnen hun har til å skylde på alle andre for hvordan hun har taklet dette.

At hun ikke fikk fortelle sin side av saken (for hun var jo prinsipielt imot en tv-lisens. Eller nei, det var bare en forglemmelse fra hennes side, og nå skulle hun gjøre opp for seg. Eller jo, hun er prinsipielt imot en tv-lisens):
Det var det partistaben til Reinfeldt som hadde skyld i.
At hun i det hele tatt måtte avgå: Transportarbetareförbundet og Radiotjänst, som anmeldte henne.

Nå venter jeg bare på at noen snart skal påpeke at Sverige har en sterkt venstrevridd presse.
Jeg mener, noen må jo ha skylda i disse ministrenes dumhet, og det er tydeligvis ikke dem selv.

Synes det er rart at noen ennå ikke har nevnt Mona Sahlin.

Anonym sa...

Bra at du ikke har TV, Vampus. For det første får du tid til å blogge og dessuten forskånes du for store mengder sprøyt. Stå på.

Anonym sa...

Jeg betaler TV-lisens, og føler meg dermed kvalifisert til statsrådspost.

Konstanterer forøvrig at Moderatane er for lavere skatt og mer induvidualisme, og at det derfor er helt logisk at hver enkelt finner på induviduelle måter å senke egen skatt.

Anders H sa...

Slik jeg skjønte det gikk ikke saken kunn på at de sparkede regjeringskandidatene hadde vært gniene på lisenspengene. Poenget var mer det at de hadde hatt god råd, men ikke betalte lisensen som en slags liberalerprotest mot "den håreisende statskanalens snikskatting". Det var jo også ganske kvalmt at de prøvde å spille på "jeg-var-fattig"-kortet, selv om dette var løgn.

Anonym sa...

VamPus relanserer nå seg selv som sci-fi forfatter; Høyre-regjering i 2009, av alle ting!

Det er vel opp til Siv, det.

Pleym sa...

Liberaleren har lansert alternative forklaringer på hvorfor man ikke betaler TV-lisens, og hyrer folk til å jobbe svart.

http://www.liberaleren.no/arkiv/003117.php

Det gjenstår naturligvis å se om statsrådene hadde beholdt jobben om de hadde brukt vår forklaring.

Anonym sa...

Poenget er følgende: Hvordan kan politikerne forvente at folk skal følge reglene de forvalter, hvis de ikke gjør det selv?
Det er et grunnleggende poeng at den som forvalter et regelverk er fratatt all troverdighet hvis vedkommende ikke er i stand til å respektere det selv.

Det kan da umulig være vanskelig selv for korttenkte neoliberalere å begripe det der? Skal vi følge deres logikk undergraves finansieringen av allmenkringkasterne (det vil si at vi sitter igjen med 100% idiot-TV) Legalisering av svart arbeid er neste trinn. Skatten går dermed opp for å finansiere tapte skatteinntekter.

Eirik Løkke sa...

Det grunnleggende poeget ditt kjære Writer er selvfølgelig helt riktig. MEN det går jo en grense. Eller?

Vil du si at det å gå på rød mann fordi en har dårlig tid, diskvalifiserer en for å være f.eks justisminister? Eller å kjøre i 70 i 60 sonen? Eller hva med å bli tatt for å ikke bruke beltet? Det er vel slik at en justisminister som ikke følger regler hun har satt til å forvalte mister ALL troverdighet.

Mitt poeng er at en eller annen plass går denne grensen mellom liv og lære, mellom forvalter og synder.

Kjører du i 250 i 30 sonen så har du definitivt brutt grensen, men hva med 70 i 60 sonen?

Mr. C sa...

"Skal vi følge deres logikk undergraves finansieringen av allmenkringkasterne (det vil si at vi sitter igjen med 100% idiot-TV)
Writern, 2006

Dette er vakkert.

Kjære Writern,
jeg betaler ikke TV-lisens, som min far og bestefar før meg. For meg er det en borgerplikt å motsette seg finansiering av NRK. Som du kanskje gjetter, er avgjørelsen prinsipielt motivert. For meg er det utenkelig å skulle betale for insinuerende makkverk som "URIX", eller lønningen til gråtkvalte nyhetsoppfølere.
Ingen av oss har noensinne vært fagorganisert heller. Det er jeg personlig veldig glad for etter sist valgkamp, da LO brukte sine medlemmers midler til å få valgt en regjering en betydelig andel av LOs medlemmer ikke støtter.
Jeg regner med at du ser hvor jeg vil hen.

p.s.:jeg har ikke tv... ;)

Mr. C sa...

