Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, april 17, 2009

Pirater og fulle sjømenn

- Du mener det er feil å anmelde noen som bryter loven?

- Hvis det var alt du fikk ut av artikkelen, så kan jeg ikke hjelpe deg. Dessverre.

Øyvind Solstad hos NRK Beta svarer en som ikke har skjønt hva fildeling og ny teknologi handler om under sitt glimrende innlegg om hvordan plate- og filmbransjen har tisset i buksa for å holde seg varm.

Klikk og les.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Løsningen har fem bokstaver.

V-I-N-Y-L

Ulrik F. Thyve sa...

Det er jo forsåvidt et prinsipielt poeng... Skal man kritiseres for å prøve å forsvare de rettighetene man har? Det er opp til lovgiver, til konkurrenter og andre aktører å utkonkurrere, legalisere eller illegalisere løsninger og lignende. Man kan ikke si til bransjen som tjener penger på dagens løsning, at de skal slutte med dagens løsning.

VamPus sa...

Jeg er for å beskytte rettigheter, men det vi ber om er at bransjen gjør det enklere for oss å bruke matriellet deres på en ærlig måte. Ny teknologi gjør det mulig. De aller fleste vil betale for det de får dersom de har anledning, men ikke hvis de får crap i trynet fra leverandøren.

Bjørn sa...

Cain spør: "Skal man kritiseres for å prøve å forsvare de rettighetene man har?"

Ja, som vanlig er det et spørsmål om hva som er juridisk mulig og hva som er lurt. Platebransjen kritiseres ikke på grunnlag av at det er dårlig juss å forfølge fildelerne, men på grunnlag av at det er dumt.

Platebransjens strategi - som stort sett har gått ut på å demonisere digital distribusjon av musikk og selv fortsette å selge plast - er sannsynligvis dårlig. Det ville nok vært bedre å gjøre det enkelt å få tak i musikken på lovlig vis.

Marius sa...

Jeg kan være enig i at store deler av musikkbransjen har vært svært trege med å utnytte de mulighetene som finnes, og gjøre ting enklere for forbrukerne. Når det er sagt, gjør ikke dette det noe riktigere å bryte loven ved å dele opphavsrettsbeskyttet materiale.

Ønsker man å aksjonere, får man boikotte produktene - greit nok. Men ulovlig nedlasting er nettopp det - ulovlig - og bør derfor påtales. At det i denne sammenheng er ekstremt enkelt og bryte loven, gjør det ikke noe mindre ulovlig.

Bjørn sa...

Marius skriver: "Jeg kan være enig i at store deler av musikkbransjen har vært svært trege med å utnytte de mulighetene som finnes, og gjøre ting enklere for forbrukerne."

Ja, dette er også den diskusjonen NRK Beta deltar i. Altså: hva ville vært lurt å gjøre av musikkbransjen for å lage produkter som forbrukerne med glede betaler for? Det er neppe lurt å la alt være som det har vært og utelukkende satse på å stoppe den ulovlige nedlastingen.

At ulovlig nedlastning er ulovlig, er det ingen tvil om og derfor ikke så fryktelig interessant å diskutere.