Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, april 09, 2009

God påske

Da var det på tide å ønske alle en god påske, samt gjennomføre den årlige øvelsen i å minne alle på at Jesus ble dømt til døden for blasfemi ved å sitere litt fra Bibelen, sannsynligvis fra historiens mest omtalte blasfemidom der en jøde ble dømt til døden ved korsfestelse for gudsbespottelse (Markus 14:60-64):

Da reiste øverstepresten seg, steg frem og spurte Jesus: Har du ikke noe å si til det de anklager deg for? Men han tidde og svarte ikke et ord. Øverstepresten tok igjen til orde og spurte: Er du Messias, den Høylovedes sønn? Ja, det er jeg, svarte Jesus, og dere skal få se Menneskesønnen sitte ved Kraftens høyre hånd og komme med himmelens skyer! Da flerret øverstepresten kappen sin og sa: Hva skal vi nå med vitner? Dere hørte gudsbespottelsen. Hva er deres mening? Og alle dømte at han var skyldig til døden.

De siste tre hundre årene har hundrevis av mennesker gitt sitt liv for at vi skulle fritt få stille spørsmålstegn ved kristendommen som religion og presteskapet som dens frontfigurer. Først var det fordi man spottet en gud, deretter skiftet begrunnelsen til at man var "en fare for samfunnet" - altså det etablerte, det bestående. Det etablerte og bestående i de fleste land har sunt av å bli utfordret, og noen mer enn andre.

Les også kommentaren om retten til å krenke.

God påske!

5 kommentarer:

slettet sa...

Hvem er disse "hundrevis" som de siste tre hundre årene har bøtet med livet for å utfordre kristendommen ? Hvilke personer/land/saker tenker du på ?

Nicolai Alexander sa...

Med andre ord; hvis det ikke var for blasfemiparagrafer så hadde ikke menneske fått evig frelse?

Winkelman sa...

Interessant artikkel.

CAssanders sa...

@Synve
du finner en gjennomgang av (tilnærmet) dagens status og lov-historikk her : http://www.caslon.com.au/blasphemyprofile9.htm
Det er nevnt en del profilerte saker men de er stort sett fra "nyere tid".
du kan finne mer her:
http://www.amazon.com/Blasphemy-Verbal-Offense-Against-Rushdie/dp/0807845159
og her:
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/69015/blasphemy

Det har vanligvis vært et viktig skille når blasfemi gikk over fra religiøs lov til også statens lov (mange av statene som antok en statsreligion) Dermed ble forbrytelse mot "Gud" også en forbrytelse mot staten, og i en periode var B.l. et "kjærkomment" virkelmiddel til å forhindre at spesielle grupperinger organiserte seg.

Cassanders
In Cod we trust

Gjervan sa...

[Listening to; Motörhead - God was never on your side]

At Jesus var født og oppvokst jødisk er det ingen tvil om, men hele poenget med historien er jo at Han konverterte til kristendom/messiansk jødedom eller - hvis man skal være virkelig blasfemisk - zoroasterisme (de vise menn fra øst osv.). Vi bør kanskje også ta Bibelens gjenfortelling av hendelsene med en klype salt, da det ble skrevet i en tid da det var ikke var tilrådelig legge seg ut med romerne (den FORMELLE anklagen mot Jesus rabbinerne visstnok brukte). Selv om man ikke vet like om Pontius Pilatus fra ikke-bibelske kilder som f.eks. Herodes den Store (som vi av den grunn kan anta egentlig aldri utførte 'Massacre of the Innocents'), vet vi at han var en hard negl som ikke ville latt seg manipulere av den jødiske overklassen eller trengte å leke tøff ovenfor Cæsar (slik JV hevdet) og fikk faktisk sparken som guvenør på grunn av overdreven grusomhet. Det kan nevnes nevnes som en anektode at i løpet av sin regjeringstid prøvde å tvinge frem hellenistisk religion i Jerusalem og skjendet Herodes' tempel, som førte til opprør. Pilatus gikk til slutt med på opprørerenes krav da han så at de tydligvis var villige til å dø for saken; en del gjorde, om det spekuleres om en av de var en viss Yeshua ben Miriam (Jesus, Sønn av Maria for de som ikke er helt stiv i hebraisk).

Mitt blasfemiske bidrag i kampen mot kristensjåvinismen :p Neste uke: "'Guds Utvalgte Folk' er ikke så positivt som du tror!".