Ad "Legalisering av svart arbeid er neste trinn. Skatten går dermed opp for å finansiere tapte skatteinntekter."

Når svart arbeid blir et stort nok problem, er det etter min mening på tide å se på årsaken til svart arbeid:

FOR HØYE SKATTER og FOR MYE BYRÅKRATI.

Anonym sa...

Den svenske kulturministerns manglende tv-lisens er og blir en bagatell sammenlignet med Mona Sahlin og enkelte andres lugubre disposisjoner. Les mer om det i mediekritikk-spalten i Minerva.

VamPus sa...

Selvsagt skal politikere oppføre seg, men det er jo åpenbart at de ikke skal oppføre seg som folk flest. Kulturministeren som måtte gå blir neppe noe savn, og når det gjelder finansministeren så tror jeg vi trygt kan si han er mer kvalifisert enn våre egen selv om han fikk dårlig karakter i matte for 20 år sida..

VamPus sa...

Viking3-3: he he he, ja kvinner fra høyre har jo vært en slik suksess som forsvarsminister tidligere...

Even sa...

Denne debatten burde versere i flære sfærer enn bloggernes, ettersom det jo er mediene selv som bør foreta en gedigen selvransakelse. Bra du peker på dette! Skrev noe om dette selv også her forleden: http://evenwesterveld.blogspot.com/2006/10/noen-som-vil-bli-minister.html

Stå på!

Anonym sa...

Regner med du blir innkalt til streng samtale hos din arbeidsgiver i Høyres Hus med påfølgende historieundervisning: Syse gikk nemlig ikke av pga. de uriktige påstandene om økonomisk snusk.

Hans regjering inkluderte Senterpartiet og det var EU-saken, nærmere bestemt EØS-forhandlingene, som gjorde at regjeringen gikk.

Machiavelli (No) sa...

Hun blir nok ikke utsatt for noen streng innkalling. Det er ikke nazipartiet hun er medlem av. Dessuten er det jo nettopp i Oslo så mange tidligere Høyre-ordførere og andre partitopper som har vært tatt eller mistenkt for inhabilitet, kameraderi og annen korrupsjonsvirksomhet, at antagelsen om at noe i denne sfæren var årsaken til Syses avgang neppe blir noe stort stridstema....


M

Machiavelli (No) sa...

"M,

personlig synes jeg det er bra "waste of money" å betale så mange ganger prisen for ca. den samme plassen. Det er muligens det nærmeste du kommer å kaste pengene ut av vinduet."


Pondern: Som privatperson er jeg selvsagt enig. Som anonym, ikke-offentlig person, skal man være mer enn bare litt komfortfanatiker for å ville punge ut med mellomlegget.

Imidlertid gjør jeg en vurdering av en utenriksministers behov og forutsetninger, i forhold til min egen erfaring med begge klassene. Jeg er ikke i tvil et sekund om at en utenriksminister i embets ærend MÅ reise med Euroclass. Noe annet ville være ikke bare selvplaging, men også svært ineffektivt.

I et land hvor alle statsråder, uansett bakgrunn og utdannelse før sin utnevnelse, hentes av privatsjåfør i svart limousin hver morgen når de skal på jobb, er det latterlig smålig å henge seg opp i at en langlemmet utenriksminister velger å fly Euroclass over dammen, slik at han kan få arbeidet litt underveis - og ikke minst, få arbeidet i fred. (Økonomiklasse var en veritabel huskestue, og i tillegg er servicen der markant dårligere).

For min egen del betalte jeg intet mellomlegg: Jeg fikk en upgrade.


M

Anonym sa...

Det verste med hele den greia der er hvor tydelig det blir at arbeid ikke lønner seg: Her har Reinfeldt virkelig lagt seg i selene for å vise folk at han tror på fellesskapet og at alle skal få plass ved bordet. Og så viser det seg at denne diamantklirrende Borelius i alle år har driti tynt og gult i spleiselaget, sånn som Djursholmsadelen alltid har gjort. Stakkars Reinfeldt. Utakk er verdens lønn.

Anonym sa...

