Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, april 30, 2007

Gratulerer, Terje Tvedt!

Professor Terje Tvedt ved Universitetet i Bergen får årets Fritt Ord-pris for sine uredde meninger om hvordan norske bistandsmillioner virker på u-landene. Om bistandsindustrien:
Det svært tette samarbeidet mellom staten, frivillige organisasjoner og forskningsinstitutter beskrives som ”Den norske modellen”. I 2003 er flere tusen ansatte i statsforvaltningen, i rundt 150 frivillige organisasjoner, på forskningsinstitutter og universiteter knyttet opp til norsk politikk i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

- Hvert år forvalter dette systemet rundt 15 milliarder kroner. I 2003 vil norske frivillige organisasjoner motta om lag tre milliarder kroner fra Utenriksdepartementet til sitt arbeid. De driver bistand og nødhjelp i over 100 land og er involvert i nærmere 10 000 prosjekter, sier Tvedt.

Han ser ut til å ha sunne refleksjoner om andre temaer også.
- De som hevder at den muslimske fundamentalismen er en refleks av USAs maktarroganse, overser at muslimsk fundamentalisme fantes i mange århundrer før USA så dagens lys. Det er altså en lang historie som gjør at mange muslimske skriftlærde, for eksempel i Iran, avviser menneskerettighetene, demokratiet og likestilling mellom kjønnene som en uhyrlig tanke, som blasfemi.
Et godt hopp opp fra fjorårets vinner.

7 kommentarer:

Johan R. Sjöberg sa...

Muslimsk fundamentalism fanns givetvis långt innan USA började intervenera i Mellanöstern, men det torde ju knappast gå att tvivla på att det finns ett samband mellan amerikanska interventioner i Mellanöstern, och muslimsk terrorism riktad mot USA och amerikanska mål.

Det är knappast en tillfällighet att det är USA, UK och Spanien som blivit angripna, och inte Sverige.

Norge ligger ju lite illa till dock, med tanke på att Norge är den stat som per capita har flest soldater i Afghanistan.

När det gäller biståndsindustrin tror jag att professorn har helt rätt.

Nemo sa...

SjjjjjH!!!!

Ikke fortell noen at Norge er involvert. Vi som er så snille atte.

Johan R. Sjöberg sa...

Riiiiiiiiiiiiight! Men mitt forna hemland Sverige är också ett land i krig. Sverige har stridförande styrkor i Afghanistan. Att påpeka detta retar många svenskar, då de håller fast vid myten om den svenska neutraliteten, och det att Sverige är det land i världen som haft fred längst tid (vilket alltså härmed är motbevisat).

Anonym sa...

Hvorfor foretrækker tredjeverdensvenstrefløjen de mest reaktionære muslimer fremfor de mange sekulære muslimer i Frankrig – fordi de er mest folkloristisk »ægte«?

Fourests lille bog er ét stort stykke afklaringsarbejde i et forsøg på at gengive begreberne en demokratisk betydning og dermed opstille en demokratisk, rettighedsorienteret venstrefløjsposition – og argumentere imod de mange »nyttige idioter« blandt hendes venstrefløjskolleger, der hylder islamismen, bare fordi den angriber Vesten.

Islamismens »fellow travellers« har ingen plads på venstrefløjen, lyder hendes konklusion, de lyder bare sådan, fordi de har bodysnatchet venstrefløjens begreber. Men »en anden venstrefløj« er endnu mulig, slutter bogen håbefuldt, hvis ikke også ordet »progressiv« skal miste enhver betydning.

Og selv om bogens mange konkrete exempler mest er franske, så er dens analyse ganske principiel og har adresse til hele den europæiske debat. Efter dommen i sagen om Charlie Hebdo havde jeg lejlighed til at tale med flere af de centrale skikkelser omkring bladet, chefredaktør Philippe Val, den feministiske journalist Caroline Fourest og den algeriske journalist Mohamed Sifaoui, der lavede den dokumentafilm, der afslørede den danske imam Akkaris ideer om attentat mod Naser Khader, ligesom den afslørede det danske Islamisk Trossamfund som en gren af det Muslimske Broderskab.

Anonym sa...

Johan: "Det är knappast en tillfällighet att det är USA, UK och Spanien som blivit angripna, och inte Sverige."

Mener du at alle land og folk som opp gjennom historien er erobret og ødelagt av jihad fortjente det?

Anonym sa...

I motsetning til min gale fetter Johan Galtung ser jeg at Global Jihad jobber for fullt i sørlige Thailand ,på Filipinene ,i Khasmir osv -osv for å sikre at den rette tro spres utover verden. De vet det moralske grunnlag islamismen har er pillråttent.

Galtung på sine gamle dager må ha blitt steingal. Han vil ha Taliban tilbake i regjeringen og han mener at "De er et moralsk fiber mot korrupsjon og opiumsdyrking."
Taliban-bevegelsen var et barn som ble avlet av den pakistanske etterretningstjenestens militante fløy og saudiarabiske penger.Ideologien er en syntese av Deobandi-islam som general Zia-al-Haq sto for samt saudisk Wahhabisme som er fundamentet for Al-Qaida.
www.shianews.com anslår at da Taliban hadde makta drepte de rundt 60 000 sjiaer fordi sjiaene etter wahhabistens synspunkt er en kreft innen den muslimske Ummahen og som apostater bør drepes. Det var vanlig da Taliban satt med makten å ta unge sjia-jenter som slaver(Kaneez) skriver samme web. Andre websider fra Afghanistan anfører at Taliban systematisk dreper lærere som våger å undervise jenter på skoler.
Skulle Taliban komme til makta er dette det samme som å gi også de globale terroristene en base og et fristed for fortsatt terror og utbredelse av den saudiarabiske verdenswahhabismen med religiøst politi som det nye Gestapo.
Galtungs lesing av Taliban som "et moralsk fiber mot korrupsjon" en enøyd manns vandring mot stupet. Hva slags moral? må det spørres og vilke garantier er det for at
halskuttere skulle være immune mot korrupsjon? Er det noe belegg for at Wahhabi-hierarkiet i SaudiArabia ikke skulle være korrupte. Alle kritikk - både fra religiøst og sekulært hold - har jo nettopp fokusert på at Wahhabiene i Mekka og Medina er tvers igjennom råtne av korrupsjon.

Johan R. Sjöberg sa...

Yxan: Nej, det har jag inte påstått.