Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

søndag, april 12, 2009

Ekstremt engasjert?

I bloggen Hijab brigaden skriver samfunnsdebattanten og spaltisten Iffit Qureshi i en kommentar at:

"Amerikanske myndighetene hadde en hånd i at Bygg Nr7 og tvilingtårene raste sammen og slik at mange fler ble drept enn de to-tre hundre som ble drept da flyene krasjet inn i bygningene."

Hun har også gjort det mange gjorde, og fikk kritikk for, nemlig lagt ut en av de beryktede Muhammed-karikaturene som illustrasjon til innlegget der hun argumenterer for at det er fellestrekk mellom antisemittisme og islamofobi. Jeg argumenterer fortsatt for at karikaturene ikke kritiserte muslimer - og derfor ikke kan sammenlignes med de antisemittiske karikaturene jødene var utsatt for - men kritikk av de mennesker som misbruker en religion til å fremme sin egen politiske agenda, tilrane seg makt over andre mennesker, gjøre onde gjerninger i sin guds navn (som skrevet tidligere).

At det finnes rasistiske ytringer, også som karikaturer, mot muslimer er helt riktig. Den store forskjellen er at antisemittismen ble fremmet systematisk av ledende aktører i mediene, det politiske liv og i alle samfunnslag. Ikke funnet på relativt marginale nettsteder og fanziner (eller av anonyme som kommenterer VG-artikler for den saks skyld). Det er ingen ting som tyder på at staten Norge vil følge islamofobene (kan vi ikke kalle dem det de er - rasister?), og sette igang et gjennomført program for å forskjellsbehandle, forfølge og kaste ut norske muslimer. Skulle det skje, så er i hvert fall ikke jeg (heller der) på statens side.

Tidligere har Iffit ment at publisering av karikaturene førte til at nordmenn reagerte med hat og sinne da de så norske flagg brenne på Gaza:

De følte seg direkte angrepet. Mange følte maktløshet og frykt for at denne striden skulle føre til selvmordsaksjoner i Norge og som en reaksjon gikk flere nordmenn til angrep mot norske muslimer og web-sider flommet over av rasistiske og antiislamsk propaganda. Frp pisket opp fremmedhat og fremmedfrykt i denne perioden og fikk sin beste meningsmåling noensinne.

(Kan noen sende meg lenker til artikler om at nordmenn angrep norske muslimer i perioden februar/mars 2006 på vampus (a)gmail.com).

Jeg vet at Iffit Qureshi er ekstremt engasjert i debatten rundt islam og islamofobi, ære være henne for det. Men dersom målet er bedre forståelse og mindre fordommer, og middelet er å påstå at amerikanske myndigheter drepte sine egne, og at man hadde en hatbølge av vold, propaganda og fremmedfrykt, uten å dokumentere noen av delene - så kan man kanskje spørre om henne slik mange spurte om meg da jeg publiserte den samme karikaturen som hun nå har gjort - ekstremist eller engasjert forsvarer?

19 kommentarer:

Avil sa...

Slik eg forstår det opplevde kanskje heller norske muslimar ei viss maktesløyse over at nordmenn IKKJE reagerte med hat og sinne over brente flagg, men at nordmenn heller reagerte med å tenke at "folk som spring ut i gatene og skrik og avfyrer våpen opp i lufta og setter fyr på flagg og ambassader er folk me ikkje tar alvorleg - dei oppfører seg usiviliserte".

Dermed blei ikkje muslimar sitt raseri tatt alvorleg som meiningsytring som skulle respekterast, eller som kjensler me sjølve var skuld i og dermed burde be om orsak for.

Tvert i mot blei raseriet opplevd som barbarisk, framand og truande, og mange meinte at me her i Noreg burde sensurere oss sjølv for å unngå vald og terrorhandlingar.

Slik eg forsto det.

Morten Skogly sa...

Ja hva skal man si. Selv har jeg trukket inn årene for lenge siden når det gjelder alt som har med debatt rundt religion å gjøre. Det er jo bare helt absurd tragisk at folk er villige til å sprenge seg selv i luften for Asbjørnsen og Moe og co.