Men når vi er inne på "gamle synder" registeret: I 1997 ble Frps Per Sandberg dømt for vold mot en asylsøker.

Retten gjengir at fornærmede ønsket å avslutte en diskusjon om innvandringspolitikk med Sandberg, men at Sandberg tok tak i jakkeslaget hans og holdt ham tilbake. Retten anfører at Sandberg etter et kort munnhuggeri skallet vedkommende i ansiktet og deretter slo ham tre ganger i ansiktet med knyttet neve, uten at fornærmede på noe tidspunkt slo tilbake.

Kilde: Stjør- og Verdal herredsretts dom av 23. januar 1997.

Machiavelli (No) sa...

Og nå ansees det internt i FrP som anstendig å slippe Søviknes inn i rikspolitikkmanesjen også. Han får stille på stortingslisten til 2009-valget..

FrP-politikere er ikke som andre politikere; de er enda mer folkelige og menneskelige!

Bare de ikke motsier Carl eller Siv, så går det meste greit, faktisk.

(Noe tilsvarende skjer i Dansk Folkeparti for tiden, btw.).


M

Anonym sa...

Hehe. Skal tro hvordan Søviknes skal markere comebacket sitt - en bredside mot muslimene, kanskje? "Muslimske menn må lære seg til at norske jenter står fritt til å gjøre hva de vil", "Det er umenneskelig at unge jenter må dekke kroppene sine bak slør", "Mohammed var pedofil" osv.......

Anonym sa...

Kapitalismus: Ettersom du hadde det eneste fornuftige tilsvaret skal jeg utdype:

Du sa: "Vil du si at det å gå på rød mann fordi en har dårlig tid, diskvalifiserer en for å være f.eks justisminister? Eller å kjøre i 70 i 60 sonen? Eller hva med å bli tatt for å ikke bruke beltet? Det er vel slik at en justisminister som ikke følger regler hun har satt til å forvalte mister ALL troverdighet."

Problemet er at de er satt til å forvalte fellesgodene. Da kreves det økonomisk ryddighet. Jeg ville ikke hatt en høkkert eller småsvindler fra FrP til å forvalte et budsjett av den størrelsen en minister har til disposisjon. Om personen gjerne går på rødt lys, kjører ofte over fartsgrensen, eller betaler svart, så ser jeg dette som et tegn på en bestemt karaktertype. Slike folk er ikke egnet for lederskap. Og jeg er også av den oppfatningen at statsministeren bør gå av i Sverige fordi han har utvist elendig dømmekraft. Han har utnevnt 4 FIRE uskikkede ministre! Det skal noe til.

Anonym sa...

Altså - en minister får vanvittige mengder makt på vegne av folket. Det er ikke urimelig å kreve at vedkommende er noenlunde renhårig.

Når den nybakte ministeren farer med løgn for å uskyldiggjøre sin skattesvindel på 90-tallet, så er det ikke særlig akseptabelt. Altså - Maria Borelius hevdet at hun ikke hadde råd til å betale arbeidsgiveravgift. Men tjente millioner, viste et kjapt oppslag i skattelister.

Ellers er det fastslått i lov at når manhar tv, så skal man betale tv-lisens.

Å si at man er prinsipiell motstander av tv-lisens og derfor nekte å betale den,

er tilsvarende

å si at man er kommunist og prinspiell motstander av privat eiendom når man nasker i butikken.

Ingen er over loven. Den er resultatet av demokratiet vårt - reglene våre valgte representanter har blitt enige om.

Anonym sa...

Da jeg i hine hårde dager var politiker, så jeg det som opplagt at jeg av hensyn til meg selv, mine velgere og mitt parti holdt meg unna saker som vilel gi negativt vinklede presseoppslag. Det synes jeg dagens politikere også bør gjøre. De SKAL faktisk gå foran med et godt eksempel. Og synes politikerne at deltajreguleringer i lover og forskrifter er feil, så får de kjempe politisk for at dette skal endres, i stedet for å bryte lovene de har bidratt til å vedta.

Tilsvarende gjelder ledere i en rekke andre sammenhenger, f.eks. i fagforeninger, bedrifter, offentlige virksomheter etc. Jeg gremmes over den manglende moral som en del slike legger for dagen, i Norge og utlandet.

Machiavelli (No) sa...

Enig.

Og jeg synes det er like ille å gi dem moralsk støtte.


M