Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, april 24, 2007

Grunn nok

Den iranske ambassaden ber Kultur- og kirkedepartementet sensurere actionfilmen «300» og ta den av plakaten på norske kinoer. Ambassaden mener filmen er «propaganda mot det iranske folk».

Billetter er kjøpt til i kveld og vi gleder oss.

13 kommentarer:

Anna sa...

Å herregud som du kan glede deg! Lekre, veltrente menn som løper rundt i bare undikken....hva mer kan man egentlig ønske seg...???

Anonym sa...

For en _veldig_ anderledes tolkning av 300; se her:

http://ragnell.blogspot.com/2007/03/ive-heard-he-says-he-writes-strong.html

Mathias sa...

Verden sett fra Hollywood på film, pleier å være ganske så forvrengt og feilaktig, så man kan jo skjønne den iranske ambassaden at ihvertfall ikke liker den. Problemet er at henvender seg til feil etat.

Nemo sa...

Filmen er nok et eksempel på amerikansk historieforfalskning.

Åneida, jeg kommer ikke med konspirasjonsteorier. De vet bare ikke bedre.

Men filmen selger nok den. Og det er jo poenget.

Frank Miller skulle imidlertid holdt seg til tegneserier. Punktum.

Anonym sa...

Jeg tror noen her ikke forstår at filmen ikke utgir seg for å være historisk korrekt.

Filmen er basert på en tegneserie.
Filmen er laget for å se kul ut.

Iranerne forstår heller ikke dette. På samme måte som man i borat-land ikke forstod Borat...

VamPus sa...

Kåre: mener du at man får lov til å ha humor.. OG underholdes? *gosh*
Hufsa: Fett ikon.

Nemo sa...

Filmen utgir seg ikke for å være historisk korrekt, men i visse land der historie læres mer gjennom slike filmer enn noe annet, blir jo dette et problem.

Hva om noen hadde laget en actionfilm basert på WWII der Norge ble presentert som tilhengere av aksemaktene? For å sette det på spissen. I et slikt perspektiv nytter det ikke med at filmen ikke utgir seg for å være historisk korrekt.

Borat filmen er dog i klassen humor og ironi...og kan ikke direkte sammenliknes.

300 er bare nok en film i klassen "eier ikke fantasi til å komme med egne historier, så vi låner litt fra andre, sper på med 99% hollywoodaction og gir blaffen i troverdighet" - film.

Greit nok, hadde det ikke vært for at det er nettopp slik virkeligheten fordreies over tid.

JK sa...

Mathias: Jeg håper inderlig ikke det finnes en "riktig etat" man kan henvende seg til for å forby filmer i Norge??

Hvis den iranske ambassaden misliker filmen så får de forøvrig la være å se den og ellers ti stille. Filmen påstår ikke å være historisk korrekt, hadde den gjort det kunne iranerne hatt ett poeng. Men siden dette er underholdning så er det bare dumt. Og ganske smakløst fra et land som henretter tenåringer for homosekualitet.

Mathias sa...

På en annen side er det jo litt merkelig at den Iranske ambassaden reagerer i det hele tatt. For i iranske skoler undervises det svært lite i persisk historie før Islam. Det vil si tiden før år 640. Historieundervisningen legger mest vekt på tiden fra 640 og frem til vår tid. Dette skulle jo indikere at styresmaktene anser førislamsk historie som noe ganske uviktig. Noe annet var under shaen før 1979. Så sett i lys av dette er jo reaksjonen noe underlig.

Anonym sa...

Helge: Virkeligheten fordreies nok enda mer gjennom sensur...

Anonym sa...

Helge,
sammenligningen din holder ikke mål. Det er stor forskjell på å dikte opp ting fra denne tidsepoken og fra 1940 som fortsatt mange mennesker i dag har opplevd selv. Derimot blir vi vel ikke veldig støtt av om noen smører litt på med feilinfo i en film med vikinger!

Anonym sa...

Og er det ikke litte, bitte grann hyklerisk å bli hysterisk over at noen fremstiller dine forfedre som barbarer, når den nåværende sivilisasjonen i området steiner utro kvinner og henger homser (sakte) i kraner...?

Og som historiker tar jeg selvsagt denne fremstillingen med en klype salt, men den er slettes ikke den verste filmatiseringen jeg har sett (den verste er fra 1962 hvor en gjeng utrente amerikanere vralter rundt mens de vifter med gummispyd, ikledd det som ser ut som senromerske brynjer).

Anonym sa...

"Sivilisasjon"?