Olve Hagen Wold sa...

Fobi betyr irrasjonell frykt; utrykket islamofobi er dermed totalt misvisende, ettersom frykt for Islam i høyeste grad er rasjonelt.

IvarE sa...

Ekstremist. Uten tvil.

En "engasjert forsvarer" har ikke fullstendig forkastet evnen til å tenke selv.

Trond Ellingsen sa...

Hvorfor er en såkalt islamofob en rasist? Når ble muslim en rase? Var det ikke nettopp forsøket på sammenblanding mellom rasisme og religionskritikk som var årsaken til at Storbergets forslag til ny blasfemiparagraf ble stanset for et par måneder siden? Skjerp deg...

Milton sa...

Avil sa: Tvert i mot blei raseriet opplevd som barbarisk, framand og truande, og mange meinte at me her i Noreg burde sensurere oss sjølv for å unngå vald og terrorhandlingar.

Sånn bare for å forstå deg helt: Hvem var det som mente at nordmenn burde moderere seg for å unngå vold og terror - nordmenn som var mot publisering, muslimer som følte seg krenket, begge deler?

Avsenderen betyr etter mitt syn en del for uttalelsens karakter. Hvis den kommer fra muslimsk hold ligner den litt på en trussel, mens den langt mer stueren dersom den kommer fra ikke-muslimer.

Vampus: Jeg synes ellers at bruken av islamofobi som begrep bør unngås - med mindre du er villig til å definere hvilken frykt som er berettiget og hvilken som er sykelig.

Anonym sa...

Tja, det nedenfor er meninger brakt i pennen av en Hr Elias Davidsson på Hijab-brigaden webstedet, og Elias blir høflig omtalt som ekspert av Iffit. Man formoder (håper) at ikke alle svelger dette tullpratet rått, men jeg synes ihvertfall det er ekstremt nok.


Today, we are in fact past the period of research. It is now established beyond reasonable doubt that the US government masterminded 9/11, even if no judge would risk his/her life in actually demanding a real investigation. Only those who have not done their homework can still believe that Muslim terrorists committed this crime. And of course there are many whose livelihood depends on peddling the blood-libel against Muslims for 9/11. The same applies most probably to the so-called terrorist attacks in London, Madrid, Casablance, Bali, Mumbai, Tunisia, etc., all of which must be presumed to have been orchestrated by the CIA or by allied intelligence services.


Stemmer også med dem som mener at uttrykket islamofob ikke bør anvendes. Her er en god kommentar til emnet: http://www.document.no/2009/03/islamofobi.html

Brigadier Ifitta sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
VamPus sa...

Det er Qureshi som bruker islamofobi, og jeg kjenner folk som jeg mener godt kan kalles islamofober. Sjøl kan jeg ikke frykte en religion, like lite som jeg er redd for en kniv. Men om kniven havner i hendene på en som vil skade, har jeg all grunn til å være redd. Jeg kan ikke se at jeg har noen grunn til å frykte muslimer generelt, og i hvert fall ikke norske sådanne.

"IFFITTA Z. QURESHI" sa...

Det burde simpelt hen ikke være lov kalle seg Norsk uten doktorgrad i Sosialantopologi ?

