Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, april 26, 2007

Taliban i regjering

Dagsavisen kaller han "Norges fremste fredsforsker". Med uttalelser som dette sier det alt om fredsforskningens stilling her i Norge. Johan Galtung vil ha Taliban tilbake i regjering:

– Alle med litt kjennskap til landet forstår dette. Jeg lurer på hvor mange av ministerne på toppmøtet som faktisk har møtt noen fra Taliban, sier Galtung. Han understreker at talibanerne ikke kan ta over regjeringen, men at det er uklokt å utelukke dem helt.

– De er et moralsk fiber mot korrupsjon og opiumsdyrking, mener Galtung.

Fred for enhver pris. Men ikke frihet?

Via hablog.

15 kommentarer:

Milton Marx sa...

Noe gjøres med andre ord riktig! I usikre tider er det alltid godt med en bekreftelse på at man gjør det riktige - og finnes det sikrere garanti enn Galtungs kritikk?

Jeg har alltid lurt på hvordan Galtong klarere å ta feil så ofte. Bruker du terninger, ender du tross alt opp med en riktig løsning en gang i mellom. Galtung tar jo alltid feil!

Anonym sa...

Islam betyr både fred og underkastelse. Sånn sett er ihvertfall Galtung konsekvent.

Svorsken sa...

Hmm. Vilken bra timing av Galtung. Samma dag som nyheten om att taliban använder 12-åringar som bödlar vid halshuggning...

Anonym sa...

Har Galtung en tung fot i antidepressivaindustrien? Man kan bli gal av mindre når verden er gal. -Hörar ni gjökarna?

Anonym sa...

Hvem andre enn Galtung kan fordreie virkeligheten så langt at han ser noen som finansieres av beskyttelsespenger og narkotikasmugling som en kraft mot korrupsjon og narkotika?

Det er jo faktisk en ganske stor prestasjon, noe som kanskje gjør ham en fredspris verdig?

Anonym sa...

Galtung er som en klokke som står stille - den er ivhertfall rett en gang pr. døgn...hydre..

Anonym sa...

Å ta Taliban med i regjering, det er omtrent som når Høyre tar med KrF i regjering, det. Omtrent.

Det er bedre å ha mørkemennene på kloss hold, så man kan se hva de driver med. Få dem fram i lyset så alle kan se dem og høre hva de sier.

Så lenge store folkegrupper sør i Afghanistan ikke føler at det de driver med i Kabul angår dem, og at utenlandske styrkers nærvær er mer negativt enn positivt, da kan jeg godt forstå at mange joiner "gutta på skauen", slik de gjorde på 80-tallet. (Og det er jo hensiktsmessig for oss å bruke merkelappen Taliban på alle disse.)

For å bekjempe Taliban må man få folket over på sin side, ikke ulikt det som skjedde i Nord-Irland der IRA til slutt ble marginalisert, til tross for at de hadde hatt stor oppslutning i 30 år. IRA ble som kjent ikke bekjempet militært.

Og det er ikke bare i Taliban-kontrollerte områder det dyrkes opiumsvalmuer ...

Viking3-3 sa...

Hmmm. Correct me if I'm wrong:

Taliban benyttet seg av organisert opiumsdyrking som grunnlag for nasjonale inntekter såfremt distribusjonen foregikk utenfor Afghanistans grenser. Om vestlige korsfarere døde av heroin var vel det greit nok, antar jeg, men så er tilfelle. Ja, gutta boys brente store mengder valmuer og råopium, men det var de som ikke fulgte linja. La oss dermed ikke forhellige de.

Etter min mening burde ikke det å ha en tilknytning til Taliban ekskludere folk fra politikk i Afghanistan (og det er vel flere tidligere Taliban-gubb som sitter i parlamentet der nede så vidt jeg husker) men de burde kanskje ta avstand fra selvmordsbombere som blåser vekk sivile, halshugging av journalister og liknende før de settes inn for å representere den nye demokratiske islamske republikken. Halshugging og selvmordsbombing, selv om begge er 'folkelige aktiviteter' burde kanskje ikke ha spesielt sterkt tilhugg i et demokratisk samfunn.

Nok om det, dog :)

K

VamPus sa...

vrangpus: Taliban og KrF er sammenlignbare? Fordi KrF nekter jenter skolegang og dreper lærere som forsøker å undervise dem, da eller? Eller var det yrkesforbudet til kvinner som var likheten? Eller kanskje selvmordsbombing og halshugging av journalister.

Helt sammenlignbare verdier, ja..

Og Viking 3-3; Jeg hadde vel blitt steinet i hjel om jeg ble tatt i å drikke øl med deg på PK en kveld. Så jeg synes det er mye annet med Taliban som kan løses opp i først før Galtung får det som han vil..

Anonym sa...

Heh.

De fleste som drikker øl med meg burde kanskje bli steinet? Hva vet jeg... Er tross alt partisk i debatten.

Forøvrig ville vel Taliban steinet hele Presseklubben... Dels fordi de ikke tror på presse, dels fordi det spilles musikk der, dels fordi det serveres alkohol og dels sikkert bare fordi de hadde hatt noe imot interiøret :) Hadde med andre ord ikke bare vært du som kom dårlig ut der.

Siden jeg er verdernsmester i å krype opp i forsterstilling og hyle som en 14 år gammel jente hadde jeg sikkert blitt spart, men det hadde vært hælvett for alle dere andre :)

Anonym sa...

Galtung har bare forlengst meldt seg så til de grader ut av enhver form for seriøs debatt at han er det ingen vits i å gidde å kaste bort tid på å høre på. Bruk heller tida på noe fornuftig.

Man skal være passe virkelighetsfjern hvis man ikke forlengst har fått med seg at det ikke er håp om å få høre noe vettugt fra den kanten.

Anonym sa...

Johan Galtung. Nils Christie. Thomas Mathisen. Hylland Eriksen. Listen kunne sikkert vært lengre. Hvorfor er det så mange lett forstyrrede og totalt livsfjerne personer som blir professorer i Norge. Og hvorfor kan vi finne på å gi dem innflytelse på noe som helst?
Dette er et sykdomstegn for nasjonen.

Anonym sa...

Galtung har alltid vært kontroversiell, og tar ofte feil. Det er i det hele tatt mange betydelige akademikere som har tatt feil, og lik det eller ei: Galtung er en av dem. For ja, han er en betydelig akademiker. Og fredsmekler.

Anonym sa...

Pssh.. Vi har ikke økonomisk frihet i Norge så hva kritiserer vi andre for lissom? Demokrati? Vel ja, men på økonomi er vi like fasistiske her i Norge.

Anonym sa...

"Hey mr. Taliban Osam Bin Laden"

Jeg syns det er et skrit i feil rettning vis du tenker på å få fred i landet, min mening er at Taliban suger.