Vi har mye å lære av den rene og rettskaffene politiske kultur Pakistan. Jeg er sikker at alle vil bli lykkelige glade og fornøyde når de muslimske dommerne blir gjenninnsat og hunden Zardari er henrettet. Når vi har jublet rasist og islamofob som svar på enhver kritikk så mange ganger at det ikke lenger gjør nevneverdig inntrykk på noen - ja, da er det på tide å finne på noe nytt. Det gjorde f.eks. Antirasistisk Senter i fjor med en riktig artig og ditto kostbar PR-kampanje for å lansere begrepet
" ubevisst rasisme ";. Sørgelig nok - med tanke på at det faktisk er arbeidsplassene til de aktuelle yrkes-antirasistene det er snakk om, og det i en tid med stigende arbeidsledighet - fikk det råflotte Orwell-utspillet en nokså uheldig mottagelse. Verre enda: Nå går det sikkert en hel haug ubevisste rasister rundt og ikke får delta i Antirasistisk Senters gruppeterapi, hvis inngangsreplikk formodentlig har enkelte likhetstrekk med et møte i AA: Hei, jeg heter Kari Helene og jeg er rasist! Det er likevel ingen grunn til å fortvile, for inn fra Klassekampen stormer vordende lege Usman Rana, og stiller tullingenes diagnose for oss: Er du noe så fælt som en kritisk muslim, har du sannsynligvis hatt en tragisk bakgrunn som igjen har forårsaket mentale problemer som gjør deg sykelig kritisk innstilt. Det er selvfølgelig ikke særlig bra uansett, men i det minste kan du regne med den fremtidige herr doktorens generøse forståelse. Alle dere andre er bare så tanke- og viljeløse at dere - til tross for at dere sikkert mener noe helt annet - dessverre har gitt etter for ytre påtrykk fra høyrepopulistiske (dagens nye ord:) muslimofober. I følge leserbrevskribent i Aftenposten, Usman Rana, har nemlig hele den norske offentligheten gitt etter for påtrykket fra høyrepopulistiske og muslimofobe interessegrupper. Hva behager - hvilke interessegrupper har så stort nedlagsfelt at de kan påvirke en hel offentlighet såpass mye, lurer du kan hende på?

Geirronimo sa...

Islam er fortsatt en ung religion - faktisk 500 år etter kristendomen - så det er bare å se hva som skjedde i utviklingen av kristendomen og overfør til islam.

Vi har sett fraksjoneringen, og økumenien, men de altoverskyggende dogmatiske begreper bygger seg opp.

Hvor lang tid tror dere det tar før de godtar homofili og at kvinner faktisk ser ut som kvinner? Og når får vi kontrapunktene i begrepsverden til islam?

Det som er helt sikkert er at Islam er brukt til undertrykking, slik kristendomen har blitt/blir, og at de som tjener på fremmedgjøring er de prester som ser sitt snitt til å bevare/utvikle makt...

Iffit Qureshi (The real mckoy) sa...

Dere får svar her:

http://hijab-brigaden.net/2009/04/14/84-av-usa-stoler-ikke-pa-myndighetens-911-versjon/

Anonym sa...

En kommentar til Iffit...

http://hijab-brigaden.net/2009/04/10/fellestrekk-mellom-antisemitisme-og-islamofobi/#comment-250

Bernt sa...

Er det ingen medier som tør å dekke dette? Redde for å stigmatisere denne "rikssynseren"?

Bernt sa...

Hva driver denne dama med forresten? Det sto et sted at hun var leder for en studentorganisasjon, men det eneste jeg finner er hennes egen betegnelse "skribent". Er hun student? Jobber hun? Er rett og slett nysgjerrig på hennes omgangskrets.

Sigmund sa...

Jeg mener å huske at det var ett voldstilfelle i Skien der en norsk-palestiner ble stukket i halsen (han overlevde) av tre kjenninger av politiet som reagerte på at norske flagg ble brent et sted i midtøsten.
Det var det eneste tilfellet i Norge jeg hørte om i forbindelse med denne saken

Sigmund sa...

Her er linken forresten

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=301763

Anonym sa...

snedig å gjøre hele debatten om til en debatt om islamofobi, isteden for å se på fakta om at det nå beviselig har foregått et ekstrembedrag som har forandret hele verden de siste 8 årene...
gratulerer

Anonym sa...

Bernt, de norske massemediene er ikke redde for å «stigmatisere» Qureshi med disse tankene om 9/11, slettes ikke. Det det handler om er et lokk som er lagt på saken. Uansett hvor mange tonn sprengstoff det oppdages i ruinene etter World Trade Center, skal denne saken være og bli ferdigsnakka i norske medier.

Slå opp 'politisk sensur' og 'propaganda' i et tilgjengelig oppslagsverk. Medienes kvelertak på debatten vil vedvare, sann mine ord!